Page 13 of 20
Posted: Thu Feb 07, 2008 8:10 pm
by BaYa
Елица wrote:И как така слагате олио в кьопоолото, хич не мога да си го представя?!?
Така както аз не мога да си представя кьопоолу ... с майонеза.

Но със зехрин си е приказно де.

Posted: Thu Feb 07, 2008 9:10 pm
by shayhiri
Тъй като една дама прояви интерес към рецептата за арабско табули, ще я напиша направо тук, заслужава си:
5-10 връзки магданоз (в зависимост от големината) - без стъблата
купичка булгур - по възможност оригиналния, дето не се вари, а само се накисва
2 домата, 2-3 зелени чушки, голяма глава лук (може и пресен)
Сичкото зарзават се нарязва
на ситно и се
оджурква с булгура и сока на 2-3 лимона в голяма купа.
(другия път може да пробвам и със ситно счукани орехи)
Тва е, да ви е сладко.

Основната част я рязането на ситно, което е предизвикателство за майстора.
Виждате, че просто няма как да се измисли по-диетична*, правилна и полезна салата. Учудващото е, че при това е и супер вкусна, разяждаща, че и засищаща. И върви с всичко. И е страшен афродизиак като бонус (уж), заради преобладаващата маса
мерудия.
* в отговор на оригиналното питане дали е подходяща за диети
Posted: Fri Feb 08, 2008 11:52 am
by Елица
Мерси за рецептата:)
Сдобих се с булгур, но идея си нямам от кой е
Ще я направя довечера пък каквото сабя покаже, но мисля да смеля лука и магданоза вместо да ги режа на ръка и майсторство да проявя само в нарязването на чушките и доматите, ще докладвам как се е получило:)
Хм, а за диетична, диетична е, но важното е че е вкусна, пък досега само по заведения съм я яла.
P. S. Диетата ми е по един ден в седмицата, през останалото време ям на воля:)

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:06 pm
by DELgado
Звучи вкусно. Само ако знаех какво е булгур.

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:06 pm
by shayhiri
Счукано жито. В случая, както и всичко друго, трябва да е
НА СИТНО.

Забравих зехтина - но той е на вкус, както и солта.
Аз лично й се кефя с повечко зехтин и без никаква сол.
Елица, ти си баш сибарит.

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:21 pm
by Morwen
Само дето със зехтин не е твърде диетична, но аз все едно не го обичам...
Чудя се дали това може да стане с пасатор или непременно трябва да се режат на правини късове нещата.
Posted: Fri Feb 08, 2008 12:26 pm
by DELgado
Зехтина е полезен и въобще не е толкова калоричен. Аз много го уважавам. Само да не беше толкова скъп.

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:28 pm
by Morwen
Зехтина е също толкова калоричен, колкото всяка друга мазнина(най-калоричния вид храни) . Да, по-полезен е от олиото и маста, но е горе-долу на еднакви калории.
Posted: Fri Feb 08, 2008 12:31 pm
by shayhiri
Чудя се дали това може да стане с пасатор или непременно трябва да се режат на правини късове нещата.
Е, аз съм от старата школа, но пробвай с пасатор.

Едва ли се профанизира особено вкусът, макар че самото приготовление, което си е съществена част от общото удоволствие - със сигурност.
Иначе идеята е просто всичко да е много
ситно (магданоза най-вече), за да се омешат подобаващо вкусовете (и да не се занимаваш да
дъвчеш после

).
Posted: Fri Feb 08, 2008 12:40 pm
by Елица
Какво е сибарит?
В нета откривам инфо на руски, а от него не получавам истинска яснота за значението на думата, а само приблизителна представа.
Posted: Fri Feb 08, 2008 12:45 pm
by passer-by
Според речника на чуждите думи сибарит е човек, който е изнежен от разкош и разпуснат живот
(От името на древногръцкия град Sybaris, колония в южната част на Апенинския полуостров)
Човек, който обича да си угажда, един вид

Posted: Fri Feb 08, 2008 12:45 pm
by shayhiri
Ами, според личния ми опит: човек, който целенасочено отсява, култивира и се наслаждава на житейските удоволствия.
Posted: Fri Feb 08, 2008 1:03 pm
by Елица
10x и на двамата:)
Posted: Fri Feb 08, 2008 1:08 pm
by Morwen
passer-by wrote:Според речника на чуждите думи сибарит е човек, който е изнежен от разкош и разпуснат живот
(От името на древногръцкия град Sybaris, колония в южната част на Апенинския полуостров)
Човек, който обича да си угажда, един вид

Бтв, според мен би трябвало да има ударение на разглезеността, защото човек, който просто обича удоволствията се нарича хедонист...
Posted: Fri Feb 08, 2008 1:17 pm
by Roamer
По-скоро ударението е върху луксозния живот. Хедонизъм е влечението към всякакъв вид удоволствие, предложено пряко от сетивата; при сибаритите има "допълнително условие" удоволствието да е заради лукс и висок стандарт на живот... докато не дойдат кротонците да ти разрушат града, като отклонят близката река и я убедят да се разходи през него
