Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jul 19, 2010 10:14 am

Yan wrote:Затова има идея да се ползват определени общински услуги само в селището, където е постоянният им адрес. Например, за да ходят децата на училище или забавачка в София, родителите им трябва да имат лична карта с адрес в столицата. Така те ще плащат в София и новия общинския данък.
:shock:
Тия още малко и ще върнат жителството отпреди 10 ноември. Демек - където се водиш местен жител по документи, там стоиш. Затова много хора от провинцията сключваха бракове в София за жителство - както сега българи сключват бракове в чужбина за гражданство.

ЕС работи за повече мобилност на хора, стоки и капитали, нашите - в обратна посока. Image
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 19, 2010 10:17 am

А ако си на квартира продухваш- така ли?

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Jul 19, 2010 10:19 am

Абе теоретично и на квартира да си можеш да си извадиш документи в съответния град, но се иска съгласието на хазяите, което смуче.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jul 19, 2010 10:21 am

Ти представяш ли си сериозно при всяко местене в друго населено място за работа, учене или друга причина да трябва да си вадиш нова лична карта с нов адрес?

При това някои хора отиват в София (или друг голям град) през седмицата да бачкат или следват, а през уикендите и отпуските/ваканциите са си по родните места.

Толкова ли не може да те регистрират в местната община и да плащаш местни данъци без всеки път да си сменяш документите за самоличност?
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Wed Jul 21, 2010 12:10 pm

Не може принципно софиянците да са на книга милиион, а на практика два. Отделно, така и няма публичност къде ни отиват данъците на този милион даже. Важи за всички по големи населени места, малките пък фиктивно ползват субсидии и предимства на база на невярно представена информация за населението произтичащо от горното.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Jul 22, 2010 12:10 pm

http://dnes.dir.bg/news/internet-sleden ... 69581?nt=6
Интернет доставчиците следят за пирати?
- A +
20:17 / 21 юли 2010 / Политика
Доставчиците на интернет услуги да следят за това дали потребителите споделят помежду си в сайтовете музика, книги и други авторски произведения без права.
За тази дейност доставчиците ще получават пари от продуценти, звукозаписни студия и издатели.
Тази мярка за справяне с нарушаването на авторски права в интернет предлага Георги Дамянов, директор на дирекция "Авторско право" в Министерството на културата, съобщи Дарик.

Повод за предложението му е акцията на ГДБОП в края на юни срещу виртуалната библиотека "Читанка инфо“ (chitanka.info) , която спря да работи след като полицията иззе сървъра й. Часове по-късно обаче библиотеката, която съдържа хиляди произведения на български и чужди автори, се появи и на друг адрес - chitanka.gdbop.com.

Акцията на спецполицаите тогава взриви форумите, блоговете и социалните мрежи, а в интернет се завихри и петиция в подкрепа на създателите на електронната библиотека.

Според Дамянов, случаят с "читанката" е игра на котка и мишка. Той се позова на подобна идея за участие на интернет доставчици, която Саркози прокарва във Франкция. Законът се казва "три пъти клик." Първият път, когато кликнеш върху такова произведение в пиратски сайт да го сваляш, биваш предупреждаван, втория път биваш глобяван и третият път вече ти се ограничава достъпът до интернет.

"Нямаме сведения как ще работи тази система, но съм сигурен, че технологията отново ще обезсмисли този закон, защото той е свързан със създаване на специална администрация. Има разработен проект, но как ще стане самото приложение, което е най-трудното, все още не сме наясно", споделя експертът.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jul 22, 2010 12:19 pm

А това, че много, ама действително много, французи и чуждестранци се бяха обявили много силно срещу закона "Hadopi" (това с трите кликвания) - никой не го взима предвид... Или пък примерно разни дребни нещица като това - "Piracy up in France after tough three-strikes law passed" - почти година след прокарването на закона излиза, че май може и да няма твърде много полза от него :)

А всъщност хич не ми е смешно...
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jul 22, 2010 12:44 pm

Днес минах през работа замалко и ме посрещнаха с новината за некви луди рестрикции - пълен контрол върху телефонните обаждания (което мен не ме касае, аз рядко говоря по телефона). върху разпечатките и пр., но забавното беше, че нямало пари за книги. Хихихи. :lol:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Thu Jul 22, 2010 12:54 pm

Предполагам, не сте като някои български институции, които поради месечен лимит от 5-10 лева за телефон пращат десетки писма с обратна разписка по около 2 лева броя... :roll:
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jul 22, 2010 1:00 pm

Не, това е прерогатив на Народната библиотека, за които боравенето с имейл не е нещо, което е дадено на всеки. Рядко пращаме писма. Обикновено пращаме поздравителни картички за 24 май и Коледа до разни Висши Личности™. Всяка година са едни и същи и с едно и също съдържание, но то пък няма голямо значение, щото едва ли някой си прави труда да ги отваря и да ги чете.

Но наистина ми е забавно, че няма пари за книги. Не е ли яко? :D

Уук.

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Jul 22, 2010 1:10 pm

А пък аз предполагам, че никой не си е направил труда да предоговори условията с доставчика на телефонна услуга или да потърси по-изгоден договор. Вместо това дай да ограничаваме.
И как може да няма пари за книги, след като това е бюджет, който се определя от предишната година? Или няма никакво значение, че е заложен - в името на икономиите (800 милиона лева досега според вчерашно изказване на една дама, чийто пост в държавната администрация вече не помня) може да не си спазваме обещанията?

P.S. План, предназначен за социални и здравни заведения - 3,50 лева месечно без ДДС, 1000 включени минути към селищни номера, много добри цени извън включените минути, като "Организациите, които ползват „План за социални и здравни заведения", се определят по списък на съответните министерства, който се актуализира до 30 януари на всяка година".
Last edited by bsb on Thu Jul 22, 2010 1:16 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jul 22, 2010 1:15 pm

Библиотека, която няма бюджет за книги ми се вижда като ресторант, който няма пари за вода...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jul 22, 2010 1:33 pm

bsb wrote:А пък аз предполагам, че никой не си е направил труда да предоговори условията с доставчика на телефонна услуга или да потърси по-изгоден договор. Вместо това дай да ограничаваме.
И как може да няма пари за книги, след като това е бюджет, който се определя от предишната година? Или няма никакво значение, че е заложен - в името на икономиите (800 милиона лева досега според вчерашно изказване на една дама, чийто пост в държавната администрация вече не помня) може да не си спазваме обещанията?
Ми просто съкращават бюджета ни с два пъти по 15%, единият път със задна дата. :) А че си беше заложен, гласуван и приет - ми... в името на икономиите... :) Сега през юли го преразгледаха и удариха ножицата. И то като сложиш заплати, ток, вода и някви други такива, а понеже не искаш да режеш точно от заплатите, ето на какво се получава. :)

А иначе ще го видя тоя план и ще предложа, ма не знам ние точно на какъв сме. То това с телефоните е бошлаф работа, понеже който има зор да се свърже с негов човек, обикновено му звъни по джиесема. Не съм чула някой да звъни по чужбините от служебния телефон (макар че то ако има такъв случай, едва ли би си признал де).
Last edited by Marfa on Thu Jul 22, 2010 1:36 pm, edited 1 time in total.

Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jul 22, 2010 1:36 pm

Ма вие и заплати ли вземате ?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jul 22, 2010 1:37 pm

Силно казано, силно казано. :lol:

Уук.