A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]
- Dr. Horrible
- Forsaken
Особеното при Мелисандра е, че тя наистина си вярва. Не използва своя бог като параван, зад който да си прикрие амбициите за власт и могъщество. Тя най-искрено вярва, че на света има добро и зло, има Светлина и Мрак, има Истина и Лъжа. И е действително убедена, че Станис трябва да седи на трона, че той е призван от бога, че това би направило света по-добър, по-светъл. Наистина вярва, че само така кралството ще бъде спасено. Не си измисля, че е видяла нещо в пламъците – убедена е, че го е видяла.
Друг е въпросът, че заради тази си вяра и убеденост е готова да изгаря хора и да пролива кръвта на малки дечица. Но пак, въпреки фанатизма си, е един от малкото герои, които са водени от по-големи идеали, а не от лични амбиции за власт или мъст.
Друг е въпросът, че заради тази си вяра и убеденост е готова да изгаря хора и да пролива кръвта на малки дечица. Но пак, въпреки фанатизма си, е един от малкото герои, които са водени от по-големи идеали, а не от лични амбиции за власт или мъст.
But goddamn,
you got me in love again
you got me in love again
- Moridin
- Global Moderator
Няма какво да е убедена - тя наистина вижда неща в пламъците, това е част от завръщането на магията и драконите - Торос също говори за това. А и по-нататък
- Spoiler: show
This is it. Ground zero.
На въпроса защо пророчествата ги няма в сериала - може би защото е тъпо да ги има? Принципно подходът "предсказано е, значи така трябва да стане накрая!" подхожда на по-наивното и по-детинско фентъзи.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Точно селф-фулфилинг пророчествата са една от възможно най-досадните и изтъркани неща в фентъзи жанра. Колкото по-малко пророчества по принцип, толкова по-добре. Особено когато са за сирака-юнак, който ще спаси светаMoridin wrote:Не бих казал, че това е вярно за точно тази поредица. Пророчествата са доста умело втъкани, доста неясни и често селф-фулфилинг. Определено са сред най-яките елементи в поредицата и е фейл, че ги няма (ОСОБЕНО това за Принца), но все пак все нещо трябва да се реже.
- Spoiler: show
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Dr Horrible, личните амбиции за власт и мъст също са идеали. Всяка трайна идея, която човек си избира като ръководещ принцип, всяка дългосрочна цел, която си поставя, влиза в категорията на идеали. Не е добре да се губи обективната семантика само защото един вид идеали обикновено носят стигма за сметка на други, които по исторически и възпитателни причини са се утвърдили да носят тази дефиниция.
Та, общо взето, месианските претенции за идеали на Мелисандра я правят не по-малко егоист от Джофри, докато не стигнем до резултати, които наистина да ги оправдаят. Доста ми е интересно това, че наистина може да прави магия, а пък по-често предпочита да мами и заблуждава, за да постигне целта си.
Друго, което съм забелязал, е развитата й способност да омаловажава всичко, което другите мислят и говорят. Обикновено дори не си прави труда да отговори директно, а безцеремонно измества темата на разговор с нещо грандиозно и пророческо. първата й cреща с Аря примерно беше нелепа:
"You're a witch. You're going to hurt him ."
"I see a darkness in you... And, in that darkness eyes staring back at me" ...
Това е адската добра маневра да дискредитираш някого без да му дадеш възможност да отговори, да звучиш мистично и неясно с цел да привлечеш внимание и да вземеш пълно надмощие в един вербален дебат. Убеден съм, че пророчеството й ще се сбъдне, но също така не искам да ми убягва манипулативността й, която е също толкова важен елемент от вещерството й. Искам да намеря пряка връзка...
EDIT: Може би идеята е да се смеси фантастичното (истинска магия) с реалистичното (магията е измама). Хм.
Та, общо взето, месианските претенции за идеали на Мелисандра я правят не по-малко егоист от Джофри, докато не стигнем до резултати, които наистина да ги оправдаят. Доста ми е интересно това, че наистина може да прави магия, а пък по-често предпочита да мами и заблуждава, за да постигне целта си.
Друго, което съм забелязал, е развитата й способност да омаловажава всичко, което другите мислят и говорят. Обикновено дори не си прави труда да отговори директно, а безцеремонно измества темата на разговор с нещо грандиозно и пророческо. първата й cреща с Аря примерно беше нелепа:
"You're a witch. You're going to hurt him ."
"I see a darkness in you... And, in that darkness eyes staring back at me" ...
Това е адската добра маневра да дискредитираш някого без да му дадеш възможност да отговори, да звучиш мистично и неясно с цел да привлечеш внимание и да вземеш пълно надмощие в един вербален дебат. Убеден съм, че пророчеството й ще се сбъдне, но също така не искам да ми убягва манипулативността й, която е също толкова важен елемент от вещерството й. Искам да намеря пряка връзка...
EDIT: Може би идеята е да се смеси фантастичното (истинска магия) с реалистичното (магията е измама). Хм.
You've got seven kinds of cock breath.
Па кои са тия "клишета във фентъзито"? И преди други хора са споменавали нещо такова.Marfa wrote:Пък и да не говорим, че Мартин досега успя да натири всички клишета във фентъзито да седят в ъгъла и тихичко да плачат. Много са си добре пророчествата в книгата пък.
Зомбитата не са ли клише? Мелисандра и двата бога не са ли клише? Warg-овете не са ли клише? Пророчествата? Да не ме разбереш погрешно, не казвам, че Играта е клиширана или глупава...
Моридине, защо ми е да знам как ще свърши определена история? Ако няма конкретна причина, не искам, така че и пророчеството не го искам.
Например Станис пусна 3 пиявици в огъня и каза 3 имена. Двама са мъртви, познай кой следва... Примерът не е достатъчно точен, но вярвам хващаш идеята. Третото име въобще не ме интересува и е на герой, който нито обичам, нито мразя - напълно безразличен ми е. Виж, ако Станис беше предпочел Денерис... ето това е интересно пророчество, защото предвещава нещо гадно да се случи на обичан герой. Но докато не заобичам 3тия герой или докато не го намразя... за какво ми е пророчеството? Като цяло съм против такива пророчества, изглеждат ми детски и в повечето случаи хич не са интересни; само ми спойлват и без това достатъчно спойлнатите истории...
Self control... The only way to survive in this world dominated by idiots!
- dido_demirov
- Merchant
3-те пиявици на Станис не са пророчество, а по-скоро някакво заклинание.LFbg wrote:Па кои са тия "клишета във фентъзито"? И преди други хора са споменавали нещо такова.Marfa wrote:Пък и да не говорим, че Мартин досега успя да натири всички клишета във фентъзито да седят в ъгъла и тихичко да плачат. Много са си добре пророчествата в книгата пък.
Зомбитата не са ли клише? Мелисандра и двата бога не са ли клише? Warg-овете не са ли клише? Пророчествата? Да не ме разбереш погрешно, не казвам, че Играта е клиширана или глупава...
Моридине, защо ми е да знам как ще свърши определена история? Ако няма конкретна причина, не искам, така че и пророчеството не го искам.
Например Станис пусна 3 пиявици в огъня и каза 3 имена. Двама са мъртви, познай кой следва... Примерът не е достатъчно точен, но вярвам хващаш идеята. Третото име въобще не ме интересува и е на герой, който нито обичам, нито мразя - напълно безразличен ми е. Виж, ако Станис беше предпочел Денерис... ето това е интересно пророчество, защото предвещава нещо гадно да се случи на обичан герой. Но докато не заобичам 3тия герой или докато не го намразя... за какво ми е пророчеството? Като цяло съм против такива пророчества, изглеждат ми детски и в повечето случаи хич не са интересни; само ми спойлват и без това достатъчно спойлнатите истории...
Относно пророчествата, това за предречения принц, пророчествата на немрящите към Денерис не са напълно разтълкувани.
Фентъзи клишета:
Сиракът-юнак (или обикновеният човечец от народа), при когото отива могъщ вълшебник и му разкрива, че той е Избраният, Който ще Спаси Света от Злото.
Самото Зло е персонифицирано от една-единствена личност, която е склонна да носи гугла и да се хили със зловещ смях.
Добрите са красиви стройни индивиди със смели сърца и остри умове, Лошите обикновено са гадни пъпчиви орки, често пъти страхливи и с различни степени на умствена изостаналост. Трудно успяват да си завържат обувките без изричните напътствия на Хихикащото Загуглено Зло.
Накрая Добрият успява да победи Злото в единоборство, след което всички ядат, пият и се веселят три дни.
---------
И да - пиявиците никакво пророчество не са, а "кръвна" магия.
Сиракът-юнак (или обикновеният човечец от народа), при когото отива могъщ вълшебник и му разкрива, че той е Избраният, Който ще Спаси Света от Злото.
Самото Зло е персонифицирано от една-единствена личност, която е склонна да носи гугла и да се хили със зловещ смях.
Добрите са красиви стройни индивиди със смели сърца и остри умове, Лошите обикновено са гадни пъпчиви орки, често пъти страхливи и с различни степени на умствена изостаналост. Трудно успяват да си завържат обувките без изричните напътствия на Хихикащото Загуглено Зло.
Накрая Добрият успява да победи Злото в единоборство, след което всички ядат, пият и се веселят три дни.
---------
И да - пиявиците никакво пророчество не са, а "кръвна" магия.
Още в моя пост казах, че пиявиците не са най-точния пример.
Мартин се спуква от използване на клишета. Истината е, че няма никакво значение. За мен Бейлиш стана абсолютно клиширан мастърмайнд, за теб, Марфа, може би не, но и на двама ни е интересен. Пука ми, че е архитип, щом ми доставя удоволствие да го виждам на екрана.
Цитирам Трипа(по памет): "Всичко от библията насам досега е изписано."
С клишета или не, Мартин определено знае как да преплита историите и да изгражда героите си.
Хах, доброто винаги побеждава злото, защото историята винаги се пише от победителя...Накрая Добрият успява да победи Злото в единоборство, след което всички ядат, пият и се веселят три дни.
Мартин се спуква от използване на клишета. Истината е, че няма никакво значение. За мен Бейлиш стана абсолютно клиширан мастърмайнд, за теб, Марфа, може би не, но и на двама ни е интересен. Пука ми, че е архитип, щом ми доставя удоволствие да го виждам на екрана.
Цитирам Трипа(по памет): "Всичко от библията насам досега е изписано."
С клишета или не, Мартин определено знае как да преплита историите и да изгражда героите си.
Self control... The only way to survive in this world dominated by idiots!
Лоши новини за хората, които мразят пророчества.
http://io9.com/meet-the-new-characters- ... 662086/all
Забелязва се дефицит на Грейджой, обаче.
http://io9.com/meet-the-new-characters- ... 662086/all
Забелязва се дефицит на Грейджой, обаче.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata
I can boom shakalaka your medulla oblongata