by Dr. Horrible » Wed Nov 01, 2017 9:02 pm
Моите мисли по този въпрос доста наподобяват тези на Ambartanen и Marfa.
Някак холивудците се стреснаха заради гадостите на Уайнстийн, видяха, че десетилетия наред са търпели ужасяващи неща да се случват пред очите им, и затова сега се пънат да покажат колко сериозно приемат всяко обвинение.
Никога не съм харесвал Кевин Спейси, просто не ми допада като излъчване, но въпреки това случващото се в момента е нелепо. И вече му отнемат специалното Еми заради обвиненията. Тези награди за актьорска игра ли са, или за морал? Щото му дадоха Оскар за American Beauty, където играе точно чичка, въздишащ по 14 годишна тийнейджърка…
Всякакви престъпления имат давност. Не може заради едно „предложи ми доста настоятелно преди 30 години“ да стават такива гигантски скандали. Да, фактът, че става дума за дете, е отвратителен. Но наистина – никой не се възмущава от това, че 14-годишно момче е ходело на пиянско парти в Холивуд, никой не пита защо детето е било там и какво са правили родителите/настойниците му, всички са скандализирани, че е възможно човек на 26 да се е напил и е почнал да го сваля. Тази селективна слепота просто ме изумява.
А най-много ме дразни това, че тези свръхчувствителни реакции в момента са просто мода. Щото от десетки години различни актриси са се оплаквали, че еди-кой-си известен човек им е посягал по грозен начин и това винаги се е подминавало като злободневна клюка и никой не се е сещал за човешкото достойнство, което трябва да е ценност. И сега, вместо хората да помъдреят и да започнат да реагират адекватно, вече отиват в другата крайност, почват да крещят „сексуално насилие“, да отказват Еми-та за пиянски предложения, да си спомнят как преди 30 години някой си е допрял ръката до тяхната… И това е просто мода, тоест ще отшуми. И се притеснявам, че така и няма да се стигне до развиване на адекватно мислене по тези въпроси.
И това крайно свръх-съчувствие към всяка „жертва“, съпътствано от хиляди изказвания тип „о, колко ти е било тежко, ти си жертва, жертва, жертва, ужасно нещо си изтърпял, ума ми не го побира, направено ти е нещо отвратително, затова си жертва!“ не го намирам за полезно за самата жертва, щото затвърждава манталитета на жертва, повишава се усещането за външен локус на контрол, намалява се вярата в собствените компетенции и способности за справяне и изобщо се стига до една фиксация върху травмиращия момент, вместо да се работи за излизането от тази роля. Когато бях на 13, имах един инцидент на гара Захарна фабрика в София. Тогава още си живеех в Перник и всеки ден пътувах с влак до училище и обратно. Та един следобед като се връщах гарата беше супер пуста, но аз все пак реших да застана отстрани на една забутана скрита пейка, защото ми се люпеха семки и не исках да правя боклук отпред. И в един момент на въпросната забутана пейка се появи някакъв чичка, седна наблизо до мен, почна да ме пита влака ли чакам, кой клас съм, ала-бала, после започна да подпитва колко ми е дълга пишката, и дали искам да отидем в тоалетните под гарата да си бием чекии в съседни кабинки, това било нормално, той така правел още от училище с неговите приятели. Очевидно ми беше неудобно от такива гадости, казах му, че нямам желание за нищо, той ми беше препречил пътя, но не ме докосваше и, за щастие, когато видя, че няма шанс да станат с убеждаване нещата, ме остави да си тръгна. Аз си тръгнах и се качих във влака. Следващият час ми беше супер гнусно и дори не можех да си чета във влака. Като се прибрах пак ми беше гадно цял ден. После ми мина, но не можех да кажа на никого, чувствах се сякаш аз съм виновен, че изобщо съм му позволил да ме заговори. Едва три месеца по-късно, когато една приятелка ми разказваше как някакъв чичка ѝ налетят, успях да ѝ споделя. И така, де, преодолях го. Беше ми се случило нещо гадно и тегаво, но все пак не чак толкова сериозно. Да твърдя обратното, би означавало да омаловажа гадостите, през които преминават реалните жертви. И си мисля, че ако човек продължава да се изживява като травмиран и осакатен десетки години след нечие еднократно гнусно предложение, и държи хората да разберат колко е СТРАДАЛ преди 30 години, значи мнооого неща в живота му не са наред.
Last edited by
Dr. Horrible on Wed Nov 01, 2017 9:58 pm, edited 1 time in total.
But goddamn,
you got me in love again