Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue May 13, 2008 1:05 am

Ми идеята не е лоша, стига да успеят да го направят така, че да има значение и да не зависи от това с коя страна нагоре са станали учителите в определен ден...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue May 13, 2008 9:29 am

Може ли да попитам някой шофьор (аз не съм) тази новина от dir.bg сериозна ли е?
Вече бихте могли да карате без колан, да говорите по телефона и да минавате на червено, ако не застрашавате нечий живот. Но най-важното - ако сте готови да платите на място фиш до 50 лева.
Новите документи за глоба на пътя, които до дни ще бъдат раздадени на автоконтрольорите и ще влязат в действие, вече излязоха от печат, съобщи bTV.
Пътните контрольори и паяците ще се надпреварват кой първи да ви засече, че сте паркирали неправилно. Защото това нарушение се води маловажно и може да си платите глобата на място.
Според новата наредба и за преминаване на червено може да се плати 50 лева глоба на пътя, да получите фиш и да не губите точки. За превишена скорост с 20 километра над позволеното в града и с 30 над извън, също можем да плащаме на ръка.
Според КАТ, пътните полицаи не са изкушени да вземат рушвет, вместо да си губят времето в писане на фиш, от който нямат изгода.
Едно от неопределените нарушения, за които можете да се простите с поне 10 лева е това, че карате мръсен автомобил. Оказва се, че за КАТ думата мръсен не означава само зацапан номер или липса на видимост.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue May 13, 2008 9:31 am

Аз не съм шофьор, но хванах това снощи по новините, вярно си е.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Tue May 13, 2008 10:00 am

Индулгенции раздаваме всякакви явно. Макар че точно dnes.bg едва ли е най-сериозният източник, а по телевизията хванах само това за мръсните коли (което си е една ГОЛЯМА простотия). Не ми е проблем толкова, че ще се плащат повече глоби с фиш, но някои от нарушенията, описани в статията определено не са за фиш - минаване на червено и превишаване на скоростта градско с 20 км са прекалено опасни, за да се разминаваш просто с глоба.
Elves dig rocket launchers.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue May 13, 2008 10:52 am

Мдааа тва като вица - 60 Панди и некви 10000 китайци

:? http://dnes.dir.bg/2008/05/13/news2987426.html
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue May 13, 2008 11:00 am

Добре, че пандичките са оцелели поне :roll:. Жалко за хората, дано се организират по-бързо спасителни операции, за да извадят каквото може 'оцеляло' под срутени сгради и т.н. :?

Много заметресения напоследък нещо.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue May 13, 2008 11:59 am

Заглавието е просто... без коментар :shock:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 4:11 pm

Аз едно не разбирам!
Според КАТ, пътните полицаи не са изкушени да вземат рушвет, вместо да си губят времето в писане на фиш, от който нямат изгода.
Каква изгода, кви 5 лева бреее!!! Нали това му е работата!!! Или някой от вас работи понеже му е изгодно? Аз си признавем, че ако не работя, не мога да издрапам в живота. Но хич не ми е изгодно! :twisted:

За Китай, без думи съм направо!! Жертвите достигат 12.000!!!!! :cry:

ПП: Някой да ми каже, моля, с каква друга дума (в контекста) може да се замени болднатата?!
трус с магнитуд 7,8
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue May 13, 2008 4:15 pm

Сещам се само за степен, но не е много точно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 5:00 pm

Да, за степен и аз се сетих (Благодаря, Морви!). Но имат предвид силата на земетресението. Поне изхождайки от испанската, дословно преписана дума. Просто ме шокира малко натъкването на испанска дума изписана и ползвана дословно, на български. :oops: :wink:
:mrgreen:

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue May 13, 2008 5:07 pm

Всъщност думата не е само испанска, а си идва от латински корен и я има във всички подобни езици - френски, английски, всякакви други щурави :) Явно човекът, който е превеждал новината, е спал, и е пляснал думата от оригинала - вероятно английски... добавено: а може би и френски, като гледам, че цитират АФП.

А съвсем точният превод на български, когато става дума за сила на земетресение, е именно "степен" - "степен по еди-коя си скала" - в случая, "степен по скалата на Рихтер".
Last edited by Roamer on Tue May 13, 2008 5:10 pm, edited 1 time in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue May 13, 2008 5:10 pm

Дам, и аз се шашкам като видя половината Английски използван дословно в Испанския. :lol:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 5:26 pm

Роум, вярно е. :oops: Просто, по "транскрипция", най ми замяза на испанският правопис и произношение. :P
Шушурка, да не би да искаше да кажеш български и нещо ти се преплете езика! Понеже си е типично българска практика; а и ти от испански идея си нямаш, и не виждам как ще го разбереш! ... А веееееерно, ти беше човекът който сее мнения за абсолютно всичко което не е пробвал, вкусил, видял и изживял. :twisted:

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Tue May 13, 2008 5:41 pm

Ако търсиш буквален, но неизползван на български превод, "магнитуд" е "величина" - това се използва за яркостта на звездите.

Иначе за степените не съм сигурен:

"Магнитуд" в Уикипедия:
Магнитудът е безразмерно число, не е „степен“. Казва се: „Земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер“ а не „... магнитуд 6,2 степен по скалата на Рихтер“
Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник е тази, където има степени.
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 6:44 pm

Дагъре, благодаря и на теб!! :P
И много засрамено се извинявам, че съвсем ви зарязах в Уикито, но се скапвам от работа!! :oops:

На испански и френски ми е перфектно ясно. Най-често срещаните значения са яркост (на звездите) и мащаб (като нещо много голямо, важно или тежко). Но като го прочетох в статия на български ми се обърна сърцето. Защото макар и да не съм голям специалист с българския, се утешавам че поне помня това което съм учила. А не помня да е съществувала чуждицата магнитуд в българския. Ииии, бля! :wink:
:mrgreen: