iShit
Moderator: Moridin
RIP, ама да истерията е прекалена тук там. Комерса ще си продължи така или иначе.

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- The Dragon
- Elder God
Чак крайност не е. Нормален черен хумор. Това им е работа на комиците все пак. Още на 12 септември един примерно се изцепи - American Airlines - from the airport straight to your office.Mushu wrote:Мда, и едната крайност е неприятна, и другата
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- The Dragon
- Elder God
Сталман кефи на макс
http://it.dir.bg/news.php?id=9657100
Изкукал е повече от фабрика за часовници в 12 наобяд ...
http://it.dir.bg/news.php?id=9657100
Изкукал е повече от фабрика за часовници в 12 наобяд ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Хм. Това, което ще напиша сега, е странно и за мен самия, тъй като обикновено съм на позиция "Уф, да, за съжаление Ричард Столмън в последните десетина години носи повече вреди на движенията за свободен софтуер, отколкото ползи."
Но този път... всъщност този път не виждам защо да е изкукал. Да, пропуснал е да спомене хубавите неща, които Стив Джобс е направил - айде да не ги изброявам пак, достатъчно сте се начели в последните дни, но не е като да няма
Но за основното - за това, че идеологията още на първия Apple Macintosh (по-точно от първата Apple Lisa, НЕ по-ранните модели на Apple, те си бяха прекрасни) беше "за да го направим удобно за потребителя, ще му забраним да бърка под капака; за да го направим безопасно и лесно за потребителя, няма да даваме на никого да произвежда Macintosh-съвместими компютри; каквото ние кажем, това ще бъде и точка по въпроса." Да, след това взе някои добри идеи и от заигравките на ортака си Стив Возняк с NeXT, и от големите системи, и от какво ли не още... но основната му идея винаги, ама *винаги* (добре де, от 1983-та насам) е била пълна противоположност на идеите за свобода на потребителя като цяло, и в частност на софтуера.
Все пак хората от it.dir.bg са направили правилно нещо - превели са *цялото* писание на Столмън (оригиналът е ето тук), така че да си личи, че не се радва на смъртта на Стив Джобс, а само рита срещу идеите му.
Но този път... всъщност този път не виждам защо да е изкукал. Да, пропуснал е да спомене хубавите неща, които Стив Джобс е направил - айде да не ги изброявам пак, достатъчно сте се начели в последните дни, но не е като да няма

Все пак хората от it.dir.bg са направили правилно нещо - превели са *цялото* писание на Столмън (оригиналът е ето тук), така че да си личи, че не се радва на смъртта на Стив Джобс, а само рита срещу идеите му.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
А ти като пишеш код, думичките "final/const" и "private" ползваш ли? Аз продължавам да не виждам нищо лошо в затворените системи.Roamer wrote:"за да го направим удобно за потребителя, ще му забраним да бърка под капака; за да го направим безопасно и лесно за потребителя, няма да даваме на никого да произвежда Macintosh-съвместими компютри"
Сталман е един побъркан хипар, не вярвам някой да го отрече.
Look at the darkness...
...around me.
...around me.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Честно казано, когато аз пиша код, не ползвам private и final - поне досега не ми се е налагало. А поне веднъж ми се е налагало да помагам на колега да декомпилира библиотека на Java, дошла като част от софтуер, разпространяван от една от най-големите IT-фирми в света, за да промени едно-единствено нещо, което... wait for it... беше дефинирано като final. Най-големият майтап беше, че фирмата, в която работехме, беше официалният представител за България на тази IT-фирма, обадихме се "нагоре", питахме, казаха ни "а, да, е, ми, таковата, да, май и друг път са ни задавали такива въпроси; не, няма да пуснем нова версия, в която да можете да override-вате това... хубаво де, ако ви се налага, декомпилирайте, няма да ви съдим, и други са го правили вече точно за този случай."
А това с побъркания хипар е поредното твое изказване, което се основава на някакво зрънце истина, но е прекалено крайно, за да си правя труда да го оборвам подробно.
А това с побъркания хипар е поредното твое изказване, което се основава на някакво зрънце истина, но е прекалено крайно, за да си правя труда да го оборвам подробно.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Пенчев, сори бате, ама от колко време работим като програмисти вече пишещите в темата? За толкова години хайде сега ми кажи колко от тези потребители не са пълни идиоти? Как да им дадеш отворена система? Как? Колкото по-затворена, толкова по-добре за тях - да не пипат, че да няма какво толкова да се обърка. Нищо лошо в затворените системи, дори напротив.Roamer wrote: "за да го направим удобно за потребителя, ще му забраним да бърка под капака;"
Това не значи изобщо, че МЕН лично ме кефи в това да има затворена система, разбира се

Тва за private/final/etc примера ти - нека не забиваме в тази посока (и аз не знам що dellusion го намеси), щото ще се превърне във виртуално мерене на пишки твърде бързо

Scalpel. Sponge. Magic Wand!
Ми аз като един от тея идиоти, трябва да ви кажа, че конзолката иМак, която си чукам о главата на работа, ме докарва до истеричен пристъп минимум веднъж на ден заради липсата на свобода в нея. ПЦ + Уиндоус е напълно по силите ми. Уиндоус 7 си прави сам почти всичко - дори идиот да си, пак ще се оправиш.
Проблемът със затворените системи, който пропускаш, е липсата на избор. Един потребител наистина не се интересува от това какво има под капака; но не всички са така. Затворената система отнема възможността на тези, които се интересуват, да погледнат.thunder wrote: Пенчев, сори бате, ама от колко време работим като програмисти вече пишещите в темата? За толкова години хайде сега ми кажи колко от тези потребители не са пълни идиоти? Как да им дадеш отворена система? Как? Колкото по-затворена, толкова по-добре за тях - да не пипат, че да няма какво толкова да се обърка. Нищо лошо в затворените системи, дори напротив.
Това не значи изобщо, че МЕН лично ме кефи в това да има затворена система, разбира сеОбаче програмистите са малко, а потребителите - много. И докато на вторите стават все повече и повече - никакъв шанс да им разрешат да бъркат по капака, дори напротив.
Относно разрешението -- доста е просто да сложиш в гаранцията на продукта, че ако пипнеш под капака, гаранцията се анулира (както между другото е при телевизори и т.н.) Така тези, които нямат очевидна причина да пипат, няма да го правят, защото пипането вече ще има цена. А тези, които искат, могат да го правят, като си платят очевидната цена -- липсата на поддръжка от компанията.
И това е най-елементарното тълкуване на проблема, с най-очевидното решение. Няма да се впускам сега в четирите свободи и по-дълбоки философии. Само ще дам за пример Убунту или Гном, които се справят доста добре -- шарено и лъскаво за потребители, но без да пречи на останалите от нас.