Page 11 of 20
Posted: Tue Jan 22, 2008 12:30 am
by Елица
Тъй като обсъждате едно от любимите ми неща-храната, не мога да не се обадя и аз. От 4 месеца живея отделно от вкусотиите на мама и се понаучих веч да готвя, но вкусотиите все още ми липсват:(
По въпроса за руска салата срещу снежанка моя глас е за руската салата, ма само по строго пазената домашна рецепта, това при положение че трябва да избирам само едната, иначе снежанка не отказвам
Кьополото (идея си нямам как се пише таз дума

) ми е свръх любимо, но пак само приготвено по строго пазена домашно рецепта. Веднъж само съм си поръчвала в заведение и това дето ми го донесоха нямаше нищо общо с кьополото, което вкъщи правим, освен синия домат. Страшно се разочаровах

Posted: Tue Jan 22, 2008 6:42 am
by Bat Garo Still Rots
МНого ли са различни тези "строго пазени домашни рецепти"

?? Звучи като семейно наследство предавано от поколение на поколение
Руска салата завинаги!

Posted: Tue Jan 22, 2008 8:41 am
by Marfa
Кьопоолу.
А иначе ето една алтернатива на руската салата, която също е мнооого вкусна:
Пожарникарска салата
- Spoiler: show
-
около 1 кг. добре сварени картофи
1 буркан кисели или мариновани краставички
6-7 твърдо сварени яйца
150-200 грама кашкавал
1 майонеза
1 кисело мляко
сол
черен пипер
Много добре смесвате киселото мляко и майонезата в някакъв съд и ги оставяте настрана. Вземате една голяма купа (по възможност да е прозрачна) и рендето и се почва. Картофите трябва да са студени или поне поизстинали, но в никакъв случай горещи, нали (същото важи и за яйцата). Рендосвате най-отдолу картофи, които посолявате малко. Пластът трябва да е около сантиметър и половина-два. После слагате от майонезено-млечния сос тънък пласт (просто мажете отгоре). Следва рендосването на краставичките (дебелината на този пласт е според вкуса и на човека, колко са солени и кисели краставичките и т.н.) и пак сос. После рендосвате яйцата, посолявате ги и слагате сос, разбира се. Най-отгоре се настъргва кашкавал и се наръсва с пресен чер пипер.
Posted: Tue Jan 22, 2008 8:42 am
by Xellos
Ако мога да използвам любимия лаф на Дима - Ми домашните рецепти са си imba ;р

Вчера примерно в салатата с лютеницата на Денито дет си зех от Билата имаше парченце стъкло ебати.
Салатката от Раци също не е за изпускане

Posted: Tue Jan 22, 2008 8:43 am
by Marfa
Вероятно са били витамини, не си обърнал внимание.
Posted: Tue Jan 22, 2008 10:50 pm
by Елица
Вероятно са били витамини, не си обърнал внимание.
Това ме уби
Ми уж не са.
- Spoiler: show
- Руска салата: 800гр грах, 2 големи моркова, 4-5 яйца, 8 средни картофа, 350-400 гр шунка домашна майонеза (мен щот много ме мързи 4-5 майонези краси
), сол
Кьопоолу: 1 кутия (от голям маргарин сарина) печен, смлян син домат (знам че мярката е странна, ама...), 1 кутия майонеза краси 1 чаена чаша смляни орехи, няколко скилитки чесън, аз слагам 4-6 зависи колко са големи
Най-важното е че винаги се взимат точно определени продукти, в никъкъв случай български грах, най крехката шунка. Морковите се слагат сурови и всичко се реже(без граха де) на много ситни кубчета, като морковите може и да се смелят. Желателно е да престои поне една нощ преди консумиране, за да се смесят дабре продуктите, но все още не съм успяла да убедя любимият ми в това
Аз съм 4 то поколение от родата правеща кьопоолу и 3 то руска салата по тези рецепти:)
НИКОЙ ДА НЕ КАЗВА НА МАМА, ЧЕ СЪМ ИЗДАЛА РЕЦЕПТИТЕ!

Posted: Tue Jan 22, 2008 11:14 pm
by DELgado
За първи път виждам кьопоолу с орехи.

Звучи много вкусно обаче.

Posted: Tue Jan 22, 2008 11:29 pm
by Marfa
Ми ние нашето винаги с орехи си го правим. Дори това, дето в момента е в хладилника и се брани от мен, и то си има орехи! Винаги слагаме...

Ма не го развращавам и опорочавам с моркови де. Патладжанец, чесън, майонезица, олио, орехчета, сол... Пък ако знаете ко стаа накраяяяяя!
Posted: Wed Jan 23, 2008 12:18 am
by Moridin
Т.нар. от Марфа "пожарникарска салата" и аз си я правя и е много готина (и значително по-готина от руската поради липсата на моркови и шунка, както и по-добрият вид на картофите, бтв и пюрирани става много добре).
Сефте чувам, че трябвало да се избягва българският грах...
Posted: Wed Jan 23, 2008 12:46 am
by Елица
Този дето го продават в консерви и буркани е 100 пъти по твърд от да речем този на Bonduelle (май така се пишеше

), който аз предпочитам, а и бондуелския е много по-вкусен
Marfa
Ми ние нашето винаги с орехи си го правим. Дори това, дето в момента е в хладилника и се брани от мен, и то си има орехи! Винаги слагаме... Unsure Ма не го развращавам и опорочавам с моркови де. Патладжанец, чесън, майонезица, олио, орехчета, сол... Пък ако знаете ко стаа накраяяяяя!
Морковите са за руската салата, а не за кьопоолуто

Posted: Wed Jan 23, 2008 12:48 am
by Moridin
И аз не обичам твърдия, но има много меки и прекрасни грахове, например Сторко. Бондюел е излишно скъп.
Posted: Wed Jan 23, 2008 1:26 am
by Cruelty
Кьопоолу с майонеза

:shock::shock:!? Втф, дет' се вика. Поне ми е ясно защо тая гадост, която продават в магазините става само за кофата...
Проблема на българския грах от консерва навремето беше, че е прекалено скашкан. В момента си е читав. Сторко, Clever и Аро по-специално. А Бондуел има много хубав зелен цвят и е разкошен за украса.
Posted: Wed Jan 23, 2008 9:14 am
by Marfa
Естествено, че кьопоолу с майонеза!

Posted: Wed Jan 23, 2008 11:05 am
by DELgado
Добре де защо в кьопоолуто не слагате печена чушка. Поне майка ми така го прави. И се получава доста добро.

Posted: Wed Jan 23, 2008 11:07 am
by Pugsley
И аз примерно слагам печена чушка и махам патладжаните и се получава салатка от печени чушки. Патладжаните са за некви хора, които просто не им е останало какво качествено да ядат.