Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Dec 30, 2009 4:50 pm

Какво означава, че парите не идват от ничий джоб, а са остатък от бюджета? Бюджетът на съдебната система е част от държавния бюджет, който се формира от различни данъци, такси, мита, приходи от стопанска дейност на държавни предприятия и т.н. И какво означава пре-изпълнение на бюджета? Пак ще ти дам пример с частния сектор, но аз съм на принципа, че ако в смятаните за най-престижни и проспериращи компании-инвеститори в България за служителите няма 13-та заплата, такава не може непременно да се изисква от служителите в държавната администрация по време на криза. Моята компания регистрира 1 000 000 000 долара над разчетения приход за 2009 г., което беше официално обявено от изпълнителния директор в същото обръщение към служителите, в което той обявява, че и през 2010 г. заплатите ще останат замразени, а за 13-та заплата не може да става и дума. Мислиш ли, че някога е стоял въпросът този 1 000 000 000 или поне сериозна част от него да бъде раздаден на редовите служители под формата на масови премии, 13-ти, 14-ти заплати и т.н.?

Ясно ми е, че в държавния сектор положението е все още близко до социализма и е на принципа "ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат" но това не означава, че трябва винаги да сме затворени в подобен омагьосан кръг. Инициативата за промени винаги идва отдолу-нагоре. Защото сам казваш, че има отделни служители, които са изпълнявали задълженията на двама-трима, откъдето по никакъв начин за мен не следва, че както те, така и онези двама-трима, които не е ясно водят ли се на щат или не, така и всички останали в системата заедно и вкупом трябва да вземат допълнително равно възнаграждение.

Повсеместната корупция в съдебното министерство явно някак си я виждат всички, освен тези, които работят там. Последните години се занимавах с проучване на доста информация, свързана със съдебната практика в България и то относно случаи, където се предполага, че е имало засилен медиен интерес и обществено очакване. Повръща ми се от българската съдебна система и наистина ми е жал ако в нея работят съвестни, трудолюбиви и високо-морални служители, каквато може би е майка ти. Но ако си прав и корупцията е ограничена до няколко добре извсетни личности по високите етажи, защо магистратите не се орагнизират по същия бърз, адекватен и ефективен начин, по който роптаят срещу липсата на 13-та заплата (каквато не им липсва само на тях), за да разобличт тези няколко свои колеги и да се опитат да спасят загниващия имидж на институцията, в която работят?
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 30, 2009 5:27 pm

И според мен 13тата заплата е някакво много странно нещо и обект на абсолютно излишни спекулации. Вместо да има тринайста заплата, тези пари да се вложат в повишение на заплатите за идната година, ми се струва значително по-резонно, нормално и справедливо. А така е малко иди ми дойди ми. И никога не съм чувал фирма да дава 13ти заплати.
This is it. Ground zero.

Cruelty
Paragon

Post by Cruelty » Wed Dec 30, 2009 5:28 pm

Абе дават. И като се сговнят финансово нещата се получават доста тъпи изпълнения точно заради очакванията за 13-та заплата.
We're just a lie,
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Dec 30, 2009 5:30 pm

Дават, Жоре. Макар че обикновено се води я коледен бонус, я нещо такова, не е точно 13-та заплата. Ма си зависи от фирмата де. :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Dec 30, 2009 5:32 pm

То поне премии да имаше ама курец - всеки се оправдава с кризата.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Dec 30, 2009 5:40 pm

Super M wrote:Какво означава, че парите не идват от ничий джоб, а са остатък от бюджета? Бюджетът на съдебната система е част от държавния бюджет, който се формира от различни данъци, такси, мита, приходи от стопанска дейност на държавни предприятия и т.н. И какво означава пре-изпълнение на бюджета? Пак ще ти дам пример с частния сектор, но аз съм на принципа, че ако в смятаните за най-престижни и проспериращи компании-инвеститори в България за служителите няма 13-та заплата, такава не може непременно да се изисква от служителите в държавната администрация по време на криза. Моята компания регистрира 1 000 000 000 долара над разчетения приход за 2009 г., което беше официално обявено от изпълнителния директор в същото обръщение към служителите, в което той обявява, че и през 2010 г. заплатите ще останат замразени, а за 13-та заплата не може да става и дума. Мислиш ли, че някога е стоял въпросът този 1 000 000 000 или поне сериозна част от него да бъде раздаден на редовите служители под формата на масови премии, 13-ти, 14-ти заплати и т.н.?

Ясно ми е, че в държавния сектор положението е все още близко до социализма и е на принципа "ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат" но това не означава, че трябва винаги да сме затворени в подобен омагьосан кръг. Инициативата за промени винаги идва отдолу-нагоре. Защото сам казваш, че има отделни служители, които са изпълнявали задълженията на двама-трима, откъдето по никакъв начин за мен не следва, че както те, така и онези двама-трима, които не е ясно водят ли се на щат или не, така и всички останали в системата заедно и вкупом трябва да вземат допълнително равно възнаграждение.

Повсеместната корупция в съдебното министерство явно някак си я виждат всички, освен тези, които работят там. Последните години се занимавах с проучване на доста информация, свързана със съдебната практика в България и то относно случаи, където се предполага, че е имало засилен медиен интерес и обществено очакване. Повръща ми се от българската съдебна система и наистина ми е жал ако в нея работят съвестни, трудолюбиви и високо-морални служители, каквато може би е майка ти. Но ако си прав и корупцията е ограничена до няколко добре извсетни личности по високите етажи, защо магистратите не се орагнизират по същия бърз, адекватен и ефективен начин, по който роптаят срещу липсата на 13-та заплата (каквато не им липсва само на тях), за да разобличт тези няколко свои колеги и да се опитат да спасят загниващия имидж на институцията, в която работят?
Защото няма смисъл. Защото ще срещнат стена от страна на правителството. Правителството няма интерес съдебната система да работи. Такова животно няма. И ако група хора се опитат да направят нещо по въпроса, ще срещнат силно медийно затъмнение и живота им ще бъде застрашен. Нима смяташ, че съдебната система в България не може да работи? Може и го може доста ефективно, но са ограничени и винаги ще бъдат ограничени. Щото преди 20 години българския народ е бил толерантен и не е избесил комунистическите отрепки, а им е дал 2-ри шанс. Сега вече е твърде късно.

Трябва да разберете, че ако държавата искаше да налага законите си, тя щеше да ги налага и министерството на правосъдието щеше да си върши работата. В момента министерството работи на празни обороти. И конкретно в това министерство работят най-много от образованите хора на България, защото има възвращаемост. Нали не си мислите, че всички са с еднакви заплати. В деловодството майка ми взима най-високата заплата, защото е най-добрата служителка.

За 13-тите заплати не мога да изкажа мнение. Дали трябва да се получават или не, не знам. Просто до сега всяка година получаваха 13-ти заплати от остатъците. И изведнъж не получават, но не като част от някакви драстични промени в държавния апарат, а щото някъв въшльо е решил, че ще прави гадно на определени хора. И после същия тоя въшльо, като го натиснаха малко и преведе парите. Това е смехотворно!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Dec 30, 2009 5:40 pm

Мхм, така стана. Удобно нещо за доста предприемачи се оказа тая криза. :) Аз наште ги гледам де. Нещо не забелязвам да са спрели да си купуват коли и да са прекратили разходките си до екзотични места, обаче ей на, че зарад кризата нито повишение на заплатите се очаква, а за коледни бонуси пък да не говорим. 8-) За по света нямам наблюдение и не съм се интересувала.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

bsb
Paragon

Post by bsb » Wed Dec 30, 2009 6:01 pm

Предлагам като информация за размисъл да разгледате заплатите - средни, максимални и максимални - съгласно Постановление № 175 от 24 юли 2007 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности. Нека годината не ви заблуждава, има данни и за тази година.
Затова служителите се стремят по всякакъв начин да си повишат заплатата косвено. Например чрез суми, отпускани за представителни разходи, чрез командировки и командировъчни, чрез използване на ваучери и купони, чрез премии.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Dec 30, 2009 9:13 pm

Заплатките от таблицата хич не са малки на фона на нормалните заплати из по-голямата част от страната.

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Dec 30, 2009 10:30 pm

Amikae, откровено казано (не искам да го приемаш лично) като страничен наблюдател, който не е в системата, но се интересува от политика и обществени въпроси, мен не ме кефи този тип мислене, който между впрочем е типичен за доста сфери на държавния апарат. Значи, когато става дума за квалитетно свършена работа, излиза, че съдебната система била с вързани ръце заради правителството и министерството на правосъдието, което работело на празни обороти и т.н. Едва ли не нищо не зависи от магистратите, всички са против тях и те не могат да си изпълняват съвестно задълженията, въпреки че искат. Ако възнегодуват срещу корупцията некомпетентността, която петни имиджа на цялото им съсловие, животът им е застрашен и т.н. Когато става дума за заплати, обаче, излиза, че финансовият министър е "въшльо", че автономията им е нарушена, че правата им са ограбени и всички вкупом, организирано, целенасочено и очевидно доста ефективно успяват да се противпоставят като дори се стига до явен конфликт на интереси поради казуса, че магситрати ще разглеждат въпроса за собствените си възнаграждения.

Това за мен е донякъде лицемерно. За комунистите съм напълно съгласен, че е трябвало насилствено и методично да бъдат премахвани от властта, но това, както знаем, е било невъзможно, защото май почти никой в България не е искал да инициира промяна и да се излага на риск заради нея, поради което и самите те си организират "кралски" преврат. Обаче съм убеден, че има някои професии като тези на магистратите, полицаите, военните, журналистите и други, които са свързани с определени рискове и упражняващият ги често може да се окаже подложен на натиск. Такива професии са свързани с тежки отговорности и много високи очаквания. Те изискват и висок морал. Ако практикуващият ги не отговаря на тези качества или не може да издържи на напрежението и натиска по-добре да не се захваща. Лично според мен, едва когато млади, амбициозни и необременени от миналото хора заемат повечето позиции в държавния апарат - едва тогава има някакъв шанс да тръгнем напред. Иначе всеки си търси оправдания и реве за пари, но не всеки ги заслужава.

В големите международни компании заплащането е пряко свързано с така наречения performance (представяне, резултат) на ниво team/department или отдел. Ако той е под очакваното никой не получава бонус. Ако е изпълнен, все пак в повечето случаи само най-добрите са наградени. В държавните институции, на много места, цари едно дълбоко и непоклатимо, феодално безвремие, където в изолирани кабинети със затворени прозорци дебели лелки и чичковци стоят потънали в меки тапицирани кресла, пушат цигари, подписват по някой документ и през повечето време си приказват с прегракнали от никотин гласове за разни техни лични проблеми. Според мен в държавните институции трябва да се работи на строг мениджърски принцип - да се очакват конкретни резултати и да се награждават само тези, които го заслужават. Проблемът е, че в тези прогнили от партийна и родословна шуробаджанащина институции няма как да се внедри качествен управленски екип със съвременно мислене и идеи. В крайна сметка сигурно ще си останем на ниво утопии, но и дотогава ми се ще да знам, че всеки лев от бюджета се разпределя за хора с доказани заслуги, а не на общ принцип от някакви спестени отнякъде пари, които "не идвали от ничий джоб".

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Dec 30, 2009 11:14 pm

Super M wrote:Amikae, откровено казано (не искам да го приемаш лично) като страничен наблюдател, който не е в системата, но се интересува от политика и обществени въпроси, мен не ме кефи този тип мислене, който между впрочем е типичен за доста сфери на държавния апарат. Значи, когато става дума за квалитетно свършена работа, излиза, че съдебната система била с вързани ръце заради правителството и министерството на правосъдието, което работело на празни обороти и т.н. Едва ли не нищо не зависи от магистратите, всички са против тях и те не могат да си изпълняват съвестно задълженията, въпреки че искат. Ако възнегодуват срещу корупцията некомпетентността, която петни имиджа на цялото им съсловие, животът им е застрашен и т.н. Когато става дума за заплати, обаче, излиза, че финансовият министър е "въшльо", че автономията им е нарушена, че правата им са ограбени и всички вкупом, организирано, целенасочено и очевидно доста ефективно успяват да се противпоставят като дори се стига до явен конфликт на интереси поради казуса, че магситрати ще разглеждат въпроса за собствените си възнаграждения.

Това за мен е донякъде лицемерно. За комунистите съм напълно съгласен, че е трябвало насилствено и методично да бъдат премахвани от властта, но това, както знаем, е било невъзможно, защото май почти никой в България не е искал да инициира промяна и да се излага на риск заради нея, поради което и самите те си организират "кралски" преврат. Обаче съм убеден, че има някои професии като тези на магистратите, полицаите, военните, журналистите и други, които са свързани с определени рискове и упражняващият ги често може да се окаже подложен на натиск. Такива професии са свързани с тежки отговорности и много високи очаквания. Те изискват и висок морал. Ако практикуващият ги не отговаря на тези качества или не може да издържи на напрежението и натиска по-добре да не се захваща. Лично според мен, едва когато млади, амбициозни и необременени от миналото хора заемат повечето позиции в държавния апарат - едва тогава има някакъв шанс да тръгнем напред. Иначе всеки си търси оправдания и реве за пари, но не всеки ги заслужава.

В големите международни компании заплащането е пряко свързано с така наречения performance (представяне, резултат) на ниво team/department или отдел. Ако той е под очакваното никой не получава бонус. Ако е изпълнен, все пак в повечето случаи само най-добрите са наградени. В държавните институции, на много места, цари едно дълбоко и непоклатимо, феодално безвремие, където в изолирани кабинети със затворени прозорци дебели лелки и чичковци стоят потънали в меки тапицирани кресла, пушат цигари, подписват по някой документ и през повечето време си приказват с прегракнали от никотин гласове за разни техни лични проблеми. Според мен в държавните институции трябва да се работи на строг мениджърски принцип - да се очакват конкретни резултати и да се награждават само тези, които го заслужават. Проблемът е, че в тези прогнили от партийна и родословна шуробаджанащина институции няма как да се внедри качествен управленски екип със съвременно мислене и идеи. В крайна сметка сигурно ще си останем на ниво утопии, но и дотогава ми се ще да знам, че всеки лев от бюджета се разпределя за хора с доказани заслуги, а не на общ принцип от някакви спестени отнякъде пари, които "не идвали от ничий джоб".
Предпочитам майка ми да вземе тоя остатък пари, вместо да отидат в нечий чужд джоб. Щото парите ги преведоха, но ако не ги бяха превели, никой не беше споменал какво точно ще се случи с тях. А това са доста пари. И ако трябва покрай майка ми да вземат заплати и корумпирани магистрати, то аз съм за. Защото казвам отново съвестните хора са повече от несъвестните. Просто се случва така, че власт имащите са все братовчети, синове и дъщери на някой, които не правят нищо друго освен да се заяждат с персонала и да спъват професионалното развитие на колегите си.

И аз разбирам какво искаш ти и какво трябва да се случи, но това няма никога да се случи. Нито след 10, нито след 100 години. Не е възможно, защото проблема е пуснал корени прекалено на дълбоко. Млади и амбициозни хора никога няма да заемат позиции в държавния апарат. И тия проблеми не са само в министерството на правосъдието, а във всички министерства. Образование? Здравеопазване? Да виждаш нещата някъде да се подобряват? И ти сериозно ли очакваш хората да тръгнат да си рискуват живота и семейството си, щото така е правилно? И за какво, като нищо не могат да постигнат? В България има много умни и кадърни хора. Най-вече в съдилищата! За разлика от останалите държавни длъжности, тази предлага едно прилично заплащане. Стига да имаш уменията и образованието. Навсякъде другаде хората бягат навън и с право. Защото няма смисъл.

Наивно е да мислиш, че условията в България са същите, като в някоя нормална държава. Затова се замисли за това, което казваш. Магистратите определено трябва да са наясно с рисковете на професията, но рисковете в България са твърде екстремни. На високите етажи, където и да стъпнеш нещо скърца. Дори секретарките са роднина на някой. При такова положение няма надежда за оправия и хората се опитват да си вършат работата, до колкото им е позволено и да се грижат за семействата си. Точно за това защитават правата си и точно за това ги уважавам. Щото България не е на тоя хал заради умните и образовани хора, които си търсят заслуженото, а заради преобладаващото необразовано и бездушно население. И вместо да злобеем към хората, които са виновни за ниските заплати и пенсии, злобеем помежду си. Ако един ден всички се научат да си търсят правата, то може и да се оправим. Но този ден няма да дойде, щото народа оглупява - чалга/мутри/*урви анд стъф.

За това си гледам на мен да ми е добре, а на другите не мога да помогна. Всеки трябва да се амбицира сам да си помогне и тогава, тогава ще отклинат и хора, които имат някаква власт. И може би, може би нещо положително може да се случи. Но обществото ни е толкова деградирало, че ми става смешно само, като си го представя. Как пък да не тръгна да си рискувам кожата за 5-6 милиона човека, които не са дори способни да го оценят. Yeah right...

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Dec 30, 2009 11:17 pm

И вместо да злобеем към хората, които са виновни за ниските заплати и пенсии, злобеем помежду си. Ако един ден всички се научат да си търсят правата, то може и да се оправим.
Тази част ми хареса.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Dec 30, 2009 11:26 pm

Super M wrote:
И вместо да злобеем към хората, които са виновни за ниските заплати и пенсии, злобеем помежду си. Ако един ден всички се научат да си търсят правата, то може и да се оправим.
Тази част ми хареса.
На мен пък ми харесва подписа ти. :lol:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 30, 2009 11:30 pm

Moridin wrote:И според мен 13тата заплата е някакво много странно нещо и обект на абсолютно излишни спекулации. Вместо да има тринайста заплата, тези пари да се вложат в повишение на заплатите за идната година, ми се струва значително по-резонно, нормално и справедливо. А така е малко иди ми дойди ми. И никога не съм чувал фирма да дава 13ти заплати.
Пък аз досега не бях чувала за програмистка или телекомуникационна фирма, която не дава коледни бонуси. Избирай си по-свестни. Всъщност това дори не е коледен бонус, това е похарчване на парите, които са останали над разчетите за хората, които са ги изработили, не знам защо ти е толкова странна. И произхожда по-скоро от завършека на бюджетната година, а не от празниците.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Jan 02, 2010 2:10 pm

Попадна ми броят на "Телеграф" от 31 декември. Освен дето окончателно се убедих, че единственото смислено нещо в този парцал са ребусите и вицовете, научих и че хонорарът на Горан Брегович за новогодишния концерт в София е бил 110000 евро. Честно казано, искрено се надявам, че някой е сбъркал и е добавил някоя нула или единица там, където не е трябвало, понеже подобна сума е направо безумие. За сравнение ще кажа, че, ако не бъркам, хонорарът за концерт на Manowar е 150000 долара. Което май е по-малко. Сега, нямам нищо против Брегович, уважавам го като музикант, ако и да го слушам изключително рядко, обаче да иска повече от хора, които пълнят стадиони или поне зали навсякъде, от където минат, е просто наглост. Ако той рече да направи концерт след, да речем, един месец, може и да напълни зала 1 на НДК, но нищо по-голямо, особено ако поиска цени като за нормален рок-концерт. В светлината на това подобен хонорар, дори и за новогодишен концерт, е наистина прекалено висок.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”