The Shining
- tigermaster
- Elder God
Без да съм гледал филма на Кубрик - причината за което беше, че когато го загледах по телевизията, ме психира твърде брутално, а ми предстоеше контролно - обаче наистина ли има някаква разлика между 7.9/10 с 87 процента положителни ревюта и 8/10 с 88 процента положителни ревюта. `щото по-скоро ми се струва, че няма. Това, що се отнася до критиците.
Що се отнася до оценката в imdb.com, положението е различно - факт е, че поне половината изказвания, които са ми попаднали за "Сияние", са по отношение на това доколко не следвал книгата както трябва - т.е. мисля, че е справедливо да предположим, че чувствително по-ниският рейтинг се дължи предимно на недоволстването на феновете на Кинг.
Що се отнася до оценката в imdb.com, положението е различно - факт е, че поне половината изказвания, които са ми попаднали за "Сияние", са по отношение на това доколко не следвал книгата както трябва - т.е. мисля, че е справедливо да предположим, че чувствително по-ниският рейтинг се дължи предимно на недоволстването на феновете на Кинг.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
А ти сещаш ли се за по-добър начин за доказване на качествата на два филма по произведения на един и същи автор от съпоставянето на оценките, които им дават зрителите и кинокритиците?The Dragon wrote:Замерянето със статистики при спорове е като замерянето с лайна при маймуните. Постига същия резултат, но е далеч по-малко забавно от маймунския му вариант.
И ти имаш един огромен logical fallacy - качеството на изкуплението Шоушенк не си доказал, че се получава от придържането до литературния първообраз.
Идеята е, че при достатъчно желание и умения може да се направи перфектен филм, който да се придържа максимално към сюжета на литературното произведение.
- The Dragon
- Elder God
Добре......
Значи - имаме твърдение което е вярно - Шоушенк е по-добър филм от Сиянието. Имаме и второ твърдение което е вярно - Шоушенк се придържа по близо до първообраза от Сиянието - което също е вярно.
Това не означава че Шоушенк е по-добър филм от Сиянието защото се придържа към източника си. Това не е логически издържано твърдение. Защото съществува и Зеленият Път който също беше близо до книгата, но е по назад от Сиянието.
Трябва да докажеш, че има корелация между това колко се придържа филмът към книгата на Кинг и качеството му. Статистиката не може да служи за това.
Значи - имаме твърдение което е вярно - Шоушенк е по-добър филм от Сиянието. Имаме и второ твърдение което е вярно - Шоушенк се придържа по близо до първообраза от Сиянието - което също е вярно.
Това не означава че Шоушенк е по-добър филм от Сиянието защото се придържа към източника си. Това не е логически издържано твърдение. Защото съществува и Зеленият Път който също беше близо до книгата, но е по назад от Сиянието.
Трябва да докажеш, че има корелация между това колко се придържа филмът към книгата на Кинг и качеството му. Статистиката не може да служи за това.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- The Dragon
- Elder God
Не, просто ми е любопитно защо Шоушенк е по-добрият филм според теб
Аз също смятам, че е по-добрият филм и една от основните причини - но не единствената - е, че се придържа плътно към сюжета на новелата на Кинг. За сметка на това Сиянието не го прави. И губи от това. Защото сценарият на Кубрик и Джонсън е по-слаб/безинтересен/неоригинален от сюжета на романа. Какво да се прави, никой не може да пише като Кинг. Кубрик е чудесен режисьор, Джонсън е добра писателка, но и двамата не могат да пишат по-добре от Кинг, нито да измислят по-интересни истории от него. Сори, ама е факт.

- The Dragon
- Elder God
Такааааа, за мен стивън кинг винаги ще си остане основно един гениален автор на пътеписи за американския среден запад, който по един необикновен начин успява да улови магията, която има в тези места които сякаш са замръзнали във времето от голямата депресия насам.
Защо шоушенк е по-добрия филм? Защото във него всяко парченце си пада точно на мястото. Няма нищо излишно, всеки актьор изиграва правилната роля. Но това отново не е заради придържането към Кинг - понякога има такива проекти които се получават нечовешки добре, като на шега. А и самия сетинг е многократно по смазващ.
Защо шоушенк е по-добрия филм? Защото във него всяко парченце си пада точно на мястото. Няма нищо излишно, всеки актьор изиграва правилната роля. Но това отново не е заради придържането към Кинг - понякога има такива проекти които се получават нечовешки добре, като на шега. А и самия сетинг е многократно по смазващ.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Аа, сега разбирам, Шоушенк е по-добрият филм, защото се е получил толкова добър като на шегаЗащо шоушенк е по-добрия филм? Защото във него всяко парченце си пада точно на мястото. Няма нищо излишно, всеки актьор изиграва правилната роля. Но това отново не е заради придържането към Кинг - понякога има такива проекти които се получават нечовешки добре, като на шега. А и самия сетинг е многократно по смазващ.

Това, че "всяко парченце си пада точно на мястото", май може да се каже и за Сиянието. А твърдението, че сетингът бил по-смазващ... Ми, добре, щом казваш, сигурно е така.
Виж сега, щом Стивън Кинг за теб е "основно един гениален автор на пътеписи", значи няма какво да си говорим

Между другото, когато прочетох новелата (Шоушенк това), се удивих от Кинг. Оказа се, че този автор, който иначе успява и в най-скучната и протяжна история да вкара магия, е успял да сътвори нещо ужасно скучно и протяжно от история, която инак е интересна. А когато изгледах филма, се удивих от това как това ужасно скучно и протяжно произведение е успяло да се промени в изключително завладяващ крайно интересен филм. 

deadface, пак почваш с непредизвиканите подигравки.
За литературните достойнства на много от нещата на "Краля" можем доста да поговорим, но не бъркай обожанието си към него с нещо, което може да използваш като аргумент в спор, ок?
Книжният вариант на Изкуплението Шоушенк е - съгласен съм с Марфа - скука. Колкото до класациите - би трябвало да си наясно как се оформя класирането в подобни подреждания и следователно би трябвало да знаеш, че сляпото уповаване на тях отново не е аргумент в спор.
А 'гениалният автор на пътеписи' е всъщност един чудесен комплимент, понеже именно Кинг е най-знаменитият хроникьор на живота на един определен сегмент от населението и културата на Щатите в последните 30-ина години и ТОВА е стойността на литературата му, а не разлигавилите се чудовища в книгите му.
Едит: Конкретно за Сиянието и екранизацията му може да се обадя след седмица примерно, ще пробвам да прочета книгата и да изгледам филма дотогава. И някой да премести офтопика другаде плс.
За литературните достойнства на много от нещата на "Краля" можем доста да поговорим, но не бъркай обожанието си към него с нещо, което може да използваш като аргумент в спор, ок?
Книжният вариант на Изкуплението Шоушенк е - съгласен съм с Марфа - скука. Колкото до класациите - би трябвало да си наясно как се оформя класирането в подобни подреждания и следователно би трябвало да знаеш, че сляпото уповаване на тях отново не е аргумент в спор.
А 'гениалният автор на пътеписи' е всъщност един чудесен комплимент, понеже именно Кинг е най-знаменитият хроникьор на живота на един определен сегмент от населението и културата на Щатите в последните 30-ина години и ТОВА е стойността на литературата му, а не разлигавилите се чудовища в книгите му.
Едит: Конкретно за Сиянието и екранизацията му може да се обадя след седмица примерно, ще пробвам да прочета книгата и да изгледам филма дотогава. И някой да премести офтопика другаде плс.
Morwen - 
Това беше едно от малкото стойностни изказвания по темата.
Trip, посочи ми един роман на Кинг, който е пътепис. Само един.
А ТОВА, че е "знаменитият хроникьор на живота на един определен сегмент от населението и културата на Щатите в последните 30-ина години", е само част от достойнствата на литературата му.
Ако искаш да поспорим, нямам нищо против, но те предупреждавам съвсем приятелски - да спориш с мен за Кинг е като да пикаеш срещу вятъра от покрива на самолет.

Това беше едно от малкото стойностни изказвания по темата.
Trip, посочи ми един роман на Кинг, който е пътепис. Само един.
А ТОВА, че е "знаменитият хроникьор на живота на един определен сегмент от населението и културата на Щатите в последните 30-ина години", е само част от достойнствата на литературата му.
Ако искаш да поспорим, нямам нищо против, но те предупреждавам съвсем приятелски - да спориш с мен за Кинг е като да пикаеш срещу вятъра от покрива на самолет.
Съгласен с Марфа за Изкуплението - книгата е от по-слабите на Кинг, а филмът е може би най-добрата екранизация по негово произведение. Не непременно защото се придържа по-плътно към първоизточника.
Просто някои сцени от нея се предават далеч по-добре във филм, струва ми се.
А Кинг за мен освен че чудесно описва живота и хората в провинциални градчета има умението да ме държи в напрежение с най-различни истории.
За Властелина - при книгата стигнах до една трета с няколко опита, филмите много ми харесаха. Не знам доколко са се придържали към съдържанието, а и не ме вълнува.

Има една тема за Кинг, само че май по-скоро в Книгите. Намери я и покажи дали чак толкова си запознат с него и дали аргументираш добре мнението си за творчеството му. С голи твърдения не става.

А Кинг за мен освен че чудесно описва живота и хората в провинциални градчета има умението да ме държи в напрежение с най-различни истории.
За Властелина - при книгата стигнах до една трета с няколко опита, филмите много ми харесаха. Не знам доколко са се придържали към съдържанието, а и не ме вълнува.

Това също беше излишно.deadface wrote: да спориш с мен за Кинг е като да пикаеш срещу вятъра от покрива на самолет.

Има една тема за Кинг, само че май по-скоро в Книгите. Намери я и покажи дали чак толкова си запознат с него и дали аргументираш добре мнението си за творчеството му. С голи твърдения не става.
Last edited by passer-by on Thu Nov 12, 2009 5:23 pm, edited 2 times in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Както казах, ще прочета Сиянието и ако има за какво да спорим, ще го направим в книжния форум. Но те предупреждавам, споровете за литература с мен са... рисковани
Аз лично не изтълкувах понятието "пътепис" на Драгън буквално, а именно като "хроники на живота в Средния Запад", но той да си каже какво е имал предвид.
Аз лично не изтълкувах понятието "пътепис" на Драгън буквално, а именно като "хроники на живота в Средния Запад", но той да си каже какво е имал предвид.
- The Dragon
- Elder God
Чудесно, ако някой иска да спори с мен на тема Стивън Кинг - да го направи в съответната тема.

Хайде от този момент нататък всички коментари в тази тема да са по темата - "Jennifer's Body". Дийл?
Трип, нали си даваш сметка, че между пътепис и хроника има известна разлика?Trip wrote: Аз лично не изтълкувах понятието "пътепис" на Драгън буквално, а именно като "хроники на живота в Средния Запад", но той да си каже какво е имал предвид.

Хайде от този момент нататък всички коментари в тази тема да са по темата - "Jennifer's Body". Дийл?