Page 13 of 20

Posted: Thu Feb 07, 2008 8:10 pm
by BaYa
Елица wrote:И как така слагате олио в кьопоолото, хич не мога да си го представя?!?
Така както аз не мога да си представя кьопоолу ... с майонеза. :roll: Но със зехрин си е приказно де. :wink:

Posted: Thu Feb 07, 2008 9:10 pm
by shayhiri
Тъй като една дама прояви интерес към рецептата за арабско табули, ще я напиша направо тук, заслужава си:

5-10 връзки магданоз (в зависимост от големината) - без стъблата
купичка булгур - по възможност оригиналния, дето не се вари, а само се накисва
2 домата, 2-3 зелени чушки, голяма глава лук (може и пресен)

Сичкото зарзават се нарязва на ситно и се оджурква с булгура и сока на 2-3 лимона в голяма купа.

(другия път може да пробвам и със ситно счукани орехи)

Тва е, да ви е сладко. :) Основната част я рязането на ситно, което е предизвикателство за майстора.

Виждате, че просто няма как да се измисли по-диетична*, правилна и полезна салата. Учудващото е, че при това е и супер вкусна, разяждаща, че и засищаща. И върви с всичко. И е страшен афродизиак като бонус (уж), заради преобладаващата маса мерудия. :wink:

* в отговор на оригиналното питане дали е подходяща за диети

Posted: Fri Feb 08, 2008 11:52 am
by Елица
Мерси за рецептата:)

Сдобих се с булгур, но идея си нямам от кой е :?
Ще я направя довечера пък каквото сабя покаже, но мисля да смеля лука и магданоза вместо да ги режа на ръка и майсторство да проявя само в нарязването на чушките и доматите, ще докладвам как се е получило:)

Хм, а за диетична, диетична е, но важното е че е вкусна, пък досега само по заведения съм я яла.

P. S. Диетата ми е по един ден в седмицата, през останалото време ям на воля:) :twisted: :twisted:

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:06 pm
by DELgado
Звучи вкусно. Само ако знаех какво е булгур. :?

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:06 pm
by shayhiri
Счукано жито. В случая, както и всичко друго, трябва да е НА СИТНО.

:shock: Забравих зехтина - но той е на вкус, както и солта.

Аз лично й се кефя с повечко зехтин и без никаква сол.

Елица, ти си баш сибарит. :)

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:21 pm
by Morwen
Само дето със зехтин не е твърде диетична, но аз все едно не го обичам...
Чудя се дали това може да стане с пасатор или непременно трябва да се режат на правини късове нещата.

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:26 pm
by DELgado
Зехтина е полезен и въобще не е толкова калоричен. Аз много го уважавам. Само да не беше толкова скъп. :(

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:28 pm
by Morwen
Зехтина е също толкова калоричен, колкото всяка друга мазнина(най-калоричния вид храни) . Да, по-полезен е от олиото и маста, но е горе-долу на еднакви калории.

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:31 pm
by shayhiri
Чудя се дали това може да стане с пасатор или непременно трябва да се режат на правини късове нещата.
Е, аз съм от старата школа, но пробвай с пасатор. :? Едва ли се профанизира особено вкусът, макар че самото приготовление, което си е съществена част от общото удоволствие - със сигурност.

Иначе идеята е просто всичко да е много ситно (магданоза най-вече), за да се омешат подобаващо вкусовете (и да не се занимаваш да дъвчеш после :mrgreen: ).

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:40 pm
by Елица
Какво е сибарит?

В нета откривам инфо на руски, а от него не получавам истинска яснота за значението на думата, а само приблизителна представа.

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:45 pm
by passer-by
Според речника на чуждите думи сибарит е човек, който е изнежен от разкош и разпуснат живот :twisted:
(От името на древногръцкия град Sybaris, колония в южната част на Апенинския полуостров)
Човек, който обича да си угажда, един вид :mrgreen:

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:45 pm
by shayhiri
Ами, според личния ми опит: човек, който целенасочено отсява, култивира и се наслаждава на житейските удоволствия.

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:03 pm
by Елица
10x и на двамата:)

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:08 pm
by Morwen
passer-by wrote:Според речника на чуждите думи сибарит е човек, който е изнежен от разкош и разпуснат живот :twisted:
(От името на древногръцкия град Sybaris, колония в южната част на Апенинския полуостров)
Човек, който обича да си угажда, един вид :mrgreen:
Бтв, според мен би трябвало да има ударение на разглезеността, защото човек, който просто обича удоволствията се нарича хедонист...

Posted: Fri Feb 08, 2008 1:17 pm
by Roamer
По-скоро ударението е върху луксозния живот. Хедонизъм е влечението към всякакъв вид удоволствие, предложено пряко от сетивата; при сибаритите има "допълнително условие" удоволствието да е заради лукс и висок стандарт на живот... докато не дойдат кротонците да ти разрушат града, като отклонят близката река и я убедят да се разходи през него :)