Ше гласувате ли?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ще гласувате ли?

Да
31
54%
Да, но само за европарламент
0
No votes
Да, но само за парламент
6
11%
Не, нямам право/възможност
8
14%
Няма да гласувам
12
21%

Total votes: 57

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Jun 26, 2009 8:13 pm

Ех, старият Ахмед...Дето се вика другата неделя само заради него съм първи пред секцията. Стига да нямах други причини.

Не изчетох цялата темата, нямам времето за това, но прочетох последните 3 страници. Моите размисли по въпроса за гласуването (както и някой и друг призив):
(Наистина ще се опитам да не бъда краен)

1. Който не гласува за мен няма право да си отваря устата дори за половин секунда следващите години и да реве, че не е доволен. Абсолютно и напълно слагам знак за равенство между "не гласувам" и "не се интересувам кой ме управлява". Щото ако се интересуваше щеше да си задължително пред урните.
2. Всякакви псевдоинтелигентни аргументации за "гражданската позиция на негласуващия" и "аз протестирам, не гласувайки" са изсмукани от пръстите и чисто и просто ме отвращават, особено като ги слушам/чета от мои връстници, чийто интелект съм признавал неведнъж. Не гласуваш, ако нямаш физическа възможност (например си в Ботсвана, а там нямаме дипломатическо или консулско представителство) или има смърт в семейството или се жениш/имаш дете (макар че при последните две не виждам как 15 минути ще попречат на радостта). НИКАКВО друго оправдание не трябва да има. "Нямам време" и "не ми се занимава" за мен са точно толкова долнопробни извинения колкото и "протестирам негласувайки", на едно ниво са на дъното на ценностната ми стълбица. Заедно с тях е и оправданието "всичките са маскари".
3. Гласуването в България трябва да е задължително. Вярвам дълбоко и искрено в това. Моля се някой ден да има ВНС или някакви огромни промени в държавното ни устройство и да се случи така.

4. ХОРА, ГЛАСУВАЙТЕ НА 5ТИ, АКО УВАЖАВАТЕ СЕБЕ СИ. Гласувайте за бодигардчето, за лудия, за комуниста, за зеления, за синия, за земеделеца, за втория луд - гласувайте за който и да е, само гласувайте.

Толкоз от мен. Аз на 5ти веднага след изпит скоквам да пусна едня бюлетинка както съм правил на всеки един избор откакто съм на 18.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Fri Jun 26, 2009 8:53 pm

Ако това ти е опитването да не бъдеш краен, представям си какво щеше да бъде, ако не се беше опитвал :lol:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Jun 26, 2009 8:57 pm

хаха, има някакъв такъв момент. просто има теми, на които много се докачам, защото са ми важни.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Jun 26, 2009 9:20 pm

Значи, не знам кой е краен и кой - не, но... Има неща, които се сдържах да споделя до скоро, но просто няма как вече.
Предния вот бях принуден да пропусна, защото съм закъснял с регистрирането и бла-бла. ОК. Този път надлежно се регистрирах адресно и в законовия срок отидох да се впиша като гласоподавател. Каква е ситуацията? В квартала (Аспарухово, във Варна) имаме ок. 20 % турско население, редовен електорат на ДПС. Нищо лошо. Пропорционално, предполагам, са служителите в общината - учтиви хора по принцип. Но като заявих за какво идвам, изгледаха ме някак... странно. Последва 30 мин. суетене, при което така и не можаха да влязат в ЕСГРАОН или каквото е (защото там работели със "снимка" на базата данни отпреди година WTF :shock: - което значи, че 10-те починали старци в блока ми междувременно се водят гласоподаватели :shock: ) Все едно. Увериха ме, че ще ми впишат името в списъка и ще си консумирам проклетото избирателно право. Бтв ако се окаже, че не са го направили, ще ги съдя в Страсбург, сериозно :twisted:
Не си падам по конспиративните теории, но все пак... В Р Турция откриват 127 избирателни секции, освен в консулствата и в посолството. Такива открити в Гърция, Германия, Испания, Италия, САЩ, Франция и Канада се оказва, че няма. Тук влизат хора, които гласуват в Одрин, Бурса и след това в още няколко места из страната, по някакви неясни схеми. В същото време слушам дискусии как е крайно време Вазов да изпадне от учебната програма, понеже децата вече не го разбирали... Доган прави някакви странни изказвания... Само на мен ли ми се струва, че нещо не е наред?
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sat Jun 27, 2009 12:07 am

Вазов за какво го намеси не ми е ясно :)
Иначе да, що се отнася до мен, не споделям тия тревоги.

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Sat Jun 27, 2009 12:12 am

За 8000 българи в Монреал и нито една секция, а подозирам че все се събраха 100-те човека за декларацията...абсурдно е просто! Жалко е, но то беше ясно, тези които сега са на власт не биха рискували с българите от чужбина, те знаят че ние им следим сеирите и няма да гласуваме за тях. Нито пък за Сините, Бойко и Царя, не сме злопаметни все пак! :)

Аз не виждам какво толкова лошо има в политическата фигура на Яне Янев - вярно, преминал е през доста партии, но след като всичко в политиката в България вони може ли да го вини човек че не е открил това което е търсил като политическа реализация... От гледна точка на политическата ситуация сега РЗС е единствената възможност, освен ако българите не искат да ги управляват социалистите (в изродена коалиция с ГЕРБ) още поне 4 години. Нека се справим първо с бандитите и корупцията, а после ще можем тепърва да градим наново България...
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sat Jun 27, 2009 4:12 am

Muad_Dib wrote:1. Който не гласува за мен няма право да си отваря устата дори за половин секунда следващите години и да реве, че не е доволен. Абсолютно и напълно слагам знак за равенство между "не гласувам" и "не се интересувам кой ме управлява". Щото ако се интересуваше щеше да си задължително пред урните.
Добре, за ен-ти път. 1. Веднага мога да се сетя за поне 10 човека сред познатите си по една или друга линия, които всъщност не гласуват, но се интересуват КАК се управлява и, уверен съм, са направили много повече за благоденствието на общността, отколкото ти или който и да било в този форум (не ме разбирайте погрешно - говоря за хора, на които се възхищавам - аз не съм от тях и няма да бъда още доста време, ако въобще някога). И отново гласуването е само един от начините да се влияе на управлението. По същата логика мога да кажа, че ако не пишеш петиции редовно по всеки проблем, който изникне, или не завеждаш дела, не се интересуваш от управлението на страната.

2. Съвсем простичко е. Хората са сключили договор с държавата. Ако те изпълняват ЗАДЪЛЖЕНИЯТА си по него (с други думи спазват закони и си плащат данъците), имат правото да искат държавните органи да изпълняват своите задължения. Гласуването е ПРАВО. От прилагането на правото по един договор не зависи реципрочното задължение на ответната страна. Оттам гласуването не конституира правото на когото и да било да критикува управлението (или да го подкрепя, ако там е въпросът). Обратно, ако ти не спазваш задълженията си (примерно редовно си подкарваш колата на червено, хвърляш си боклука през прозореца на блока или примерно пестиш от данъци като декларираш по-ниски доходи), дори да гласуваш нямаш (поне моралното) право да искаш реципрочност и да мрънкаш, когато не получаваш такава.

За Доган: това, което се случи в последните 2 дни демонстрира колко са разгорещени страстите и колко опасно може да стане в тази държава. На някого направи ли му впечатление, че нямаше телевизия или новинарска агенция (с изключение на БНТ - поне аз само за нея знам), която да пусне цялото изказване на Доган, а не едно-две извадени от контекста изречения?

Така де: днес чета заглавие: "Гражданите на Бургас замерваха с яйца не-знам-кой си". После се оказа, че яйцето е едно. После отнякъде излезе информацията, че не е съвсем сигурно, че са замерили този човек, обаче, понеже той бил опръскан... :roll:

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Jun 27, 2009 4:32 am

Така де: днес чета заглавие: "Гражданите на Бургас замерваха с яйца не-знам-кой си". После се оказа, че яйцето е едно. После отнякъде излезе информацията, че не е съвсем сигурно, че са замерили този човек, обаче, понеже той бил опръскан...

В Бургас замерят с яйца Данчо Цонев. Би трябвало да си чувал за него. Ето и видео. Поне едно от яйцата със сигурност го уцели доста точно :)

http://vbox7.com/play:273c8a7a

EDIT:

Между другото наистина е доста опасно в България. Само от вчера има няколко доста интересни новини:

Отново в Бургас заляха с киселина млада жена, координаторка на партия "Другата България" (и аз за първи път чувам за тях), която е получавала заплахи за партийната си дейност:

http://dnes.dir.bg/2009/06/26/news4674334.html

Група роми с бухалки убиха пазач на черешови масиви и пребиха други двама в Кюстендилско:

http://dnes.dir.bg/2009/06/26/news4675836.html

И разбира се в София, посред светло и пред очите на очевидци, запалиха кола с трима млади човека вътре:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=163490

Това не са типичните битови престъпления в стил "пиян наркоман уби баба си", а в тях има ту политически, ту етнически оттенък или пък изпъкват с особена бруталност, масовост и чувство за безнаказаност.

Хората незнайно защо са по-чувствителни на тема престъпност, когато в нея има етнически елемент. Предполагам е нормално от гледна точка на остатъчните чувства за национална принадлежност, които направо недоумявам как още виреят в България. Аз от доста време смятам, че тук хората са се отказали да бъдат истински българи / граждани на България или имат някакви диви, деформирани "атакаджийски" представи за българщина. За мен Доган си е едно от многото "чудовища" на Прехода, което, разбира се, не го прави по-малко опасен и отвратителен. Похвално е, че някои партии се опитват да поставят срещу него други авторитетни фигури от турското малцинство, защото самият Доган и ДПС умеят удобно и хитро да си служат с проблема за етническата толерантност и мир в страната, когато на тях им отърва като същевременно не пропускат да скандират на турски по време на митингите си.

Що се отнася за гласуването, Итилон по принцип говори правилно, но ситуацията е малко или много излязла извън контрол, за да си позволява човек удобството и лукса да не гласува. Липсата на вот си е пасивно гласуване, така че в него така или иначе няма смисъл. Колегите балканци добър клип са направили по въпроса, правейки аналогия между управлениети и е....то :)

http://vbox7.com/play:bf28d17a
Last edited by Super M on Sat Jun 27, 2009 5:12 am, edited 2 times in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sat Jun 27, 2009 4:42 am

Да бе, знам кой е Йордан Цонев и знам, че са замерИЛИ него, нали трябваше да пиша материал. Важен в случая е моделът, по който се отразяват събитията в медиите - затова и не написах името или партията на човека. В смисъл, при положение, че един човек замеря друг еднократно, нормално ли е половината медии да излязат със заглавие "Гражданите на ... замеряха ..."?

Но основната ми идея беше друга. Колко от вас са гледали цялото изказване на Доган, а не минутата и нещо в интернет? Колко медии показаха цялото изказване? Колко политици го коментираха в цялост?

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sat Jun 27, 2009 10:19 am

Прощавай Itilon, но как точно изобщо е възможно да не се гласува? Примерно, ако ти и твоите приятели нямате оплаквания от сегашното правителство и не гласувате, все едно сте гласували за тях. Или за Доган. За партиите, които имат интерес да няма висока изборна активност. И не мисля, че каквито и обществени деяния могат да оправдаят отказа да се гласува. Напротив това според мен само показва, че тези хора, за които говориш не са засегнати от промените. Тоест те ще са си това, което са без значение кое правителство е на власт. И това дали те са допринесли с нещо за държавата е без значение. Хай лайф. Така изложени нещата звучат логично. Изложени по твоя начин не обясняват причината за негласуването. Това, че са направили много за България не е оправдание да не гласуват. Това просто показва към коя част на обществото спадат - тази която може да си позволи да не гласува. Аз не мисля, че мога да си го позволя. Нито съм толкова арогантент да кажа, че никоя партия не заслужава гласа ми. Все ще намеря за кой да гласувам.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sat Jun 27, 2009 11:10 am

Интересен момент обаче е, че когато отидеш да гласуваш, накрая пак се получава, че "все едно си гласувал за тях". Та къде е разликата?

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sat Jun 27, 2009 11:26 am

Направил си каквото ти е било по силите. Другия вариант е да се сберем 1 милион човека и да ги избесим всичките. Какво да направим? Ами това е реалността. Като не гласувам няма да излезна по-умен. Гласувайки не губя нищо, негласувайки губя дори най-минималния шанс за промяна. Ако всеки разсъждава, че нищо няма да се промени, никой няма да гласува. С какво ще се различаваме от овцете тогава?

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Jun 27, 2009 11:33 am

Ghibli wrote:Интересен момент обаче е, че когато отидеш да гласуваш, накрая пак се получава, че "все едно си гласувал за тях". Та къде е разликата?
Ами, Гибли, примерно ако гласуват 2 милиона, то гласовете на 100 хил. туристи имат една тежест, а при 5 милиона - съвсем друга, нали. Освен това, ако не гласуваш, гласът ти задължително се разпределя между всички прескочили бариерата, докато ако гласуваш - само ако твоите не я прескочат. Така поне ми се струва, де, ако греша - поправи ме :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jun 27, 2009 2:01 pm

Квот каза Никола. Подписвам се под всяка негова дума с две ръце и с два крака. ^^

И да цитирам една готина мисла: "Не гласувай. Столипиново ще го направи вместо теб."
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Jun 27, 2009 5:45 pm

Ахах, сега видях клипчето с яйцето. Ама Данчо още повече си го е отнесъл в коментарите по-долу: "Косъм в моргата за анализ да му взимат..." - и.аа си и проклятието :lol: :lol: :lol: