Кът на програмиста...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Sep 15, 2007 1:05 am

а)Като гледаш резултатите, а не причините, не прави гръмки изказвания относно причините.
б), Ще ме прощаваш, ама тая "статистика", "от твоя собствен опит" (двете леко си противоречат) някак няма как да я приемем за мерило. На Роум статистиката му е различна, моята е друга, сигурно на произволен човек е съвсем седма.
в)Предразсъдъците са доста намалели и това е една от причините жени програмистки въобще да има или да не са явление. Но от една страна аз все още си спомням момента в който служителката при записване за кандидатстване след 7-ми клас ми обясни, да се запиша във финансово-стопанската, къде ще ходя в СМГ, математиката не е за момичета. И това е разпространено явление. Да, никой не забранява или осъжда момичетата, които се занимават с точни науки, само ги гледат странно. Което може и да е достатъчно в една по-разбалансирана възраст. От друга страна - жените просто мислят за един куп всекидневни дейности повече, отколкото мъжете. Да, това резултира в това, че те не са толкова отдадени и разбиращи от техника, дори тя да е професията им. Но това не е генетично обусловено.

А за тролването - бе... когато написа , че е добре известен факт, че жените не се оправят с компютър много плашещо ми заприлича на някой друг.
ЕДНА ЖЕНА НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ОБИЧА КОМПЮТЪРА И ЗА НЕЯ ТОЙ Е ПРОСТО СРЕДСТВО И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ.
Нека го формулираме като "Много по-малко жени, отколкото мъже могат да обичат компютъра си" (без капс) и ще считаме сделката за приключена. А за колите - не, тях жените ги приемат за средство също колкото, ако не и повече от колите, поне познатите ми жени. Бтв, аз обичам компютъра си, съвсем отделен е въпроса, че не го разбирам.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Sat Sep 15, 2007 3:53 am

Първо - не съм казал, че жените генетично са глупави или че нямат логическо мислене. Казах, че техническите дисциплини са им крос скилс, и вдигат по-бавно на тях. Мъжете също имат такива дисциплини.

Най-близко ми е мнението на Драгън. При милион жени и милион мъже, мъжете с технически таланти ще са много повече.

Да се отчета и аз със статистика. За УКТЦ-ТУ-две работи, познатите ми жени, които ползват компа за нещо различно от филми/музика/поща/офис са 0 (нула).

Просто е - елфите учат лесно магия, джуджетата - технологии. Варварите вдигат атака, таурите спел пауър...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Sep 15, 2007 8:41 am

Морв, Морв...... *въздъх*

БАС, че мисля за повече всекидневни дейности от теб :mrgreen:

@QkY - така ли :roll:
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Sep 15, 2007 8:44 am

Moridin wrote:
ЕДНА ЖЕНА НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ОБИЧА КОМПЮТЪРА И ЗА НЕЯ ТОЙ Е ПРОСТО СРЕДСТВО И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ.
Това тролизъм ли беше? Щото моите наблюдения са точно обратни. Жените обичат компютрите си, докато за мъжете са просто, само и единствено инструменти.

Компютъра е нещо което служи за вършене на работа и игра и други подобни. Не ме интересува кутията с какъв дизайн е, и т.н. , като ми се наложи да работя на машина различна от моята - ами ако върви някакво Visual Studio и има нормален монитор и връзка с интернет - не псувам много много.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Sep 15, 2007 8:45 am

Ма май си повтаряме едни и същи неща отново и отново :)
Corwin wrote:Първо - не съм казал, че жените генетично са глупави или че нямат логическо мислене.
Хм. Дотук започна добре...
Corwin wrote:Казах, че техническите дисциплини са им крос скилс, и вдигат по-бавно на тях. Мъжете също имат такива дисциплини.
...
Просто е - елфите учат лесно магия, джуджетата - технологии. Варварите вдигат атака, таурите спел пауър...
...ама това не го разбрах. Просто не го разбрах, особено в комбинация с предишното :)

Моля те - наистина, съвсем сериозно и добронамерено - да ми обясниш точно какво имаш предвид под "cross-skill" тук, сега, в нашия физическо-биологично-социален свят и общество. Иначе просто не мога да разбера съвсем точно какво всъщност казваш :) Възможните значения, които ми идват на мен наум, са горе-долу тези:

- талант, който е специфичен за определен "клас" същества и същества от друг "клас" просто нямат необходимите физически качества или "mindset / склад ума" (а някой няма ли най-накрая да намери хубав превод на български на това руско нещо), за да го развият до същата степен;

- талант, който е специфичен за определена социална група същества и същества от други социални групи не биват окуражавани да го развиват, не биват окуражавани изобщо да мислят да го развиват;

Ъ... мдам, наистина не ми идва наум трето възможно значение на "cross-skill" в контекста на този разговор.

Ако действително имаш предвид първото значение - че "неспособността" на жените да овладеят технически умения била вродена - значи пак се връщаме на генетиката и биологията и от една страна би ми било много интересно да разбера на какво базираш подобно твърдение (освен статистика, която вече казах, че не приемам заради влиянието на обществото) - и какво тогава имаш предвид с първото си изречение "Първо - не съм казал, че...".

Ако нямаш предвид нито първото, нито второто, а нещо съвсем различно, кажи какво :) Иначе няма смисъл така, ако не се разбираме :)
Corwin wrote:Най-близко ми е мнението на Драгън. При милион жени и милион мъже, мъжете с технически таланти ще са много повече.
Като казваш "таланти", наистина ли имаш предвид "вродени таланти", а не "развити таланти, съзнателно развивани таланти"?
Corwin wrote:Да се отчета и аз със статистика. За УКТЦ-ТУ-две работи, познатите ми жени, които ползват компа за нещо различно от филми/музика/поща/офис са 0 (нула).
Ох... мдам, всъщност е възможно. Явно извадките ни наистина се различават - но аз продължавам да си скимтя за това, че това може да е резултат на нещо повече от генетична обусловеност :)

Уф. А тук пак да си кажа и нещо друго, което май и в други подобни дискусии е било пропускано. Май доста хора, съзнателно или несъзнателно, включват в разсъжденията си и това, което са виждали из технически или матоматически ориентирани специалности по университетите. Сега... не казвам, че във вече десетте си години из ТУ и ФМИ не съм виждал жени, за които хич да не ми е ясно какво правят там (сигурно съм разправял историята за записките от лекцията, "озаглавена" "Обект на ориентираното програмиране"... нататък просто не четох); но всъщност не смятам, че това трябва да бъде някакво мерило - и не само защото съм виждал там и мъже, за които хептен пък нямам представа защо са решили, че им е там мястото (няма да забравя един мой колега, съгрупник във ФМИ, който ми се обиди, когато на курсовата работа по "Мрежова сигурност" му писах 5 точки от 30, и така и не можа да разбере защо не удрям едно рамо на съгрупник). Специално с българските ВУЗ-ове положението все още е малко странно:
- все още го има моментът с популярните, модерни специалности, с "дай да вляза, дай да запиша една информатика, пък после ще мисля дали изобщо искам да се занимавам с нещо подобно, ама ще ми стои добре на дипломата";
- все още из куп учебни заведения я има щуротията със "задължително първо желание" (не е официална терминология, но ми се струва една от по-добрите формулировки), което още повече окуражава хората да пишат първо "модерните" специалности, пък там каквото стане, и се получава малко нещо омагьосан кръг;
- все още в твърде малко учебни заведения имаш възможност да влезеш да учиш в този унуверситет и чак след семестър-два-три да кажеш какво точно искаш да учиш, след като вече имаш поглед върху нещата отвътре и си се ориентирал какво наистина ти е интересно (сестра ми отиде в Mount Holyoke College с ясната идея, че ще завърши химия и биология, ама после баща ми успя да я убеди през втория семестър да вземе един курс микроикономика, просто ей така, да види дали пък няма да й е интересно, и в момента тя се занимава с оценка на high-risk investments за всъщност доста известна английска банка)

За УКТЦ... със средното образование пък е още по-силен факторът "социален натиск", този път от страна на родители. Твърде много хора познавам, които са влезли и завършили гимназията, която родителите им са казали, че трябва да завършат - и в някои случаи решението на родителите е било много добре обосновано и доказано от времето след това, но в някои случаи ич па не са били прави. Но все пак... да, в интерес на истината имам поне две бивши съученички от СМГ, на които бих се доверил да ми изберат и сглобят компютър, ако не ми се занимава с това - а на мен обикновено не ми се занимава :) И доста повече бяха тези, които след това се бухнаха с главата напред в информатичните специалности във ФМИ и им хареса, и се справиха твърде добре.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Sep 15, 2007 9:21 am

Roamer wrote:
Corwin wrote:Най-близко ми е мнението на Драгън. При милион жени и милион мъже, мъжете с технически таланти ще са много повече.
Като казваш "таланти", наистина ли имаш предвид "вродени таланти", а не "развити таланти, съзнателно развивани таланти"?
Нали знаеш, че няма такова нещо като съзнателно развит талант? Ако смяташ, че има - стани следващия Бетовен.

Има хора които стават за инженери и програмисти (слагам ги двете накуп, защото и двете са изкуството да правиш нещата просто и работещо).

Ако нямаш mind-set- а за една професия, можеш да добуташ най-много до над посредствен. Високите нива просто са затворени за теб и за усилиятата ти важи law of diminishing results.

Мама му дееба - ако този спор се водеше на тема от каква част от мъжете и жените стават за миньори или детски възпитателки, всички щяхме да видим колко е смешен.

От друга страна жените са талантливи генетично в дизайна - архитетките бяха страхотни в създаването на адски красиви и елегантни сгради, докато колегите им наблягаха върху такива които могат да бъдет построени.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Sep 15, 2007 9:41 am

The Dragon wrote:
Roamer wrote:
Нали знаеш, че няма такова нещо като съзнателно развит талант? Ако смяташ, че има - стани следващия Бетовен.

Има хора които стават за инженери и програмисти (слагам ги двете накуп, защото и двете са изкуството да правиш нещата просто и работещо).

Ако нямаш mind-set- а за една професия, можеш да добуташ най-много до над посредствен. Високите нива просто са затворени за теб и за усилиятата ти важи law of diminishing results.
Ъъъъъ... квик!

Чакай, чакай - говорим за различни неща :) Само две думи, за да се разбираме, а после трябва да бягам пак...

Като казвам "съзнателно развит талант", нямам предвид да тръгнеш от никакви способности и да станеш много добър; имам предвид съзнателно развитие на вече съществуващ талант! Имам предвид това, че има жени, които имат правилния склад ума, но им бива обяснявано, че няма смисъл да копат в тая посока, няма да получат професионална реализация, няма да получат признанието на колегите си, няма да прокопсат, защото така или иначе не не биха могли и няма смисъл да губят усилия в тази посока - няма смисъл да пробват в университета, няма смисъл да пробват в гимназията, бе изобщо няма смисъл да започват да се занимават с матоматика и програмиране, да си гледат там куклите и готвенето и да се научат да пишат на машина, пък после ще се оженят и няма какво да му мислят.

"Съзнателно развит талант" казвам като противопоставяне на "закърнял поради липса на внимание талант", не като развитие на "никакъв вроден талант".
The Dragon wrote:Мама му дееба - ако този спор се водеше на тема от каква част от мъжете и жените стават за миньори или детски възпитателки, всички щяхме да видим колко е смешен.
Ммм, съжалявам, но не съм съгласен. Ти говориш за умения, които наистина са class skills по рождение и другата група същества просто не би могла да ги развие. При миньорството причините са физиологични - грубата сила и издръжливостта (макар че... абе... таковата... ти виждал ли си женски отбор по хандбал? :plez:), при възпитанието на деца са по-скоро биологични - майчински инстинкт (макар че... абе... като си припомня учителката ми по плуване, за която дългият метален прът не беше средство да помогне на децата да се приберат от средата на коридора, а беше просто дълга пръчка, с която да ги бие по раменете и главите - истински удари, със сила - докато не се приберат сами).

За техническите умения просто не съм съгласен.
The Dragon wrote:От друга страна жените са талантливи генетично в дизайна - архитетките бяха страхотни в създаването на адски красиви и елегантни сгради, докато колегите им наблягаха върху такива които могат да бъдет построени.
Това вече е интересен пример, макар че пак ми се вижда малко обобщен - аз пък имам позната, която следва архитектура и си е облепила прозорците в стаята в Студград с чертежи на проектирани от нея неща, които са си по-скоро функционални, отколкото красиви. Но за това малко по-късно... сега трябва да бягам :?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Sep 15, 2007 10:13 am

Бе, има разлика между
щото е добре известен факт, че на жените липсва базова интуиция за работа с компютър
и
ако вземем извадка да речем по 100000 мъже и жени - при колко от тях ще се окаже, че го има този талант.
При единия случай говорим за неналичие на талант, при другия за някаква генетична лоботомия. Така че с Драгън донякъде бих могла да се съглася, макар пак да смятам, че това е до голяма степен резултат от средата и не е неотменимо правило.
I don't wanna die

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sat Sep 15, 2007 10:58 am

Разваляте ми хубавата кръгла бройка постове, като ме карате да поствам сега...

Относно талантите, развиването им и прочие - мъжете и жените са от един биологичен вид, НО са различни. Мозъка на мъжете е по-тежък от женския (1200 грама средно, 1000 за жените, ако не ме лъже паметта). Защо? Значи ли това, че сме 20% по-умни? Не, разликата е в това, че частите от мозъка, свързани с движението и координацията са по-големи, отколкото при жените (примерно малкия мозък). Еволюция братче - като метнем копието, трябва да уцелим мамута, а и да бягаме преди да ни е забучил на бивните. Е, съществува и женския отбор по хандбал, но хайде да говорим за изключенията? И без това с изтъкването им няма да постигнем нищо.

Е, сивото вещество ни е различно ок? Не е само малкия мозък, който е по-голям. Има и други разлики. Tук вече са по-тъмни територии, първо, защото не ги познавам добре (не се включваха в учебния материал в училище, примерно) и второ, защото ако някой ви каже, че разбира как действа мозъка, можете да го обявите за лъжец. Но не е нужно да си експерт, за да знаеш, че мъжете и жените мислят различно. Генетично мъжете са по-предразположени към точните науки, а жените - към хуманитарните. Това е Факт, не е нещо, което си го смучем от пръстите, а Факт. Това не означава, че жените са подложени на генетична лоботомия и нямат шанс да станат инженери, никога. Същото важи и за мъжете и хуманитарните дисциплини. Е, средата, в която живеят, оказва влияние - една жена, която би могла да е страхотен инженер, може цял живот да преде дрешки за децата и да пише на машина. На нея сигурно ще и е по-трудно да попадне в Техническия университет, отколкото на един мъж. Което не променя гореспоменатия Факт.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Sep 15, 2007 11:41 am

Тънди, не че нещо, ама това за масата на мозъка къде си го чел? Всъщност съотношението е 1350 към 1250 грама средно (вземи тези 100 грама чист интелект в белтъчна форма), като има и жени над средното за мъжете и мъже с под средното за жените. Един от добрите примери за мъж с малък мозък е бил Айнщайн. Бтв, расата с най-тежък мозък са ескимосите - около 1,5 килограма. Не съм чула това да ги е направило раса на ако не гении, то поне много надарени хора. Освен това разликата в масата не идва от сивото вещество, а от "буферните" клетки, които защитават мозъка от нараняване и т.н.
В смисъл, размерът всъщност няма чак толкова голямо значение.
I don't wanna die

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Sat Sep 15, 2007 11:41 am

Spoiler: show
Roamer wrote:
The Dragon wrote:
Roamer wrote: Като казваш "таланти", наистина ли имаш предвид "вродени таланти", а не "развити таланти, съзнателно развивани таланти"?

Ъъъъъ... квик!

Чакай, чакай - говорим за различни неща :) Само две думи, за да се разбираме, а после трябва да бягам пак...

Като казвам "съзнателно развит талант", нямам предвид да тръгнеш от никакви способности и да станеш много добър; имам предвид съзнателно развитие на вече съществуващ талант! Имам предвид това, че има жени, които имат правилния склад ума, но им бива обяснявано, че няма смисъл да копат в тая посока, няма да получат професионална реализация, няма да получат признанието на колегите си, няма да прокопсат, защото така или иначе не не биха могли и няма смисъл да губят усилия в тази посока - няма смисъл да пробват в университета, няма смисъл да пробват в гимназията, бе изобщо няма смисъл да започват да се занимават с матоматика и програмиране, да си гледат там куклите и готвенето и да се научат да пишат на машина, пък после ще се оженят и няма какво да му мислят.

"Съзнателно развит талант" казвам като противопоставяне на "закърнял поради липса на внимание талант", не като развитие на "никакъв вроден талант".
The Dragon wrote:Мама му дееба - ако този спор се водеше на тема от каква част от мъжете и жените стават за миньори или детски възпитателки, всички щяхме да видим колко е смешен.
Ммм, съжалявам, но не съм съгласен. Ти говориш за умения, които наистина са class skills по рождение и другата група същества просто не би могла да ги развие. При миньорството причините са физиологични - грубата сила и издръжливостта (макар че... абе... таковата... ти виждал ли си женски отбор по хандбал? :plez:), при възпитанието на деца са по-скоро биологични - майчински инстинкт (макар че... абе... като си припомня учителката ми по плуване, за която дългият метален прът не беше средство да помогне на децата да се приберат от средата на коридора, а беше просто дълга пръчка, с която да ги бие по раменете и главите - истински удари, със сила - докато не се приберат сами).

За техническите умения просто не съм съгласен.
The Dragon wrote:От друга страна жените са талантливи генетично в дизайна - архитетките бяха страхотни в създаването на адски красиви и елегантни сгради, докато колегите им наблягаха върху такива които могат да бъдет построени.
Това вече е интересен пример, макар че пак ми се вижда малко обобщен - аз пък имам позната, която следва архитектура и си е облепила прозорците в стаята в Студград с чертежи на проектирани от нея неща, които са си по-скоро функционални, отколкото красиви. Но за това малко по-късно... сега трябва да бягам :?
Значи можеш да приемеш факта, че жените и мъжете се различават физиологически по полови белези (не знам как по-меко да го кажа :)), по грубата сила и издръжливостта, по желанието им да се занимават с технически дисциплини, но не и по бързината с която ги възприемат?

Под крос скилс разбирам умения, които не са присъщи на човек. Които изискват повече време и усилие за възприемане, и които когато достигнат определена граница просто почти не могат да се развият повече.

И разбира се вярвам ти, че познаваш жени, на които им е интересно да се занимават с компютри и възприемат свързаните с тях неща по бързо от мен или теб, но те са си точно това - изключения.

И още нещо. Разбира се нито аз, нито предполагам Драгън или Жоро се занимават в свободното си време с генетични изследвания или някой изобщо е доказвал нещо подобно строго теоритично. Ние се основаваме на личен опит. А ти?
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Sep 15, 2007 11:55 am

Корвин, спорът изначално беше за това дали жените са генетично увредени технически. Не дори за по-малко талант, за липсата на какъвто и да е такъв.
Първо, не смятам, че това, че сред тях има по-малко гении е доказателство за това. Ако вземем за пример математиката (нещо с което аз имам опит) изключително добрите математици бяха 5:1 момчета. От друга страна и забележително лошите бяха в същото съотношение. Докато момичетата си поддържаха в общия случай стабилно средно ниво. Това обаче не прави средната жена по-лош математик от средния мъж. Т.е. на вас, техничари, се падат също толкова стругари, бояджии и обикновени пияници, които след 3 последователни разяснения как работи компютъра все още няма да зацепват що да не го изключват направо от контакта.
Що се отнася до хладилника, за който Драгън обянява упорито - да, не знам точно как работи за разлика от половината мъже тук. Може би дори ще го схвана по-бавно от повечето мъже тук, ако тръгнат да ми го обясняват, но е главно защото от един момент нататък престанах да се разбирам с физиката и най вече с физика (Николов, Драгън и Тъндър ще се сетят за кой говоря).
I don't wanna die

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Sat Sep 15, 2007 12:20 pm

Corwin wrote:Значи можеш да приемеш факта, че жените и мъжете се различават физиологически по полови белези (не знам как по-меко да го кажа :)) ...
Да.
Corwin wrote:...по грубата сила и издръжливостта, ...
Да.
Corwin wrote:...по желанието им да се занимават с технически дисциплини...
Не! Това пък кога съм го казвал?! :) Не казвам ли през цялото време, че желанието им е подтискано, дори когато го има, така че не можем да съдим обективно за него?
Corwin wrote:...но не и по бързината с която ги възприемат?
Ми така де, това не го приемам :)
Corwin wrote:Под крос скилс разбирам умения, които не са присъщи на човек. Които изискват повече време и усилие за възприемане, и които когато достигнат определена граница просто почти не могат да се развият повече.
Демек все пак говориш за вродени кажгодета - ми не съм съгласен.
Corwin wrote:И разбира се вярвам ти, че познаваш жени, на които им е интересно да се занимават с компютри и възприемат свързаните с тях неща по бързо от мен или теб, но те са си точно това - изключения.
За пореден път - не можем на базата на резултати, които виждаме в съвременното общество, да съдим за причините, без да вземаме предвид самото съвременно общество като такова. Ма омръзна ми да го повтарям бе! :)

Разбира се, че познавам жени, които се занимават с програмиране, а не би трябвало, лично на тях не им е присъщо. Разбира се, че познавам жени, които пипат компютъра с едно пръстче, отдалеч, и като им кажеш да включат монитора, натискат бутона за изхвърляне на дискетата от флопито. Разбира се, че познавам студентки, които си озаглавяват записките "Обект на ориентираното програмиране". Не съм казал, че няма такива :)

В същото време познавам жени, които знаят повече за мрежи и операционни системи от повечето ми познати - дори от тези, които са взимали изпити по тези дисциплини; ако някой някога се е занимавал по-сериозно с българския Интернет пазар и българските Интернет доставчици, вероятно е чувал за Ади от Орбител или Румяна от Спектър :)

В същото време познавам мъже, които излизат от ФМИ и ТУ със съответните специалност, а след това прекарвам ЕДИН ПРОКЛЕТ ЧАС да им обяснявам каква е разликата между server-side и client-side изпълнение на неща при уеб-приложения и кое трябва да пишат на JavaScript и кое на Perl. Познавам мъже, които гледат компютъра уплашено, а уж от три-четири години би трябвало да могат да работят с него.

В обществото, в което живеем, с митовете, които то си е изградило, се получава хубавата self-fulfilling prophecy за жените-инженери и морските свинчета (да, първоначално е било за инженери, не за програмистки, и съм го чул от жена, която е завършила ВМЕИ през '75 или '76 и оттогава насам си изкарва хляба с много качествено програмистване :)). В обществото, в което живеем, една жена, която на 14 години е започнала да пише асемблерски фърмуер за рекламни табели, и баща й и брат й са се доверили на това, което е написала, и са го сложили по улиците на голям български град - тази жена на 21 години, с вече три години официален трудов стаж като програмистка, кандидатства за нова работа - и отсреща й казват "Ми то хубаво, видях какво си правила, разпитах те, знаеш, можеш, тестовата задачка я направи прекрасно, ама според мен от жена програмист не става, съжалявам". Да, чула е дословно тези думи - "според мен от жена програмист не става". Е, кажи ми как в такова общество едно 11-годишно момиче да реши да се занимава с програмиране?!

Очевидно има 11-годишни момичета, които решават да се занимават с програмиране - иначе нямаше как да се стигне и до тази :) Но 11-годишните момичета, които решават да се занимават с програмиране, са само тези, които имат волята и бунтарския дух да се противопоставят на клишетата и митовете на обществото - същото общество, което гледа съвсем нормално на това едно 11-годишно момче да започне да се занимава с програмиране. Е те т'ва според мен до голяма степен води до резултатите, които виждаме.

Не казвам, че това е единствена причина - казвам просто, че нямаме право да я игнорираме! Нямаш право да кажеш "ето ги резултатите, те могат да се дължат на вродена неспособност, значи се дължат на вродена неспособност, не може да има нищо друго, което да е оказало влияние". Докато не видим общество, в което този фактор ГО НЯМА, не можеш да знаеш какво е относителното значение на различните фактори!
Corwin wrote:И още нещо. Разбира се нито аз, нито предполагам Драгън или Жоро се занимават в свободното си време с генетични изследвания или някой изобщо е доказвал нещо подобно строго теоритично. Ние се основаваме на личен опит. А ти?
За мен е достатъчно това, че знам, че все още няма научни доказателства за точно тази генетична обусловеност. Докато не се появят такива, ще ръмжа и ще скачам всеки път, когато някой се опитва да представи този мит за доказана истина, като използва думи като "генетично", за да го направи да изглежда научно.

Dragonsnake
Farmer

Post by Dragonsnake » Sat Sep 15, 2007 1:32 pm

"mindset / склад ума" (а някой няма ли най-накрая да намери хубав превод на български на това руско нещо)

настройка на ума ?
"My motto is: Misinformed opinion." Jeff Somers

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Sep 15, 2007 1:49 pm

Нямам време да прочета подробно последните няколко поста, но искам да отбележа две неща:

а) Противно на това, което Морви си мисли, спорът НЕ Е за генетична лоботомия и генетични качества. ИМЕННО цитатът с интуицията, от който започна всичко (моят тролещ цитат ;р) означава, че В НАСТОЯЩИТЕ СОЦИАЛНО-БИОЛОГИЧНО-ПРОФЕСИОНАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКО-намсикви си условия, това са фактите. Интуицията според мен не е нещо генетично, може би е по-правилно да кажа "усет" - това, което жените нямат (по моята статистика). Какви с апричините, дали някой ги е спъвал да се развиват, дали това, дали онова, се тая, това е резултатът.

б) Драгъне, нещо разбра превратно това с "обичта". Нямам предвид да обичаш конкретния предмет компютър Генчо на твойто бюро. Имам предвид да си познаваш перфектно машината, да можеш да се оправиш с нея във всеки момент, да я поддържаш, да я разбираш. Това е. Което жените не правят. Повечето.

Пенчев и Морви ми се струва, че доста превратно разбраха това на Тънди за мозъка, но както и да е...
This is it. Ground zero.