Page 19 of 20
Posted: Thu May 22, 2008 9:55 pm
by BaYa
Аааа, щом е из групата на
високо-хвъчащите цени, трябва да се пести.

Но не забравяй запчено парченце на филийка, с доматче отдолу и чер пипер отгоре!

Posted: Fri Jun 13, 2008 4:31 pm
by Muad_Dib
Коктейл от раци върху авокадо....
Мисля, че мога да изям към 5-6 килограма от това.
Posted: Fri Jun 13, 2008 4:37 pm
by Xellos
Авокадо = Ушна кал. баси три дена карах на бисквитки и сухари. еба си майката и гърча. От днес край на гнета - за обяд пилешка пържола с задушени картофки. уви малко

Posted: Fri Jun 13, 2008 4:40 pm
by Elayne
Никич, ти все си болен бе, какво става?

Posted: Fri Jun 13, 2008 6:01 pm
by Xellos
нервират ме.
Posted: Mon Jun 16, 2008 3:44 pm
by BaYa
И имаш страхотно качествена ушна кал!!!!

Posted: Mon Jun 16, 2008 3:48 pm
by Marfa
Кажете рецепта за салата "Табуле", ама автентична и изпробвана!
Posted: Mon Jun 16, 2008 4:07 pm
by BaYa
Tabulé, taboulé, taboulet
Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!!

Posted: Mon Jun 16, 2008 7:41 pm
by shayhiri
viewtopic.php?t=3053&postdays=0&postorder=asc&start=180
Марфе, баш тука бе. ^^^ Изпробвахме я поне 20 пъти тая зима.
А сега освен на салати и зеленчуци/риба на скара, съм и
на супи (жалко, че ги няма в заглавието на темата). Голем кев!!

Досега пробвах най-различни зеленчукови и все стават страхотни. Може би шото винаги вкарвам един нарязан на ситно лимон с кората и два големи домата (тва на 1 голя-яма тенджера). Подправките отделно. Зехтин вместо олио и само щипка сол - има си най-различни маслини за целта.
Сега почвам рибени - с кило сьомга.

И гъбена ше опитам. Бе изобщо - една тенджера ми стига доволно за 2 дни, а не ми излиза повече от 2 до 8лв. (Иначе давах 25-30лв. на ден - и то когато не ходя на ресторанти.

) А самото готвене е бързо и приятно. И си правя квото аз искам - и то така, че едва ли да може по-вкусно. Като се замисля, че преди ходех на море главно заради рибената скара/чорба.

Posted: Mon Jun 16, 2008 8:01 pm
by JohanVladimir
Marfa wrote:Кажете рецепта за салата "Табуле", ама автентична и изпробвана!
Не знам колко е автентична, но е изпробвана многократно:
- марокански кус-кус;
- домат;
- краставица;
- зелен лук (по желание);
- мента/джоджен/магданоз.
Всичко на ситно и в купата

+ сол, лимон и зехтин
Posted: Mon Jun 16, 2008 8:13 pm
by JohanVladimir
BaYa wrote:Tabulé, taboulé, taboulet
Марф, няма кой знае какви възможности за вариация в/у основната рецепта. Най-много да подменят някоя подправка с друга, освен ментата която не се пипа.
Горната е доста добре. И се извинявам на останлите, ако Марфа-та може ще я преведе. Ако ли не - скоро по вашите екрани, от Къщата на Грибоедов!!

Тва не е честно

И ние искаме автентично табули

Posted: Mon Jun 16, 2008 8:48 pm
by BaYa
Извинявам се много, много, много!!! Но ако се наложи да превеждам и на български в близките 3 дни - ще се гръмна!

Обещавам!
А Марфето превежда много добре.
И най-важното е кус-куса да е полу готов. Има такъв който е полу сварен (така да се каже) и после пак е изсушен. Защото се разчита само на течноста на домата и салтката изобщо, за да омекне той.
Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак!

), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!!

Posted: Mon Jun 16, 2008 8:58 pm
by JohanVladimir
BaYa wrote:Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак!

), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!!

Това е една от любимите ми салати, пък било то и с магданоз вместо мента...
Ще чакам превод

Posted: Mon Jun 16, 2008 9:20 pm
by BaYa
JohanVladimir wrote:BaYa wrote:Йохан-е, не помня от къде си ми познат/а (А съм сигурна, че дори сме се виждали някак!

), но ти обещавам, че ще ти преведа няколко рецепти, само да доживея до първи юли. Пък и не само на табуле (Мисли какво друго те интересува от испанска, северно африканска или френска кухня.)!!

Това е една от любимите ми салати, пък било то и с магданоз вместо мента...
Ще чакам превод

Нямаш проблем!!!
Първите 2 дена, от кратката ми ваканция ще ги посветя на табуле-то и каквото още решиш да си избереш.
Но по-добре кориандър, вместо магданоз.

Posted: Mon Jun 16, 2008 10:03 pm
by shayhiri
Първата ми рибена чорба - и стана бижу.
Фърлате сьомгата (800гр. рагу в случая) да ври в голямата тенджура със супена лъжица сол (минимума).
Добавяте отрано нарязан дивисил/леощан и черен пипер на зърна, те правят рибената чорба. Може и нещо лютивичко за вкус, червен пипер или една шипка-скоросмъртница.
Докато ври рибата, режете по половин кило картофи и зелени чушки и по четвърт моркови и лук.
Тя се е сварила в това време, та я вадите от бульона да я обезкостите, а на нейно място шибвате зарзаватя.
Фърлате филенцата сьомга обратно в тенджурата и добавяте по 2 нарязани домата и лимона.
Последно шибвате две яйца за застройка, разбърквайки усилено, теглите контакта и посипвате с малко нарязан пресен магданоз и копър.
Няма никаква нужда от зехтин, шото сьомгата е толкова тлъста, че цялата тенджура вече плува в примамлива и изкл. полезна мазнина.
Воала! По-малко от час (шото е на най-силен огън) от-до, а стават поне 20-25 порции. Излиза 10 пъти по-евтино, отколкото да седнеш някъде - и вероятно и по-вкусно, ако спазвате простите правила и имате грам вкус.
