Ценовият клас е 1500-1800 лв грубо казано, машината рядко ще се ползва за игри с уклон към веднъж на високосна (бих пробвал старкрафт2, д3, мас ефект, нещо от тоя род, но в някой хубав ден със свободно време). Търся 15 инча и компонентите, на които държа, са процесор и рам, тъй като ползвам доста интензивно браузъра и по-тежички приложения. Предпочитам да е оптимално лек, но май всички тия лаптопи са от порядъка на 2.6-2.7 кг. От всички вариации винаги избирам тези с поне 8Г рам.
След около седмица четене се спрях на следните варианти:
Lenovo Y570 - силно популярен в този клас. Плюсове на тази оферта е най-вече ССД диска. Плюс са и двата усб 3 порта макар да са куцо разполоМалко ме притесняват най-вече критиките към монитора - ползвам лаптопа почти постоянно. Притеснява ме и системата с двете графични карти, за която прочетох противоречиви мнения. От офертата възнамерявам да взема вариант с 8Г рам и в зависимост от цената да сменя 5400 диска със 7200. Гаранцията не е международна, но да се надяваме, че няма да е проблем.
Asus N53SV - предимствата спрямо горната оферта са по-бързият диск и по-добрите монитор и звук. Но няма ССД и само един усб3 порт, а и процесорът и картата са по-слаби (за картата не е толкова важно). Резолюцията е по-висока, но се притеснявам дали може да се вижда добре на толкова малък екран, аз не съм с много силни очи и лесно се уморявам.
Asus K53SV - май официално по-нисък клас спрямо горния, но в тази конфигурация процесорът е по-бърз. Мониторът е с по-ниската резолюция. Дискът е по-голям. Дразни ме мизерната камера. Колонките не са толкова добри като на Н53-тата.
Asus N53SM - малко по-хардкор вариант на първия асус, с 16 гиги рам, голям и бърз диск, и пак високата резолюция. Излиза ми малко извън бюджета, чудя се дали си струва. И на двата Н53 асуса силно ме дразни дизайнът, да си призная, особено клавиатурата ми изглежда много грозна и неприятна за работа (гледах наживот 17инчов вариант).
Dell XPS L502X - балансирана конфигурация с всичко необходимо, бърз диск, два усб3 порта, никак нелош дизайн и 4 години гаранция. Има и подсветка на клавиатурата, което си е плюс. Мониторът май е по-добре спрямо леновото.
Samsung RF511 - не успях да прочета много за този вариант, но гледам че се препоръчва тук-там по питащите теми. Конфигурацията е добра, има си двата порта, добър процесор, нелошо видео.
Давам и два варианта, които си бях харесал оригинално, защото ми изглеждат много добри като конфигурации, но по форуми не се изказват ласкаво за тях (въпреки че по ревюта са ОК). Доколкото разбирам материалите им са по-евтинки, като са по-нисък клас, и ги сглобяват тук, а не при производителя.
Dell Inspiron N5110 - бърз и голям диск, и5-ица процесор, но най-вече блурей четец в комплекта. Гаранцията е 3 годишна, дано да не седи само по сервиза 3 години

На живо го гледах - проблем е, че клавиатурата хлътва видимо дори при писане, т.е. лек натиск.
Dell Inspiron N5110 - вариация на горното с i7, по-бавен диск и по-дълга гаранция. Предимство и на двата е, че са лекички.
Ще се радвам на всякакви коментари по темата

В момента съм най-навит на леновото с ССД диска, основно заради въпросния. Гаранцията не впечатлява обаче, а и мониторът твърде много го хранят навсякъде. За съжаление толкова малки ССД-та май никъде не продават, иначе можех да комбинирам и да помоля да ми сложат, но най-малките са по 128 на цени от 300 лв нагоре (и тези сигурно са скапани). А при положение, че това ССД ще върши работа главно за уиндоус и програми, 128 е малко overkill.
Гледам малко wannabe геймърски компютри, въпреки че не играя игри, понеже имат най-добрите показатели откъм рам и процесор. Но ако се намери да кажем нещо с i5 i 8g ram, а примерно с матов екран вместо тези гланцовки, бих бил много доволен, мисля че ще ми стига за моята работа.