Всичко това е просто отражение на факта, че трябва да си даваме повече сметка за различните интерепретации на казаното от нас, особено в деликатни контексти!
последно по въпроса, че стана много офтопик ;р
- Spoiler: show
Moderator: Moridin
Не знам откъде си вадиш този извод, но не се обиждам - оспорвам именно твърдения или изразявам позиция. Ще се цитирам сам:Marfa wrote:Виж, аз нямам нищо против да спорим и да се надприказваме. Кефи ме, признавам. Обичам да дискутирам с интелигентни хора. На, и с Амелията, на която й викам "червена бабичка", а тя ме клейми като "седерастка", си общуваме съвсем спокойно и без проблеми. Обаче в твоя случай ужасно се смущавам от обидената поза, която си заел. Ама някакъв Виктор, когото нито аз познавам, нито ти познаваш, нито той те познава, бил определил група от хора като овце и ти веднага - засягаш се. Пасъра говори с Ники за плаката, а ти - засягаш се. Някой каже, че е безхаберие да не му пука на човек кой го управлява, ти пак се засягаш. Ще рече човек, че всички те сочат с пръст и те клеймят поименно. Ами не, не го правят, честно. Аз лично просто искам да посоча пропуските в твоята позиция, нещата, които не разбирам. Казвам ти къде според мен грешиш. Ти не оспорваш твърденията на опонентите си, а се обиждаш. Е недей, наистина.
Къде точно се твърди, че лично аз съм обиден? Къде в останалите 18 страници съм казал подобно нещо (с единственото изключение на един цитат на Платон от Пасър Бай, който ми се стори, че е лично насочен и за който се разбрахме)? Аз лично нямам чувството, че нещо ме е обидило - просто споделяме позиции. Възможно е някъде да съм оставил подобно впечатление - пак ще попитам къде (за да си говорим с факти)?Бтв, с какво се различават призивите да се гласува за малкото зло под строй и непрекъснатото заклеймяване на хората, които не го правят (щото "овце" си е обидно - вижте коментарите под статията на Марин при Марфа, но същи и част от тези тук, както и коментарите на всеки свързан със Сините сайт!) от гласуването под строй в редиците на левите или ДПС?
то всъщност не съдържа морална оценка, въпреки че думата със сигурност не е добре избрана и подвежда. Това, което имах предвид, е, че, според мен, мнозинството от хората са недостатъчно образование, груби в нравите си и лесно манипулируеми. Благодарение на ред причини, както съм написал, като например образователната ни система.Повечето хора на под 30 години, благодарение на ред причини, са лумпени. Същото се отнася за повечето хора на възраст между 30 и 50 и щеше да се отнася за по-възрастните, ако все още можеха да се проявяват.
се подписвам с две ръце. Но ние не сме научени да си отстояваме правата. Първо, много хора не гласуват именно защото смятат, че или техният глас не е от значение, или че няма значение кой ще е начело. После пък, пак много хора не смятат за уместно да отстояват правата си. На труд, на заплащане, на здравеопазване, на образование... На всеки призив за някакво неподчинение, което в целия нормален свят е съвсем нормално средство за изразяване на позиция, тук се гледа с доста зло око. Много има какво да учим според мен.Всъщност, при все че не смятам, че "всички са маскари", съм убеден, че всяко управление би се изродило без адекватен контрол от страна на хората (като изборите са само едно - и то далеч не най-значимото - средство за него).
Да, това имах предвид. Наред с това, което Марфа е разбрала. Щом греша за второто - ок, не съм я разбрала правилно.Itilon wrote:И накрая - мисля, че не разбра Гибли правилно. От моя гледна точка тя казва, че човек може да се интересува от управлението на страната и да не гласува съзнателно (а не защото е искал, но нещо му е попречило).
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest