1. Техниката остарява морално за стандартния потребител. И причината за това далеч не е само гъзареенето (даже изобщо, макар да има роля при смартфоните). Аз си стоя с телефон от 6 години (нокиа 6320i) и въпреки че смятам да си купувам смартфон, тоя ще го оставя чак като угасне съвсем, защото си изпълнява задачата. Но когато го купих, не беше в убер-скъпия клас, който РРС проповядва, а си беше по-скоро евтин. Просто имах бюджет, проучих пазара и реших кое е най-доброто за тия пари. Не е бил космически по никой начин, но върши работа.
Същевременно лаптопа, който си взех преди три години, беше същата работа - в средата на тогавашната съвременна техника и на средни пари. След три години исках да го сменя, дори да не се беше счупил - просто беше неактуален и изискванията на софтуера се бяха покачили, за да може софтуерът да е по-умен. Докато на телефона не ме вълнува колко 3Д му се връткат песничките, докато свири музика, която не ползвам, и съответно го използвам за съобщения, аларма и за базова телефония, на компютъра искам да съм в час със софтуера, тъй като с моята професия и интереси обратното би било абсурдно.
Това, което се опитвам да кажа, е, че лаптоп, който би вършил работа след 7-8 години, трябва да струва майка си и баща си (втора ръка не съм съгласен, че е добра идея) и вероятно ПАК няма да върши работа след 7-8 години.
И бтв разликата между последните две серии процесори на Интел си е доста стабилна откъм архитектура, така че независимо, че "филмите нямало да ти вървели по незнамсикакси", със сигурност ще усетиш разлика.
2. 1600 лв граница не е дъното на бюджетния клас. При положение, че за приятелката ми миналата година купих ДВОЙНО по-евтин компютър, който й върши идеална работа.
3. 180 таба не знам колко са екстремални, но аз под 100 рядко падам и предпочитам изобщо да не си затварям браузъра цял живот.
4. Мисля, че за много хора е много по-лесно да съберат на всеки три години по 1500 лв, вместо да извадят 3000 наведнъж. Нищо странно няма в тая работа. И само ще вметна, че тоя инспирон има 3 или 4 годишна гаранция. Естествено, не е оферта да ти седи нонстоп в сервиза, но не е точно "плащаш за глупостта си".
Така че мерси за препоръките, но целта е следната:
оптималният компютър за тези пари или за малко повече, ако тотално нито един от тия не става за чеп за зеле, в което малко се съмнявам. оптимален не е задължително оптимални показатели (това и сам мога да го сметна), а оптимален като производителност и поведение. Сега остава да се наканя да изброя опциите и да драсна един пост и по другите форуми, но пусто време!!!
п.п. Пенчев, мерси