Page 14 of 20
Posted: Fri Feb 08, 2008 1:21 pm
by Interpreter
passer-by wrote:Според речника на чуждите думи сибарит е човек, който е изнежен от разкош и разпуснат живот
(От името на древногръцкия град Sybaris, колония в южната част на Апенинския полуостров)
Човек, който обича да си угажда, един вид

Така е. Човек, живеещ изнежено, в разкош. Може да си хедонист (човек, наблягащ на чувственото наслаждение, сладострастник) без да си сибарит.
Edit: хедонизмът е вид житейска философия, докато "сибаритството" - въпрос на среда и условия.
Posted: Fri Feb 08, 2008 1:24 pm
by Roamer
Мдам, както и аз казах, разкош, лукс - все хубави неща

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:26 pm
by shayhiri
Така поставени нещата, се разграничавам от сибаритството.

Устройва ме и обикновен хедонизъм.
Единственият лукс, от който има смисъл, е възможността за избор. Останалото, според мен, е обикновен overkill.

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:42 pm
by Interpreter
shayhiri wrote:Така поставени нещата, се разграничавам от сибаритството.

Устройва ме и обикновен хедонизъм...
Е, то и аз съм умерен хедонист (или поне бях доскоро

) Вече съм по-скоро умерен стоик, особено когато се наложи да кръстосам виртуално меч с някой изгубил търпение админ или - не дай Боже - с изпаднал в депресия литературен критик

Posted: Fri Feb 08, 2008 4:45 pm
by BaYa
Табулето, по ливански също се прави с кускус, вместо с булгур. Но не от това на което викат кускус у нас. А истинският арабски кускус, който или се вари на пара, или просто се залива с голеш бульон/вода; пропорцията е 1 част кускус, на 2 вряла течност.
Една важна съставка за табулето която липсва в рецептата е няколко листа мента накълцани на ситно.
Табуле
Морви, освен калорийте, има и други качества които би трябвало да са важни във всяка храна. Та
зехтина има точно толкова калории колкото всяка друга растителна мазнина, но е най-полезен. Най-вече защото помага за сваляне на холестерин и също защото има най-качествените мазноразтворими витамини (А, Е и т.н.). Та м/у салата със слънчогледово олио или зехтин (от първо пресоване и на студено), определено полезната ще е тази със зехтина. Важното в случая е това, че ти не го обичаш. Така че не задължително да го ядеш.

Posted: Fri Feb 08, 2008 4:52 pm
by shayhiri
Еей, вярно за ментата.

Много ще върви. Това джоджен ли се води по нашему? Щото не се сещам иначе да се използва в рецепти.
А истинският арабски кускус, който или се вари на пара, или просто се залива с голеш бульон/вода; пропорцията е 1 част кускус, на 2 вряла течност.
Този имах предвид, да.

Posted: Fri Feb 08, 2008 4:52 pm
by Morwen
Бая, аз това с витамините и другите полезни качества не го оспорвам, просто винаги ми е било странно като го нарекат "диетична храна".
Posted: Fri Feb 08, 2008 5:24 pm
by BaYa
Шайх, с булгур е оригиналната рецепта. Но с арабску кускус е по лека и много вкусна.
Ментата не е джоджен, а му е първа братовчедка също както на ригана.
Морви, на който ти каже, че е диетичен можеш да му се изхилиш на фасона!

Но е доста по-полезен, зехтина.
Posted: Fri Feb 08, 2008 5:45 pm
by shayhiri
Мерси, сега остава да намеря на Женския пазар (или другаде?). Някой да има представа къде може да се намери (мента)?

Posted: Fri Feb 08, 2008 6:06 pm
by Interpreter
Продава се като подправка във всички магазини на Билла и Фантастико.
Освен това в диворастяща разновидност се среща по склоновете на Стара планина и Средногорието, в периода късна пролет - ранно лято

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:31 pm
by DELgado
Някой знае ли рецепта за овесена каша която да няма вкус на пластмаса?

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:32 pm
by Morwen
Ам, а защо просто не си направиш някво друго ядене? Мисля, че на овесената каша вкусът на пластмаса й влиза в техническите спецификации...
Posted: Sat Mar 01, 2008 12:34 pm
by Moridin
Шот е на диета ;р
Валка, зимай си мюсли, там има стафиди и други приятни работи. Овесът е ГНУХЯВ на ДЕСЕТА.
Емо разправяше да го подправяш с грейпфрут (лайк йеа...), аз бих препоръчал солидни дози мед, но тя си е сладка и малко разваля идеята

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:37 pm
by DELgado
Аз хапвам и мюсли също. С кисело мляко е страхотно.

Въпроса е че искам да го редувам с овесена каша за разнообразие. Днес си приготвих една, но имах чуството че ям торбички от Била.

Posted: Sat Mar 01, 2008 12:43 pm
by Morwen
Ти само това ли ядеш?