Сексистки хроники

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Litz
Ascendent

Post by Litz » Mon Feb 02, 2015 11:02 pm

И аз никога не съм стадала от ПМС и не разбирам тая мания и тия ебавки. Иначе по време на цикъла е адът, да. Ако ще си говорим колко са нестабилни жените, хора ние всеки месец изтърпяваме нечовешката болка, ма не спираме да работим/учим/ се грижим за околните, въпреки всичко продължаваме с ежедневието си, а ако някоя мацка наистина й се дореве това значи, че болката е преминала всякакви измерения на допустимото. Щото като си в цикъл не можеш да се наспиш от болка. Повечето хора даже не разбират, че една жена е в цикъл, освен ако не попита за превръзка или нещо такова, почти невъзможно е. Та явно сме много нестабилни след като при всичката тая болка и дискомфорт не сме решили да трепем наред.

Онслот, ти продължаваш да вадиш рандъм линкове, обясняващи какви истерички сме жените и как женските качества са нищо в сравнение с мъжките и не допринасят за нищо. Стига с тая хетеронормативност. ;/

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Feb 02, 2015 11:06 pm

https://www.youtube.com/watch?v=DCzGOrZFq40

Sorry. I had to. В смисъл съчувствам ви... :oops:

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Feb 03, 2015 3:41 am

Amikae wrote:https://www.youtube.com/watch?v=DCzGOrZFq40

Sorry. I had to. В смисъл съчувствам ви... :oops:
Кефи ме как завърши цялата тирада:
https://www.youtube.com/watch?v=CXpuRIZzJog

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Tue Feb 03, 2015 8:22 am

Жените проявяват повече емпатия(например отношението на мъжете към потенциално изнасиления пич), съзряват по-бързо, имат по-развити вербални умения, са по-добри в мултитаскинга и т.н.
Част от резултатите от по-типично мъжките качества са, че повечето затворници са мъже, повечето доброволни войници са мъже, повечето бездомници са мъже, мъжете умират по-рано и др.
По често жените се отказват от кариерата си за да си гледат децата, повечето бавачки и детегледачки са жени, повечето учителки са жени. Жените играят много важна роля за средата през първите години от живота на децата когато тя оказва най-голямото си влияние.

Да и мъжете играят важна роля за средата дори и с отсъствието си.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Feb 03, 2015 9:31 am

Не разбирам смисъла от тази гола и лишена от тълкувания и причинно-следствени връзки информация.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Feb 03, 2015 9:36 am

И аз, но имам подозрението, че тя е отговор на казаното от Литз за женските качества.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Feb 03, 2015 9:40 am

Сега ми хвана окото: " по-типично мъжките качества са, че повечето затворници са мъже..." Това как е качество?

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Tue Feb 03, 2015 10:33 am

Trip wrote:Сега ми хвана окото: " по-типично мъжките качества са, че повечето затворници са мъже..." Това как е качество?
Ако прочетеш цялото изречение, ще ти хване окото, че пише резултати от качествата.

Да, постът е отговор на обвинението, че твърдя как всички разлики са в полза на мъжете.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Feb 03, 2015 10:54 am

Аха, да, видях сега. От словоред като "от...от...са, че" обикновено ми се премрежва погледът, тъй че съм недовидял. Така или иначе проблем нямам с опита ти да си "балансираш" позицията - имам проблем с липсата на причинно-следствени връзки и обосновка на данните. На мен ми звучат като извадени от Космо.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Feb 03, 2015 11:17 am

О, и аз искам да обясня за моя ПМС...
Като начало не усещам някакви особени разлики в настроенията. Има вероятност да съм по-кисела от обикновено, защото:
а) ме боли корем
б) излезли са ми пъпки, едната ми пречи, когато се облягам назад, а другата не ми пречи на нищо, освен на това да изглеждам като нормално човешко същество, защото е центрирана върху челото ми и заема горе-долу половината от него
или в) защото гърдите ме болят дори само от сутиена, а някакъв безчувствен идиот се опитва да манипулира с тях. Ся, тъй като аз не съм се хванала с безчувствен идиот, успявам да спра подобни аванси само с поглед на ритнато кученце.

Но вероятно ако беше такъв, просто щеше да ме контрира с обичайното "оф, я стига глезотии", да стисне, след което аз да изрева, да му забия шамар и да му се развикам, защото болката е като да те ритнат по вече разтегнат мускул примерно. После щяхме да се скараме и той да отиде да разказва на приятелите си какъв тежък ПМС имам и каква истеричка ставам тогава. После, за да се сдобрим по-лесно, аз щях да потвърдя, че имам тежък ПМС и да го ползвам като оправдание, за да му се навикам всеки месец. И така се раждат легендите...

Та така. Не мога да го твърдя със сигурност, но за мен това е някакво оправдание и на мъжете, и на жените. "Не че съм скандалджийка, просто имах ПМС" и "Не че съм се държал така че да те вбеся, просто ти имаше ПМС". По-добре да сме честни...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Tue Feb 03, 2015 11:59 am

Много обичам мъже да ми обясняват каква е женската психика и какво се случва в женския организъм. Още повече обичам генерализации от типа "Мъжете са от Юпитер, жените от Алфа Кентавър". А най-много от всичко обичам тези изказвания да са подкрепени с рандъм псевдонаучни статии от сайтове на рандъм компании. Нема пиър ревю, нема научен метод, ник'ви такива екстри...

На някои хора много им се иска да намерят прости, еднозначни отговори на сложни въпроси. Да кажат "Жените са ето такива, мъжете онакива, и затова с тях трябва да се отнасяме ей така". Такива отговори няма. Не съществуват.

Мъжете и жените са хора. Хората са индивиди. Всеки индивид е различен. Цивилизованото общество разглежда хората като индивиди, съди ги като индивиди и защитава правата им като индивиди. Не като сборове от полови белези, не като цветове, религии и сексуални ориентации, а като индивиди.

Тук искам да цитирам поста на Амелия от дъното на предишната страница, понеже смятам, че е доста важен и отговаря добре на клишираните глупости за хормоните. Освен това трябва да се подчертае моментът с индивидуалната психика и влиянието на средата върху нея.
Amelia wrote:@Онслот

Аз ще споделя ПМС-а за себе си като несъществен, да. При мен няма никакви промени в поведението преди цикъл. Забелязвам дребни физиологични промени - чувствителност в гърдите, задържане на течности, някоя друга пъпка. Нищо повече от това. Ако изобщо има промяна в поведението ми то тя е ПО ВРЕМЕ на цикъла, по простата причина, че тва е върха на физическия дискомфорт в обичайното ми ежедневие. Но мисля, че и мъж би се изнервил ако в продължение на часове не знае ква поза да заеме в пространството поради натрапчива болка в долната част на корема, нещо изтича от него без той да може да го спре, има мокър памперс на гъза и отгоре на всичко това е обзет от подозрението, че ташаците му ще се изсулят от скротума и ще шльопнат на пода всеки момент. Затова като някой ми излезе с тезата за истеричните ПМС-ващи жени изпитвам раздразнение и нужда да ролайзвам. Аз такива не познавам, честно казано.

Същото важи за всички останали хормонални промени - от началото до края на женския живот. При някои жени се усещат повече. При други почти не се усещат. Майка ми имаше ужасяваща менопауза, но тя си е тежък характер по принцип във всяка секунда от денонощието. Леля ми и баба ми нямаха ужасяващи менопаузи, но те по принцип са си някви нормални, такива. А при баба ми менопаузата настъпи след хистеректомия (в която отстраниха и яйчниците) без хормонално-заместителна терапия.

Мисълта ми е: При някакъв процент от жените хормоналните промени влияят на настроенеито. При някакъв процент от жените не влияят. Това е строго индивидуално. Какъв е смисълът от тея генерализации тогава?

Бтв, нали се сещате, че и мъжете имат хормони. СЪЩИТЕ като женските, ма в малко по-различни съотношения? Че и там имаме хормонално влакче на ужасите през целия им живот. Че и там има сякви форми на психологични мелодрами.

Начи да ви кажа, ако женските хормони бяха определящият фактор за човешката психика, сега щяхме да си лекуваме психичните разстройства основно с хормонални терапии, вместо да се забъзикваме с химикали, които работят на АБСОЛЮТНО различен принцип.

С това искам вече да приключваме с тая ялова тема, щото ми писна. Никъде в тоя уебсайт, който си дал не се дискутира какво е влиянието на средата (отвъд храната нали) върху хормоналния ти баланс и настроението ти. Няма и да видиш нещо такова, по простата причина, че това е материал писан от гледна точка на фармацевт и цитиращ лекари. Като оставим настрана конфликта на интереси, лекарите не ги ебе особено много за психологията на пациентите им и това е един от проблемите на световната медицина и нещото, заради което разни алтернативни бълвочи, които пропагандират "холистичен подход" процъфтяват. С очите си съм виждала мнима бременност при една моя позната - психосоматичен ефект, породен от неистовото й желание да има дете. Спря й мензисът, драйфаше сутрин, коремът и гърдите й взеха да се променят. Накрая чак на ехографа се видя, че бебе там НЯМА, въпреки че имаше маточни изменения консистентни с истинска бременност. Тоя феномен се наблюдава и при мъже бтв:
http://www.webmd.com/baby/guide/false-p ... eudocyesis
Та ако психиката ти може да ти избъзика организма до такава степен, аре ако обичаме да не приписваме всичко на физиологията, а? А психиката зависи ДОСТА МНОГО от нърчър компонента.
И само ще споделя, че дори това с болките и дискомфорта по време на цикъл е строго индивидуално. Аз никога не съм изпитвала адските болки, за които говори Лиц. Боли ме само по един ден и то не особено силно - случвало ми се е да изпия хапче за настинка и парацетамола в него да ми спре и болките в корема. Случвало ми се е да не си пия обезболяващите, защото ме мързи да стана от леглото и да ги потърся. :lol: Не съм имала и усещането, че вътрешностите ми изтичат, за което говори Амелия. Миналата седмица във втори ден с цикъл ходих на метъл концерт и подскачах. Нямаше проблеми. За промени в настроението да не говорим, не помня някога да съм имала такива.

Ако трябваше да живея без никакви обезболяващи, щях най-много един ден в месеца да надувам главите на околните с оплаквания, че ме боли корема. :lol: Не би ми попречило на работата, на продуктивността или на преценката.

И накрая да изкоментирам няколко от... интересните... твърдения на Onslaught. (Е, поне щяха да са интересни, ако не ги бях чувала около 85094984 пъти.)
Жените [...] са по-добри в мултитаскинга
БАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА :lol: :lol: :lol:

Кхъм. Извинете.

Не съм в състояние дори да си напиша паролата на банкомата, докато слушам как някой ми говори. Не съм в състояние дори да напиша пост във форум, докато слушам музика. Да пиша едно нещо, докато говоря друго? Изключено. Толкова тотално нямам способности за мултитаскинг.

Разбира се, тук със сигурност има жени, които са по-добри в мултитаскинга от мен. Със сигурност има и мъже, които са по-добри.
Част от резултатите от по-типично мъжките качества са, че повечето затворници са мъже, повечето доброволни войници са мъже, повечето бездомници са мъже, мъжете умират по-рано и др.
Колко от тези неща се дължат на вродени качества, и колко на обществени нагласи и/или на възпитание и/или на влиянието на средата върху психиката на индивида?
По често жените се отказват от кариерата си за да си гледат децата
И това хич не е социално обусловено. :lol: Мъжете нямат равни възможности със жените за платен отпуск, за да си гледат децата. На мъжете цял живот им се казва, че гледането на деца е женска работа, а работата на мъжа е да прави пари и да ги издържа. На жените пък има се казва, че кариерата не е толкова важна, че е по-важно да родят деца и да ги гледат вкъщи. Това не е резултат на някакво вродено "женско качество", което липсва при мъжете.

В миналото, разбира се, това е било логично разпределение на ролите, защото все пак е трябвало някой да кърми бебето, докато порасне достатъчно, майките имат нужда от време за възстановяване след раждането и т.н.; в този смисъл може да се каже, че има физиологична причина за тази разлика, ама не става дума за хормони и качества.

Изобщо адски много се дразня на този култ към майката, на цялата идея, че майките имат някакви вродени родителски суперсили и затова са по презумпция по-добри родители от бащите. Изключително обидно е към мъжете като цяло и бащите в частност.
повечето бавачки и детегледачки са жени, повечето учителки са жени.
Някои професии се считат от обществото за "женски" или "мъжки". Изброените тук професии са считани за женски. Много жени се насочват към тях поради липса на по-добри перспективи, а не защото много им се иска да работят с деца. Мъжете, от друга страна, не са допускани от обществото до професии като бавачка и детегледачка, които се смятат за изцяло женски. До учителската професия имат равен достъп, но по-рядко я избират, защото като цяло (тук яко генерализирам, извинявам се) имат достъп до по-широк кръг от по-добре платени позиции, които са по-труднодостъпни за жени.

В смисъл, нали е ясно, че бавачките не са високоплатени специалисти с възможност за израстване в кариерата?
Жените играят много важна роля за средата през първите години от живота на децата когато тя оказва най-голямото си влияние.
Е то оставаше да не играят важна роля, щом основно те гледат децата. Ако самотен баща гледа децата, той ще я играе тази роля. Ако майката работи, а бащата гледа децата, той ще играе тая роля. Ако двама бащи гледат дете, все някой от тях ще я играе, ако не и двамата.
Жените проявяват повече емпатия
Това е от ония, любимите ми генерализации. Има жени, оперирани от емпатия, и мъже с много емпатия. Не бих се наела да давам оценка каква част от способността за емпатия е вродена и каква част е научена. Някои разлики, които съм забелязала в поведението на мъжете и жените около себе си, идват от това, че някои мъже просто не са научени да мислят за другите и да се съобразяват с тях, камо ли да гледат на нещата от чуждата гледна точка. Други обаче са научени, а някои жени не са. Въпрос на разлика във възпитанието. А разликата във възпитанието на деца от двата пола е социално обусловена.

(Уж изобщо нямаше да пиша в тази тема, а пак изписах някакъв чаршаф...)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Feb 03, 2015 12:10 pm

Целият пост на Лиана заслужава прочит, но отличавам на първо място тази му част:
Lyanna Stark wrote:На някои хора много им се иска да намерят прости, еднозначни отговори на сложни въпроси. Да кажат "Жените са ето такива, мъжете онакива, и затова с тях трябва да се отнасяме ей така". Такива отговори няма. Не съществуват.

Мъжете и жените са хора. Хората са индивиди. Всеки индивид е различен. Цивилизованото общество разглежда хората като индивиди, съди ги като индивиди и защитава правата им като индивиди. Не като сборове от полови белези, не като цветове, религии и сексуални ориентации, а като индивиди.
Колкото повече хора проумяват това, толкова по-лесно ще се решават доста наболели обществено-политически проблеми.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Tue Feb 03, 2015 1:12 pm

Trip, в последните страници се оформи доста ясен pattern и от двете страни. Ако обещае да ми привнесе нотки на аниме злодей, може Amelia да отговаря от мое име за да продължи спора.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Feb 03, 2015 1:46 pm

Виж, отворен съм към читави проучвания и данни по въпроса. (Интересен е.) Но общите приказки ме изнервят.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Feb 03, 2015 1:49 pm

Lyanna Stark wrote:В смисъл, нали е ясно, че бавачките не са високоплатени специалисти с възможност за израстване в кариерата?
Това няма много общо с нищо, но искам да вметна, че си личи, че не ти се е налагало да търсиш бавачка скоро :) Взимат добри пари.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.