Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!
Moderator: Moridin
- herairness
- Jaghut Tyrant
Проформата е един вид известието за дължимите суми. Обикновено има някакъв срок на валидност - примерно 10 дни от издаването. Когато се плати се пише истинската фактура.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Обикновено в международните сделки проформата се ползва като един вид договор. Даже китайците често вместо sales contract заместват с proforma invoice. И по нея се плаща само аванса. Балансовото плащане е върху commercial invoice.
Иначе за сделки в страната не ми се е случвало да виждам плащане по проформа, но мисля, че е приемливо, ако въху данъчната фактура за същата сделка се посочи, че е свързана с проформата.

- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Всъщност Ян и herairness го обясниха много хубаво, но все пак, да не става съвсем объркване:
- клиентът измисля какво иска да купи;
- продавачът му дава проформа фактура, която е чисто информативна ("към тази и тази дата цената за това, което ти искаш да купиш, е толкова, и тази цена най-вероятно ще остане толкова в продължение на 10 дни");
- клиентът дава парите;
- продавачът му дава стоката и му издава или касова бележка от фискализиран касов апарат, или истинска фактура ("на тази и тази дата ти купи това и това за точно толкова пари")
Касовата бележка и фактурата са единствените истински докименти за плащане в цялата работа
Проформата на практика дори не задължава продавача да не променя цената, макар че там има всякакви особени случаи и други срокове и какво ли не, но проформата си остава на практика чисто информативна.
Добавено: мдаааа, а всъщност не се бях замислял твърде много за международния аспект на цялата работа, за който говори herairness... в рамките на Европейския съюз май също е горе-долу така, както аз го описах; за китайци просто не знам, най-вероятно тя е права
- клиентът измисля какво иска да купи;
- продавачът му дава проформа фактура, която е чисто информативна ("към тази и тази дата цената за това, което ти искаш да купиш, е толкова, и тази цена най-вероятно ще остане толкова в продължение на 10 дни");
- клиентът дава парите;
- продавачът му дава стоката и му издава или касова бележка от фискализиран касов апарат, или истинска фактура ("на тази и тази дата ти купи това и това за точно толкова пари")
Касовата бележка и фактурата са единствените истински докименти за плащане в цялата работа

Добавено: мдаааа, а всъщност не се бях замислял твърде много за международния аспект на цялата работа, за който говори herairness... в рамките на Европейския съюз май също е горе-долу така, както аз го описах; за китайци просто не знам, най-вероятно тя е права

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Обикновено проформата е свързана с ориентировъчни количества и се издава преди товарене на стоката. Веднъж като се натовари се знае точно колко стока е изпратена и се издава търговската фактура, която пък се плаща според посочените в проформата срокове и условия.(+ обикновено купувача изисква допълнителни документи - за транспорт, застраховка или технически спецификации на стоката)
Ако си платиш предварително 100 % от сумата посочена на проформата преди реално товарене на стоката възниква риска да се прецакаш - или да платиш повече или по-малко от реалнои дължимото, а при тия банкови разходи е шибано да правиш втори превод за някакви си 20$ примерно.
Ако става дума за услуга - тогава вече - да, няма проблеми да се плати по проформа.
- The Dragon
- Elder God
Жена почина в линейка след отказ да я приемат
27 февруари 2008 / News.dir.bg
65-годишна жена е починала в линейка на Бърза помощ днес на обяд след отказ да бъде приета в Александровска болница.
Жената е била с онкологично заболяване в последен стадий и след отказа да бъде приета в Александровска болница, роднини са помолили да бъде закарана в "Пирогов", заяви пред Дир.бг директорът на Бърза помощ д-р Георги Гелев.
Жената обаче умира на път за Института за спешна медицинска помощ. Линейката пък аварира - шофьорът не може да запали двигателя. Д-р Гелев допълни, че е изпратена втора кола, но увери, че аварията на линейката не е била причина за смъртта на жената.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- BaYa
- Forsaken
$&$%$$?·")?)е$?))%$?)&%The Dragon wrote:Жена почина в линейка след отказ да я приемат
27 февруари 2008 / News.dir.bg
65-годишна жена е починала в линейка на Бърза помощ днес на обяд след отказ да бъде приета в Александровска болница.
Жената е била с онкологично заболяване в последен стадий и след отказа да бъде приета в Александровска болница, роднини са помолили да бъде закарана в "Пирогов", заяви пред Дир.бг директорът на Бърза помощ д-р Георги Гелев.
Жената обаче умира на път за Института за спешна медицинска помощ. Линейката пък аварира - шофьорът не може да запали двигателя. Д-р Гелев допълни, че е изпратена втора кола, но увери, че аварията на линейката не е била причина за смъртта на жената.
Аааа, отказа на симпатягите от Александровската, и той ли няма нищо общо?!?!?!?!?!

Е не!!!

Който няма никакво звание и не го влече, да не се захваща поне с лекарко и даскалско, неговата веричка!!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Значи вижте сега колко е важно човек да следи новините:

Ако пожарните служби четат и следят новините ще научат за пожара и може да реагират.Поляна гори в столичния квартал "Дружба", близо до аерогарата
28 февруари 2008 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Поляна гори в столичния квартал "Дружба", близо до аерогарата, видя репортер на Агенция “Фокус”. Видимо горят запалени сухи треви.
Пушекът се издига над намиращите са наблизо блокове. Засега на мястото няма пожарни коли. Огънят е обхванал три места от поляната.

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
Големият праз като гори. Като бях малка, всяка година подпалваха полянките пред блока в Младост 2 и не помня да е идвала пожарна да ги гаси. Ние обаче яко се забавлявахме да се правим на пожарникари. После баба ми ни играеше по един пердах, че сме целите в сажди и смърдим на огнище. Имах БАХТИ готиното детство! 

Ха-ха-ха
- До-о-о-о-бра си!
Яко дество си е било, верно!

Яко дество си е било, верно!
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво: