Не съм и предполагала, че може д аима хора, които да не знаят какво е шпионски филм. Честно. Тъй като за мен някак си се подразбира, че ако имаме думата "шпионски" преди филм, то би трябвало да пояснява тематиката на филма и някак си да се приема, че филм, чиято основна тема е шпионаж се води за шпионски...
Т.е. можеш да кажеш, че всеки филм направен по някакво клише е шпионски, но не можеш да кажеш точно в каква степен трябва да излиза от него за да престане да бъде шпионски.
Ами, като изключим тематиката, всякакви "излизания" са разрешени...имам предвид, има такова нещо като комбиниране на жанрове все пак.
"Абсолютни правила" си има речников смисъл и той е универсален.
Така и така сме започнали да говорим за абсолютности и за относителности...речниковият смисъл на дадена комбинация от думи, ако не дефинира дадено определение и не е свързано със сферата на науката, винаги има повече от един речников смисъл, а речниковите смисли никога не са "универсални". От лингвистична гледна точка, просто.
въпросната ортогоналност се съдържа в скобите на третото тире. малко повече относно как тая камера може по необходимост да е релевантна по темата за целите се споменава в края на предния ми постинг.
Което така или иначе не означава, че POV-то не е частен случай на разглеждане на почти всяко поделение от филмовото изкуство.
ако не ти харесва, си избери за пример някой друг филм, дето не сънуват ковчези. "осем и половина", или пък "матрицата" - съмнява ме някой да може да се конотира от лицето на дървото киану, дори при най-добро желание.
Викаш, като не са ковчези, сънят освен смърт не носи други метафорични значения, тъй че квото и да се сънува по-натам или с каквото и да се терори героят, все тая...Ми аз не мога да се съглася, просто защото пък и Фелини е твърде богат на символика и аз лично не виждам показването на клоузъп на спящ човек при него като звено даващо ми инфо, че човекът спи...ОБАЧЕ не мога да очаквам, че всеки човек би трябвало да вижда във филм на Фелини това, което и аз, така че не би трябвало да продължавам в тази насока. С Матрицата не беше ли все пак идеята с "минаването отвъд"/в другата реалност/, демек ментъли човекът вече беше на друго място и това пак е вързано с идеята за сънищата, при все че, да там той не спеше...
Да сменим малко клоуз-ъпът с нещо ново и свежо свързано с операторството викам аз: има така нареченият похват "Dutch angle" (викат му още и Batman angle

), беше ми казано, че хората ги учат, че това чудесо се използва САМО, за да придаде на зрителя усещането за дисбаланс, напрежение, лудост, трескавост (затова се употребява често като похват като показват някой дето е дрогиран, примерно). Както и ми беше казано, че това е
правило.
Също, хрумна ми нещо друго - "inserts" по филмите мислите ли, че ги употребяват за нещо друго освен за даване на информация или за маскиране на рязък монтаж/ преход?
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon
Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib