Moridin wrote:1) Не, честно казано не мисля, че "научно доказателство" е странно обобщение и трябва да бъде взимано насериозно. Мисля, че е ОЧЕВИДНО метафора в шеговит тон и недоумявам как може да бъде взета за нещо друго...
Добре, обяснявам. Взех предвид не само буквалния смисъл на думите, които си написал, а и... ммм, как да го кажа... "ролята" на репликата ти. Твоето изказване се появи в ролята на coup de grace, на завършващ удар - то трябваше да значи "хубаво де, имаше тука някаква дискусия, някакви лични мнения, ето ви необорим аргумент, който ще приключи това обсъждане". Е, когато риташ срещу лични мнения, не можеш да използваш в ролята на необорим аргумент своето лично мнение, основано на твоите емпирични наблюдения

А и когато правиш завършващ удар на такава дискусия е много по-нормално изказването "научно доказано" да бъде възприето сериозно, защото едно истинско научно изследване действително би послужило като прекрасен завършващ удар. Затова се пообърках
Moridin wrote:...Плюс това смисълът от нея не е шега, а истинско обобщение. Да кажем, че ти си един (1), а аз познавам off the top of my head петима, които ще се съгласят с мен за паркирането на жените и паркирането на мъжете. Да изброявам ли?
Не, няма нужда, знам, че това е преобладаващото мнение. Един от проблемите е, че също както в обсъжданията за жените-програмисти преди време, смятам, че това мнение ДОНЯКЪДЕ е self-fulfilling prophecy - макар че при шофирането моментът с обезкуражаването е доста по-слаб, отколкото при избора на "мъжка" професия. Друг проблем е, че в огромното болшинство от случаите тази тема бива повдигана в компания, в която единствените несъгласни с нея са жени - и те
не искат да спорят, защото знаят, че отсреща в 95% от случаите ще получат покровителствно подсмихване или чисто разхилване вместо логични аргументи - и в резултат на това някак си мъжете, които повдигат темата, успяват още повече да се самоубедят в правотата си. Има и още няколко неща, които бих могъл да кажа, но, честно казано, точно в този случай не виждам много смисъл
Moridin wrote:То стига да гледаш филмчетата в тубата по въпроса де.
Така де, така - филмчета, подбирани тенденциозно

Ама както и да е
Moridin wrote:2) Емпиричен факт - гледам някой кара странно бавно. Гледам някой не се възползва от предоставеното му място. Гледам, че заради него изпускам светофара или единствената дупка в разстояние на 5 минути, в която да си направя левия завой. Казах 85% - не е вярно. С чиста съвест го качвам на 95%, че шофьорът е жена. Това е емпириката на моя опит и правя изводи и "странни" обобщения въз основа на нея. Което е в правото ми.
Ъъъъъ. Ти току-що каза нещо малко по-различно от първоначалното ти твърдение... ааа, ама ти и това си споменал

Мммкей, виж по-долу...
Иначе две думи само по този въпрос... Хората, които карат бавно и не се възползват от предимството си, според мен попадат в няколко категории:
- неуверени в способностите си - мкей, тук може и да се съглася, че повечето неуверени шофьори са жени - и пак бих могъл да се върна на темата със self-fulfilling prophecy - ми как да е уверена, като всички й казват, че тая работа не е за нея, като мъжът им дава колата с въздишка след петминутен спор "ама не може ли да изчакаш малко аз да отида", като вижда съжалителните и покровителствените погледи на шофьорите около нея, като вижда как шофьорите около нея поглеждат, казват си "а, т'ва ще е жена, тя сигурно ще кара бавно" и се хвърлят да се врежат пред нея... ми като знае, че в 95% от случаите някой ще се хвърли да се вреже пред нея, може би от нейна гледна точка си е въпрос на елементарна предпазливост да не тръгва веднага
- уморени, недоспали, леко подпийнали или по някаква друга причина съзнаващи, че точно в момента реакциите им не са на ниво
- просто внимателни шофьори, които не искат да правят твърде рисковани маневри - като "твърде рисковани маневри" включва и "маневри, при които някой друг може изведнъж да реши да ги изненада"
Ноо... мкей, добре, както и да е, мога да се съглася с това, че може би в повечето случаи това са жени.
Moridin wrote:Да, вярно е, че верността на "85% от каращите бавно са жени" не доказва верността на "всички/повечето жени карат бавно". Но е доста добър хинт в тая посока.
Ммммда, не сме се разбрали значи, това обяснява и още нещо - виж по-долу.
Moridin wrote:Нещо повече, моето твърдение, цитирам "основният проблем на жените е, че карат бавно", не става по-малко вярно ДОРИ да докажеш, че повечето жени не карат бавно. Просто това все още може да е основният проблем на жените-шофьори, нали разбираш, че ме мързи да го извеждам с логически формули

Именно, "може да е" - аз именно за това казвам, че според мен също толкова голям проблем им е и нервното каране - виж по-долу
Moridin wrote:3) Карането нервно води до каране бавно, освен когато води до каране бавно И неориентирано. What was your point again?
Ъъъъъ, не, явно различни неща разбираме под "нервно каране" - аз имам предвид "внезапни действия без твърде голямо предизвестие", което е ортогонално, по никакъв начин несвързано с каране бързо или бавно
Moridin wrote:4) Да, по-опасни са несигнализираните маневри.
Само че (тук вече ФМИ шлифовката нещо ти е избягала) не виждам каква логическа връзка има това с моето твърдение, че основният проблем на жените-шофьори е, че карат бавно.
Тези две твърдения изключват ли се взаимно, че да използваш едното в противовес на другото? Би ли обяснил какво точно имаш предвид?
Това, което имах предвид, явно е неразбирателството с нервното каране... Това, което исках да кажа, е, че за жените нервното каране е също толкова голям проблем, колкото и бавното каране, така че бавното каране не е основен проблем... а че нервното каране води до несигнализирани маневри, което за мен е основният проблем изобщо при шофиране, така че жените са горе-долу също толкова отговорни за основния проблем при шофиране изобщо, т.е. той не е таковата на полов признак. Хм, а сега като се замисля, тези неща могат да бъдат комбинирани като "жените имат основния проблем на всички шофьори, а освен това и проблема с карането бавно" - което, ако приемем, че това с карането бавно и неуверено си е проблем на жените-шофьори, май наистина вече започва да има някаква бегла прилика с твоята теза. Но аз лично ще продължавам да си мисля за цялата тая история по начина, който изложих в втория абзац на това мнение - до голяма степен self-fulfilling prophecy и самоубеждаване. Както и да е. Blah. То стана ракиено време, а аз още не съм си довършил черните магии в работата. А да не се и разсейвах толкова лесно със странични теми...

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.