Page 11 of 20

Posted: Tue Jan 22, 2008 12:30 am
by Елица
Тъй като обсъждате едно от любимите ми неща-храната, не мога да не се обадя и аз. От 4 месеца живея отделно от вкусотиите на мама и се понаучих веч да готвя, но вкусотиите все още ми липсват:(

По въпроса за руска салата срещу снежанка моя глас е за руската салата, ма само по строго пазената домашна рецепта, това при положение че трябва да избирам само едната, иначе снежанка не отказвам :D

Кьополото (идея си нямам как се пише таз дума :oops: ) ми е свръх любимо, но пак само приготвено по строго пазена домашно рецепта. Веднъж само съм си поръчвала в заведение и това дето ми го донесоха нямаше нищо общо с кьополото, което вкъщи правим, освен синия домат. Страшно се разочаровах :cry:

Posted: Tue Jan 22, 2008 6:42 am
by Bat Garo Still Rots
МНого ли са различни тези "строго пазени домашни рецепти" :shock: ?? Звучи като семейно наследство предавано от поколение на поколение :)

Руска салата завинаги! :mrgreen:

Posted: Tue Jan 22, 2008 8:41 am
by Marfa
Кьопоолу.

А иначе ето една алтернатива на руската салата, която също е мнооого вкусна:

Пожарникарска салата
Spoiler: show
около 1 кг. добре сварени картофи

1 буркан кисели или мариновани краставички

6-7 твърдо сварени яйца

150-200 грама кашкавал

1 майонеза

1 кисело мляко

сол

черен пипер


Много добре смесвате киселото мляко и майонезата в някакъв съд и ги оставяте настрана. Вземате една голяма купа (по възможност да е прозрачна) и рендето и се почва. Картофите трябва да са студени или поне поизстинали, но в никакъв случай горещи, нали (същото важи и за яйцата). Рендосвате най-отдолу картофи, които посолявате малко. Пластът трябва да е около сантиметър и половина-два. После слагате от майонезено-млечния сос тънък пласт (просто мажете отгоре). Следва рендосването на краставичките (дебелината на този пласт е според вкуса и на човека, колко са солени и кисели краставичките и т.н.) и пак сос. После рендосвате яйцата, посолявате ги и слагате сос, разбира се. Най-отгоре се настъргва кашкавал и се наръсва с пресен чер пипер.

Posted: Tue Jan 22, 2008 8:42 am
by Xellos
Ако мога да използвам любимия лаф на Дима - Ми домашните рецепти са си imba ;р :mrgreen: Вчера примерно в салатата с лютеницата на Денито дет си зех от Билата имаше парченце стъкло ебати. :shock:


Салатката от Раци също не е за изпускане :mrgreen:

Posted: Tue Jan 22, 2008 8:43 am
by Marfa
Вероятно са били витамини, не си обърнал внимание.

Posted: Tue Jan 22, 2008 10:50 pm
by Елица
Вероятно са били витамини, не си обърнал внимание.
Това ме уби :lol:

Ми уж не са.
Spoiler: show
Руска салата: 800гр грах, 2 големи моркова, 4-5 яйца, 8 средни картофа, 350-400 гр шунка домашна майонеза (мен щот много ме мързи 4-5 майонези краси :oops: ), сол

Кьопоолу: 1 кутия (от голям маргарин сарина) печен, смлян син домат (знам че мярката е странна, ама...), 1 кутия майонеза краси 1 чаена чаша смляни орехи, няколко скилитки чесън, аз слагам 4-6 зависи колко са големи
Най-важното е че винаги се взимат точно определени продукти, в никъкъв случай български грах, най крехката шунка. Морковите се слагат сурови и всичко се реже(без граха де) на много ситни кубчета, като морковите може и да се смелят. Желателно е да престои поне една нощ преди консумиране, за да се смесят дабре продуктите, но все още не съм успяла да убедя любимият ми в това :lol:

Аз съм 4 то поколение от родата правеща кьопоолу и 3 то руска салата по тези рецепти:)

НИКОЙ ДА НЕ КАЗВА НА МАМА, ЧЕ СЪМ ИЗДАЛА РЕЦЕПТИТЕ! :evil:

Posted: Tue Jan 22, 2008 11:14 pm
by DELgado
За първи път виждам кьопоолу с орехи. :shock: Звучи много вкусно обаче. :lol:

Posted: Tue Jan 22, 2008 11:29 pm
by Marfa
Ми ние нашето винаги с орехи си го правим. Дори това, дето в момента е в хладилника и се брани от мен, и то си има орехи! Винаги слагаме... :unsure: Ма не го развращавам и опорочавам с моркови де. Патладжанец, чесън, майонезица, олио, орехчета, сол... Пък ако знаете ко стаа накраяяяяя!

Posted: Wed Jan 23, 2008 12:18 am
by Moridin
Т.нар. от Марфа "пожарникарска салата" и аз си я правя и е много готина (и значително по-готина от руската поради липсата на моркови и шунка, както и по-добрият вид на картофите, бтв и пюрирани става много добре).

Сефте чувам, че трябвало да се избягва българският грах...

Posted: Wed Jan 23, 2008 12:46 am
by Елица
Този дето го продават в консерви и буркани е 100 пъти по твърд от да речем този на Bonduelle (май така се пишеше :? ), който аз предпочитам, а и бондуелския е много по-вкусен
Marfa

Ми ние нашето винаги с орехи си го правим. Дори това, дето в момента е в хладилника и се брани от мен, и то си има орехи! Винаги слагаме... Unsure Ма не го развращавам и опорочавам с моркови де. Патладжанец, чесън, майонезица, олио, орехчета, сол... Пък ако знаете ко стаа накраяяяяя!
Морковите са за руската салата, а не за кьопоолуто :lol:

Posted: Wed Jan 23, 2008 12:48 am
by Moridin
И аз не обичам твърдия, но има много меки и прекрасни грахове, например Сторко. Бондюел е излишно скъп.

Posted: Wed Jan 23, 2008 1:26 am
by Cruelty
Кьопоолу с майонеза :shock::shock::shock:!? Втф, дет' се вика. Поне ми е ясно защо тая гадост, която продават в магазините става само за кофата...
Проблема на българския грах от консерва навремето беше, че е прекалено скашкан. В момента си е читав. Сторко, Clever и Аро по-специално. А Бондуел има много хубав зелен цвят и е разкошен за украса.

Posted: Wed Jan 23, 2008 9:14 am
by Marfa
Естествено, че кьопоолу с майонеза! :surly:

Posted: Wed Jan 23, 2008 11:05 am
by DELgado
Добре де защо в кьопоолуто не слагате печена чушка. Поне майка ми така го прави. И се получава доста добро. :mrgreen:

Posted: Wed Jan 23, 2008 11:07 am
by Pugsley
И аз примерно слагам печена чушка и махам патладжаните и се получава салатка от печени чушки. Патладжаните са за некви хора, които просто не им е останало какво качествено да ядат.