The Wheel of Time

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Killua
Ascendent

Re: The Wheel of Time

Post by Killua » Wed Sep 11, 2019 11:14 pm

Аз кротко и с интерес си чета тема, посветена на бъдещ сериал по книга, която не съм чела, но минавам само да пратя едно сърце на @Dr. Horrible за милия пост и че не се е отказал от форума!! :heart:
shadow dance nikoga ne luje

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Sep 11, 2019 11:14 pm

Е, аз ти говоря за разни туитър "скандали", не за реални проблеми, каквито разбира се има. И без metoo за всеки с малко мозък в главата отдавна беше ясно, че персонажите на Джордан са малце "проблематични". :) Силно ме съмнява да са по-добре в сериала, защото както знаем Холивуд има доста странни разбирания за girl power.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Sep 12, 2019 12:05 am

Dr. Horrible wrote:
Wed Sep 11, 2019 10:23 pm
Roland wrote:
Wed Sep 11, 2019 9:02 pm

Знаеш ли за какво НЕ Е история Колелото на времето? За расите.
Знаеш ли какво НЕ Е личното ти усещане за книгите? Споделяно от всеки читател :mrgreen:
Изкуството винаги е отворено за интерпретация, разбира се. И всеки читател е способен сам да избере кои теми и конфликти усеща като най-засилени в книгата и най-значими за историята.
Що се отнася до мен, аз смятам темата за етническата и културна принадлежност за доста важна за книгите. "Колелото на времето" е история за това как различни народи са принудени да се обединят, за да се справят с общ враг. Една от централните теми в книгата е сблъсъкът на култури, традиции и обичаи. Различните народи - андорци, аийлци, пътуващ народ, морски народ и т.н. са изключително капсулирани и таят силна неприязън един към друг. Подозрителни са към хора, които не са като тях, които не мислят като тях и които не изглеждат като тях. Един от централните моменти в книгите е, че народите наистина не общуват помежду си, затворени са и съответно са доста хомогенни. Има едно значимо изключение - Сеанчан. Те са империя колонизатори, робовладелци, завладявали са различни народи и имат всякакви хора в редиците си, а настоящите им лидери са чернокожи. Тоест дори при тях расовото разнообразие не е просто ей така, щото що да не, а казва нещо за уърдбилдинга и културата. И цялостно в книгите етническото и културно сегрегиране е много важно, поне в моя прочит, защото голямата идея на романите е то да бъде надмогнато, народите да бъдат обединени. Няма как това да не се счупи, ако поначало народите не изглеждат хомогенни, ако в "Две реки" разнообразието е като това в Ню Йорк.
Народите не са толкова хомогенни, колкото ги описваш. Примерно Сюан Санче е с бледа кожа и сини очи, а Джюйлин е с тъмна кожа ("seemingly carved from some dark wood") и черни очи, а и двамата са от една държава. Наистина хомогенни са основно изолираните народи в по-страничните части на света (айилците, морския народ и т.н.). Другите имат немалко разнообразие като външен вид и етническата принадлежност бива разпознавана много често основно по неща като дрехи, тип прическа и т.н., типични за този народ.

И за омразата също не съм съгласен. Единствено айилците са отявлени ксенофоби, има и дългогодишна вражда между някои съседни държави, но примерно жителите на Андор нямат нищо против жителите на други страни освен Кайриен, който е традиционния враг.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 12, 2019 12:16 am

трубадур wrote:
Wed Sep 11, 2019 10:38 pm
Roland wrote:
трубадур wrote:
Wed Sep 11, 2019 7:45 pm
оффф, де чети поне

казах сценарист с връзки, а не да финансира, още щом началото отказваш да разбереш какво казвам... къф е смисъла да праскаш точки, сериозно неща коментар, барабар с факта, че от толкова години писане тука да не е станало ясно, че си имам вземане-даване с тая индустрия, ама не разбирам, куул. заеби
Тоест пас за конкретните примери? Друг път като не искаш да отговаряш, просто не отговаряй.

Иначе квот Дем каза. Абсолютно никъде не помня да е имало ненавист в тая поредица на ниво расова принадлежност. Религия, култура, националност - определено. Но расизъм твърдо не помня да има. Което не значи, че няма, но предвид сравнително скорошния ми прочит, значи, че ако има, не е използван в особено голяма степен или сложен на фокус.
And you can't dance with a devil on your back...

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Thu Sep 12, 2019 7:47 am

Ами да - Андор мразят Кайриен, щото са им съседи и си имат стари вражди, не се разбират с аийлците, щото аийлците мразят всички, мразят пътуващия народ, щото пътуващия народ го мразят всички, не си взаимодействат особено с морския народ, освен по бизнес, щото морският народ е капсулиран, ненавиждат Сеанчан, щото Сеанчан опитват да ги колонизират и така нататък. Съгласен съм, че жителите на този свят наблягат цялостно на етноса, който е многофакторен и включва история, култура, манталитет и външния вид / физически характеристики. В огромния континент естествено може да се случи да има двама човека от една страна, които са доста различни, но по мои спомени Ранд се чувстваше и изглеждаше като чужденец сред хората от Две реки и на това беше наблегнато. За Салдеа - народа на Файле, също си спомням, че бяха описани като по-специфични, с големи носове и конкретна форма очи, проверих в Wheel of time wiki и ето - "Saldaeans have bold, prominent noses and slightly upturned, almond-shaped eyes". И за мен това може да е много интересно на екран и да се направят много яки и екзотични различните кралства.

Аз не държа хората да са масово недоволни от кастинга. Ако на някой му харесва и му е оправдано - ок, повече кеф за него. Но разбирам хората, които имат забележки.
But goddamn,
you got me in love again

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 12, 2019 9:53 am

Мен най-вече не ми пречи и оценявам причините за него. В театъра, балета и операта от години се прави color-blind кастинг, може би затова не виждам чак такава разлика.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Sep 12, 2019 10:04 am

Причините за него = всеки да си има положителен герой за идентифициране. Същият всеки после отваря уикипедия и вижда, че героят не е наистина така, а някой се е опитал да се "смили", за да даде на всеки с кого да се идентифицира, вместо да създаде оригинално съдържание, където няма наистина вс ненаистина. Същевременно смиляващият се е направил егати мечешката услуга на всеки, понеже една камара изперкали хейтъри + леко недоволни бъдещи хейтъри + техните деца накуп почват да мразят всеки, защото някой някъде самоцелно е блъскал неработещи модели за идентифициране. И така.
This is it. Ground zero.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Thu Sep 12, 2019 10:05 am

Roland wrote:
трубадур wrote:
Wed Sep 11, 2019 7:45 pm
баце, не знаехме, дееба, добре че ни отвори очите

... ама иначе тия проекти, като изключим няколкото, където дадена корпорация държи правата на нещо, не е като да не идват от желанието на някой, за негово добро с достатъчно добри връзки, да ги експлоатира в други медии от оригиналната. Така че често тия решения не идват от перуките, а перуките идат га трябва да се спасява положението или смятат за проекта за обречен (често грешно решение, но понякога с положителен резултат).

Демек тъпо е да обвиняваме единици за разни поражения по адаптациите, ама по-често именно самозабравили се холивудски драскачи, често смятат оригинала за добра основа наистина да се развихрят и да издоят, според тях, истинския потенциал на дадена история. Знам, че имаш мераци да пишеш, ама запри се малко. Няма нужда толкова да ги защитаваш. Еле па като директно виждаме, че се сере върху труда на истински писател и не му се взима баш-баш оригиналната визия под достатъчно предвид. Тъй че, чийл, бра, нема сми да се обобщава при положение, че всички зад кадър в тоя проект са тъпаци. :mrgreen:
1. Продължавам да твърдя, че нямаш идея за какво говориш. В тая индустрия я има трима сценаристи, които да могат да си позволят да финансират каквото и да е сами, я няма. Ако имаш конкретни примери на адаптации, чийто двигател е бил някой "самозабравил" се сценарист, бъди така добър да ги цитираш.

2. Не знам защо смяташ, че трябва да включиш личен компонент в спора, но това, че аз се опитвам да пиша, няма нищо общо с любовта ми към кино и тв-индустриите и съответно желанието да диференцирам между различните аспекти. Това не е литература, където имаш сумарно петима души, които вземат всички решения за дадено произведение. Тук са буквално стотици, с много по-големи финансови залози и съответно много по-"корпоративни" мотиви при взимането на решения. Сценаристите и ДОРИ шоурънърите са една малка зъбчатка в целия механизъм и не знам защо е обидно за когото и да е да искам да се прави разграничение.

3. Колелото на времето е история за добро и зло. История за героизъм и падение. История за ЕВЕНТУАЛНО динамика между половете. Знаеш ли за какво НЕ Е история Колелото на времето? За расите. На Джордан не му е пукало особено, писал е за герои от расите, които е познавал, а като му е трябвало нещо по-"екзотично", е вкарвал други раси. Нормално както за поколението му, така и за жанра по времето, в което е писал. Съответно драматично не схващам по какъв начин промяна на расите на когото и да е (с мярка, която, разбира се, всеки зрител сам решава къде е за него) променя основата на тази история. И ще продължавам да не схващам, докато сериалът не излезе и ЕДИНСТВЕНИЯТ му проблем не е това, че Нинийв била черна.

4. Идрис Елба беше едно от най-яките неща в Тъмната кула и тоталният провал на тоя филм нямаше нищо общо с расата му. Ако Колелото се окаже също толкова жалка адаптация, ми е трудно да повярвам, че черната Нинийв или твърде сексапилният Лан ще са причината.
щом си рекъл...
отговорих ти на 1 точка, щото дори не схвана какво казах по-рано и си биеш директно през просото с некви общи приказки, плюс "лел, тоя нищо не разбира, ама язе зобам у интернета и знам какво става зад кадър, зомгз". Но не малко проекти започват с желание за адаптация на нещо. И ако имаш връзките намираш кой да плати правата. Това е една стъпка, даването на зелена светлина е коренно различно нещо. Ся не вярвам да не си наясно с туй, ма знам ли те.

2 точка е щото демонстрираш типичното дай да защитавам драскачите, щото и аз искам да го правя, натам пак са неща, с които всеки фен на киното е ясно, още от кажи-речи как има филми и по-запалени по този тип изкуство люде. Дето не знам за какво са, но поне разбирам що се опита да ме жегнеш у точка 1, след като аз те слагам вътре в кюпа, дай и трубадура да го омесим в мелето.

т.3 и 4 немат нищо общо с мене, нигде не критикувам Идрис например, тъмната кула дори я скипнах... не за друго, а заради времетраенето, трейлъра и пеге 13 рейтинга. Но се съгласявах с доктора, който правилно каза, че за феновете на дадено произведение, като видят някакви тотални разлики с първоизточника в адаптацията е нормално да са скептични и за останалите решения. Но от друга страна е яко как си наясно с какво му е било на Джордан в главата и колко му е пукало. Такъв инсайд е легендарен. И, да, може да си сучеш колкото искаш около какво е било на времето, какви са били масово представите и т.н. но това си е само твой личен анализ, вярно - позоваващ се на литераторски похвати, но няма как да е единственият верен и да бъде проверен колко е верен, след като сам джордан го няма да потвърди. Тъй че отново, чил малко. И финално, много ама много е тъпо в псевдосредновековен, бронзов и какъвто и ще да е сетинг, който не напомня 17в. насам, насред някакво заебано село да вкараш МТВ каст.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Thu Sep 12, 2019 3:34 pm

Аз в КнВ не виждам някакви раси отчетливо, ако се сравняват с реалните такива.
Нито Морския народ са цветнокожи задължително, а може да са загоряли от слънцето и морето. Нито Лан е азиатец задължително.
Но определено в Две Реки едва ли има цветнокожи. Особено пък главните герои, със сигурност никой не е.
Който го оспорва вади от девет дола вода.
Абсурдно е Нинийв и Перин да са чернокожи.
Аз съм разочарован от кастинга.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 12, 2019 6:20 pm

Moridin wrote:
Thu Sep 12, 2019 10:04 am
Причините за него = всеки да си има положителен герой за идентифициране. Същият всеки после отваря уикипедия и вижда, че героят не е наистина така, а някой се е опитал да се "смили", за да даде на всеки с кого да се идентифицира, вместо да създаде оригинално съдържание, където няма наистина вс ненаистина. Същевременно смиляващият се е направил егати мечешката услуга на всеки, понеже една камара изперкали хейтъри + леко недоволни бъдещи хейтъри + техните деца накуп почват да мразят всеки, защото някой някъде самоцелно е блъскал неработещи модели за идентифициране. И така.
Опазил ни Ктулу от тази точно нереалистична дистопия. Повярвай ми, хората, които се кефят на герой във филма, няма да спрат да му се кефят щото бил друг в някаква огромна тухла, която никога няма да прочетат. Но ме кефи, че аргументът никога да нямаме разнообразен кастинг (пардон: "нека си филмират черни творби", щото това се случва масово, нали...) е НАКЛОНЕНАТА ПЛОСКОСТ!!!!

coldie
Forsaken

Post by coldie » Thu Sep 12, 2019 6:24 pm

Не е това. Дай хард феновете сме недоволни, че не се придържат към оригинала.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 12, 2019 6:27 pm

трубадур wrote:
Thu Sep 12, 2019 10:05 am
...
Но не малко проекти започват с желание за адаптация на нещо. И ако имаш връзките намираш кой да плати правата. Това е една стъпка, даването на зелена светлина е коренно различно нещо. Ся не вярвам да не си наясно с туй, ма знам ли те.

...
Но от друга страна е яко как си наясно с какво му е било на Джордан в главата и колко му е пукало. Такъв инсайд е легендарен. И, да, може да си сучеш колкото искаш около какво е било на времето, какви са били масово представите и т.н. но това си е само твой личен анализ, вярно - позоваващ се на литераторски похвати, но няма как да е единственият верен и да бъде проверен колко е верен, след като сам джордан го няма да потвърди.

...
Тъй че отново, чил малко. И финално, много ама много е тъпо в псевдосредновековен, бронзов и какъвто и ще да е сетинг, който не напомня 17в. насам, насред някакво заебано село да вкараш МТВ каст.
- Този проект започна с оголената лакомия на Амазон да намерят новия Игра на тронове. Разбира се, и целите, и подходът им са... съмнителни, но произходът определено не е някакъв жалък драскач-връзкар, който не може да си измисли свой свят, отчаяно иска да пише в чужд и е спал с продуцента да му го финансира...

- Наясно съм като човек, способен да чете критически и да интерпретира текст. Което не значи, че думата ми е някакъв закон за вътрешния свят на Робърт Джордан, естествено, смущаващо е, че е нужно да го уточнявам дори. Всеки е в правото си да не се съгласи и да извади контра аргументи, но моята интерпретация е споделяна и от други хора в този форум (Мат и Дем да речем, които поне в някакъв момент от живота си явно са били достатъчно големи фенове, че да си изберат имена от тия книги), така че очевидно не съм огромният аутлайър.

- С последното съм съгласен. Аз защитавам принципа да се кастват хора от разнообразни раси в сетинги, писани от бели автори за бели читатели от предишно поколение. Не защитавам непременно как е имплементиран ТУК. Не знам защо трябва да продължавам да повтарям, че според мен тоя сериал ще е пълни крака и ще го кенсълнат по средата на първи сезон...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 12, 2019 6:28 pm

coldie wrote:
Thu Sep 12, 2019 6:24 pm
Не е това. Дай хард феновете сме недоволни, че не се придържат към оригинала.
...което пак е точно това. Никоя адаптация не се прави за дай-хард феновете, защото те никога няма да са изцяло доволни и им липсва добронамереността да позволят разминаването с оригинала, нужно при транслация между медиуми.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Sep 12, 2019 7:48 pm

https://www.instagram.com/p/B2USvqhnYuf/ - първата снимка заедно на основните актьори, преди ден-два беше първия table read.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 12, 2019 8:15 pm

Demandred wrote:
Thu Sep 12, 2019 7:48 pm
https://www.instagram.com/p/B2USvqhnYuf/ - първата снимка заедно на основните актьори, преди ден-два беше първия table read.
Много са сладки, но лицето на Розамунд е буквално "Dafuq am I doing here?"