Правописните грешки

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Nov 09, 2006 11:49 am

Мн ч на евро нали си е.. евро? Или има някакво от сорта на еврове Mr. Green
Killua, то някои се чудят и как е "бикини" в ед.ч., но както се беше изказала една журналистка, "аз си ходя по бермудски триъгълник, така че ми е все едно" :lol:

Hijo de la Luna
Paragon

Post by Hijo de la Luna » Thu Nov 09, 2006 8:59 pm

Last edited by Hijo de la Luna on Wed Mar 21, 2007 8:55 pm, edited 1 time in total.
Gone for good

Hijo de la Luna
Paragon

Post by Hijo de la Luna » Sun Nov 12, 2006 2:27 pm

Last edited by Hijo de la Luna on Wed Mar 21, 2007 8:55 pm, edited 1 time in total.
Gone for good

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Nov 21, 2006 10:22 pm

Ъ става а, ж - zh, а нос Емине - cap Emine
21 ноември 2006 / News.dir.bg
До 1000 лв. ще бъдат глобявани компании, граждани и институции, които неправилно изписват българските географски имена на латиница.
Това предвижда наредбата за транслитерацията им, която във вторник беше публикувана в Държавен вестник, съобщи "Дневник". Така се слага краят на безразборното изписване на градове и села по указателните табели на пътищата и в туристическите обекти. С наредбата се узаконява еднаквото изписване на български букви, които липсват в латиницата. Така например “ъ“ ще се замества с латинско “а“, “ж“ ще се изписва като “zh“. По изключение и за да се спази традицията България ще се изписва като Bulgaria. Предвижда се географски термини като планина, река, село, езеро да се изписват на латиница, както се чуват на български, когато са част от географското име - например Atanasovsko ezero, но нос Емине ще е cap Emine. Ето още примери: й - y; ц - ts; ч - ch; ш - sh; щ - sht; ю - yu; я - ya.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Syberian
Misting

Post by Syberian » Thu Nov 23, 2006 5:46 pm

Аз пък днес се запознах с думите "милодийка", "ентосиязъм" и "сииржии" :roll: Мъка...
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Thu Nov 23, 2006 10:02 pm

Syberian wrote:Аз пък днес се запознах с думите "милодийка", "ентосиязъм" и "сииржии" :roll: Мъка...
Ох, лошо ми стана :neutral:

sage01
Adept

Post by sage01 » Fri Nov 24, 2006 10:11 am

що бе,можеше да е "милодий" ,нали, в мн.число ;)
I think fish is nice, but then I think that rain is wet, so who am I to judge?

Syberian
Misting

Post by Syberian » Fri Nov 24, 2006 10:23 am

Е то сигурно можеше да бъде и "интосиязам", ама хайде не, а?
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

sage01
Adept

Post by sage01 » Fri Nov 24, 2006 10:26 am

хаха, зависи къде живееш .. тука У плоУдиУ нищо нИ сИ знаИ
I think fish is nice, but then I think that rain is wet, so who am I to judge?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat May 31, 2008 12:22 pm

http://zapetaia-teoriia.ezikova-kultura.tutmanik.com/

Тенкс ту АлДим, доста добър наръчник за запетайките

на мен лично не ми се отваря, ако и при вас е така - пробвайте да търсите адреса през Гугъл и го отворете като "cached"

п.п. Баси, Гугъл верно дефинира съвременния Инернет!
This is it. Ground zero.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Sat May 31, 2008 12:51 pm

Статията определено изглежда интересна. И ми се отваря без проблем от линка.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sat May 31, 2008 12:55 pm

Ще трябва серизно да я прочета че си имам проблем с въпросното животно. :mrgreen:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jun 24, 2008 9:03 pm

Още веднъж да похваля горната статия. Изчетох я - определено най-доброто, пълно и разбираемо ръководство за запетаи, на което съм попадал, по-пълно от повечето специални за целта книги, които аз имам.

Е, на места си признават, че има двусмислия и неизяснени случаи, но изглежда и БАН не знаят какво се прави в такива..

Ениуей,

напоследък се хващам, че много рядко пиша пълните членове правилно, когато пиша постове или чатя. В текст много рядко ми се случва, но в постовете и в чата.. :?
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 01, 2008 12:10 am

Започвам да се нахъсвам лекинко срещу пълния член :mrgreen:

Ениуей. Практическа ситуация: непълни изречения. Винаги съм малко в дивото там.

"Ето го мъжа" или "Ето го мъжът"

правилото той/него казва кратък член. самото "го" крещи "винителен падеж" с големи букви.

логическият подлог (мъжът) казва пълен член. но ние знаем, че логическият подлог невинаги е граматическият подлог...

каква би била пълната форма на изречението? "Ето това е мъжЪТ"? "Ето го, идва мъжЪТ"? "Ето, виждаме мъжА"... ?????

Правилото "променя ли се сказуемото, ако сменим числото на спорната дума" не важи, щото няма сказуемо. Променя се местоимението - "ето ги мъжете", но това нищо не значи.

А ако трябва да бъдем честни, за мен тия правила са за бедни, буквално. НИКОГА не съм бил съгласен с правилото "той/него", в случая съм силно неубеден, че е верно, и изобщо благодарение на подобни "прости", "удобни", "БЕЗОТКАЗНИ (???)", "за нормални хора", етц правила виждаме неща като:

"въпреки, че мъжът си отпи от чая..." (пред "че" винаги се пише запетая......)
"идиоти са отпиващите от чая, но не и, който го пие с мляко" (пред "който" винаги се пише запетая)

и т.н. дивотии. последното псевдоправило бтв е причина никой да не пише запетаи на края на подчинените изречения.

правилата са ГРАМАТИЧЕСКИ и се подчиняват на ГРАМАТИЧЕСКИ смисъл, а не на практическа подборка от фразеологични ситуации (ако искаме да пишем наистина правилно не просто в 90, а в 100% от случаите). Разбира се, част от ГРАМАТИЧЕСКИТЕ правила имат фразеологичен компонент, но там е цаката, да можем да различаваме кога това е така.

За съжаление, правила за всяка ситуация се убеждавам все повече, че хората от БАН, с типична не-програмистка непълнота, не са се постарали да напишат :mrgreen:

Та за да се върнем на практическия въпрос - според вас кратък или пълен член?
This is it. Ground zero.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jul 01, 2008 8:31 am

След изчитането на целия пост... яко увиснал ;р
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”