iShit

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Oct 07, 2011 10:47 am

RIP, ама да истерията е прекалена тук там. Комерса ще си продължи така или иначе.

Image
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Martix
Archmage

Post by Martix » Fri Oct 07, 2011 12:01 pm

RIP на човека, но тва култ вече много ми идва. Все едно е починал джийзъс.

ПП. Сега чакаме Apple да пуснат новия си пулсметър iDied.
There are no rules! I'm gonna get you!

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Oct 07, 2011 4:38 pm

Moridin wrote:Лека му пръст. Не може да се спори, че успя да изпълни живота си добре и че беше голям ум, но не мога да му простя, че превърна половината човечество в зомбита.
Разбрах че ще водиш някакви курсове по iOS :). Как стана така?
Look at the darkness...
...around me.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 07, 2011 5:03 pm

Еми човек не си избира работата.
Oh wait... :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Oct 09, 2011 10:45 pm

Истерията на феновете е неприятна, ама и онова с обратния знак не е хубаво:

Q: What killed Steve Jobs?
A: A PC

Steve Jobs's life didn't flash before his eyes, because Apple doesn't support it.

Even Apple suffers from the recession and is losing jobs.
Това го има в малко по-различен вариант нагоре.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Mon Oct 10, 2011 12:43 am

Мда, и едната крайност е неприятна, и другата :roll:

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Oct 10, 2011 12:04 pm

Всички крайности са така :/

4s=5 :)
http://hijinksensue.com/2011/10/05/numerology/
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Oct 10, 2011 12:13 pm

Mushu wrote:Мда, и едната крайност е неприятна, и другата :roll:
Чак крайност не е. Нормален черен хумор. Това им е работа на комиците все пак. Още на 12 септември един примерно се изцепи - American Airlines - from the airport straight to your office.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Oct 10, 2011 4:11 pm

Сталман кефи на макс

http://it.dir.bg/news.php?id=9657100

Изкукал е повече от фабрика за часовници в 12 наобяд ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Oct 10, 2011 4:46 pm

Хм. Това, което ще напиша сега, е странно и за мен самия, тъй като обикновено съм на позиция "Уф, да, за съжаление Ричард Столмън в последните десетина години носи повече вреди на движенията за свободен софтуер, отколкото ползи."

Но този път... всъщност този път не виждам защо да е изкукал. Да, пропуснал е да спомене хубавите неща, които Стив Джобс е направил - айде да не ги изброявам пак, достатъчно сте се начели в последните дни, но не е като да няма :) Но за основното - за това, че идеологията още на първия Apple Macintosh (по-точно от първата Apple Lisa, НЕ по-ранните модели на Apple, те си бяха прекрасни) беше "за да го направим удобно за потребителя, ще му забраним да бърка под капака; за да го направим безопасно и лесно за потребителя, няма да даваме на никого да произвежда Macintosh-съвместими компютри; каквото ние кажем, това ще бъде и точка по въпроса." Да, след това взе някои добри идеи и от заигравките на ортака си Стив Возняк с NeXT, и от големите системи, и от какво ли не още... но основната му идея винаги, ама *винаги* (добре де, от 1983-та насам) е била пълна противоположност на идеите за свобода на потребителя като цяло, и в частност на софтуера.

Все пак хората от it.dir.bg са направили правилно нещо - превели са *цялото* писание на Столмън (оригиналът е ето тук), така че да си личи, че не се радва на смъртта на Стив Джобс, а само рита срещу идеите му.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Oct 13, 2011 5:13 pm

Roamer wrote:"за да го направим удобно за потребителя, ще му забраним да бърка под капака; за да го направим безопасно и лесно за потребителя, няма да даваме на никого да произвежда Macintosh-съвместими компютри"
А ти като пишеш код, думичките "final/const" и "private" ползваш ли? Аз продължавам да не виждам нищо лошо в затворените системи.

Сталман е един побъркан хипар, не вярвам някой да го отрече.
Look at the darkness...
...around me.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Oct 13, 2011 5:34 pm

Честно казано, когато аз пиша код, не ползвам private и final - поне досега не ми се е налагало. А поне веднъж ми се е налагало да помагам на колега да декомпилира библиотека на Java, дошла като част от софтуер, разпространяван от една от най-големите IT-фирми в света, за да промени едно-единствено нещо, което... wait for it... беше дефинирано като final. Най-големият майтап беше, че фирмата, в която работехме, беше официалният представител за България на тази IT-фирма, обадихме се "нагоре", питахме, казаха ни "а, да, е, ми, таковата, да, май и друг път са ни задавали такива въпроси; не, няма да пуснем нова версия, в която да можете да override-вате това... хубаво де, ако ви се налага, декомпилирайте, няма да ви съдим, и други са го правили вече точно за този случай."

А това с побъркания хипар е поредното твое изказване, което се основава на някакво зрънце истина, но е прекалено крайно, за да си правя труда да го оборвам подробно.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Oct 13, 2011 6:08 pm

Roamer wrote: "за да го направим удобно за потребителя, ще му забраним да бърка под капака;"
Пенчев, сори бате, ама от колко време работим като програмисти вече пишещите в темата? За толкова години хайде сега ми кажи колко от тези потребители не са пълни идиоти? Как да им дадеш отворена система? Как? Колкото по-затворена, толкова по-добре за тях - да не пипат, че да няма какво толкова да се обърка. Нищо лошо в затворените системи, дори напротив.

Това не значи изобщо, че МЕН лично ме кефи в това да има затворена система, разбира се ;) Обаче програмистите са малко, а потребителите - много. И докато на вторите стават все повече и повече - никакъв шанс да им разрешат да бъркат по капака, дори напротив.

Тва за private/final/etc примера ти - нека не забиваме в тази посока (и аз не знам що dellusion го намеси), щото ще се превърне във виртуално мерене на пишки твърде бързо :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Oct 13, 2011 6:37 pm

Ми аз като един от тея идиоти, трябва да ви кажа, че конзолката иМак, която си чукам о главата на работа, ме докарва до истеричен пристъп минимум веднъж на ден заради липсата на свобода в нея. ПЦ + Уиндоус е напълно по силите ми. Уиндоус 7 си прави сам почти всичко - дори идиот да си, пак ще се оправиш.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Thu Oct 13, 2011 7:16 pm

thunder wrote: Пенчев, сори бате, ама от колко време работим като програмисти вече пишещите в темата? За толкова години хайде сега ми кажи колко от тези потребители не са пълни идиоти? Как да им дадеш отворена система? Как? Колкото по-затворена, толкова по-добре за тях - да не пипат, че да няма какво толкова да се обърка. Нищо лошо в затворените системи, дори напротив.

Това не значи изобщо, че МЕН лично ме кефи в това да има затворена система, разбира се ;) Обаче програмистите са малко, а потребителите - много. И докато на вторите стават все повече и повече - никакъв шанс да им разрешат да бъркат по капака, дори напротив.
Проблемът със затворените системи, който пропускаш, е липсата на избор. Един потребител наистина не се интересува от това какво има под капака; но не всички са така. Затворената система отнема възможността на тези, които се интересуват, да погледнат.

Относно разрешението -- доста е просто да сложиш в гаранцията на продукта, че ако пипнеш под капака, гаранцията се анулира (както между другото е при телевизори и т.н.) Така тези, които нямат очевидна причина да пипат, няма да го правят, защото пипането вече ще има цена. А тези, които искат, могат да го правят, като си платят очевидната цена -- липсата на поддръжка от компанията.

И това е най-елементарното тълкуване на проблема, с най-очевидното решение. Няма да се впускам сега в четирите свободи и по-дълбоки философии. Само ще дам за пример Убунту или Гном, които се справят доста добре -- шарено и лъскаво за потребители, но без да пречи на останалите от нас.