Между другото, аз също съм съгласен с тезата, че точно в настоящия момент мъжкият тенис не е на чак толкова високо ниво, колкото преди десет години, например, или изобщо през 90-те, когато имаше доста повече силни, а и доста разнообразни играчи. Ето няколко примера - Пит Сампрас, Андре Агаси, Борис Бекер, Майкъл Ченг, Джим Къриър, Патрик Рафтър, Лейтън Хюит, Алекс Коретча, Карлос Моя, Анри Льоконт, Петр Корда, Йонас Бьоргман, Тим Хенман. Разбира се, не всички са играли дълго по едно и също време, и тук има поне две поколения тенисисти, но като цяло според мен в момента Надал и Федерер са доста по-напред от другите, единственият който може би ги доближава е Новак Джокович.
Колкото до Федерер, аз харесвам играта му, но наистина е имало и по-добри тенисисти от него, аз примерно поставям Сампрас също над него, например. Но това вече е и доста субективно, и зависи много от това кой какъв стил предпочита. Примерно, аз не харесвам много стилът на Надал, но не мога да отрека, че той израсна изключително много тази година, и заслужено в момента е номер 1.
При жените, Щефи Граф не е много добър пример, защото според мен в историята на женския тенис няма друга като нея, която да е била толкова изключително доминираща. Иначе след нея бих откроил Мартина Хингис, чиято техника беше наистина доста над останалите, а и все пак е била 209 седмици начело на класацията (макар и не последователни, но все пак е пето постижение в историята). Също и сестрите Уилямс имаха добри резултати, макар и за по-кратко време, но аз лично изобщо не харесвам техния стил на игра. Все пак, с тези рускини и сръбкини сега, наистина конкуренцията в женския тенис е по-голяма, поне за момента.
This signature is not yet rated