Кривопис
Moderator: Moridin
- Interpreter
- Forsaken
Ти писа ли им за нещастния "войн"?
Ако не, да си кажа обоснованата дума.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Е, Жоро!
Значи: когато казваш "от време на време", имаш предвид "в някои моменти", тоест употребяваш "време" като обозначение за "определен момент във времето", така по-ясно ли е? Докато "навреме" е някаква мешавица, известна още като наречие
Освен ако онова не беше майтап, който за пореден път не схващам
Значи: когато казваш "от време на време", имаш предвид "в някои моменти", тоест употребяваш "време" като обозначение за "определен момент във времето", така по-ясно ли е? Докато "навреме" е някаква мешавица, известна още като наречие

Освен ако онова не беше майтап, който за пореден път не схващам

PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- Interpreter
- Forsaken
Ми, общо-взето така излиза. Но както е известно, в казармата всяка заповед е предпоследна ;р Гибли пък тръгва да търси логика тук. Лошо няма, но както казах, водещото е тенденцията, тъй че пълният член и куп други неща, които сега знаем като верни, след време ще си отпаднат като стой, та гледайMoridin wrote:Ахаа!
Значи все пак е "отвреме - навреме" ????

И за разнообразие...
Напоследък все по-често чувам употреба на глаголни спрежения от типа "правимЕ, пишемЕ, говоримЕ". Радвам им се почти толкова, колкото на омешаната употреба на пълен и кратък член.
Ако има някой озадачен -
правЯ - правим
пишА - пишем
говорЯ - говорим
но
казваМ - казвамЕ
налазваМ - налазвамЕ
стреляМ - стрелямЕ
(Да, виждам, че темата е "Кривопис", ама няма "Кривоговор"
)
Напоследък все по-често чувам употреба на глаголни спрежения от типа "правимЕ, пишемЕ, говоримЕ". Радвам им се почти толкова, колкото на омешаната употреба на пълен и кратък член.

Ако има някой озадачен -
правЯ - правим
пишА - пишем
говорЯ - говорим
но
казваМ - казвамЕ
налазваМ - налазвамЕ
стреляМ - стрелямЕ
(Да, виждам, че темата е "Кривопис", ама няма "Кривоговор"

The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Като се замисля, май правилната форма е "от време на време", точно защото става въпрос за логическо свързване - т.е. действието се случва в отделни моменти, без някаква ясна последователност или периодичност. В случая, комбинацията на предлозите "от" и "на" изразяват точно непоследователността на действието, така че не е правилно да се пишат слято, защото така се променя смисъла. Проблемът е, че съществува наречие "навреме", но неговото значение е "в точно определения час", а не "в някакъв момент от времето". В същото време, наречие "отвреме" не се използва в съвременния български език, въпреки че си остава архаизъм (със значение "от едно време насам").
По подобен начин се обяснява и примера на Калин: имаш описание на някакъв пространствен интервал - от "горе" до "долу", където двете наречия указват началната и крайната точка. От друга страна, "отгоре" указва конкретно местоположение, т.е. смисълът вече се променя.
По подобен начин се обяснява и примера на Калин: имаш описание на някакъв пространствен интервал - от "горе" до "долу", където двете наречия указват началната и крайната точка. От друга страна, "отгоре" указва конкретно местоположение, т.е. смисълът вече се променя.
This signature is not yet rated
- BaYa
- Forsaken
Аз пък, с все шашкавият ми кривопис, към тези -мЕ-та съм имала алргия винаги!!Moridin wrote:@Ицо - просто има нещо чаровно в това с "е"-то, аз затова![]()
@Живко - пак не стана ясно обаче "от време на време" или "отвреме (-) навреме", щото според Гибли това не са наречия (и има известно семантично право)

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!