F1 за нова машина :)

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 19, 2012 7:57 am

Еми аз не сън съгласен за някои неща:

1. Техниката остарява морално за стандартния потребител. И причината за това далеч не е само гъзареенето (даже изобщо, макар да има роля при смартфоните). Аз си стоя с телефон от 6 години (нокиа 6320i) и въпреки че смятам да си купувам смартфон, тоя ще го оставя чак като угасне съвсем, защото си изпълнява задачата. Но когато го купих, не беше в убер-скъпия клас, който РРС проповядва, а си беше по-скоро евтин. Просто имах бюджет, проучих пазара и реших кое е най-доброто за тия пари. Не е бил космически по никой начин, но върши работа.

Същевременно лаптопа, който си взех преди три години, беше същата работа - в средата на тогавашната съвременна техника и на средни пари. След три години исках да го сменя, дори да не се беше счупил - просто беше неактуален и изискванията на софтуера се бяха покачили, за да може софтуерът да е по-умен. Докато на телефона не ме вълнува колко 3Д му се връткат песничките, докато свири музика, която не ползвам, и съответно го използвам за съобщения, аларма и за базова телефония, на компютъра искам да съм в час със софтуера, тъй като с моята професия и интереси обратното би било абсурдно.

Това, което се опитвам да кажа, е, че лаптоп, който би вършил работа след 7-8 години, трябва да струва майка си и баща си (втора ръка не съм съгласен, че е добра идея) и вероятно ПАК няма да върши работа след 7-8 години.

И бтв разликата между последните две серии процесори на Интел си е доста стабилна откъм архитектура, така че независимо, че "филмите нямало да ти вървели по незнамсикакси", със сигурност ще усетиш разлика.

2. 1600 лв граница не е дъното на бюджетния клас. При положение, че за приятелката ми миналата година купих ДВОЙНО по-евтин компютър, който й върши идеална работа.

3. 180 таба не знам колко са екстремални, но аз под 100 рядко падам и предпочитам изобщо да не си затварям браузъра цял живот.

4. Мисля, че за много хора е много по-лесно да съберат на всеки три години по 1500 лв, вместо да извадят 3000 наведнъж. Нищо странно няма в тая работа. И само ще вметна, че тоя инспирон има 3 или 4 годишна гаранция. Естествено, не е оферта да ти седи нонстоп в сервиза, но не е точно "плащаш за глупостта си".

Така че мерси за препоръките, но целта е следната:

оптималният компютър за тези пари или за малко повече, ако тотално нито един от тия не става за чеп за зеле, в което малко се съмнявам. оптимален не е задължително оптимални показатели (това и сам мога да го сметна), а оптимален като производителност и поведение. Сега остава да се наканя да изброя опциите и да драсна един пост и по другите форуми, но пусто време!!!

п.п. Пенчев, мерси ;) а все пак не ви ли дразни хлътващатата плоскост на клавиатурата?
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Mar 19, 2012 8:19 am

Преди 2-3 години долара беше стигнал 1.20 и това трябва да го отбележиш.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 19, 2012 8:30 am

1. Беше преди кризата и не беше нисък.
2. Независимо от долара, машината беше по средата на таблицата и като пауър, и като цена.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 19, 2012 9:38 am

RRSunknown wrote:
РРС, всъщност аз съм ок с това да го сменям на няколко години, в крайна сметка след 5 години компютрите
Говорим за сменяне на 2 години, не за пет макар че съм съвсем уверен че мога да ти донеса 5 годишен модел който ще прави ВСИЧКО което правиш в момента с сегашния
(освен ако не се окаже че си скрития геймър на форума и всъщност си купила лаптопа за стръвна игра на Батълфилйд 3 32 срещу 32 човека)
Ми предишният ми компютър беше на три години, малко по-евтин, от не твърде хитовата марка MSI и една от главните му екстри беше, че беше розов и лек. При все че някакви байтове в РАМ дадоха фира на втората година, след като я смениха гаранционно сигурно щях да го ползвам поне още година, ако не му се беше случил споменатия инцидент. Не казвам, че не е имал недостатъци, които не съм можела да оценя (както и някои, които дори можех), но просто минимум 1500 лева отгоре вероятно щяха да са ми по-голяма болка, отколкото дефектите на характера му. И вероятно някои 5-годишни компютри могат да правят повечето неща, които един сегашен среден клас може, но все пак не вярвам за всички.
Бтв, аз може би малко прибързано скочих, но просто дефекта, който даваше онзи беше толкова невероятно досаден и пречещ (до степен да не можеш да си напишеш паролата за логване в началото), че бях бясна. Очаквах и да се опитат да го пратят на сервиз за около месец и после да ми го върнат закрепен с дъвка и това допълнително ме изкарваше от нерви. Още малко ме е страх да се зарадвам, след като го смениха и поне засега върви.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Mar 19, 2012 10:13 am

Абе 2/3 си е и на късмет с техниката и моята тухла като го местя по бюрото зацикля харда заради някаква малоумна защита :/. Стискам палци да е наред твоя вече. Ама не бързай да му лепиш стикерите :D
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 19, 2012 10:32 am

А какво мислите за това Леново:

http://laptop.bg/laptops-lenovo-Ideapad ... 0_59325736

само дето пак е с бавен диск, ама се преживява, тъй като има ССД допълнително (макар и малко)
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Mar 19, 2012 10:41 am

32 гиги ссд ти е достатъчно за виндовс + програми, а ти като интелигентен човек ще си изключил system restore/swap/hibernate или ще си ги метнал на бавния диск.

едит: И ако ще взимаш осем гиги.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 19, 2012 11:41 am

И аз така ги виждам нещата.
This is it. Ground zero.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Mar 19, 2012 11:55 am

The Dragon wrote:32 гиги ссд ти е достатъчно за виндовс + програми, а ти като интелигентен човек ще си изключил system restore/swap/hibernate или ще си ги метнал на бавния диск.

едит: И ако ще взимаш осем гиги.
Абсолютно.

Леновото добре изглежда статса, задълже 8 рамец са +50 кинта си е ок.
+ външните хардове са стинки вече ако толкоз допреш. Имаш прилични портове като гледам.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 19, 2012 12:00 pm

И аз почти се навих, чудя се да действам ли или да поствам в хардуер.бг за акъл...

(ех и все пак инспирона имаше блурей четец :cry: )
This is it. Ground zero.

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Mon Mar 19, 2012 1:26 pm

Morwen wrote:Още малко ме е страх да се зарадвам, след като го смениха и поне засега върви.
Дано новият да няма проблеми, тогава. Със здраве да си го ползваш.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Mon Mar 19, 2012 2:05 pm

И аз съм на същият хал като Моридин и съм се спрял на следните два лаптопа:

Asus N53SV - http://laptop.bg/laptops-asus-N53-asus_N53SV_S1738D
Lenovo Ideapad Y570 - http://laptop.bg/laptops-lenovo-Ideapad ... 0_59325418

Принципно мога да взема и варианта на леновото с i7 процесор, но ме е страх да не грее много :mrgreen:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 19, 2012 3:17 pm

Аз си харесах малко по-високите конфигурации на същите компютри:

http://laptop.bg/laptops-lenovo-Ideapad ... 0_59325736

http://laptop.bg/laptops-asus-N53-asus_n53sm

като наистина ме притеснява греенето, но това ССД много блазни при леновото.

асусът ми е малко скъп, та затова гледам и този:

http://laptop.bg/laptops-asus-K53-asus_k53svsx905d

лошото е, че са много грозни тия пусти асуси :(
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 19, 2012 4:15 pm

Няма нужда всички да са съгласни с мен - свят широк, хора всякакви.

Просто сега виждате защо не помагам със съвети - защото мога да предложа само личното си мнение а не това което иска да чуе човека отсреща който ми пуска модели и очаква да го потупат по рамото да добрия избор за да знае че не се е прецакал. :wink:
1600 лв граница не е дъното на бюджетния клас.
Чети по внимателно - дъното е за марки като DELL и Lenovo , не за HP или Acer естествено.
Преди 2-3 години долара беше стигнал 1.20 и това трябва да го отбележиш.
Този елемент също го има - цените бяха паднали с 30% тогава спрямо качеството си.

Градски - Lenovoto, категорично го вземай - АСУС за мен са румънски боклуци в последните години и миналата година бяха малко по-добре по пак процента им на дефекти беше висок.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 19, 2012 5:11 pm

Въпросния двойно по-евтин комп от миналата година беше Леново, а не ХП/Ейсър :P

иначе и аз мерси за косвения съвет :mrgreen: и без това асусите са толкова грозни тия специално, търсех си оправдание да не ги взимам
This is it. Ground zero.