Page 14 of 20

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:21 pm
by Interpreter
passer-by wrote:Според речника на чуждите думи сибарит е човек, който е изнежен от разкош и разпуснат живот :twisted:
(От името на древногръцкия град Sybaris, колония в южната част на Апенинския полуостров)
Човек, който обича да си угажда, един вид :mrgreen:
Така е. Човек, живеещ изнежено, в разкош. Може да си хедонист (човек, наблягащ на чувственото наслаждение, сладострастник) без да си сибарит.
Edit: хедонизмът е вид житейска философия, докато "сибаритството" - въпрос на среда и условия.

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:24 pm
by Roamer
Мдам, както и аз казах, разкош, лукс - все хубави неща :)

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:26 pm
by shayhiri
Така поставени нещата, се разграничавам от сибаритството. :) Устройва ме и обикновен хедонизъм.

Единственият лукс, от който има смисъл, е възможността за избор. Останалото, според мен, е обикновен overkill. :roll:

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:42 pm
by Interpreter
shayhiri wrote:Така поставени нещата, се разграничавам от сибаритството. :) Устройва ме и обикновен хедонизъм...
Е, то и аз съм умерен хедонист (или поне бях доскоро :) ) Вече съм по-скоро умерен стоик, особено когато се наложи да кръстосам виртуално меч с някой изгубил търпение админ или - не дай Боже - с изпаднал в депресия литературен критик :lol:

Posted: Fri Feb 08, 2008 4:45 pm
by BaYa
Табулето, по ливански също се прави с кускус, вместо с булгур. Но не от това на което викат кускус у нас. А истинският арабски кускус, който или се вари на пара, или просто се залива с голеш бульон/вода; пропорцията е 1 част кускус, на 2 вряла течност.
Една важна съставка за табулето която липсва в рецептата е няколко листа мента накълцани на ситно.
Табуле :wink:

Морви, освен калорийте, има и други качества които би трябвало да са важни във всяка храна. Та зехтина има точно толкова калории колкото всяка друга растителна мазнина, но е най-полезен. Най-вече защото помага за сваляне на холестерин и също защото има най-качествените мазноразтворими витамини (А, Е и т.н.). Та м/у салата със слънчогледово олио или зехтин (от първо пресоване и на студено), определено полезната ще е тази със зехтина. Важното в случая е това, че ти не го обичаш. Така че не задължително да го ядеш. :wink:

Posted: Fri Feb 08, 2008 4:52 pm
by shayhiri
Еей, вярно за ментата. :idea: Много ще върви. Това джоджен ли се води по нашему? Щото не се сещам иначе да се използва в рецепти.
А истинският арабски кускус, който или се вари на пара, или просто се залива с голеш бульон/вода; пропорцията е 1 част кускус, на 2 вряла течност.


Този имах предвид, да. :)

Posted: Fri Feb 08, 2008 4:52 pm
by Morwen
Бая, аз това с витамините и другите полезни качества не го оспорвам, просто винаги ми е било странно като го нарекат "диетична храна".

Posted: Fri Feb 08, 2008 5:24 pm
by BaYa
Шайх, с булгур е оригиналната рецепта. Но с арабску кускус е по лека и много вкусна. Ментата не е джоджен, а му е първа братовчедка също както на ригана.

Морви, на който ти каже, че е диетичен можеш да му се изхилиш на фасона! :wink: Но е доста по-полезен, зехтина.

Posted: Fri Feb 08, 2008 5:45 pm
by shayhiri
Мерси, сега остава да намеря на Женския пазар (или другаде?). Някой да има представа къде може да се намери (мента)? :neutral:

Posted: Fri Feb 08, 2008 6:06 pm
by Interpreter
Продава се като подправка във всички магазини на Билла и Фантастико.
Освен това в диворастяща разновидност се среща по склоновете на Стара планина и Средногорието, в периода късна пролет - ранно лято :)

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:31 pm
by DELgado
Някой знае ли рецепта за овесена каша която да няма вкус на пластмаса? :?

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:32 pm
by Morwen
Ам, а защо просто не си направиш някво друго ядене? Мисля, че на овесената каша вкусът на пластмаса й влиза в техническите спецификации...

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:34 pm
by Moridin
Шот е на диета ;р

Валка, зимай си мюсли, там има стафиди и други приятни работи. Овесът е ГНУХЯВ на ДЕСЕТА.

Емо разправяше да го подправяш с грейпфрут (лайк йеа...), аз бих препоръчал солидни дози мед, но тя си е сладка и малко разваля идеята :mrgreen:

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:37 pm
by DELgado
Аз хапвам и мюсли също. С кисело мляко е страхотно. :mrgreen: Въпроса е че искам да го редувам с овесена каша за разнообразие. Днес си приготвих една, но имах чуството че ям торбички от Била. :(

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:43 pm
by Morwen
Ти само това ли ядеш?