by tigermaster » Thu Mar 24, 2016 2:16 am
Понякога съжалявам, че не вярвам в неща като съдба, предопределеност, Божия промисъл и т.н.
Ако вярвах, щях да имам на какво да благодаря, че от излизането на филма насам все ми изскачаше или професионален ангажимент, или непредвиден разход, или здравословен проблем, или нещо друго, което да ме държи далеч от киното всеки път, когато ми щукваше да ида и да видя какви са ги натворили "Дисни" и Ейбрамс.
Ами, добре, че не отидох. Епизод 7 ми хареса, дори много, обаче това просто не е филм, а пилот на сериал, огромна част от който се състои от носталгични кукички към старата трилогия, а останалото - от евентуални кукички, за които да се закачат продълженията, като всичко беше поръсено щедро с меко казано абсурдни сюжетни съвпадения и неконсистентности в изграждането на половината главни герои - а на другата половина развитието беше оставено за продълженията. Пак добре, че актьорите са готини, че иначе лошо. Съжалявам, обаче прикуълите ми харесаха повече, с все идиотския диалог, и с все Джар-Джар. Там поне Татуин се казваше Татуин, пък и не се опитваха в почти всеки елемент да бъдат ъпгрейдната версия на старата трилогия. А тук... Холограмата на Императора вече е висока двайсетина метра... Кайло Рен е, всъщност, много по-силен от Дарт Вейдър, доколкото Вейдър едва ли е бил способен да спре изстрелян лъч от бластер така... Рей е някакви десетки пъти по-умела и по-силна от Люк... Звездата на смъртта този път е цяла планета и унищожава няколко небесни тела наведнъж...
Просто... Интересът ми към франчайза беше обезглавен със замах. Така се получава, когато нещо ме хваща с ноктести лапи за ушите и ми крещи в лицето: "ВИЖ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО, ЗА ДА РАЗБЕРЕШ КАКВО СИ ГЛЕДАЛ!!!!" Ще гледам "Rogue One" или там както се казваше единствено защото в него играе Дони Йен.
И, впрочем, тая радост, че филм с малцинствени актьори бил толкова успешен да не казвам къде ми бърка. `щото По Дамерон едно, че през цялото си екранно време ми приличаше на Брус Кембъл на младини, друго, че в половината филм беше умрял. Готин беше, де, обаче просто е бял, а и далеч не е толкова важен за филма - и без това го нямаше през по-голямата част, а и може да бъде съвсем отрязан, без липсата му да се забележи. Фин щеше да бъде прекрасен, ако сценарият не го беше разкекерчил тотално, а и Джон Бойега ми беше адски симпатичен, обаче... В старата трилогия, от преди трийсет години, имаме Ландо Калризиан, който имаше двайсет пъти повече собствена индивидуалност, а в новата имаме маори актьор в много ключова роля и Самюъл Джаксън играе най-могъщия джедай в целия франчайз.
Пък, както беше казано, и който и да беше в главните роли тук, филмът все щеше да изкара приходи от подобен порядък.
Егати негативизма изписах... А филмът ми хареса, всъщност, както казах, доста. Само че ми уби желанието да гледам продължения. За първи път ми се случва.