Използването на английския за щяло и нещяло

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Thu May 20, 2004 9:51 pm

Ами нашата директорка като изтърси веднъж, че ни трябвал много богат "експириънс" за изпита по немски!! :shock: :shock:
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Thu May 20, 2004 10:00 pm

И аз съм за ползването на енг. думи,нищо лошо няма в това,какво толкова че го правим.Това не пречи на развитието ни като българи,нито ни прави повече англо-говорящи,нали?

Който както си го кефи да говори!

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Thu May 20, 2004 10:01 pm

Jaar wrote:Ами нашата директорка като изтърси веднъж, че ни трябвал много богат "експириънс" за изпита по немски!!
"Ми да", трябва ти доста експириънс за да качваш точки на непознати езици ;-)

За мен лично, степента на дразнение зависи от конкретния случай. "Френд" и "денся" ме карат да си мечтая за напалм, зарин, и картечници ;-) :twisted: Иначе съм относително толерантен. Нямам нищо против цели изречения, или изрази на (правилен ;-)) английски в определени случаи...
Anyway, ignore me if you don't like that...
...но замърсяването на българския с отделни думи, само за да си по-"куул" ме вбесява. Аз лично се чувствам "куул" като кажа/напиша нещо много ловко на български... Адски готин език е...

Между другото, забелязали ли сте, че подобни дискусии се водят на почти всички български форуми? :)
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Thu May 20, 2004 10:10 pm

Иначе съм голям почитател на английския език, но когато се използва в подходящия случай по подходящия начин.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu May 20, 2004 10:42 pm

Мне, зависи от контекста. Френд наистина е тъпо, но когато казваш ник вместо прякор например си е съвсем на място. А и в някои случаи английските изрази в неофициален раговор (нямам предвид разни побългарени английски думи, а цели изрази на английски) могат да са просто стил на изразяване, без да дразнят. Рядко де, но се случва.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu May 20, 2004 11:14 pm

Всъщност чуждиците аз дори не ги забелязвам, в смисъл - cool, friend и т.н. побългарен английски не са чуждици, а имбецилизъм. Съвсем друга работа е да си бичиш на чист английски и да го мешаш с българския. Аз лично го правя постоянно по една очевидна причина, мисля - всяка възможна мисъл може да се изрази по-добре на само един от два езика (не може да е *по*-добре и на двата, нали, това е в известен смисъл лесно видимо) - ето защо използваме него. Тъй като за мен чистотата не езика се изразява в липсата на неграмотност, а не в ограничаването на изказните средства, и съм ампутиран от всякакъв национализъм и прочие дивотии, не виждам проблем.

Както съм казвал и преди, лексикалните ми щения не могат да бъдат удовлетворени от един език :р
This is it. Ground zero.

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Thu May 20, 2004 11:31 pm

Last edited by Tais on Tue Dec 14, 2004 2:38 pm, edited 1 time in total.
Tais - 80 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu May 20, 2004 11:34 pm

Хубавата българска дума "имбецилизъм" :)
Дразнят ме идиотски употребените чуждици, но ми харесват, когато са на място - това е.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Fri May 21, 2004 3:48 am

Ами аз пък съм "за", ясно е че трябва да пазим чистотата на езика и тем подобни глупости, но живеем в модерно време, мен ако питате трябва дори да има повече афиширане на английски в градовете. Защото след още няколко години ако влезем в ЕС ще трябва така и така да привикнем, защо да не се започне от сега. Но английския не е от най-богатите езици. Верно, че има много думи, които ги няма в някой друг език, но това важи и за другите езици, вкл. българския. (спомнете си "непротивокоститу...") Френския за мен е много богат език, а пък и ако погледнете в някой речник на чуждите думи ще видите колко френски думи има във нашия език. А аз все повече се убеждавам, че гръцкия не е лошо да се знае, все пак толкова много термини идват от този древен език. :)
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Fri May 21, 2004 9:36 am

И все пак - вярно е, че много често умът услужливо ни предлага дума или фраза на чужд език, която в този момент ни звучи по-добре. Обаче, да се поддадем на това изкушение може да има и негативния ефект, че умът свиква по тоя начин, постепенно изказът става клиширана смесица от различни езици, което в крайна сметка води до своеобразна "лексикална бедност" в един конкретен език. Т.е., заради удобството на чужия език, загрубява изказът на нашия собствен. А, както казах по-рано, в някои ситуации употребата на чуждици е силно неуместна.
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri May 21, 2004 9:38 am

А ние даже се и съгласихме, просто не сме съгласни за "обедняването" и "загрубяването". В момента изпозлвам едни изрази на английски, в следващия ще са други, както и преди са били различни, да не говорим, че това е тук. На други места, където хората не знаят английски, си пердаша само на бг. Не виждам проблем.
And you can't dance with a devil on your back...

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Fri May 21, 2004 9:48 am

Проблемът е в това, че умът си иска тренировката - иначе се отпуска. След време, когато искаш да кажен нещо, умът ти просто ще е фиксиран на английската дума(или на кайто и да е там език). Именно, защото ти се е виждала по-удачна. Виждам го непрекъснато около мен, случва ми се и на мен понякога. Но умът си развива тези навици.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri May 21, 2004 9:50 am

О, имай повече вяра в гъвкавостта ;)

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Fri May 21, 2004 10:00 am

Точно на тая гъвкавост хич вяра им нямам!!!! И точно затова ме издразни флексибилитетът, защото проклетото "flexible" ми кацва на ума всеки път, когато искам да използвам това значение. И понеже аз си водя борбата за изравяне на подходящата бългаска дума (ей тъй на, от чист инат понякога), не мога да им простя на законотворците, че не са го направили!!!!

А гъвкавостта си се губи, колкото и да е тъжно това. Хората остаряват, кожата се отпуска, гърбът се привежда и изобщо разни такива. Ама най-неприятното е, че и умът влиза в рамки, защото така му е по-удобно. И затова му трябват упражнения и провокации. Пак ще го отбележа - не съм тълкова яростно против чуждиците (ма то, щото съм дружелюбна, толерантна и умерена личност ... и много скромна :wink: ). Но смятам, че е добре човек да не се отпуска и да търси богатството и на собствения си език.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri May 21, 2004 10:11 am

Хммм, знам, че ти откривам Америка, топната в локвичка топла вода с течащо по нея електричество, но... хмм... Флексибилитет=Гъвкавост :Р