Салати и мезета

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Feb 07, 2008 8:10 pm

Елица wrote:И как така слагате олио в кьопоолото, хич не мога да си го представя?!?
Така както аз не мога да си представя кьопоолу ... с майонеза. :roll: Но със зехрин си е приказно де. :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Feb 07, 2008 9:10 pm

Тъй като една дама прояви интерес към рецептата за арабско табули, ще я напиша направо тук, заслужава си:

5-10 връзки магданоз (в зависимост от големината) - без стъблата
купичка булгур - по възможност оригиналния, дето не се вари, а само се накисва
2 домата, 2-3 зелени чушки, голяма глава лук (може и пресен)

Сичкото зарзават се нарязва на ситно и се оджурква с булгура и сока на 2-3 лимона в голяма купа.

(другия път може да пробвам и със ситно счукани орехи)

Тва е, да ви е сладко. :) Основната част я рязането на ситно, което е предизвикателство за майстора.

Виждате, че просто няма как да се измисли по-диетична*, правилна и полезна салата. Учудващото е, че при това е и супер вкусна, разяждаща, че и засищаща. И върви с всичко. И е страшен афродизиак като бонус (уж), заради преобладаващата маса мерудия. :wink:

* в отговор на оригиналното питане дали е подходяща за диети
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Fri Feb 08, 2008 11:52 am

Мерси за рецептата:)

Сдобих се с булгур, но идея си нямам от кой е :?
Ще я направя довечера пък каквото сабя покаже, но мисля да смеля лука и магданоза вместо да ги режа на ръка и майсторство да проявя само в нарязването на чушките и доматите, ще докладвам как се е получило:)

Хм, а за диетична, диетична е, но важното е че е вкусна, пък досега само по заведения съм я яла.

P. S. Диетата ми е по един ден в седмицата, през останалото време ям на воля:) :twisted: :twisted:

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Feb 08, 2008 12:06 pm

Звучи вкусно. Само ако знаех какво е булгур. :?
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Feb 08, 2008 12:06 pm

Счукано жито. В случая, както и всичко друго, трябва да е НА СИТНО.

:shock: Забравих зехтина - но той е на вкус, както и солта.

Аз лично й се кефя с повечко зехтин и без никаква сол.

Елица, ти си баш сибарит. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Feb 08, 2008 12:21 pm

Само дето със зехтин не е твърде диетична, но аз все едно не го обичам...
Чудя се дали това може да стане с пасатор или непременно трябва да се режат на правини късове нещата.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Feb 08, 2008 12:26 pm

Зехтина е полезен и въобще не е толкова калоричен. Аз много го уважавам. Само да не беше толкова скъп. :(
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Feb 08, 2008 12:28 pm

Зехтина е също толкова калоричен, колкото всяка друга мазнина(най-калоричния вид храни) . Да, по-полезен е от олиото и маста, но е горе-долу на еднакви калории.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Feb 08, 2008 12:31 pm

Чудя се дали това може да стане с пасатор или непременно трябва да се режат на правини късове нещата.
Е, аз съм от старата школа, но пробвай с пасатор. :? Едва ли се профанизира особено вкусът, макар че самото приготовление, което си е съществена част от общото удоволствие - със сигурност.

Иначе идеята е просто всичко да е много ситно (магданоза най-вече), за да се омешат подобаващо вкусовете (и да не се занимаваш да дъвчеш после :mrgreen: ).

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Fri Feb 08, 2008 12:40 pm

Какво е сибарит?

В нета откривам инфо на руски, а от него не получавам истинска яснота за значението на думата, а само приблизителна представа.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Feb 08, 2008 12:45 pm

Според речника на чуждите думи сибарит е човек, който е изнежен от разкош и разпуснат живот :twisted:
(От името на древногръцкия град Sybaris, колония в южната част на Апенинския полуостров)
Човек, който обича да си угажда, един вид :mrgreen:
Last edited by passer-by on Fri Feb 08, 2008 12:47 pm, edited 1 time in total.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Feb 08, 2008 12:45 pm

Ами, според личния ми опит: човек, който целенасочено отсява, култивира и се наслаждава на житейските удоволствия.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Fri Feb 08, 2008 1:03 pm

10x и на двамата:)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Feb 08, 2008 1:08 pm

passer-by wrote:Според речника на чуждите думи сибарит е човек, който е изнежен от разкош и разпуснат живот :twisted:
(От името на древногръцкия град Sybaris, колония в южната част на Апенинския полуостров)
Човек, който обича да си угажда, един вид :mrgreen:
Бтв, според мен би трябвало да има ударение на разглезеността, защото човек, който просто обича удоволствията се нарича хедонист...
I don't wanna die

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Feb 08, 2008 1:17 pm

По-скоро ударението е върху луксозния живот. Хедонизъм е влечението към всякакъв вид удоволствие, предложено пряко от сетивата; при сибаритите има "допълнително условие" удоволствието да е заради лукс и висок стандарт на живот... докато не дойдат кротонците да ти разрушат града, като отклонят близката река и я убедят да се разходи през него :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.