Иначе вече 2 часа слушам саундтрака. Харесва ми! Просто не мога да си изкривя душицата. Не просто ми хареса, всяко парченце мога да си го повтарям. Докато примерно на Властелина е гениален, но мога да слушам само няколко неща от целия ост. А този мисля да си го слушкам в колата. Много силен! Колкото повече го слушкам толкоз повече ми харесва.
Едит: Божке бутнах коментара на Трип.

Trip wrote:Бахти яката интерпретация![]()
Филма си е чиста проба хинду-будиска космология, но паралелите с американските индианци са прекалено големи за да се забележи лесно. Индианци всъщност е индийци, и на английски това е едно и също.
Хората се наричат 'небесни хора' което ги прави богове. Навите, естествено, са тези които всъщност са хората. Небесните хора са по скоро 'дева'те на будизма, от колкото боговете на хиндуизма, защото девите на будизма не са перфектни и си имат съвсем човешки качества и недостатъци. Будите (пак в будизма) имат същите или по-големи специални умения и сили, но разбират безмислеността от ползването им. От там нататък други елементи си отиват на мястото - защо повечето създания на пандора са като морски животни (морски кончета с хриле, медузоподобни семена, тахорги с глави на акули-чук, биолуминисценция и тн.)? Защото това е подводен свят, а девите идват от повърхността, тоест отвъд небето, затова и носят маски за гмуркане. И понеже действието се развива в космоса, а навите са извънземни, космоса е символично представен като море. В допълнениe към тази интерпретация - навите са нави защото "navy" на англиийски се асоциира с мореплаване, или в контекста на филма с космо"нав"тика. Затова и имат звездички по лицата, защото са космически създания. Освен това, синята кожа е основен начин за изобразяване на Кришна, защото Кришна значи тъмно синьо, а тигрите и джунглата са си основно асоциирани с индия. По принцип се приема (но вече в хиндуизма) че Кришна е основната персоналност на Вишну, тоест че е най-високо в иерархията от аватари и проявления на Вишну. Остава въпросът - какви точно специални умения има Джейк, в качеството си на буда или аватар - ами той е единственият който има пушка от навите, и един от малкото с радиостанция (в контекста на филма, джеик е аватар до края на филма когато става само буда).
Освен това, има естествено и заемки от Матрицата, в смисъл че всички нави можеха да си включват главите в общото там планетно съзнание, но това си е хард-кор елемент от будизма така или инъче - че съзнанията стават едно и също взаимносвързано съзнание, на най-ниско ниво (тоест на нивото на корените на пандора).