Става ли Английският за чеп за зеле, или не? ^_^

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Locked
Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Jun 15, 2007 6:19 pm

Джайми, 10-те страници спор са за това дали английският е най-великият език (и в последсвтие, има най-великата литература) на Планетата!
Бая, искам да ми извадиш цитат от пост, където аз или Роланд казваме нещо такова - че английският е най-велик или че има най-велика литература.

А темата беше за една страница, само че стана десет. Просто трябваше да се изредят пет-шест човека да обяснят на трубадура, че не е в час и да се приключва. А аз лично му поставих няколко въпроса, на които той можеше да отговори, но не го направи.

ИМЕННО това с най-великият език и най-великата литература беше изместването от темата. То НЕ беше част от нея. Прочети ми дългия обяснителен пост по-горе и спри да се държиш неадекватно.
Така или иначе всеобщото мнение е да спрем да се занимаваме с тоя топик. Просто няма какво повече да се каже.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Jun 15, 2007 9:14 pm

Trip, вече сериозно почва да втръсват толкова чувсвителност. Така че отговарям на враждебно настроеният ти горен пост и приключван с темата. Отново!
Освен че до сега никога не съм се държала неадекватно (С малки изключения преди година и нещо, от незнание.), намирам че започваш да пренебрегваш добрият тон!
Аз също съм сметнала топика за изчерпан, затова не съм писала нищо от 3 страници насам, поне. Намирам дискусията за съвсем изчерпана и перфектно обяснена и обсъдена от всички! И съвсем на шега отговорих на Джайми защото прецених че толкова дълга тема, и изписана толкова бързо, го е подвела и не е разбрал добре за какво сме се дърлили всичките десет страници!
Това ти твърдение (и няколко други в подобен тон) бяха разковничето на раздора, понеже ОГРОМНА и най-добрата литература в историята, са доста категорични количествени окачествявания!
Trip wrote:Все пак е езикът, на който е написана ОГРОМНА част от най-добрата литература в историята.
След като ти поясни че все пак не си искал да кажеш точно това което си написал (или не сме те разбрали правилно), май спорът-разговор изветря сам по себе си.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Jun 15, 2007 11:46 pm

Е па добре де, ама що пък постоянно ми викате Джейми, Джайми и тем подобни... :roll:
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jun 18, 2007 11:43 am

Амииии! :shock: Как да ти викаме, ако не Джайми (или с -е-, макар че ти не обичаш)???? :roll: Нали това ти е ник-а! Или поне така пише!!! :P :wink:
:mrgreen:

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Jun 18, 2007 12:06 pm

Какъв Джайми, той си е същински Хайме :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
This signature is not yet rated

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jun 18, 2007 3:29 pm

Миииииии, да! Прайлна забележка!!! Такъв си е!!! :wink:
:lol: :mrgreen:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Jun 23, 2007 12:42 am

По-добре кысно отколкото никога, пык и сега ми е скучно и успях да изчета темата.

До Роланд и Емо:
Момчета, ако ще мерите англоезични пишки, за които сте сыбирали сантиметри от ненам колко на брой страни (Англия, Щатите, Австралия, Нова Зеландия, Канада и т.н.) с една единствена френска патка - е няма да стане.
Айде сега като добри дечица сумирайте руската, френската, италианската, испанската, немската и прочее литератури и тогава сравнявайте.
Това, че англичаните са се оказали предприемчиви пичове и са разпиляли семенна течност по по-голямата част от земното кылбо не прави езика им по-добыр от останалите. Айде пробвайте да работите с брой велики автори на глава от населението, а? То мноо ясно, че там кыдето има повече образовани люде, ще има и повече литература. Ебаси...

Иначе, ингилизкият е харен, щот е прост и функционален (на, римувах ви го). Учи се лесно на достатычно високо ниво, а и без това е матерен на половината свят. Така че за мен това е по-добрият вариант от някви измислици като есперанто.
Обаче не може да стыпи и на малкия прыст на романските езици като благозвучност и напевност. А северно-американският акцент си е направо откровено отвратителен (ако знаете колко канадски врата ми се приисква да извия на ден...най-вече женски между другото).

Що се отнася до ефективност - според мен с всеки един от белите езици можеш да направиш каквото си поискаш, стига да ги познаваш добре. Симеоне, пиле, мое ли да ми дадеш английски еквивалент на "бе"?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Sat Jun 23, 2007 4:58 am

този спор малко се е поизчерпал така като гледам,но все пак ми се струва удачно да вмъкна една мисъл - възходът на англииската литература като че ли съвпада изключително точно с възхода на британската империя.
едва ли шекспир (примерно) щеше да го интересуват гнилочите в дания,ако се беше родил в африка.
по-вероятно щеше да го интересува банановата реколта и свързаното му с това оцеляване.
идеята ми е,че ако примерно германия беше станала най-голямата колониална империя преди 7 века,най-многобройните литературни творби днес щяха да са на немски език :)
също така съм сигурен,че след 50 гидини новите класики ще са предимно на американски автори,дори и при положение,че американците не са сами в хегемонията си днес - просто ще имат стабилна основа,в-у която да стъпят :)
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jun 23, 2007 10:06 am

В тази тема беше изписано само около 30 пъти, че не обсъждаме историческите фактори и причините, а спорим единствено за ФАКТА. Така че, Амели, не виждам пачиму да меря английската пишка с 5 други накуп, след като всички, които ми спореха тук, крайно неадекватно твърдяха, че всяка една от тия пет е равностойна като размер на нея?

Колкото да останалото - щом казваш :lol:

Я впрочем ми дай аналог на "shall" :)
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jun 23, 2007 10:11 am

Хъх? Нека? Ще? Да? Кво пък му е на шел. Има си съвсем читави преводи в зависимост от контекста. Докато "стига бе" наистина няма аналог на "бе" в английския :mrgreen:

Симеоне, разбирам, че английският е много над руския и всичко, но плз почни да пишеш "почему" правилно, щото изнервяш вече :evil:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jun 23, 2007 10:15 am

Пиша по слух. А shall знам, че можеш да го преведеш, но тва не променя факта, че носи съвсем различна отсянка от "will", която не можеш да пренесеш на бг. Пък "стига бе" се превръща в "get real" и без да има думи, които да отговарят на всяка поотделно... Изобщо що за глупост? Се едно да се тупат в гърдите англоговорящите, че не можеш да им преведеш паразитното "and stuff" в края на изречението.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jun 23, 2007 10:18 am

"и тем подобни", "и т.н.", "и прочие"......

Shall когато изобщо се употребява за "ще", е просто граматически коректната в близкото минало форма за първо лице и отсенките й се дължат единствено на леко архаичната употреба. Подобен ефект на български спокойно се постига примерно с "беше" и "бе" (казвам подобен, ясно, че не е същият)

а "бе" като частицата има доста повече употреби от "стига бе", дори да преведем "стига бе" като гет риъл, което всъщност изобщо не е смисълът, който аз вложих в "стига бе", а по-скоро "leave me be" :) (но тук пак няма нищо се ефекта на бе-то всъщност).

Едит: еми не пиши по слух. Все едно аз да пиша epal. Тъпо е и ти ще се смееш нали.
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jun 23, 2007 10:21 am

Ама защо изобщо споря пак в тая тема? :lol: :lol: :lol:

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Jun 23, 2007 10:27 am

Щот сте че.по.ве :mrgreen:
- чвор|втулка, запушалка, тапа|пробка|канела, клапан, кран|канелка|клечка, клин, колче, щифт, шплинт
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Jun 23, 2007 2:31 pm

Ma аз не се заяждам за "бе"-то. :cry:
Просто най-чистосырдечно питах по-сведущите от мен дали има аналог в английския, щото оня ден се опитвах да го обясня на колегите...
Изобщо, имам проблем с изразителността на английския. Може да е щото не го знам добре, но дори по-жаргонния инглиш ми се струва слаб за израз на нещо по-емоционално и силно. Казаното на английски винаги ми звучи леко суховато като новинарски или научни писания. Леко stiff е. Вероятно вината е в мен - тва все пак е чужд език за мен и не мога да вникна пылноценно в него, ма с френския нямах такыв проблем. Французите и се учудват както трябва, и са саркастични както трябва.... Псуват както трябва... Ба ли го?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.