Page 20 of 24

Posted: Wed Jun 18, 2008 3:40 pm
by DELgado
Знам ама нещо все не мога да си подържам мотивацията. :cry:

Posted: Fri Jun 27, 2008 9:46 am
by The Dragon
За 20 дни - 12 килограма с нова ”диета чудо”
27 юни 2008 / News.dir.bg
Италианският фармацевт Алберико Леме е автор на диета, която препоръчва за отслабване яденето на шоколад и мазнини, а строго забранява консумирането на зеленчуци и мляко.
“Хранителната философия“ на доктор Леме гарантира на следващите диетата му отслабване с 10 кг. за месец, пише prontosofia.com.
Леме има и собствена “Академия за отслабване“, в която приема кандидати само след специални тестове. Сред отслабналите по неговия метод са и звезди от италианския шоубизнес - Симона Тали, Мануела Аркури, дизайнерът Стефано Габана, многобройни телевизионни журналисти.
“В качеството си на фармацевт съм в състояние да оценя биохимическия ефект на храните. Другите диетолози пък оценяват преди всичко количеството и килокалориите, а това няма нищо общо с храненето. Шоколадът, противно на това, което се мисли за него, не съдържа калории. Мнозина ме атакуват, тъй като правя на пух и прах бизнес за милиарди, а освен това карам хората да отслабват чрез храни, които могат да се намерят в супермаркетите, а не в специализираните за отслабване магазини“, казва Леме.
Според Леме в храните, от които се пълнее, влизат доматите, млякото, салатите, оцетът, солта, морковите. Достатъчно е да се консумират и 5 грама от тези продукти, за да се произведе половин кило мазнини в тялото, твърди Леме.
По неговото мнение не се пълнее от олиото, маслото и мазнините. Синтезът на холестерола се активира от инсулина и като следствие на биохимически процеси онзи, който се храни с домати и с плодове, регистрира покачване на холестерола. Солта увеличава абсорбирането на глюкозата в червата, затова за диабетиците солта е много по-опасна от захарта, твърди Леме.
Самият Леме е експериментирал върху себе си отслабването по неговия метод. В рамките на 20 дни е отслабнал с 12 кг.
Абсолютно е прав, забелязали ли сте колко са дебели хората които цяло лято карат на таратор и шопска салата!

Posted: Fri Jun 27, 2008 9:56 am
by Demandred
Според Леме в храните, от които се пълнее, влизат доматите, млякото, салатите, оцетът, солта, морковите. Достатъчно е да се консумират и 5 грама от тези продукти, за да се произведе половин кило мазнини в тялото, твърди Леме.
5 грама моркови = половин килограм мазнини. :D :D :D :D :D

Posted: Fri Jun 27, 2008 11:42 am
by Ghibli
Току-що прочетох поредната статия за хранене според кръвната група (http://www.bb-team.org/articles/2792/) и искам да попитам има ли някой по-запознат, който да може да каже дали това е точно толкова глупаво, колкото ми изглежда, или все пак има някакво научно основание? Нулевата кръвна група била най-стара, от времето, когато хората предимно ловували и нямало земеделие, затова трябвало да се яде месо и плодове, а зеленчуците и сиренето не били подходящи... ВТФ?

Posted: Fri Jun 27, 2008 12:31 pm
by tigermaster
Ghibli wrote:Току-що прочетох поредната статия за хранене според кръвната група (http://www.bb-team.org/articles/2792/) и искам да попитам има ли някой по-запознат, който да може да каже дали това е точно толкова глупаво, колкото ми изглежда, или все пак има някакво научно основание? Нулевата кръвна група била най-стара, от времето, когато хората предимно ловували и нямало земеделие, затова трябвало да се яде месо и плодове, а зеленчуците и сиренето не били подходящи... ВТФ?
Не знам колко глупаво ти изглежда, обаче на мен ми се вижда пълна простотия. А и авторът е инженер, а не диетолог, и това са негови разсъждения, основани, доколкото разбирам, на предположения.

Posted: Fri Jun 27, 2008 1:01 pm
by LifeJoker
Имаше някакви такива изследвания, но сме още много далеч от истината. Но, чисто спекулативно, ако има истина в това, то тя не се дължи на кръвната група, тоест, въглехидратния остатък на някакъв си антиген на еритроцитите няма отношение към метаболизма. Може да се дължи обаче на други признаци, които статистически преобладават при една или друга кръвна група, а тя самата е по-лесна за определяне.

Posted: Fri Jun 27, 2008 2:11 pm
by shayhiri
Достатъчно е човек да е наясно с елементарната анатомия, за да знае кви храни сме направени да ядем. :wink: И оттам - защо като ядеш много от тва, което не трябва да ядеш, ти се стъжнява животеца.

А идиотски диети като споменатата по-горе никога няма да ми омръзне да чета и да се хиля (тъжно) на излъганите.

Posted: Fri Jun 27, 2008 2:24 pm
by Trip
По-скоро трябва да познава малко историята на еволюцията ни. Устроени сме да ядем естествени храни преди всичко. За 30-тина хиляди години не сме еволюирали чак толкова (даже почти никак), че да толерираме преработените зверски яденета, дето ги лапаме в днешно време.

Posted: Fri Jun 27, 2008 3:04 pm
by shayhiri
Затва ти го оставих да го кажеш ти, шото ако беше в моите уста, щеше да се надигне зверски вой. А сега ше се позамислат, хората. :) Поне тия, дето не са креационисти. :lol:

А аз имах предвид устройството на зъбите и храносмилателната ни с-ма. Няма много общо нито с тази на тревопасните, нито с тази на хищниците. Хората сме, добрутру, плодоядни. С елементи на всеядност, като маймуните (разбира се).

Не съм вегетарианец (доста заблудена крайност) и не смятам да бъда, но съм наясно, че честото (при много хора ежедневно) тъпкане с месо е бавно самоубийство, особено ако говорим за преработено в някаква степен (колбаси и т.н.). Няма никаква причина животинските белтъчини да са повече от 10-15% от храната (останалото са главно зеленчуци и плодове) - и то рибата и киселото мляко, да речем, са далеч по-добър вариант от месищата.

Posted: Fri Jun 27, 2008 3:13 pm
by Trip
Работата е там, че протеините с животински произход притежават най-пълен набор от аминокиселини. Към тия храни влизат всички меса, сирена, яйца и прочие нещо, дето не е растение. Реално няма толкова голяма разлика дали ще нагъваш като луд мЕсо или сирьене, щото и двете съдържат животински мазнини в голяма концентрация. Което е вредно в прекомерни количества, разбира се.

Затова за активно спортуващ пич с малко над моите размери примерно си трябват общо около 150-200 гр. такива протеини дневно, което е около 500 гр. такивапротеиносъдържащи храни. В комбинация с това още около 300-400 гр. въглехидрати и 40-50 гр. мазнини, горе-долу.

Posted: Fri Jun 27, 2008 3:21 pm
by shayhiri
Това е разумната позиция, съгласен.

Обаче много скоро смятам да я пооборя на практика. :) Доста сигурен съм, че мога само за един месец силови тренировки да добавя добре видима мускулна маса - и то без да променям базовото си хранене (малко риба/кисело мляко - и неограничени плодове и зарзават). Знам, че звучи абсурдно, затва ше говорим като го направя (август-септември).

Posted: Fri Jun 27, 2008 4:11 pm
by Ghibli
@LifeJoker: благодаря за отговора, и аз така си мислех, но все пак ти си специалист и ти имам повече вяра :D

@tigermaster: авторът на тази конкретна статия не проверих какъв е, то и няма значение - тези теории обикалят поне от няколко години (за пръв път научих за тях от майка ми, на която някой беше дал напечатани на машина листове с апокрифната информация :shock:) и току попадам на материал с все същото съдържание във вестници, списания, нета и пр. Така че теорията е доста упорита и същевременно изглежда напълно необоснована. Затова се питах дали има някакъв реален гръб.

Posted: Fri Jun 27, 2008 6:28 pm
by LifeJoker
Spoiler: show
Diet and the evolution of the earliest
human ancestors
Mark F. Teaford*† and Peter S. Ungar‡
*Department of Cell Biology and Anatomy, Johns Hopkins University School of Medicine, 725 North Wolfe Street, Baltimore, MD 21205; and ‡Department
of Anthropology, University of Arkansas, Old Man 330, Fayetteville, AR 72701
13506–13511 u PNAS u December 5, 2000 u vol. 97 u no. 25

Over the past decade, discussions of the evolution of the earliest
human ancestors have focused on the locomotion of the australopithecines.
Recent discoveries in a broad range of disciplines
have raised important questions about the influence of ecological
factors in early human evolution. Here we trace the cranial and
dental traits of the early australopithecines through time, to show
that between 4.4 million and 2.3 million years ago, the dietary
capabilities of the earliest hominids changed dramatically, leaving
them well suited for life in a variety of habitats and able to cope
with significant changes in resource availability
associated with
long-term and short-term climatic fluctuations.
Което, в далечен аспект обяснява защо сме еволюирали до степен, която да позволява на Шайхири да се вихри по разни форуми и да плямпа на общо основание, вместо да си седи на дървото и да си гризе банана.

Трип, преработката на храната е неизбежна и води до значително увеличаване на средната продължителност на живота, защото ти спестява разни проблеми като салмонелоза, бутулизъм, диария и хроничен сезонен недостиг на важни хранителни компоненти. Ако не консервирахме, пастьоризирахме, ирадиирахме и т.н. храна вероятно нямаше да имаме и 500 милиона китайци, но и българите нямаше да сме много напред в класацията.

Добавено: Между другото оригиналната теория за кръвните групи и генетичната предиспозиция към определена диета е пълна дивотия. Сега я погледнах де.

Posted: Sun Jun 29, 2008 10:36 pm
by shayhiri
LifeJoker wrote:Което, в далечен аспект обяснява защо сме еволюирали до степен, която да позволява на Шайхири да се вихри по разни форуми и да плямпа на общо основание, вместо да си седи на дървото и да си гризе банана.
Мня. Нека ти обясня що не ти излизат некои сметки, приятелю от Сивостен. :? Това тука не е некъв форум, това е МОЯТ форум! Единственият български, в който пиша/чета - и то просто за удоволствие. (Всички останали са англоезични и професионални/по линия на работата ми.) И съответно много ми пука за останалите хора, които го намират за свой, още повече с голяма част от тях се знаем и лично. Това е и моето основание да зачеквам БОЛНАТА (съвсем буквално) тема за бялата отрова. Както виждаш, тва е едно съвсем необщо основание, даже подчертано лично такова. Не ми пука особено за милиарда затлъстели хора по света - или за теб в частност (нищо лично, просто не се познаваме още) - за тех просто ми е жал. Докато за хората тук, припомням, МИ пука, затва и влизам на вълка в устата.

Ще го кажа още само веднъж - до есента, когато ще пусна специална тема с необорим и крайно недвусмислен снимков материал. Човек в наши дни дебелее НАЙ-ВЕЧЕ от захарта. Пърженото, някои мазнини, солта, бялото брашно, обездвижването и всичката химия (оцветители, консерванти, добавки и прочие) са аналогично вредни, но те поне могат да бъдат избягвани малко по-лесно. (И не са наркотици, доколкото към тях не се привиква - докато бялата захар е класически такъв.) Захарта е навсякъде. Просто погледнете етикетите на продуктите. Даже аз, дето съм избягвал да ям/пия много баш захарни неща, се оказа, че съм поглъщал половин-едно кило чиста бяла захар на ден!! Един литър "натурален" сок "100%" от най-скъпите съдържа - проверих - до 150-200гр. захар! Просто си представете кутията пълна на четвърт с чиста бяла отрова (като стандартен компоть) защото е точно така. Аналогично с плодовите млека. За всичкото останало химически евтинджос няма кво да говоря - ма аз си мислех, че избягвайки го, почти не приемам захар. :roll: И се чудя, нали, що досега свалените килца се качваха обратно толкоз бързо и безотказно.

Posted: Mon Jun 30, 2008 10:57 am
by LifeJoker
Подсмрък.

Значи човек има необходимост от определено количество захар дневно, което количество варира в зависимост от сезона, физическата и психическа активност, личните физически характеристики и т.н. фактори. Дали приема това количество като плодове или рафинирана захар не е от особено значение. Ако не си го осигурява, то му намалява КПД-то или организмът започва да се опитва да компенсира от други места. Сега, по общи наблюдения, повечето хора с наднормено тегло имат проблем с количеството, не с качеството, и това, че не можеш да се ограничаваш и се опитваш да си го избиваш, като си съставяш сложни диети не е проблем на захарта сама по себе си. А ако гореизброеното не работи, то тогава трябва да потърсиш лекарска помощ.

Освен това не е зле да си преизчислиш сметките, щото ако си поемал едно кило дневно захар трябваше да си се гътнал отдавна.