Ше гласувате ли?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ще гласувате ли?

Да
31
54%
Да, но само за европарламент
0
No votes
Да, но само за парламент
6
11%
Не, нямам право/възможност
8
14%
Няма да гласувам
12
21%

Total votes: 57

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jun 13, 2009 6:30 am

Ице, ако някой се засяга, това си ти ;) По-спокойно. Не ме е заболяло сърцето, коментирам само, че думите ти за мен са си заклеймяване. Границата между "горчивина" и "нападка" е доста тънка, в повечето случаи само формална - горчивината е все едно нападка без претенции ;р зная, тъй като често се прилага от и на мен :mrgreen:

Всичко това е просто отражение на факта, че трябва да си даваме повече сметка за различните интерепретации на казаното от нас, особено в деликатни контексти!

последно по въпроса, че стана много офтопик ;р
Spoiler: show
Image
This is it. Ground zero.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sat Jun 13, 2009 8:54 am

Marfa wrote:Виж, аз нямам нищо против да спорим и да се надприказваме. Кефи ме, признавам. Обичам да дискутирам с интелигентни хора. На, и с Амелията, на която й викам "червена бабичка", а тя ме клейми като "седерастка", си общуваме съвсем спокойно и без проблеми. Обаче в твоя случай ужасно се смущавам от обидената поза, която си заел. Ама някакъв Виктор, когото нито аз познавам, нито ти познаваш, нито той те познава, бил определил група от хора като овце и ти веднага - засягаш се. Пасъра говори с Ники за плаката, а ти - засягаш се. Някой каже, че е безхаберие да не му пука на човек кой го управлява, ти пак се засягаш. Ще рече човек, че всички те сочат с пръст и те клеймят поименно. Ами не, не го правят, честно. Аз лично просто искам да посоча пропуските в твоята позиция, нещата, които не разбирам. Казвам ти къде според мен грешиш. Ти не оспорваш твърденията на опонентите си, а се обиждаш. Е недей, наистина.
Не знам откъде си вадиш този извод, но не се обиждам - оспорвам именно твърдения или изразявам позиция. Ще се цитирам сам:
Бтв, с какво се различават призивите да се гласува за малкото зло под строй и непрекъснатото заклеймяване на хората, които не го правят (щото "овце" си е обидно - вижте коментарите под статията на Марин при Марфа, но същи и част от тези тук, както и коментарите на всеки свързан със Сините сайт!) от гласуването под строй в редиците на левите или ДПС?
Къде точно се твърди, че лично аз съм обиден? Къде в останалите 18 страници съм казал подобно нещо (с единственото изключение на един цитат на Платон от Пасър Бай, който ми се стори, че е лично насочен и за който се разбрахме)? Аз лично нямам чувството, че нещо ме е обидило - просто споделяме позиции. Възможно е някъде да съм оставил подобно впечатление - пак ще попитам къде (за да си говорим с факти)?

Между другото далеч преди аз да спомена, че се държите нападателно, това направиха Маледиктус, Ifadriana и, ако не се лъжа, Трип.

Бтв, след като искаш да говорим по същество, можеш да коментираш въпроса ми от по-горе, който никой не коментира по същество, тъй като веднага изникна питането къде точно в темата е казано не-нам-какво си - което за мен е обидена поза - дори да греша напълно за форума (а това не е така) въпросът си остава, но е игнориран, заради нещо второстепенно.

Бтв, оставам с впечатлението, че говорим на различни езици. Например на нито едно място не съм казал, че според мен "всички са маскари"; точно обратното - споменах, че смятам, че проблемите и на сегашните управляващи и на опозицията не са им органично присъщи - и въпреки това поредица отговори на различни хора на мои постове започва с "ти като казваш, че всички са маскари..." или "аз няма да кажа, че всички са маскари....". Извинявай, ако в предишния си пост говориш по принцип, все си мисля, че когато отговаряш на мен, коментараш (идеята си за) моите изказвания. :)
Last edited by Itilon on Sat Jun 13, 2009 9:04 am, edited 1 time in total.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Jun 13, 2009 8:56 am

хехе, гениално е.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jun 13, 2009 10:23 am

Гибъл, не слагам равенство. Напълно е възможно човек да не може да гласува по най-различни причини. На, Жоро например. Почти му е невъзможно физически. Аз говорех конкретно за хората, които не гласуват, защото им е все едно кой ще ги управлява. Има разлика, нали?

Колкото до призиви да се гласува за по-малкото зло под строй - не помня някъде да съм отправяла такива. По принцип гледам да стоя максимално далеч от всякакви фанатично настроени типове, които с радикален бласък в очите ме приканват да се покая, да не пуша (не че пуша, ама примерно де) или да призная каузата на някоя политическа сила за единствената правилна кауза. А коментарът "овце" (между другото, това е единствен коментар под статията на Марин в блога ми, в който се казва подобно нещо, останалите са доста умерени) може и да е обиден, но пак ще кажа, че не е много по-различен от твоя за лумпените. Например. Бе не искам да се повтарям, казала съм го.

Къде си оставил впечатление, че си обиден - просто така ми звучиш. Не че някъде казваш "бря, обидих се!", но аз с такова впечатление останах някак. Моля те отново да ме извиниш, задето съм се подвела. Явно, че греша.

И съвсем честно, ако исках да коментирам идеята си за твоите изказвания, щях да си го кажа право куме та в очи. Както например с изказването ти, че ги наказваш. Казах си направо къде според мен грешиш. За останалото наистина говоря по принцип и се опитвам да обясня защо нехаенето относно това кой ще управлява не е хубаво и не е правилно. Мхм!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sat Jun 13, 2009 10:56 am

Мнението ти дава няколко примера за това къде може да се разминава комуникацията, затова ще коментирам.

Например, аз никъде не съм визирал, че ти проповядваш гласуването под строй - единственият пример, в който съм те замесвал, е свързан с коментар в твоя блог, за който няма как да те смятам отговорна.

От друга страна, когато говориш за негласуването и хората, на които им е все едно кой ще ги управлява в едно и също изречение в коментар, който отговаря на мой пост, е логично да смятам, че думите ти са насочени към мен. Изглежда не са.

Що се отнася до изказването ми за лумпените:
Повечето хора на под 30 години, благодарение на ред причини, са лумпени. Същото се отнася за повечето хора на възраст между 30 и 50 и щеше да се отнася за по-възрастните, ако все още можеха да се проявяват.
то всъщност не съдържа морална оценка, въпреки че думата със сигурност не е добре избрана и подвежда. Това, което имах предвид, е, че, според мен, мнозинството от хората са недостатъчно образование, груби в нравите си и лесно манипулируеми. Благодарение на ред причини, както съм написал, като например образователната ни система.

Твърдението ми е различно от твърдението "те са овце, защото не гласуват", най-малкото понеже не обвързва определението с конкретно действие, релевантно за спора, а с определени социални и образователни показатели (което, може би, трябваше да изясня).

И само между другото то не се отнася за 3/4 от населението на страната, както каза в предишния си пост. "Повечето" може да значи всичко от 50% + 1 нагоре :D.

И накрая - мисля, че не разбра Гибли правилно. От моя гледна точка тя казва, че човек може да се интересува от управлението на страната и да не гласува съзнателно (а не защото е искал, но нещо му е попречило). Това е и мое мнение (при все че - трябва ли да го повтарям? - аз съм гласуващ човек). Ти самата каза, че не харесваш неща, които се правят епизодично и кампанийно. Без да имаш активна гражданска позиция и отношение към управлението (понятие, което според мен се различава от личността на управляващите) гласуването ти се обезсмисля.

Всъщност, при все че не смятам, че "всички са маскари", съм убеден, че всяко управление би се изродило без адекватен контрол от страна на хората (като изборите са само едно - и то далеч не най-значимото - средство за него). От друга страна, при наличните механизми, създадени в България, всяко управление може да бъде контролирано. И тук ще спра, понеже работата не чака :mrgreen:.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jun 13, 2009 1:12 pm

Бе ясно, не сме се разбрали просто. А аз под ей това изречение:
Всъщност, при все че не смятам, че "всички са маскари", съм убеден, че всяко управление би се изродило без адекватен контрол от страна на хората (като изборите са само едно - и то далеч не най-значимото - средство за него).
се подписвам с две ръце. Но ние не сме научени да си отстояваме правата. Първо, много хора не гласуват именно защото смятат, че или техният глас не е от значение, или че няма значение кой ще е начело. После пък, пак много хора не смятат за уместно да отстояват правата си. На труд, на заплащане, на здравеопазване, на образование... На всеки призив за някакво неподчинение, което в целия нормален свят е съвсем нормално средство за изразяване на позиция, тук се гледа с доста зло око. Много има какво да учим според мен.

А иначе Гибли съвсем правилно си я разбрах. Директно си казва, че аз слагам знак за равенство между двете. А аз не слагам. Исках да го уточня.

Edit:
Гледах тази сутрин с жив интерес представянето на двама кандидат-депутати от страна на зелените. Ужасно се разочаровах. Има много какво да учат относно поведението пред хора и политическата риторика. Ами някои неща просто не се правят така. :neutral:

Уук.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sun Jun 14, 2009 7:45 pm

Itilon wrote:И накрая - мисля, че не разбра Гибли правилно. От моя гледна точка тя казва, че човек може да се интересува от управлението на страната и да не гласува съзнателно (а не защото е искал, но нещо му е попречило).
Да, това имах предвид. Наред с това, което Марфа е разбрала. Щом греша за второто - ок, не съм я разбрала правилно.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Jun 17, 2009 8:58 am

Моята твърда прогноза за след изборите:

Втората парламентарна сила (БСП) съставя миноритарно-мажоретно правителство на Националния приоритет, заедно с третата политическа сила, Атака за Права и Свободи (АПС), с премиер Сергей, а Бойко става президент.
Единият брат Галев става министър на правосъдието, другият остава следствен. Делото "Топлото" приключва по давност, понеже на всички им е писнало.
Сбъдва се предизборното обещание на БСП, влизаме в Шенген и средната заплата става 900 лв (при курс 1 евро = 4,50 лв).
СДС - София, Русе и Пловдив се разтурват в знак на протест, че не са влезли в листите.
Костов е виновен: показват ни го как прави лицеви опори, как крачи злобно с букет в ръка и разбираме, че е пряк потомък на Влад Дракула по майчина линия.
Кризата постепенно отшумява, също и рецесията.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jun 17, 2009 9:15 am

:lol: :lol: :lol:
Атака за Права и Свободи ме спечели :lol:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 17, 2009 1:19 pm

Виждам, че "Ясновидци" е спечелено не от когото трябва. :neutral:

Уук.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Jun 20, 2009 10:13 am

Появи се опонентът на Движение "Нова зора" - Движение "Стар залез" :lol:
http://www.sergan.org/?gclid=CPH05sClmJsCFYwVzAodvG1Bjg

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Jun 26, 2009 7:08 pm

Много ми е интересно след последните изцепки на Доган какво ще кажат пак негласуващите с гражданска позиция.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Fri Jun 26, 2009 7:15 pm

Може ли да преразкажеш накратко какви са последните изцепки на Доган?
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Jun 26, 2009 7:45 pm

Няма. Има си го в мрежата - ти си интерпретирай сама.

Super M
Warmage

Post by Super M » Fri Jun 26, 2009 7:55 pm

Струва ми се, че има предвид това:

http://www.youtube.com/watch?v=r1wZvPkorx8
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com