Спам спам спам и още 100 пъти спам

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Fri Dec 06, 2013 11:03 am

Elves dig rocket launchers.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Fri Dec 06, 2013 4:54 pm

Xellos wrote:Малко игра за мозъка...

В Л или Д ще се наклони или ще остане в равновесие?

Image
Много интересно :)
Аз нищо не разбирам, мога само да предположа че двете страни ще останат уравновесени, ама подозирам че сигурно бъркам... навремето хич ме нямаше по физика :roll:

А може ли верния отговор? :)

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Mon Dec 09, 2013 11:06 am

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Dec 11, 2013 6:32 pm

moonlight wrote:
Xellos wrote:Малко игра за мозъка...
В Л или Д ще се наклони или ще остане в равновесие?
Много интересно :)
Аз нищо не разбирам, мога само да предположа че двете страни ще останат уравновесени, ама подозирам че сигурно бъркам... навремето хич ме нямаше по физика :roll:

А може ли верния отговор? :)
И аз искам да знам :) На мен ми се струва, че ще се наклони наляво, но може би само ми се струва.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Wed Dec 11, 2013 8:20 pm

На никъде няма да се наклони според мен. И двете топчета се държат в константа от носителите си, така че, нито могат да се потопят, нито да се издигнат.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Dec 12, 2013 1:46 am

Според мен се накланя на дясно. Но това е просто теория, защото не знаем какво е теглото на топките. Най-малкото, ако стоманената топка е сравнително тежка, то няма как везната да се наклони на ляво, защото налягането се опитва да изтласка стоманената топка нагоре, която изтласква със същата сила контейнера надолу. Докато от ляво просто имаме добавена някаква малка тежест и само толкова. Силата, с която стоманената топка натиска контейнера надолу, ще е доста по-голяма.

Ако не трябва да задълбаваме много, то пинг понг топчето е само за заблуда.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Dec 12, 2013 4:06 am

Това се оказва по-сложно отколкото човек би предположил. Аз примерно си мислех, че двете чаши ще останат в равновесие, ако пренебрегнем теглото на пинг-понг топчето и връвчицата. Порових из разни физически форуми и даже физиците не са на едно мнение по въпроса. :lol:

Май все пак преобладава мнението (подкрепено и с неква математика, че даже и експеримент, ама експериментите изглеждаха зле дизайнирани всичките и не им вярвам), че везната ще се наклони надясно. Щото връвчицата нямало да компенсира цялата тежест на металното топче, понеже водата го бута отдолу. Т.е. топчето не виси с цялата си тежест на връвчицата. Част от тежестта му се предава на чашата с вода и това накланя везната надясно.

Иначе условието на задачата си е ебало капаците така зададено с неква си картинка. Кухо ли е това метално топче или не е ? Колко тежат топчетата? Еднакъв диаметър ли имат? Колко тежат връвчиците? И т.н. Навсякъде може да се наклони тая везна в зависимост от теглата на топчетата и връвчиците.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Dec 12, 2013 11:50 am

Е очевидно са плътни топчета с еднакъв обем. Само на картинката връвчиците изглеждат различно дълги, но това като че ли няма значение, не мога да преценя. Честно казано не си спомням нищо от архимедови сили и т.н. а май са съществени тук.
This is it. Ground zero.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Thu Dec 12, 2013 2:51 pm

Сега като се замислих, и аз си наклоних мнението към потъване надолу на дясната страна. Висящото на връвчица метално топче просто измества известен обем вода, която покачва нивото си в чашата, и поради микроскопичното влияние на некви гравитационни сили, може да се приеме че водата в чашата отдясно ще натежи.
Докато топчето вляво е закрепено към дъното на чашата, и там сигурно ще има някакъв издърпващ ефект от страна на въздуха, който бидейки по-лек от водата, ще тегли топчето нагоре, а през връвчицата и дъното на чашата... макар че, като се замисля втори път, това ми звучи малко като барон Мюнхаузен, дето се спасил от блатото като се изтеглил за косата...
бля. Омотах се...

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Dec 12, 2013 2:57 pm

Image
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Dec 12, 2013 6:06 pm

Гадина.

Та, най-много да се изложа, но това са моите разсъждения по въпроса: нивото на водата е равно, обемът на топчетата и той. Оттам не би трябвало да има значение материалът на топчетата и теглото им или това кое накъде дърпа, защото двете чаши са уравновесени и вече няма какво да се измества повече. Защо според мен наляво: отляво има повече конец вътре във водата, който би трябвало да натежи леко в тази посока. И така, можете да ми обясните колко бъркам :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Dec 12, 2013 6:25 pm

Ghibli wrote:Гадина.

Та, най-много да се изложа, но това са моите разсъждения по въпроса: нивото на водата е равно, обемът на топчетата и той. Оттам не би трябвало да има значение материалът на топчетата и теглото им или това кое накъде дърпа, защото двете чаши са уравновесени и вече няма какво да се измества повече. Защо според мен наляво: отляво има повече конец вътре във водата, който би трябвало да натежи леко в тази посока. И така, можете да ми обясните колко бъркам :)
Ако в дясно топката е тежка, то силата, с която тя притиска контейнера надолу е по-голяма, отколкото няколкото грама тежест, които добавят в левия контейнер пинг понг топчето и връзката.

Но отново без точни показатели цялата ралта си е за тролфейс. :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Dec 13, 2013 3:30 pm

Ако въобще се наклони, трябва да е наляво. Везната не тегли стоманеното топче. Да допуснем, че съдовете са празни (или пълни с въздух). Стоманеното топче си виси в празния съд и везната не го отчита, тя мери само топчето от пинг-понга. Ако заменим въздуха с вода, топчето от пинг-понга остава, въпреки че се издига нагоре (по-леко е от водата, докато стоманеното топче продължава да си виси за връвчицата и всъщност водата се излива около него. Ако ме разбирате де.

Ъъъъъ, така де, това всичкото е бля-бля и въобще не знам. Най-вероятно праскам пълни глупости. :) Всъщност най ми прилича на онази чуденка: "килограм памук или килограм желязо - кое повече тежи". :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Dec 13, 2013 5:19 pm

Ако в дясно топката е тежка, то силата, с която тя притиска контейнера надолу е по-голяма, отколкото няколкото грама тежест, които добавят в левия контейнер пинг понг топчето и връзката.
Системата с пинг пинга е затворена и се състои от масата на водата, каната, топчето и конеца.

Системата със стоманеното топче е външна. Масата му не въздейства върху системата а се държи от пружината. И тъй като няма приложна точка дали ще слагаш тежко или леко топче това ще се отрази единствено на това колко ще е потопено преди да го спъне пружината - архиумедовия закона. Което няма никаква връзка с теглото на дясната система стига теглото на топчето да не стане толкова голямо, че да удари дъното с което ще се прибави към общото тегло.

Иначе подемната сила и в двете кани е напълно еднаква тъй като и двете топчета са напълно потопени.

Извод - накланя се наляво.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Dec 13, 2013 6:37 pm

Квот вика Радо! И аз се опитах да го кажа същото, ама това звучи по-нАучно! :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.