Седемте смъртни гряха

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Кой е най-тежкият "грях", на който сте (били) подвластни?

Похот
1
3%
Лакомия
3
8%
Леност
12
33%
Алчност
0
No votes
Завист
1
3%
Гняв
1
3%
Гордост
5
14%
Ревност
1
3%
Страх
3
8%
Тщестлавие
1
3%
Предразсъдъци
1
3%
Омраза
3
8%
Властност
1
3%
Лицемерие
3
8%

Total votes: 36

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri May 02, 2008 11:44 pm

Пробвай. Точно това е първата крачка към преодоляването на предразсъдъците, лицемерието, омразата и т.н. Както казах, ще отпочна аз, ако трябва.
Тънък намек, че имам предразсъдъци, лицемерна съм и мразя. Как да не си разголя душата пред теб, бртаче? :?
Жестокостта, виж, не се получава от нищото - обикновено е следствие на някое от изброените.
Е, то и ревността, предразсъдъците, страхът и омразата не се получават от нищото, а често са следствие от другите. А вероятно и не само те. Въпреки това за мен жестокостта сама по себе си е много по-страшна отколкото който и да е от изброените сам по себе си.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri May 02, 2008 11:51 pm

Morwen wrote:Тънък намек, че имам предразсъдъци, лицемерна съм и мразя. Как да не си разголя душата пред теб, бртаче? :?
Нямаш ли? Аз за себе си знам, че имам :) Старая се да им бягам по тъчлинията, но не успявам нещо да ги надбягам. И не познавам човек, който да е успял, особено предразсъдъците :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri May 02, 2008 11:55 pm

Ето пак, Морв. :) Нали уж всеки ги беше изпитвал, как така изведнъж точно пък ти не?

Страхът е толкова първичен, че даже не е чувство, а инстинкт. Ревността е базисно чувство, криво отражение на любовта. Ако идва отнякъде, е от нея. Предразсъдъците не касаят конкретни такива, а склонността ни да не разсъждаваме обективно и да отричаме по правило чуждата гледна точка. Също основно положение. Единствено Омразата не е безпричинна, така че да приемем, че е тъждествена с твоята Жестокост.

Коруин - анкетата е за този "грях", който ти е навредил най-много, все едно как.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri May 02, 2008 11:56 pm

Както, мързи-ме-да-скролвам-кой каза, вероятно всички сме се докосвали до почти всички от така наречените грехове. Но това не означава, че всички сме затънали в гняв, похот и предразсъдъци, за които да трябва да полагаме усилия да преодоляваме. И аз определено не се смятам нито за лицемерна, нито за мразеща, нито за човек на който му е чужд оупън-майнднеса (мааму, и аз веднъж да ползвам английска дума с желание).

Шайх, нали изяви желание да започнеш, досега виждам само общи приказки от теб, не става така.
Last edited by Morwen on Sat May 03, 2008 12:00 am, edited 2 times in total.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 02, 2008 11:58 pm

Морв, Шайхът е преформулирал въпроса си в поста преди теб, което прави отговора ти леко ирелевантен.

Плз пик уан енд летс би дън уит ит!
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat May 03, 2008 12:02 am

Аз пък преформулирах моя...
I don't wanna die

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sat May 03, 2008 12:02 am

Аз гласувах с 'леност', като при мен еднакво греховни са както мързела, така и лакомията. Другите съм ги изпитвала, но твърде рядко, че да им обръщам внимание или да ми изникват в главата първосигнално като помисля кое ми вреди най-много ежедневно. Та... мързел и лакомия.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Sat May 03, 2008 12:11 am

shayhiri wrote: Коруин - анкетата е за този "грях", който ти е навредил най-много, все едно как.
Гняв и Гордост. Решенията и действията след тях обикновено са грешни и съжалявам за тях.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat May 03, 2008 12:14 am

Мор, а може би тя има право и да не избира :) Поне при мен със сигурност е така - ако и да се случва от време на време да разкривам разни почти лични неща на общо-взето публични - или поне общодостъпни - места, обикновено избягвам да го правя на места, където е почти неизбежно това да доведе до многостранични все по-разгорещени дискусии, основани на това, че почти всички разбират повече или по-малко неправилно това, което почти всички други пишат :)

Иначе цялата работа с това кое е грях, кое е лошо качество у човека, кое е качество, което просто бива обявено за лошо в едно конкретно общество в една историческа епоха, а друг път или другаде може да е съвсем приемливо, и кое е просто резултат от възпитание, може да бъде развивана на още купчина страници...

Но все пак, за да не бъде възприето това мое мнение като изцяло критично, може и да кажа нещо по самата тема - според мен седемте основни "гряха" от Библията действително са тези, които най-често са били приемани за неправилни от повечето човешки общества в историята... и лично за мен най-неприятният е гордостта, прекалената самоувереност, прекалено лесното отхвърляне на чуждо мнение с и без достатъчно аргументи, прекалено лекото позоваване на собствен авторитет. Да, за мен това е най-сериозният грях и в двата смисъла - и това, което най-трудно приемам у други хора (а твърде често се налага да го преглъщам), и това, което на мен самия ми е създавало много големи проблеми в живота - макар и не повече от два-три пъти, но и двата-трите пъти последствията са били много сериозни.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat May 03, 2008 12:17 am

Роум, ако човек не иска да обсъжда тези лични неща, аз пък не разбирам защо изобщо поства в темата? :)
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat May 03, 2008 12:19 am

То май до момента никой от писалите нещо в тази тема не е стигнал до нивото с личните неща :) Всички са казали кой от "греховете" им се вижда най-сериозен... е, все ми се струва, че и Морви така направи в първото си мнение - просто избра нещо, което го нямаше в първоначалния списък :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat May 03, 2008 12:19 am

Щото е искал да каже нещо по принцип, примерно.

Бтв, като се има предвид, че човекът пуснал темата още не е обсъждал лични неща, някак не виждам какви възражения може да имаш срещу това.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat May 03, 2008 12:27 am

Смисълът на темата е точно размисъл :arrow: признание пред себе си :arrow: изповед :arrow: осъзнаване :arrow: прошка :arrow: решение, дай боже.

Ще дам тон, както Морви с право настоява, сигурно още тази вечер.

Много хора вече споделиха собствените си "грехове", просто не всичките. Нека се придържаме към това. В какво сме виновни НИЕ, а не само с какво ни пречат другите (което пак е показателно за нашите грехове, но "косвено" :wink: ). Всъщност дори Роум си призна за Гордостта, така че всичко е ОК, Мор. Морви, виж, май нищо конкретно не си е признала още, но с нея се разбрахме, че първо аз. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sat May 03, 2008 12:31 am

давай - пиши

Аз се чудя между мързела и гордостта (леност нещо не ми звучи :)). Винаги съм смятал, че това за мързела и прогреса си е чисто измъкване
:wink:

моля само да не превръщате темата в личен спор
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat May 03, 2008 1:28 am

Нека първо отбележа нещо съществено. Забелязвали ли сте, че Седемте Смъртни ТМ - погледнати от подходящ ъгъл - така ярко осветляват принципите на извратената християнска догма, че чак е смешно. Значи, от нас - тълпата - се очаква да не се поддаваме на:

1. Похот - за да не си разтурваме семействата-клетки и да продължаваме да произвеждаме бъдещи роби, чийто живот властимащите да пият, когато допресушат нашия,
2. Лакомия - за да сме доволни и на подхвърления къшей,
3. Леност - за да работим неуморно за господаря, залудо работи - залудо не стой,
4. Алчност - за да не ни се зловиди Тяхното имане, та да не се стремим към подобно,
5. Завист - за да не Им завиждаме за всичко, което Бог е дал на тях, а на нас не,
6. Гняв - за да не ни кипне в един момент и да вземем да Ги изринем с все ла*ната им,
и най-вече 7. Гордост, защото само човек без капка себеуважение и достойнство би търпял подобен неописуем произвол.

Разбира се, могат да се видят и по съвсем друг начин - и точно това ще направя в изповедта си. Но никога не забравяйте и горното. Може оригиналните повели да са били други, но точно в това са се превърнали и точно в тази им роля са били безскрупулно използвани. Не без съдействието на вярата на тълпите, сами вкарали се в кошарата.

Така че нямаше как да не добавя и моите седем, така характерни точно за праведното монотеистично общество: 1. Ревност 2. Страх 3. Тщестлавие 4. Предразсъдъци 5. Омраза 6. Властност 7. Лицемерие и най-ужасния, Осми грях: Несправедливостта (причиняването й и примирението с нея).

Нищо чудно, че повечето гласове биха отишли точно там.