Добрите новини :)
Moderator: Moridin
Ъм, ти май наистина ме имаш за идиот, а?The Dragon wrote:Защото? Спред теб лева е надценен в момента, а не подецен защото?shayhiri wrote:Валери, ако отвържат курса, ше стане една съвсем друга цифра, нали се сещаш (1Е=4-5лв. за начало).Затва до последно ше го отлагат и ше разправят ултра-уйдурми.

Ако наистина си вярват на "евро = лев" безумицата, що не махнат борда, да видим, а?

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- RRSunknown
- Elder God
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Валута "лев", разбира се, има - съвсем истинска, съвсем официална, съвсем конвертируема и т.н. - иначе нямаше да можеш да намериш банка, която да извършва сделки с валутата с код BGN. Това, по което левът се различава от другите, е, че за момента обменният курс е фиксиран.
Въпросът на Драгън е съвсем правилно поставен. Алекс, като казваш, че при премахване на валутния борд ще стигнем до 4-5 лева за едно евро, ти всъщност казваш именно това - че сегашният, фиксиран курс не е отразява реално нашата и европейската икономика, че сегашният курс от почти-два лева за евро е поддържан изкуствено нисък, т.е. че левът всъщност има по-малка стойност от това. Драгън просто пита защо смяташ така
А това с 1.10 лева за евро като че ли пак е поредното изкривяване на изказването от журналисти, търсещи сензация. Г-н Костов не твърди, че е готов да промени фиксирания курс - дори изрично казва, че засега не се планира такова нещо
Това, което той казва, е, че реалното положение - резерви на банката, обезпечаване на валутния борд и т.н. - е такова, че за момента би могло да поддържа такъв курс. Оттам нататък журналистите са представили информацията по леко изкривен начин
Което все пак е по-добре от другия начин, по който биха могли да я представят - паникьорската идея, че при "run on the bank" нашият валутен борд (отдел "Емисии" на БНБ) не би могъл да изплати в левове всичката не-левова валута, която е в обръщение в страната ни. То дай Боже да стигнем един ден до положение, в което повече хора искат да обръщат парите си в левове 
Въпросът на Драгън е съвсем правилно поставен. Алекс, като казваш, че при премахване на валутния борд ще стигнем до 4-5 лева за едно евро, ти всъщност казваш именно това - че сегашният, фиксиран курс не е отразява реално нашата и европейската икономика, че сегашният курс от почти-два лева за евро е поддържан изкуствено нисък, т.е. че левът всъщност има по-малка стойност от това. Драгън просто пита защо смяташ така

А това с 1.10 лева за евро като че ли пак е поредното изкривяване на изказването от журналисти, търсещи сензация. Г-н Костов не твърди, че е готов да промени фиксирания курс - дори изрично казва, че засега не се планира такова нещо

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Много ясно си пише кво казвам.
И дори икомунистите... ъ-ъ, икономистите на комунистическото правителство са на моето мнение - но си го обясняват по техния си смешен начин:
Помните колко струваше левът преди борда. Кво мислите, че ше стане сега, ако го отвържат?
Аз лично не мога да си представя как бордът ще изтрае до 2014. А това, както каза Морви, е най-ранната оптимистична цел за влизане в еврозоната, и то според властите. (Друг е въпросът дали минаването към евро изобщо ще е възможно - и дали още ще сме в ЕС дотогава.) Така че най-вероятно ще получим отговор на въпроса "колко надценен е левът" от първа ръка.

Ще ви кажа само едно. Замшефът на БНБ, изтърсил тоа бисер ненадминат (евро=лев), е не друг, а финансовият министър на Жан Виденов.Ако отвържем лева, всички чужди инвеститори ще трябва да купуват българска валута срещу своите евра на свободния пазар. При голям приток на чуждите инвеститори, както е през последните години, курсът на лева ще тръгне нагоре. Това означава, че вносните стоки, като телевизори и автомобили, ще станат относително по-евтини при запазване на същите доходи. Но стоките на българските износители ще станат по-скъпи за европейските потребители. Родните производители ще имат затруднения с пласиране на стоките си навън, а оттук по-трудно ще плащат заплатите. Чуждите инвеститори вече няма да могат да наемат персонал за по 500 евро в българския си завод. Дори и без заплатата да се вдигне, само заради промяна на курса работникът ще струва по 1000 евро на месец.
Българите пък, след като се сдобият с вносен телевизор и кола, ще започнат да харчат парите си към произведени в България дрехи, сирене и мебели или ще си купуват вносни стоки. Крайният резултат ще бъде шоково вдигане на цените на българските стоки, забавяне на износа и на притока на чужди инвестиции, както и разширяване на дупката във външната търговия. Резултатът ще е понижаване на курса на лева. А най-лошото е, че много малки фирми няма да удържат на резките промени в икономиката, ще фалират и никой няма да може да каже дали курсът на лева ще падне до 2, 3 или 5 лева за евро.

Аз лично не мога да си представя как бордът ще изтрае до 2014. А това, както каза Морви, е най-ранната оптимистична цел за влизане в еврозоната, и то според властите. (Друг е въпросът дали минаването към евро изобщо ще е възможно - и дали още ще сме в ЕС дотогава.) Така че най-вероятно ще получим отговор на въпроса "колко надценен е левът" от първа ръка.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Ахм, като оставим настрана всичко друго
- точно защото няма как да въведем еврото при сегашното положение.

БНБ отрече Костов да е коментирал стойността на лева
Последна редакция: 12.05.2008, 16:52
Публикуване: 12.05.2008, 16:39
Българската народна банка е отхвърлила твърдението в статия на вестник Стандарт днес, в която подуправителят Димитър Костов е коментирал реалната стойност на лева спрямо еврото. Както и сайтът Money.bg писа по-рано днес, г-н Костов е споделил, че според него реалната стойност на едно евро е 1.10 лв. при официален курс от 1.95583 лева.
Новината от първа страница на вестника бе шокираща за всички, предвид политиката на централната банка да не коментира въпроса за това дали левът е подценен или надценен. Ройтерс дори цитира правителствен експерт, който е нарекъл цялата история „гаф".
Анализаторите коментираха, че сериозният дефицит по текущата сметка на България и увеличаващите се дългове на частните компании, са направили икономиката на страната особено уязвима от кризата на световните финансови пазари. Европейски икономисти заявиха преди няколко седмици, че БНБ може да преразгледа курса на лева спрямо еврото и да го промени, за да не се допусне икономически срив.
Силното вътрешно търсене и по-високата цена на храните в световен мащаб доведе до ръст на инфлацията от 14.2% на годишна база през март. Дефицитът по текущата сметка достигна 21.5% от БВП през миналата година, което нареди страната на едно от първите места в Европа по този показател. За да може България да приеме еврото за своя национална валута, първо трябва да се справи с инфлацията и да докаже, че може да поддържа поне две години плаващ валутен курс на лева.
- Spoiler: show
Мне, питах за с твои думи, а не с рандъм болднати пасажи и поредното "ма вие не видяхте ли какво исках да кажа?".
Едно от най-забавните неща ми се вижда, че отмяната на валутен борд се промотира като инструмент против инфлацията, а главната идея, с която беше наложен беше именно да обуздава инфлацията. Самият ти на практика каза, че ако се махне фиксирания курс, еврото ще скочи като Стефка Костадинова...
Иначе това, че приемаш всяка мрачна прогноза за вързано в кърпа бъдеще по някое време може и да даде странни резултати...
Едно от най-забавните неща ми се вижда, че отмяната на валутен борд се промотира като инструмент против инфлацията, а главната идея, с която беше наложен беше именно да обуздава инфлацията. Самият ти на практика каза, че ако се махне фиксирания курс, еврото ще скочи като Стефка Костадинова...
Иначе това, че приемаш всяка мрачна прогноза за вързано в кърпа бъдеще по някое време може и да даде странни резултати...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
А, "болднах ти пасажи", щото като кажа АЗ нещо, веднага ше искаш линк. Освен тва инфото е доста просто и недвусмислено поднесено, насред разбираем и за лаик текст.
По-важното е, че не искам да ви давам подробности по темата, няма смисъл, даже е противопоказно. А и не е за този топик.
Така че да се ограничим с личното ми мнение, че никой няма да свали борда. Той сам ще си падне.
Колкото по-скоро, толкова по-добре.
По-важното е, че не искам да ви давам подробности по темата, няма смисъл, даже е противопоказно. А и не е за този топик.

Така че да се ограничим с личното ми мнение, че никой няма да свали борда. Той сам ще си падне.

- The Dragon
- Elder God
Значи колкото по-скоро ни се обезцени валутата е по-добре защото?shayhiri wrote:А, "болднах ти пасажи", щото като кажа АЗ нещо, веднага ше искаш линк. Освен тва инфото е доста просто и недвусмислено поднесено, насред разбираем и за лаик текст.
По-важното е, че не искам да ви давам подробности по темата, няма смисъл, даже е противопоказно. А и не е за този топик.![]()
Така че да се ограничим с личното ми мнение, че никой няма да свали борда. Той сам ще си падне.Колкото по-скоро, толкова по-добре.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.