Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue May 13, 2008 1:05 am

Ми идеята не е лоша, стига да успеят да го направят така, че да има значение и да не зависи от това с коя страна нагоре са станали учителите в определен ден...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue May 13, 2008 9:29 am

Може ли да попитам някой шофьор (аз не съм) тази новина от dir.bg сериозна ли е?
Вече бихте могли да карате без колан, да говорите по телефона и да минавате на червено, ако не застрашавате нечий живот. Но най-важното - ако сте готови да платите на място фиш до 50 лева.
Новите документи за глоба на пътя, които до дни ще бъдат раздадени на автоконтрольорите и ще влязат в действие, вече излязоха от печат, съобщи bTV.
Пътните контрольори и паяците ще се надпреварват кой първи да ви засече, че сте паркирали неправилно. Защото това нарушение се води маловажно и може да си платите глобата на място.
Според новата наредба и за преминаване на червено може да се плати 50 лева глоба на пътя, да получите фиш и да не губите точки. За превишена скорост с 20 километра над позволеното в града и с 30 над извън, също можем да плащаме на ръка.
Според КАТ, пътните полицаи не са изкушени да вземат рушвет, вместо да си губят времето в писане на фиш, от който нямат изгода.
Едно от неопределените нарушения, за които можете да се простите с поне 10 лева е това, че карате мръсен автомобил. Оказва се, че за КАТ думата мръсен не означава само зацапан номер или липса на видимост.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue May 13, 2008 9:31 am

Аз не съм шофьор, но хванах това снощи по новините, вярно си е.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Tue May 13, 2008 10:00 am

Индулгенции раздаваме всякакви явно. Макар че точно dnes.bg едва ли е най-сериозният източник, а по телевизията хванах само това за мръсните коли (което си е една ГОЛЯМА простотия). Не ми е проблем толкова, че ще се плащат повече глоби с фиш, но някои от нарушенията, описани в статията определено не са за фиш - минаване на червено и превишаване на скоростта градско с 20 км са прекалено опасни, за да се разминаваш просто с глоба.
Elves dig rocket launchers.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue May 13, 2008 10:52 am

Мдааа тва като вица - 60 Панди и некви 10000 китайци

:? http://dnes.dir.bg/2008/05/13/news2987426.html
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue May 13, 2008 11:00 am

Добре, че пандичките са оцелели поне :roll:. Жалко за хората, дано се организират по-бързо спасителни операции, за да извадят каквото може 'оцеляло' под срутени сгради и т.н. :?

Много заметресения напоследък нещо.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue May 13, 2008 11:59 am

Заглавието е просто... без коментар :shock:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 4:11 pm

Аз едно не разбирам!
Според КАТ, пътните полицаи не са изкушени да вземат рушвет, вместо да си губят времето в писане на фиш, от който нямат изгода.
Каква изгода, кви 5 лева бреее!!! Нали това му е работата!!! Или някой от вас работи понеже му е изгодно? Аз си признавем, че ако не работя, не мога да издрапам в живота. Но хич не ми е изгодно! :twisted:

За Китай, без думи съм направо!! Жертвите достигат 12.000!!!!! :cry:

ПП: Някой да ми каже, моля, с каква друга дума (в контекста) може да се замени болднатата?!
трус с магнитуд 7,8
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue May 13, 2008 4:15 pm

Сещам се само за степен, но не е много точно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 5:00 pm

Да, за степен и аз се сетих (Благодаря, Морви!). Но имат предвид силата на земетресението. Поне изхождайки от испанската, дословно преписана дума. Просто ме шокира малко натъкването на испанска дума изписана и ползвана дословно, на български. :oops: :wink:
:mrgreen:

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue May 13, 2008 5:07 pm

Всъщност думата не е само испанска, а си идва от латински корен и я има във всички подобни езици - френски, английски, всякакви други щурави :) Явно човекът, който е превеждал новината, е спал, и е пляснал думата от оригинала - вероятно английски... добавено: а може би и френски, като гледам, че цитират АФП.

А съвсем точният превод на български, когато става дума за сила на земетресение, е именно "степен" - "степен по еди-коя си скала" - в случая, "степен по скалата на Рихтер".
Last edited by Roamer on Tue May 13, 2008 5:10 pm, edited 1 time in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue May 13, 2008 5:10 pm

Дам, и аз се шашкам като видя половината Английски използван дословно в Испанския. :lol:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 5:26 pm

Роум, вярно е. :oops: Просто, по "транскрипция", най ми замяза на испанският правопис и произношение. :P
Шушурка, да не би да искаше да кажеш български и нещо ти се преплете езика! Понеже си е типично българска практика; а и ти от испански идея си нямаш, и не виждам как ще го разбереш! ... А веееееерно, ти беше човекът който сее мнения за абсолютно всичко което не е пробвал, вкусил, видял и изживял. :twisted:

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Tue May 13, 2008 5:41 pm

Ако търсиш буквален, но неизползван на български превод, "магнитуд" е "величина" - това се използва за яркостта на звездите.

Иначе за степените не съм сигурен:

"Магнитуд" в Уикипедия:
Магнитудът е безразмерно число, не е „степен“. Казва се: „Земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер“ а не „... магнитуд 6,2 степен по скалата на Рихтер“
Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник е тази, където има степени.
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 6:44 pm

Дагъре, благодаря и на теб!! :P
И много засрамено се извинявам, че съвсем ви зарязах в Уикито, но се скапвам от работа!! :oops:

На испански и френски ми е перфектно ясно. Най-често срещаните значения са яркост (на звездите) и мащаб (като нещо много голямо, важно или тежко). Но като го прочетох в статия на български ми се обърна сърцето. Защото макар и да не съм голям специалист с българския, се утешавам че поне помня това което съм учила. А не помня да е съществувала чуждицата магнитуд в българския. Ииии, бля! :wink:
:mrgreen: