The Series Topic, Part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Martix
Archmage

Re: The Series Topic, Part III

Post by Martix » Tue Feb 27, 2018 4:33 pm

Да, доста беше досадно това с раната, но както повечето досадни неща в тоя сериал и това е сложено нарочно. За да е по-лесно да се следи действието сцените в наши дни са с рана, а флашбековете в миналото са без.

Колкото до оплакването, че криели от родителите си, абе вие хора кога последно сте били тийнове. В някои семейства може да е прието децата да си споделят с родителите какво им се е случило през деня в училище, но със сигурност не е uncommon дете да крие от техните, че е bullied, bully, има двойки, или е депресирано. Това е напълно естествено държание, колкото и да е пикльовско. Ако фейлнаха някъде, това е по вина на характера на Клей, който просто е твърде явен във всеки един момент. Един истински тийн (особено в америка, където явно се смята за нормално поведение да се измъкваш през прозореца) щеше да е по тих от водата и техните до края нямаше да разберат, че има проблем. Но щом се стигне до конфронтация, естествено че лъжеш в очите, колкото и да е ясно и на двете страни, че те знаят, че ти знаеш, че те знаят. C'est la vie. :oops:
There are no rules! I'm gonna get you!

penzata
Forsaken

Post by penzata » Tue Mar 06, 2018 1:29 am

Ат ласт. Ми, туто финито. :hihi:
Клей и Хана в 13 Reasons Why си останаха докрай мега дебилни и лицемерни, и адски дразнещи.
Spoiler: show
Тъпотията с 13-тата касета на Хана беше кулминацията на дивотиите ѝ: хем я взима, за да запише уж "последен" опит,
който дава на живота, хем за всеки случай си взима бръснарските ножчета. :shock: Тъй като тя е безобразна лицемерка и мрънкалница и няма хал хабер представа какво да прави с живота си, решава поне да придаде някаква смисленост на акта си за самоубийство, заради някакво екзистенциално безсмислие. :surly: Адски тъп чиляк е.
На фона на горното, Клей се доказа като още по-голям дебил и лицемер. И пак, на фона на това в спойлера, татуираната мадама Скай в края на сериала точно в две изреченичя обясни какви са пунта мари всичките. Думите ѝ синтезираха абсолютно вскичко, което си мислех. :thumbsup:

Развитието на Джъстин и Джесика наистина заслужава нищо по-малко от ръкопляскания. Реално, на фона на тяхната драма, житието на Хана изглежда смешно.

Тайлър също получи адекватно развитие. Да, може и да изглежда клиширано и недоразвито, но всъщност е адски точно. Точно толкова, колкото това на Алекс. И при двамата нищо не идва изневиделица - и при двамата причинно-следствената връзка е изградена чудесно.

Като цяло, доста силна тийн социална драма.
Кейт Уолш - майката на Хана, Оливия, - е скъпоценния камък в сериала. Божествена е.

п.п. отностно това, което @Ghibli спомена за джакузито - на същото мнение като @Martix съм, плюс това, че за мен самата сцена бе като някакво подсъзнателно бичуване от страна на Хана, "искайки" да изпита това, което Джесика е "изпитала", защото в момента на случката с Джесика, самата Хана бе пасивен участник.

Ситкомът Everything Sucks!, засягащ подобни тематики (има ги, но подходът към тях и другите тийнейджърски теми е крайно различен), ми бе по-зарибен. Вярно, че при него се набляга повече на комедията, но мен по ме радваше.
Тримата главни чиляци (първокурсници в гимназията; действието се развива през 1996-та) са очарователни. Симбиозата им е прекрасна смесица между нърдовщина, ерудираност и тинейджърска дебилщина (Тайлър е епичен :mrgreen: ). Всички други деца са много добре написани и изиграни.
И като сериал, чието действие се развива средата на деветдесетте, саундтракът е подобаващо МТВ и страхотно подбран.
The hardest battles are fought in the mind.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Mar 08, 2018 5:05 am

Погледнах дискусията тук и си пуснах 13 reasons why. Малко след това главната овца благосклонно обясни на някакъв нърд, че е нърд, но това е окей, а след това му прати кашонче с касетки и го обвини за смъртта си. Conclusion: Hana is a shallow passive-aggressive cunt and I don't give a flying fuck about her or her reasons why. Дроп.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Thu Mar 08, 2018 10:13 am

:metal: :metal: :metal: :metal: :yay:
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Mar 08, 2018 5:33 pm

Amelia wrote:
Thu Mar 08, 2018 5:05 am
Погледнах дискусията тук и си пуснах 13 reasons why. Малко след това главната овца благосклонно обясни на някакъв нърд, че е нърд, но това е окей, а след това му прати кашонче с касетки и го обвини за смъртта си. Conclusion: Hana is a shallow passive-aggressive cunt and I don't give a flying fuck about her or her reasons why. Дроп.
Аз тъй като продължавам да го бойкотирам и искам всички да го мразят, съм доволен от този пост...
And you can't dance with a devil on your back...

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Mar 08, 2018 5:46 pm

Какво ти е направил сериалът?

Както и да е, то аз за момента нямам и намерение да го гледам.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Mar 08, 2018 7:41 pm

tigermaster wrote:
Thu Mar 08, 2018 5:46 pm
Какво ти е направил сериалът?

Както и да е, то аз за момента нямам и намерение да го гледам.
На мен лично нищо. Но ето нещо по темата:

https://www.psychologytoday.com/blog/th ... us-message

Martix
Archmage

Post by Martix » Thu Mar 08, 2018 8:35 pm

Roland wrote:
Thu Mar 08, 2018 7:41 pm
На мен лично нищо. Но ето нещо по темата:
https://www.psychologytoday.com/blog/th ... us-message
По принцип не ми е проблем ниската образователна стойност на сериала, а и то му личи от километри, че не е правен с цел да убеди тийновете на USA колко е хубав живота и защо не си струва да се изнесеш по-рано. Но все пак, буу, по-тенденциозна статия не можа ли да извадиш, даже са се напъвали да докарат до 13 причини, много остроумно, само да бяха гледали сериала, вместо да го ползват за жертвено агне, с чиято помощ да измолят по-добри ресурси за suicide prevention и awareness в медиите.
1. Напълно невярно. Точно нещата които авторът твърди че липсват в сериала са там, и дори не са скрити.
2. Отчасти невярно, Не е казано в прав текст, че Хана има психични проблеми, но е явно показано, че проявява симптоми.
3. Каква връзка има тази точка със сериала по-точно? Авторът се оплаква, че никой не се е сетил да препише wikipedia страницата за причини за самоубийства и да я набута някак си в сериала?
4. Това е вярно
5. Пълни глупости, които освен това противоречат на точки 2. и 3. от статията.
6. Не съвсем, съдържанието на тази точка по никакъв начин не отговаря на заглавието й. Тийновете наистиня доста крият, но не виждам това да е justify-нато. Втората половина на точката са някакви желания на автора, какво би искал да има в сериала и съответно не виждам как доказват каквото и да било и как имат връзка с темата.
7. Абсолютно невярно, освен частта за sexual abuse - да това наистина е inexcusable. Каква връзка има това изречение с каквото и да било все пак? Може би авторът е съгласен със последната касетка, доста обезпокоителна мисъл.
8. Това е вярно, добре че не го гледам с образователна цел.
9. Показаното в сериала е точно обратното, те не са психик и я изпуснаха, т.е авторът харесва как е показано това в сериала???
10. Ако разбирам правилно, авторът иска да се забранят всички инстанции на показно насилие в медиите, включително violent video games, тъй като те преврйщат тийнейджърите в убийци.
11. Вярно
12. Това дори не е в сериала. Оплаква се, че after series-а на 13 Reasons e след епизода, а не преди него... mind blown
13. Само наполовина вярно, както и самия автор казва в първите си точки

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Mar 08, 2018 8:56 pm

Телевизията не е длъжна да образова, но тази конкретна тематика изисква много голямо внимание как точно поднасяш материала. Без да съм го гледал, повече не мога да споря, но тоя материал, който постнах, е един от наистина страшно много из нета.

Martix
Archmage

Post by Martix » Thu Mar 08, 2018 9:33 pm

И ти си прав, че темата е чувствителна, особено в САЩ, но не съм съгласен, че щом сериалът има някакви слаби места и не е на 100% перфектната поучителна, но същевременно интересна, репрезентация на опасностите от самоубийство, че щом не condemn-ва напълно всичко свързано със това мерзко деяние, значи няма право да съществува, и трябва да се изгори, сравни със земята, и никой никога да не го гледа. Малко е крайно, а и е съвсем близко до акъла, че ако не пуснем няколко горе долу добри сериала да дишат, никога няма да се появи перфектния такъв от само себе си. Това е процес и му трябва време. Internet hate-а на никого не е помогнал до момента.
Сега, ако нямате интерес към темата или жанра, просто не ви се гледа, или пък сте го пробвали и смятате, че сериала е кръгла нула и пълен боклук, това вече са напълно валидни мнения, на хора които нищо не разбират пък :P

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Thu Mar 08, 2018 11:10 pm

Де да беше само в щатите. Нова Зеландия и Австралия имат много големи проблеми с юношески и младежки самоубийства и директно около излизането на сериала са имали голям наплив към горещите линии, като разни хора с такива проблеми са били тригърнати (като реалния термин, не ебавката) от графичната сцена където прекрасната главна си клъцва вените. Създателите на сериала са се допитвали до експерти как да представят самоубийството именно така че да е impactful, но да не е triggering, след което игнорират съветите им и са направили каквото си искат. Та встрани от другите проблеми със сериала и че главната е патка, не мерси.
Last edited by Claymore on Fri Mar 09, 2018 10:40 am, edited 1 time in total.

Martix
Archmage

Post by Martix » Thu Mar 08, 2018 11:46 pm

Извинявай, но не съм запознат с терминологията. Тригърнали означава, че са били подтикнати да се самоубият ли? Питам сериозно.
Иначе това, че много хора са се обадили на горещите линии звучи добре, поне са ги хванали навреме, вместо да къкрят тихо докато стане прекалено късно.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 09, 2018 1:13 am

Е въпросът е колко са действали без да се обадят. Съмнява ме тоя сериал да е такова епохално изкуство, че да си струва...

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Fri Mar 09, 2018 10:39 am

Martix wrote:
Thu Mar 08, 2018 11:46 pm
Извинявай, но не съм запознат с терминологията. Тригърнали означава, че са били подтикнати да се самоубият ли? Питам сериозно.
Иначе това, че много хора са се обадили на горещите линии звучи добре, поне са ги хванали навреме, вместо да къкрят тихо докато стане прекалено късно.
Тригърнати към суицидни идеи и мисли, не точно направо да се самоубият.

penzata
Forsaken

Post by penzata » Fri Mar 09, 2018 1:44 pm

Roland wrote:
Fri Mar 09, 2018 1:13 am
Съмнява ме тоя сериал да е такова епохално изкуство, че да си струва...
Никой не е казал подобно нещо, но все пак е начало (както спомена @Martix ) на разглеждане (показване) на една тема, която продължава да бъде табу.

Мислих, че в този форум хората са по-здравомислещи, за да отхвърлят с такава лека ръка („мразя“, :shock: вътъфъ) някакъв опит за изобразяване на тази тема. Не виждам как неговоренето по (в този случай, незпоказването на) дадена тема е по-добре от алтернативата.

Супер несериозно е изказването, че самият сериал се явява като катализатор за самоубийствени мисли и идеи (ще се обоснова малко по-надолу). Това, което по-скоро тригърва е нуждата на тези хора да потърсят помощ, както и евентуално е станало. Ако ще задълбаваме (издребняваме) в това "колко са действали без да се обадят", можем да попитаме и, а колко от тези, които са се обадили изобщо са щяли да го направят, ако не са гледали сериала. Спекулативни варианти бол.
Както и да е, на наплива за използване на горещите линии може да бъде гледано адски положително, а не обратното.

Графичната сцена е направена перфектно, т.е. подходено е към нея с огромно внимание. Не може всички самоубийства да се случват по безболезнен, летаргичен начин с алкохол и хапчета. Точно подобна графичност би следвало да тригърне някой, че не желае да си причини подобно нещо. Защото се изисква смелост да се самоубиеш по такъв начин, но е нужно още по-голяма смелост и борба да не го направиш и чист стоицизъм всеки ден да намираш причина да не го правиш.
А и ако не друго самият сериал изобразява смазването на животите на тези, които са имали досег със самоубилата се.

За статията, която @Roland постна, @Martix е обяснил повечето неща; аз ще вметна още малко по повод нея:
Research indicates that those with addictions—specifically alcoholics—have a greater chance of committing suicide (even more occurrences when individuals are intoxicated).
Това е адски погрешно схващане. Склонността към самоубийство е предпоставка за алкохолизъм, а не обратното. Вярно, че в такъв случай злоупотребата с алкохол може да катализира тези мисли, заради опиянението, но и в редки случаи може да се окаже и причина за (моментно, а не глобално) справяне с тези мисли, колкото и парадоксално да звучи, точно заради опиянения ефект от алкохола и свойството му да "премахва" мислите като цяло.
Всичко това е в зависимост какви точно психически проблеми тригърват мисли за самоубийство.

Четвъртата точка е вярна, но надали точно шоуто е било причина за упоменатото самоубийство. Това са си чисти спекулации от страна на бащата на жертвата, опитвайки се да „обвинява“, а не да асимилира причината за действието на щерка му.

8. This show will appropriately and effectively raise awareness about suicide prevention and bullying:
Заглавието на тази точка е абсолютно вярно и това шоу съществува точно поради тази причина.
Съдържанието на точката е вече смешно. Това не е образователен филм.
И за пореден път, неграфичното показване на сцената със самоубийството щеше да бъде поредно затваряне на очите за подобна тема, оставяйки я табу.

Колкото и да е вярно описаното в точка 11., толкова и не е. Това, че Клей започва отново да се държи добре и приятелски със Скай, не означава, че я е спасил от самоубийство или, че тя има нужда от „спасение“.
Следващата снимка е от разговора, който провежда с Клей:
Spoiler: show
Image
Крайно несъгласен съм само с частта, че „самоубийството е за слабите“. Но точно в този диалог се показва, че добротата към някой не означава, че този някой може да бъде „излекуван“.
Така че всичко написано в тази точка е адски погрешно и повърхностно.
Last edited by penzata on Fri Mar 09, 2018 3:24 pm, edited 1 time in total.
The hardest battles are fought in the mind.