Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 15, 2010 4:10 pm

Идеята според мен е СУПЕР оригинална, но още не съм размислил всичките й импликации. Естествено шуро-баджанащината отпада тук, не става дума да се противоречи на закона.
This is it. Ground zero.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Dec 15, 2010 4:22 pm

Абсоюлтно всичките примери включват някаква шуробаджанащина, обаче:
http://www.nashite.com/bg/idea
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 15, 2010 4:27 pm

Идеята е супер неиздържана, най-вече. Хората обслужват "техни хора" по-добре, защото има причини онези хора да са "техни" - познават ги отдавна, имат еднакви идеи и виждания, сходни цели. В момента в който Сульо и Пульо станат "мои хора", аз ще престана да ги чувствам като такива. В момента, в който усетя, че знакчето "наш човек" привлича хора към магазина ми, аз ще го сложа на десет места, но това няма да промени факта, че в магазина си продавам скъпи боклуци и съм мазен простак. Да, не всеки магазин с това стикерче ще е такъв, но то просто няма да е гаранция за нищо. И пак се връщаме на изходна позиция. Това е идея, която е приложима само за малки групи хора, събрани по начин различен от "сложете си тая значка".
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 15, 2010 4:39 pm

Еми то в описанието си пише, че който иска да се присъедини, пледжва да се държи добре с всички членове, все едно са му близки. Това не е задължение, а желание някак си. Нещо като "почеши ме, за да те почеша и аз". Днес ти ще укажеш пътя на човек със значка, утре друг човек със значка ще ти отвори вратата. Идеята е подобна, но по-мащабна, от организацията от хората, дето като идеш в чужбина, можеш да живееш на гости при други хора от организацията, като в замяна ако някой дойде в България, може да ти гостува.

@тайгър - Далеч не са всички примери шуробаджанащина. Какво е шуробадж. в това да ти укажат учтиво пътя или да ти спре шофьорът?
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 15, 2010 4:42 pm

p.p. наистина повечето примери са лоши, признавам. идеята е яка, но хората зад нея явно не са :roll:
This is it. Ground zero.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Wed Dec 15, 2010 5:26 pm

Операция "Гражданите". Неам думи :evil:

http://mediapool.bg/show/?storyid=173763&srcpos=4
VMITW!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 15, 2010 5:40 pm

Moridin wrote:Еми то в описанието си пише, че който иска да се присъедини, пледжва да се държи добре с всички членове, все едно са му близки. Това не е задължение, а желание някак си. Нещо като "почеши ме, за да те почеша и аз". Днес ти ще укажеш пътя на човек със значка, утре друг човек със значка ще ти отвори вратата. Идеята е подобна, но по-мащабна, от организацията от хората, дето като идеш в чужбина, можеш да живееш на гости при други хора от организацията, като в замяна ако някой дойде в България, може да ти гостува.
Пак казвам - ужасно е неприложимо. В момента в който към това се присъединят повече хора, ти няма да им помагаш с предимство, просто защото не можеш да помогнеш на 7 души с предимство наведнъж. Особено ако трима от тях очевидно са селски идиоти, лепнали си няква значка. Примерът ти с пътя не е добър, защото повечето хора си показват пътя и отварят вратите по принцип. Във сайта обаче се говори за "обслужване с предимство". Дали ще е в работата ти (където хората нищо чудно нарочно да почнат да се стремят да не спазват работно време, резервации и т.н., разчитайки на "техния човек") или в личния живот. Въпросът е, че като ти дойде светът искащ услуга, просто ще престанеш да ги преценяваш като "твои хора", а за личния живот е абсурд някой да те хареса повече заради значка.

Взаимопомощта е хубаво нещо. Групите, които са си близки са хубаво нещо. Но организирането на група за взаимопомощ на случаен принцип е първолашка работа, да не говорим за идеята така да сме дупе и гащи с катаджиите.
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Dec 15, 2010 5:44 pm

Само си помислете колко търговци ще лепнат значка за да излъжат балъците повярвали че вече са "вътрешни хора".

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 15, 2010 6:13 pm

Пак казвам, идеята работи при желание, а не при желание да се изцака. И дадох примера, макар и наистина ограничен, с организацията за спане в чужбина, който ДОКАЗАНО работи (и си има изработени например методи за справяне с проблема как да пуснеш у вас непознат без репутация, за да си я изгради той).
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 15, 2010 6:13 pm

По въпроса за акция "Граждани" - Е НАПРАВО НЕ Е РЕАЛНО!
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Dec 16, 2010 12:10 am

Е, вероятността да не се използва за облага е нулева. Още повече, когато и първоначалната му идея е някаква далаверка... А дори да нямаш желание да прецакаш системата, има твърде голяма вероятност тя да се обърне така, че да не искаш да я подкрепяш или да няма смисъл (случаят, когато ти се изтърсват наведнъж 7 "твои" хора, част от които въобще не чувстваш като свои).
Иначе при това със спането хората все пак са обединени по един доста по-установен начин от носенето на значки, а и допускам, че си има някакви контроли кой да пускат и кой не. Единственото общо е, че формално имат добра цел. В случая с "нашите" тя дори не е непременно добра, в доста случаи е "да подхлъзнем дружно държавата/общината/другите клиенти" .

А за делата и аз нямам думи.
I don't wanna die

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Thu Dec 16, 2010 10:14 pm

Moridin wrote:Пак казвам, идеята работи при желание, а не при желание да се изцака. И дадох примера, макар и наистина ограничен, с организацията за спане в чужбина, който ДОКАЗАНО работи (и си има изработени например методи за справяне с проблема как да пуснеш у вас непознат без репутация, за да си я изгради той).
Каквато и система да приложиш, ако хората не са достатъчно добри, тя няма да сработи
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Dec 16, 2010 11:42 pm

Доказано е, че някои системи работят много повече от други, именно защото е предвидено да не се прецакват идиотски лесно.
I don't wanna die

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Fri Dec 17, 2010 12:34 pm

Morwen wrote:Доказано е, че някои системи работят много повече от други, именно защото е предвидено да не се прецакват идиотски лесно.
Това е вярно, винаги има смисал от реформи, въпросът е, че ако хората не са възпитани да са добри, системата няма да сработи, защото тя се задвижва от хора. И наи - модерната кола не кара без гориво
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 17, 2010 1:37 pm

Така е, но и най-хубавото гориво не може да задвижи пробит отвсякъде двигател, който е измислен така че да функционира само на 23,2 градуса в среднослънчев ден и с точно 154 кг товар. А тази идея е точно това. Хората винаги се опитват да надцакат системата, когато не става дума за приятелски кръг. В повечето случаи - леко наивно и невинно. Тези, които ще впрегнат всички сили са малко. Въпросът е да не е идиотски лесно или дори неизбежно това системата да се прецака.
I don't wanna die