Ма май си повтаряме едни и същи неща отново и отново
Corwin wrote:Първо - не съм казал, че жените генетично са глупави или че нямат логическо мислене.
Хм. Дотук започна добре...
Corwin wrote:Казах, че техническите дисциплини са им крос скилс, и вдигат по-бавно на тях. Мъжете също имат такива дисциплини.
...
Просто е - елфите учат лесно магия, джуджетата - технологии. Варварите вдигат атака, таурите спел пауър...
...ама това не го разбрах. Просто не го разбрах, особено в комбинация с предишното
Моля те - наистина, съвсем сериозно и добронамерено - да ми обясниш точно какво имаш предвид под "cross-skill" тук, сега, в нашия физическо-биологично-социален свят и общество. Иначе просто не мога да разбера съвсем точно какво всъщност казваш

Възможните значения, които ми идват на мен наум, са горе-долу тези:
- талант, който е специфичен за определен "клас" същества и същества от друг "клас" просто нямат необходимите физически качества или "mindset / склад ума" (а някой няма ли най-накрая да намери хубав превод на български на това руско нещо), за да го развият до същата степен;
- талант, който е специфичен за определена социална група същества и същества от други социални групи не биват окуражавани да го развиват, не биват окуражавани изобщо да мислят да го развиват;
Ъ... мдам, наистина не ми идва наум трето възможно значение на "cross-skill" в контекста на този разговор.
Ако действително имаш предвид първото значение - че "неспособността" на жените да овладеят технически умения била вродена - значи пак се връщаме на генетиката и биологията и от една страна би ми било много интересно да разбера на какво базираш подобно твърдение (освен статистика, която вече казах, че не приемам заради влиянието на обществото) - и какво тогава имаш предвид с първото си изречение "Първо - не съм казал, че...".
Ако нямаш предвид нито първото, нито второто, а нещо съвсем различно, кажи какво

Иначе няма смисъл така, ако не се разбираме
Corwin wrote:Най-близко ми е мнението на Драгън. При милион жени и милион мъже, мъжете с технически таланти ще са много повече.
Като казваш "таланти", наистина ли имаш предвид "вродени таланти", а не "развити таланти, съзнателно развивани таланти"?
Corwin wrote:Да се отчета и аз със статистика. За УКТЦ-ТУ-две работи, познатите ми жени, които ползват компа за нещо различно от филми/музика/поща/офис са 0 (нула).
Ох... мдам, всъщност е възможно. Явно извадките ни наистина се различават - но аз продължавам да си скимтя за това, че това може да е резултат на нещо повече от генетична обусловеност
Уф. А тук пак да си кажа и нещо друго, което май и в други подобни дискусии е било пропускано. Май доста хора, съзнателно или несъзнателно, включват в разсъжденията си и това, което са виждали из технически или матоматически ориентирани специалности по университетите. Сега... не казвам, че във вече десетте си години из ТУ и ФМИ не съм виждал жени, за които хич да не ми е ясно какво правят там (сигурно съм разправял историята за записките от лекцията, "озаглавена" "Обект на ориентираното програмиране"... нататък просто не четох); но всъщност не смятам, че това трябва да бъде някакво мерило - и не само защото съм виждал там и мъже, за които хептен пък нямам представа защо са решили, че им е там мястото (няма да забравя един мой колега, съгрупник във ФМИ, който ми се обиди, когато на курсовата работа по "Мрежова сигурност" му писах 5 точки от 30, и така и не можа да разбере защо не удрям едно рамо на съгрупник). Специално с българските ВУЗ-ове положението все още е малко странно:
- все още го има моментът с популярните, модерни специалности, с "дай да вляза, дай да запиша една информатика, пък после ще мисля дали изобщо искам да се занимавам с нещо подобно, ама ще ми стои добре на дипломата";
- все още из куп учебни заведения я има щуротията със "задължително първо желание" (не е официална терминология, но ми се струва една от по-добрите формулировки), което още повече окуражава хората да пишат първо "модерните" специалности, пък там каквото стане, и се получава малко нещо омагьосан кръг;
- все още в твърде малко учебни заведения имаш възможност да влезеш
да учиш в този унуверситет и чак след семестър-два-три да кажеш
какво точно искаш да учиш, след като вече имаш поглед върху нещата отвътре и си се ориентирал какво наистина ти е интересно (сестра ми отиде в Mount Holyoke College с ясната идея, че ще завърши химия и биология, ама после баща ми успя да я убеди през втория семестър да вземе един курс микроикономика, просто ей така, да види дали пък няма да й е интересно, и в момента тя се занимава с оценка на high-risk investments за всъщност доста известна английска банка)
За УКТЦ... със средното образование пък е още по-силен факторът "социален натиск", този път от страна на родители. Твърде много хора познавам, които са влезли и завършили гимназията, която родителите им са казали, че трябва да завършат - и в някои случаи решението на родителите е било много добре обосновано и доказано от времето след това, но в някои случаи ич па не са били прави. Но все пак... да, в интерес на истината имам поне две бивши съученички от СМГ, на които бих се доверил да ми изберат и сглобят компютър, ако не ми се занимава с това - а на мен обикновено не ми се занимава

И доста повече бяха тези, които след това се бухнаха с главата напред в информатичните специалности във ФМИ и им хареса, и се справиха твърде добре.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.