Terminator Salvation *There be Spoilers*

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 15, 2009 3:04 am

Съгласен, има такива. Само дето във филма хич не се показа защо партизаните трябва да възприемат Конър като The Ultimate BMF/Messiah. Знам, че той следва да е такъв. Ама следва само от това, което ние като зрители знаем от първите три филма. Тук по държането на другите партизани по нищо не личи Джонито да е голямата работа.

Това за мен е сценарен минус. Един вид "ми вие си знаете, драги зрители, приемете, че вече е станало и да караме нататък". Ама във филма даже не беше и станало. Освен лафа дето Съпротивата била обединена около един човек. Ами?! И по какво личеше? По нищо. Джонито си беше редови офицер на средно ниво. Затова оная сцена, когато всички звена, повечето от които не го познаваха, казаха на генералите да го духат, ми беше нелог... ъъ, зле аргументирана. :mrgreen:

Абе нелогична си беше. :P
(Иначе хубава статия, Симо)
Last edited by passer-by on Mon Jun 15, 2009 3:08 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 15, 2009 3:08 am

Ама ние ЗНАЕМ, по дяволите :shock: Що за абсурд?! Не щеш ли в третия Властелин да ти обясняват къв го дири Фродо в Мордор? Не е нужно да се обяснява или дори показва нещо, което е всеизвестен канон. То просто Е. Филмът не се интересува от този елемент, той е там отпреди МакДжи да се научи да кара колело!

Упорит бе :neutral:
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 15, 2009 3:11 am

Точно ти не ми говори за упоритост. :lol:

Филмът не се интересува от това, да. А трябваше. Поне малко. Няколко минути. Защото, повтарям, от това, което видях, по нищо не личеше Джонито да е толкова влиятелен, че всички да откажат да изпълняват заповед на главното командване само щото той им казва по радиото "Ама моля ви, недейте" без повече обяснения от "Много ще е лошо ако го направите".
"Ама той си е Баш Човека". Ми... във филма не беше. Обикновен офицер. Неговите хора да го слушат, ОК. Ама цялата Съпротива?! По това, което ни показват от него във филма, нямаше на какво отгоре.

Това е проблемът. МакДжи вика, че Джонито е нещо си (щото е така във франчайза), а във филма с нищо не показва, че е. Казване вместо показване.
Last edited by passer-by on Mon Jun 15, 2009 3:14 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 15, 2009 3:13 am

Циклиш. Лошо.

Не, не трябваше. Филмът е част от по-голяма вселена със свои правила и аксиоми. Ролята на Джон Конър в тази вселена е една такава аксиома. Човек отива в кино-салона, знаейки. Филмът не трябва да го занимава с това. Не е нужно. Никой не го иска. Дори ти. Изобщо не ти пука. По никакъв начин не ти е направило впечатление в самия филм. Етц.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 15, 2009 3:16 am

Roland wrote:Циклиш. Лошо.

Не, не трябваше. Филмът е част от по-голяма вселена със свои правила и аксиоми. Ролята на Джон Конър в тази вселена е една такава аксиома. Човек отива в кино-салона, знаейки. Филмът не трябва да го занимава с това. Не е нужно. Никой не го иска. Дори ти. Изобщо не ти пука. По никакъв начин не ти е направило впечатление в самия филм. Етц.
Не прекалявай. И сто пъти да повториш болдваното, няма да има ефект. Твърде елементарно е като опит за внушаване.
Аз си знам какво съм искал. И казвам тия неща, защото във филма ми направи лошо впечатление левашкият безхаберен подход за представяне на Джонито 20 години по-късно. Той не се държеше като Баш Лидер и нищо в поведението на хората около него не показваше, че го възприемат като такъв. Затова сцената, в която всички внезапно му се подчиниха дойде като гръм от ясно небе. Тотално несвързана с всичко показано преди нея. Това си е недостатък на филма.
Last edited by passer-by on Mon Jun 15, 2009 3:29 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jun 15, 2009 3:28 am

Дори само фактът, че той, а не някой друг, се е наел да прави редовни радиопредавания, чиято цел няма как да бъде друга освен поддържане на духа на партизаните, които нямат по-пряк контакт с централата на Съпротивата, за мен го прави в достатъчна степен харизматичния лидер, за когото говорех в последния си пост (на края на предишната страница, и, да, знам, че ти го видя и уж му отговори :)). Това беше показано в този филм. Това, комбинирано с всичко, което зрителят все пак наистина би трябвало да знае от предишните филми, го прави в още по-голяма степен лидер, пък бил той и неформален. И когато този неформален лидер каже "Вижте какво, на мен ми писна, аз бях дотук с тези командващи, кой е с мен сега?"... резултатът за мен е логичен.

Добавено: Все пак от зрителя се очаква поне малко и да мисли - и да се досети, че за хората от Съпротивата, които нямат пряк контакт с централата, Джон Конър *Е* централата; Джон Конър *Е* Съпротивата.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 15, 2009 3:36 am

Всяко звено си имаше контакт с Централата. Това се показа в сцената, когато генералите започнаха да получават по радиото откази за изпълнение на заповедта им.

Така че не е бил Конър единствената връзка. Във филма той беше показан просто като един от многото водачи на групи и екзалтиран радиоводещ, който повдига бойния дух. Ама това не е повод хората да го следват като пълководец и не, Джон Конър до тоя момент не беше Съпротивата. Ние като зрители си знаем какъв той следва да е. Във филма обаче по нищо не личеше, че отговаря на описанието във франчайзната листовка - точно обратното, беше показан като някой, който някой ден в бъдеще може да стане Баш Лидера, но в момента още е далеч от тоя ден. Затова и сцената с неподчинението беше левашки показана.

П.П. Впрочем сравнението на Рол с третия Властелин е неподходящо. Този филм пряко следва предишните два, в които си е казано (и по-важно - показано) чий го дири Фродо в Мордор. Първите два филма плавно водят до събитията в третия и ни подготвят за тях. В Т4 все едно гледам "Задругата на пръстена", обаче още преди събирането при Елронд Фродо се озовава в Мордор без обяснение как е стигнал там и защо и директно хуква да мята пръстена във вулкана.
И в Т4 е така. Да, знаем, че на Конър му предстои да стане Баш Лидера. Във филма обаче беше показан като начинаещ и внезапно скочи на ниво Всички-Ме-Слушат-И-Нарушават-Заповед-От-Командването-Щото-Аз-Казах. Нямаше нищо от предишна сцена, което да показва защо се случва това. Не от зрителска гледна точка на хора, които знаем кой ще е Джонито. От гледна точка на партизаните, които воюват заедно с Конър. Първо го приемаха като офицер средно ниво и изведнъж се оказа генералисимус без да видим кога и най-вече как прескочи етапите.

По-добро сравнение е Анакин Скайуокър в Епизод 3. Ние като зрители си знаем, че му е съдено да стане Дарт Вейдър. И той-щрак!-става лош. Ама убер-лош. За секунди. И Джонито така. Допреди малко офицер средно ниво и внезапно-щрак!-Баш Лидер. Без никакъв преход между двете състояния. Левашко при Лукас, левашко и при МакДжи.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 15, 2009 10:07 am

Аз вдигам ръце по тоя параграф.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 15, 2009 10:13 am

А, той МакДжи вдигна ръце по тоя параграф, та ти ли... :mrgreen:

Впрочем, ти се пънеше да спориш за нещо, което никой не оспорваше. Аксиомата за Джон Конър като Баш Лидер е ясна, всички я знаем. За да работи конкретно в Т4 обаче (и най-вече за да се получи естествено сцената с масовото неподчинение) трябваше да ни се покаже Джон Конър КАТО БАШ ЛИДЕР НА СЪПРОТИВАТА ОТ САМОТО НАЧАЛО НА ФИЛМА. А през повечето време в този филм той беше всичко, но не и това. Хем си знаем, че един ден той ще стане такъв, хем през по-голямата част от този филм виждаме, че още не е стигнал дотам и нормално чакаме да видим как ще се случи туй сюблимно нещо. Оттам и разминаването и абсурда с въпросната сцена, когато всички скочиха и го последваха просто ей тъй. Докато мигнем и хоп! офицерът-радиоводещ, един от многото водачи на групи вече е Дъ Уан. Бетер Анакин в стаята на Палпатин.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 15, 2009 10:27 am

Всъщност нищо общо. И това, което написах, дето ме цитира с болд, не беше опит за брейнуош, а факт. Щом се сети да го споменеш едва сега, явно не ще да ти е направило мега впечатлението при гледане.

Последен опит - показа се ясно, че Командването не поддържа връзка със Съпротивата, не и постоянно. Те са толкова вманиачени да се пазят (може би дори оправдано), че се крият като невестулки. Съпротивата от тях де факто получава само заповеди, когато са нужни. Същевременно Джон Конър всяка вечер им говори по радиото. Той им казва какво се случва, той им казва какво ги очаква, казва им как да се справят с проблемие си СЕГА. Не как да изпълнят тая и оная мисия, а как да оцелеят. Показано е във филма, не си го измислям. Джон Конър е първият, който е казал какво се случва, единственият, който продължава да го прави. Той е ГЛАСЪТ на Съпротивата. И когато Гласът на Съпротивата каже "това е грешка", аз поне не бих се поколебал и за миг дали да слушам него, или анонимните задници, дето са се скатали в смотаната си подводница.

Това е всъщност начинът, по който той става лидер. Процесът е почнал много преди филма и продължава през целия филм. Показан е нагледно. Взривяването на подводницата накрая просто му осигури формалната позиция.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 15, 2009 10:32 am

Аха. Като подкокоросването на Анакин в Отмъщението на Ситите. И когато Палпатин внезапно казва "Ти вече си Дарт Вейдър", Анакинчо вика "Ми ОК, отивам да изтрепя хлапетата".

Това за Гласа на Съпротивата е много поетично, обаче въпросният глас беше на ниво военна пропаганда за повдигане на бойния дух. Генералите бяха шефовете, защото те командваха и техните заповеди се изпълняваха.

Както и да е. Ти смяташ, че във филма Джон Конър си е бил показан като Баш Лидера от самото начало, аз казвам, че не беше показан нагледно като такъв и че Джонито стана Дъ Уан с режисьорски напън тип Епизод 3. Let's agree to disagree and all that sort of things. :)
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 15, 2009 10:47 am

Да, с тънката разлика, че аз имам аргументи, а ти само повтаряш "ма не беше пък". Мисли каквото си искаш, при Конър разликата беше чисто формална накрая, докато Анакин мина през неква турбо ускорена личностна еволюция. Грам общо няма.

И наистина, нека мислим in terms of сегашната армия. Защото всички оцелели ще имат Стабилна Военна Дисциплина. Това е така по Матримски логично...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 15, 2009 10:54 am

Пак ползваш клишета. Тая статия явно отдавна си я мътил. :roll:

Всяка армия е свикнала да се подчинява. И редовната, и партизанската. Избират се лидери и заповедите им се следват. Във филма заповедите се даваха от генералите. И всичко, което ти казвам по този параграф си е от филма. Ти си този, който хваща откъслечни кадри и ги раздува до фенска теория чрез натаманяване по предварителната презумпция, че Джон Конър си е Дъ Уан ПЪК.

Майната му. И аз вдигам ръце вече.
The Best of Mozart

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Jun 15, 2009 10:57 am

passer-by wrote:А, той МакДжи вдигна ръце по тоя параграф, та ти ли... :mrgreen:

Впрочем, ти се пънеше да спориш за нещо, което никой не оспорваше. Аксиомата за Джон Конър като Баш Лидер е ясна, всички я знаем. За да работи конкретно в Т4 обаче (и най-вече за да се получи естествено сцената с масовото неподчинение) трябваше да ни се покаже Джон Конър КАТО БАШ ЛИДЕР НА СЪПРОТИВАТА ОТ САМОТО НАЧАЛО НА ФИЛМА. А през повечето време в този филм той беше всичко, но не и това. Хем си знаем, че един ден той ще стане такъв, хем през по-голямата част от този филм виждаме, че още не е стигнал дотам и нормално чакаме да видим как ще се случи туй сюблимно нещо. Оттам и разминаването и абсурда с въпросната сцена, когато всички скочиха и го последваха просто ей тъй. Докато мигнем и хоп! офицерът-радиоводещ, един от многото водачи на групи вече е Дъ Уан. Бетер Анакин в стаята на Палпатин.
По-скоро му писна да чете циклещи постове, дето повтарят едно и също без авторът им да обръща внимание на това, какво му пишат другите :lol:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 15, 2009 10:59 am

Е щом и Вожда си каза тежката дума, остава само да се свия засрамен в ъгъла.

Или не. Щото аз постовете на другите ги четях. По-скоро Рольо минаваше моите на диагонал или поне такова впечатление се създаде. Интересно как излезе, че той се аргументирал, а аз - хич. Абе карай. Май е по-добре да се обсъждат тия неща на живо.
The Best of Mozart