iShit

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Apr 06, 2010 8:27 pm

Аз съм се зарекла, че никакъв айШит няма да ми влезе в къщата. Наскоро си взех Санса мп3 плейъра на Сандиск, напук на айШитз, които са толкова популярни тука. Достатъчно страдам с говняния си айМак на работа и с говняната му МакОС. За мен Епъл е синоним на тромавост, бавнота и страдание. През живота си не съм попадала на техен компютър (конзола по-скоро, както го шиткат), който да може да бие ПЦто, квато и операционна система да му сложат. А съм работила на поне 3 различни вида. Останалите им продукти се намират на пазара и от други производители. Достатъчно добри, че и по-добри от тия на Епъл. Това, че на Епъл рекламите представят боклуците им като Бахти Му и Революцията и оплюват грозно останалите марки, е дебилен пазарен трик, на който само психопати като шефа ми се връзват. А момент. И милиони американци също.

Искрено се надявам този гнусен мастодонт да фалира и да отвори път на по-дребните и кадърни компании. Само че тея могат да си живеят само от айПодовете грозни, уви. И да си изхранят още поне 10-20 поколения с тях.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 06, 2010 8:35 pm

Общо-взето си права, но май просто в един момент ай подовете са били крачка пред останалите плейъри, а после са лежали на стари лаври. Все пак аз в момента не мога да се сетя за аналог на ай-тъч...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 06, 2010 8:51 pm

Сума ти тъч апарати има на пазари ;)
This is it. Ground zero.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Tue Apr 06, 2010 8:53 pm

Ще цитирам от нета:
This NYT article finally clued me in to the point of the iPad, buried toward the end:

And the techies are right about another thing: the iPad is not a laptop. It's not nearly as good for creating stuff. On the other hand, it's infinitely more convenient for consuming it — books, music, video, photos, Web, e-mail and so on.

OHHH! So it's a vehicle for consuming media, without all the accoutrements for creating media. Enlightenment dawns.
Грозно, надценено, никому ненужно, благоприятстващо масовото затъпяване и не просто несъществено, ами вредно за развитието на човешката цивилизация правоъгълно лайно на извисилата се до небесата индустрия на безсъдържателното. Не мога да повярвам, че маса хора се поддават на хипнозата и си внушават, че от въпросното има някаква нужда.

Тъй наречената "ниша между смартфоните и лаптопите" не е маркетингова ниша за разработване, а посока на технологичното ни развитие и като такава заслужава внимание от научно, а не рекламно естество. За създаването на такива продукти се иска повече усилие от абсолютния минимум, необходим, за да бъдат убедени шестнайсетгодишните американки, че им трябват не две, а ~цели три~ преносими устройства за браузване на YouTube, в чиито огледални гърбове да си броят пъпките. Макар че, да, този път май плячка са родителите им...

bsb
Paragon

Post by bsb » Tue Apr 06, 2010 9:02 pm

Amelia wrote:....... През живота си не съм попадала на техен компютър (конзола по-скоро, както го шиткат), който да може да бие ПЦто, квато и операционна система да му сложат. А съм работила на поне 3 различни вида. ..........
Не е точно така. Т.е. може ти през живота си да не си попадала, но това не значи, че няма. Вярно, информацията ми е стара (8100, 9600, G3), но за сметка на това е лично проверена :)

Това беше лирично отклонение. Интересно, че май се оформя едно малцинство, които не искат "конзоли" от Apple. И едно огромно мнозинство, които искат просто "нещата да работят" и не им пука, че нямат власт върху въпросните неща.
Представител на първата група, достатъчно гласовит - Cory Doctorow:
Why I won't buy an iPad (and think you shouldn't, either)
Накратко, защото хардуерът и софтуерът не били по-отворени, не трябвало да си го купуваме.

Мнение от втората група - Xeni Jardin:
Apple's iPad is a touch of genius
Малко извадено от контекста, но все пак даващо идея: "And this is what we wanted the web to feel like all along. We just want it to work, and we don't want to be aware of the delivery method while we're enjoying what's delivered."

Подобна дискусия не ви ли напомня Windows <-> Linux? Едните искат всичко да работи и да не си губят времето с глупости (аз например :) ), другите искат да имат контрол върху всичко, за да могат да си правят каквото искат.
Като несъмнено второто също е много полезно, когато някой реши, че знае повече от теб какво искаш ти - нещо много типично за MS, а явно и за Apple.
Та Apple дали не се превръща в новия MS, само че с по-добър дизайн?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Apr 06, 2010 9:12 pm

Ми зависи кво искат потребителите и кои и какви са потребителите. За един нормален потребител като мен, който не е програмист, а е просто ползвател на програмни продукти, Windows си му е таман и няма нещо, което да не му работи така, както той иска. Roamer пък е болно пристрастен към FreeBSD ( :plez: ), ама на него си му върши чудесна работа, докато на мен ме вбесява това, че и най-простото му действие е безкрайно усложнено (за обикновени потребители като мен).

При МакОС нещата не стоят по този начин. Първо, не намирам дизайна му чак за нещо, от което да ахна. И на Windows 7 си му е много добър дизайна, ако е на въпрос. Второ, нещата, които аз искам от една операционна система да върши така, както искам да ги върши, той ги прави по някакъв свой си начин, който на мен не ми е удобен. Не ми е юзър френдли и това е. А рекламната политика на ябълката силно напомня за тази на Виваком - представят ти се абсолютно нормални неща като мама му стара и иновацията: безплатен модем!!! Невероятно! И ще имате интернет!! Още по-невероятно!!! За iPad конкретно не мога да си обясня защо го няма следното рекламно изнасилване: Омръзнало ви е да се чудите дали да си браузвате из интернет или да говорите по Скайп? С нас няма такива проблеми - ще можете да правите само едното!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Apr 06, 2010 9:13 pm

Тая история с "it just works" всъщност си е поредния маркетингов абсурд на Apple. Покрай Windows Vista се навъдиха още Mac фенбои, но Win 7 е далеч по-приятна система за работа, независимо дали си говорим за "просто работене" или ровене в сетингите.
iPad-а пък е нетбук със силно ограничени възможности (включително за прословутото "консумиране" на медия).
а ~цели три~ преносими устройства за браузване на YouTube
Всъщност не, iPad не поддържа флаш, щото хардуереца не може да го подкара като хората.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 06, 2010 9:14 pm

Та Apple дали не се превръща в новия MS, само че с по-добър дизайн?
НЕ НИ НАЙ-МАЛКО

Епъл винаги са били МНОГО СТОТИЦИ МИЛИОНИ ПЪТИ по-зле от МС в това отношение. МакОС е базиран на Юникс и това е най-голямата гавра с тази иначе достойна операционна система, която се е случвала. Потребителят е дотам лишен от неща за правене в Макинтошите, че ДОРИ НЯМА БУТОН ЗА ОТКАЗВАНЕ.

Противно на общото мислене бтв, в Уиндоус можеш да бърникаш по ужасно много неща, особено в сървърните му версии.

Ако някой се е опитвал да синхронизира някакви по-сложни неща и музика от няколко източника в iTunes, е наясно какъв кошмар е това. АВТОМАТИЧНА СИНХРОНИЗАЦИЯ ЗА БОГА, колко точно подут от хамбургери мозък трябва да си, за да разчиташ на такава дивотия.

Епъл налагат живот по модел.

Най-лошото е, че този тренд започва да става видим на ужасно много места и дори Гугъл, които бяха една от най-напредничавите компании, почнаха да крият опции за къстъмизиране от потребителите.

Абсурдът няма граници. Аз не съм някакъв жалък консуматор за бога. Искам да работя с този компютър, искам да правя с него каквото ми хрумне, а не да следвам мисълта на Стив Джобс или който там.

Така че тия глупости с нещата, които "просто работят", са за тъжните хора, на които никога не им хрумва да направят нещо по-различно поне днес.
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 06, 2010 9:16 pm

AlDim wrote:Тая история с "it just works" всъщност си е поредния маркетингов абсурд на Apple. Покрай Windows Vista се навъдиха още Mac фенбои, но Win 7 е далеч по-приятна система за работа, независимо дали си говорим за "просто работене" или ровене в сетингите.
iPad-а пък е нетбук със силно ограничени възможности (включително за прословутото "консумиране" на медия).
а ~цели три~ преносими устройства за браузване на YouTube
Всъщност не, iPad не поддържа флаш, щото хардуереца не може да го подкара като хората.
Май могат да се гледат ютюб видеота все пак. Явно са го решили тоя проблем (според мен той не е в хардуера, тъй като всички айфонтъч уотевърс пускат ютюб, а е по-скоро в ънсейф кънтента на флаш)

едит: http://www.apple.com/ipad/features/

има даже "ютюб апп"

патетиката най-отдолу с приложенията за презентации и документи трепе рибата... гачели някой ще си играе да напише цял документ на тъч-клавиатура....
Last edited by Moridin on Tue Apr 06, 2010 9:18 pm, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Apr 06, 2010 9:17 pm

Да ти имам дефиницията за добър дизайн ...

Проблема на iPad е че не решава нито един проблем на нито един човек. А това че е прекалено затворена е просто поредната глупост.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Apr 06, 2010 9:31 pm

Моя грешка. Поддържа YouTube, но няма обща поддръжка на Flash видеота, игри или каквото и да е друго.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Apr 06, 2010 9:59 pm

@бсб
Ми нека се превърне - ако си направят ОС-а интуитивна и добре организирана като Уиндоус, бих ги ползвала с кеф. Това сега обаче е говно от най-вмирисаните. Тоя лозунг, че "просто работело" дето нон-стоп се пее като мантра около Епъл продуктите, е просто неверен. МакОС е малко по-стабилен от Уиндоус, щото са му махнали доста от опциите и на ОС-а и на програмите към него - да не вземе юзъра да направи нещо, че да преебе системата. Кат нямаш опции и свобода и в софтуера и в хардуера, ще прецакаш по-малко неща, много ясно. Аз се чувствам с вързани ръце постоянно - за да получа гъвкавост и свобода с Мак, трябва да се науча да работя под терминал с Юникс, което аз не желая да правя. С Уиндоус как са успели да направят ОС, който да ми задоволява каприза, без да пиша командни редове и да се боря с библиотеки? Конзолността ограничава и наличния софтуер. Аз съм с ПауърПЦ хардуер - вече никой не прави софтуерни ъпдейти за него. Всички си правят програмите за новите интелски макове. Що за абоминация? В смисъл, ОС системата е СЪЩАТА, разликата е в хардуера и тия напълно изоставят малко по-остарелия хардуер да умре по тоя начин. Затва ли са платени неквите хиляди долари за тоя шит? За да не мога да го ползвам повече от 3-4 години? И аре, аз не искам да рендервам СиДжи на тоя комп - ползвам го като офис машина и като терминал за свръзка с компютърните клъстери, на които си въртя сметките. Ъпдейтнала съм си ОС-а на макс, за да мога да ползвам разни по-нови версии на програми за правене на графики, отваряне на кристалографски файлове, обработка на картинки и т.н. А новият ОС ми дозадушава застарелия хардуер и нещата се сбозват напълно.
Да не говорим как това е вторият такъв Мак, който ползвам, щото старият прегря непоправимо. Всичко хубаво с тънкото дизайнче и т.н., ама поне да ги бяха направили да се охлаждат както трябва. То и на този му идва в повечко като отворя браузер, скайп и няколко офис програми. Пусна ли Уърд и Ексел едновременно, просто настъпва Апокалипсис. Ако отворя и Пауърпонт, вече трябва да му скубя кабела от контакта, щото Мак като блокира, блокира качествено нали. Та познайте що днес съм си в къщи и правя постер на Уиндоус 7-ския ми лаптоп.

Трябва да ви кажа, че блокажа на диск в Мак-а също е голяма емоция. То си няма хардуерен иджект - само софтуерно. И така само софтуерно, съм си имала ебаси главоболията покрай едното пършиво изпичане на диск.

Изобщо, затормозява ми работата и живота жестоко. А шефът ми е ненормален фенбой, който само това купува. Ако му кажеш кво лайно е Мак, се сърди и вика. Ще взема да го обработя да ми купи интелски Мак, поне да си ползвам хубавите Уиндоуски програми под виртуалния Уиндоус. Да се работи с на МакОС абоминациите и с на 3ти лица абоминациите за МакОС е мъка. МС Офиса за Мак примерно е неузнаваем - ужасяващ е! Заклевам се, не съм виждала по-зле работещ софтуер в живота си. Имам чувството, че Епъл нарочно са го искали скапан, за да изгонят клиентите на Майкрософт. Нищо общо с Уиндоуския, от който съм ползвала вече поне 3 версии през годините.

И т.н. Мога да се оплаквам от тея машини цял живот. През 2007-а бях изпросила като пристигнах в Канада един еМак за домашен компютър, докато събера пари да си купя ПЦ. Мъката беше мъчителна и мъчеше много. Там за пръв път се сблъсках с липсата на свястни програми за разни домашни нужди - торент клиенти, кодек пакети, плейъри. Машината беше стара и немощна - както знаем, ъпгрейда в тия конзоли става доста трудно и против доста пари - та нямаше и как да го ъпгрейдна. Са, Епъл не са особено виновни за оскъдния софтуер - няма достатъчно търд партис, които да пишат програми за МакОС. За Уиндоус и Линукс има много. Но това е един от проблемите, с които трябва да живееш като си вземеш Мак. Той просто работел. Ми не знам хората какво точно искат да прави, ама при мен просто не работи. Или просто не работи добре.

Сега съм си забола една Майкрософтска клавиатура и една Лоджитек-ска мишка, понеже ми писна да се мъча с на Мак боклуците - чувствам се като машинописка пред тендовагинит вече. А и десен бутон и скрол си требват и който е решил, че не требват, требва да бъде скопен и убит мъчително, считам. Новите Макове идват с някво търкалце като скрол, ама аз не съм на нов Мак. Шефът като дойде и види какви своеволия съм проявила, ще получи ортикария. Да си го фофти.

Oui. Je suis garbage.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Wed Apr 07, 2010 12:56 am

:lol:
Аз ще се огранича до моите лични впечатления. Първо - година и половина бях с Мак Ос Х на лаптопа. Честно, след първате седмица за свикване, просто забравих за каквото и да е друго. Забравих за ровене по файлови системи, забивания, рестарти, батерия дето пада за половин час, грозни насичащи прозорци и прочие дребни житейски проблеми. Мак ос хикса е на светлинни години пред Уиндоуса, и като юзабилити, и като външен вид. За хората които искат да човъркат (около 0.01% от целокупното население) има истинска кознола. Човърквай, рови, мачкай, прави каквото ти душа иска.
Второ - Айфонец. Еми сори, но от както го взех, в извънработно време правя почти всичко на телефона си - браузване, слушане на музика, игране на игри, малко четене на книги и гледане на филми. Не, всъщност единственото нещо за което ползвам компа е гледане на филми и то само защото екрана на телефона е все пак твърде малък. Но и това скоро ще се промени с Ипада. ;)
За орязването на възможностите да правиш каквото си искаш (тук включвам и забраната на стартиране на няколко клиентски програми в ифона, което за съжаление най-вероятно ще бъде премахнато в 4.0). Юзерите са идиоти и трябва да бъдат предпазени. И да, това е хубаво. За 99% от хората. Натискаш картинки за филми и гледаш филми. Натискаш голямото бутонче долу, филма спира и отиваш в менюто. Натискаш картинката за интернет и ти се отваря браузър. Това е. На никой нормален човек не му трябва да знае къде му седят файловете, къде се намира операционната система, бля бля бля.
Каквото ти трябва си го дърпаш от Итюнса. За всяко нещо някой е написал програмка. Предлага я без пари, я 0.99$, я за онепрецакахбаничкатасбоазата 1.99$. Инсталираш си с охота нещо, преминало базова проверка в Апъл, което си сигурен, че ще ти върви перфектно и за което може да прочетеш стотици ревюта във въпросния Айтюнс.
За флаша. Сори, но флаша е Л-А-Й-Н-О. Факт. И само мога да се радвам че чичо ви Стив Джобс е казал, че флаша е умираща технология. ;)
И още нещо:
Всъщност ипада не поддържа флаш не защото не може да се подкара, а защото Джобс не иска да поддържа, въпреки, че Адобе са направили версия. Това за хардуеъра - ми сори, мойта настолна машина е доволно добра, но и тя от време на време сгъва под напора на кадърно написан флаш... а и Епъл всъщност не са направили нищо, за да пускат ютюб филмчета. Ютюб правят копие на всяко филмче във формат специално за ифон.
300000 продадени ипада за 1 ден. ;)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 07, 2010 2:31 am

Тишо, флаша може да е каквото си иска, но сума ти от съдържанието на нета е на флаш. И ако се очаква нетът да се промени заради айПада - ми не, не става така. Все ми е едно какви идиоти са клиентите, все пак възможността да ти върви чат клиент и нещо друго едновременно е почти есенциална за това въобще да ползваш чат клиент. Примерно.
Btw, приложенията за айпад ще са по-скъпи от айподските. Така че няма да става с по долар, най-много два. А и дори за всяко нещо да има написано приложение е толкова по-хубаво, когато за всяко нещо има написани по няколко приложения и ти можеш да си избереш, което ти изнася - свободното, лекото, с многото екстри и т.н.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 07, 2010 2:51 am

Вземи тоя евтин Епъл софтуер. :lol:
На тия ли точно, дето всичко им е платено и дето всичко им е дизайнирано така, че през 3 години да им наливаш по няколко хилядарки за нови неща? Добре, че има някои опън сорс програми и за МакОС - такива са ми доста от програмите, с които работя. Щото не съм американска домакиня и подборът смешни програмки, дето прави МакОС "просто да работи" като кликна с безбутоновата си мишка, на мен не ми работи. Там обаче доста често е мътна и кървава, като се почне с некви компайлърс, лайбрърис, и прочее с и ис, заради които трябва да свалям допълнителни неща от нета и да се боря в терминала, за да подкарам проклетото нещо. Ебало си е капаците!
А уайърлес принтер как се пуска с МакОС - то си е цяло приключение... Тва дето разправят за разните периферии, как ги бучиш и те "просто работят"... Бе или аз съм попаднала на ебати извънземния Мак, или тия хора не са бучили кой знае кво в машините си. Моят Мак не желае да ми разпознае 4ГБ-вата флашка. Разпознава само античната ми 128МБ-ова. Не ми разпознава и СД картата на телефона, като го включа. Не съм пробвала да видя ще ми разпознае ли мп3 плейъра още. Ще пробвам тия дни.

Oui. Je suis garbage.