Ще се получи малко дълго, но да опитам. Отзад-напред:
Tigermaster, аз лично през 2003 г. изкарах 4:90 по математика в Техническия, само с подготовката за SAT 2 (в смисъл, че не съм ходил на никакви уроци, а в 12-и клас по традиция не ходех и много на училище

). Явно и тогава са намалявали критериите!
Ако трябва да съм сериозен, на практика единствената причина аз да изкарам този резултат на изпит, на който се явих на шега (всъщност, по молба на мама

), а много други доста подготвени на теория хора да се справят значително по-зле, според мен е, че американските учебници, по които учех за SAT, са на светлинни години от българските, които по това време не бяха мръднали от ерата на соца. Не знам - нека по-старите да си кажат, но за мен сложните родни учебници са напълно неразбираеми за човек с относително абстрактно мислене и не стимулират нищо, освен безсмисленото зубрене.
От тази гледна точка, съм твърдо "за" опростяването на материала.
Passer-by, айде да не започваме цитатна война. Знаеш много добре, че постовете ти бяха груби и от позицията на засегната страна. Общият им тон е такъв.
Ся, за контекста. Всеки реално изказва тези, които са базирани на наблюдения. Нито моите, нито (надявам се) твоите висят във въздуха. В никакъв случай не третирам твърденията, противоречащи на моето, като изолирани. Интерпретирам ИЗОЛИРАНИТЕ твърдения като такива (вярвам ще се съгласиш, че "майка ми казва" не е аргумент в сериозен спор и че аз досега се въздържам от такива). Впрочем аз се въздържам от всякакви аргументи, цитати и статистики в която и да е посока, просто защото не мога да ги открия на прима виста. Това, което цитира Zee, е подобен аргумент, който няма как да се обори и аз не бих опитвал да го направя (но за това малко по-надолу...). Всичко това не значи, че просто си говоря. Интересувал съм се от темата, чел съм за нея, и имам добри спомени (с тази уговорка, че всичко, което твърдя, всъщност не мога да знам дали се отнася за последните две години).
А цитатът от тълковния речник, който си дал, изключва всяка възможност за дискусия, защото - както вече казах - определя абсолютно всеки човек по света като неграмотен. Ако наистина смяташ, че неграмотен е човек "незапознат, неосведомен, непросветен в дадена област" (което логично можеш да тълкуваш и като "незапознат, неосведомен, непросветен в областта на атомната физика или космическото инженерство"), няма смисъл да спорим. При този "широк" смисъл на думата си прав

. Мисля, говорим за друго, обаче.
Zee, не мога да нищо да кажа за изследването, което цитираш. Но все пак спорът тръгна от твърдението, че имаме неграмотни хора, които по брой надвишават тези от края на XIX век. Това просто не е вярно. Но то не се доказва със състезания по математика и по природни науки - в тях неграмотните хора изобщо не участват.
В този смисъл ми се струва, че си говорим за различни неща, защото всичко, което аз твърдя, е (ще се цитирам):
Неграмотните, ако и да са по-голям процент от този през 80-е (но не и през 60-е примерно), изобщо не се увеличават с плашещи темпове - просто получават много по-голяма трибуна за изява, благодарение на интернет. Виж, факт е, че голям процент от високообразованите хора, които системата успява да произведе (и които са все толкова, ако не и повече от тези през 80-е), напускат страната и повече не се връщат. Това - поне според мен - е основният проблем.
В смисъл, не разбирам защо всички отговори влизат в темата с общото намаляване на грамотността. Да, грамотните хора са по-малко грамотни, отколкото преди 10 години (но дори тук ситуацията не е толкова фрапираща). Да, образованието ни не върви нагоре (но не се и срива с бързи темпове). Това по какъв начин оборва казаното от мен, че неграмотните не са повече? (Разбира се, аз тълкувам "неграмотни" в доста по-тесен смисъл от passer-by. За да не стават недоразумения: като хора, които имат отсъстващи или почти отстъстващи умения да четат и пишат, елементарни или никакви умения по математика и обща култура под санитарния минимум - този, който се постига докъм 4-ти клас).
Моридин (и пак към Zee донякъде), ясно, че грамотността включва някакво ниво на математически познания, но не можеш да определяш като неграмотен всеки, който няма университетско такова. Така де, аз не казвам, че двете нямат нищо общо - просто не смятам, че примерът с приема във ВУЗ-овете е уместен.
Във връзка с математиката пак, вярно е, че допреди имахме големи успехи по нея, както и по природните науки, но те единственият аспект на образованието ли са? Някой да си спомня огромни български успехи по литература, история и изобщо всичко що влиза в категорията liberal arts?
(Впрочем, не гостуваха ли в Шоуто на Слави преди две-три години едни младежи, които бяха спечелили някакво световно отличие по математика точно?)
И още един въпрос. Ако общото ниво на грамотност, интелект и всичко останало се определя само от математическите и инженерни науки (защото досега примерите все бяха такива, с изключение на този на RRSunknown) защо американците, които никога не печелят конкурсите в областта, продължават да създават над 60 процента от иновациите в света? И не малък процент от големите литературни, философски и исторически трудове, ако там е въпросът?
Впрочем аз не коментирах статията - сори за неволната заблуда - а само цитатът от нея за неграмотните

.