първо, от филмите, с които шайхири е открил темата, обективно погледнато "хон гил дон" е най-слаб, въпреки че е най-впечатляващ за децата (вкл. и за мен по онова време). което не пречи да има култов статут в бившите соц страни. (това е всъщност един от само двата севернокорейски филми, които съм гледал)
за японското кино.
класиците:
- куросава.
доста различен в ранния, средния и късния си период. ранният е почти непознат у нас. честно казано, ако целта е обща култура, ранният период може и да се пропусне и да се почне от "рашомон", който маркира и пробива на японското кино на запад. дали човек ще хареса "рашомон" зависи в голяма степен дали харесва стила на тоширо мифуне или не. мифуне в повечето филми на куросава е много специфичен и натрапващ се, което на някои не им понася. и като се вземе предвид, че той участва във всички негови филми до разрива между двамата, това може да доведе и до нехаресване на филмите на куросава по принцип.
"лесните" филми на куросава, които също са добри за старт: yojimbo, sanjuro, "скритата крепост". и трите са приключенски класики. yojimbo е един от филмите с най-много римейци (аз лично съм гледал 3). и в трите има невероятно чувство за хумор и чудесни character актьори. изобщо, типизираните персонажи и съответните актьори са трейдмарк на куросава.
"седемте самураи" също може да влезе в горната категория.
от "съвременните" (като тема) филми.
ikiru - екзиценциализъм на макс, с такаши шимура в главната роля. see it

"лошите спят добре" - ноар стилът не е запазена марка на запада : )
high & low - кримка-трилър с черен уклон, с участието на мифуне и бъдещия му заместник като любимец на куросава тецуя накадаи. удоволствие да ги види човек двамата в един филм. отново заедно след санджуро.
червената брада - последният филм на куросава с мифуне. дори само заради това си струва да се види, но, разбира се, си има и куп други достойнства.
dodesukaden - първият цветен филм на куросава. съставен от миниистории посветени на ниските социални слоеве, доста мрачен, дори депресивен.
друга характерна черта на куросава е че прави филми по западни произведения.
throne of blood - нелоша адаптация на "макбет"
donzoko - по максим горки.
dersu uzala - по арсенев.
ran - по "крал лир".
абсолютният шедьовър между тях е ran. демандред е написал защо, аз мога само да го подкрепя и да добавя - вероятно най-добрата роля на тецуя накади + оскар за костюми.
и да приключа темата:
кагемуша - друга чудесна роля на тецуя накадаи, филмът е продуциран от копола и джордж лукас (дългогодишен фен на куросава). с номинация за оскар за чуждоезичен филм.
yume - доста импресионистичен, разпокъсан и чудат. предполагаемо базиран върху сънищата на самия куросава.
и последните му два филма:
августовска рапсодия - силен антивоенен филм.
все още не - последният филм на куросава. спокоен, бих казал "мек". напомнящ едновременно на озу и на бергман.
и, тъй като взе да става дълго, ще продължа телеграфно.
- озу
"токийска история" се води задължителен, така че е добре да се види. той е представителен както за стила (самият озу е бил и оператор), така и за идеите. аз бих добавил "ранно лято", "краят на лятото", "есенен следобед". всъщност, трудно може да се сбърка с негов филм. ако ти допада, е почти все едно какво негово ще гледаш.
- кобаяши
"the human condition" 1, 2 и 3. вижте ги. брутален военен и антивоенен филм. друга прекрасна роля на накадаи.
"сепуку" и "самурайско въстание" - приносът на кобаяши към самурайските филми. много различни от куросава. с наблягане на драмата.
"ghost story" - с номинация за оскар за чужд филм. смятах да посветя няколко параграфа на класическия японски хорър, но като гледам как набъбва постингът..
- мизогучи
ugetsu - още една призрачна история, по японска легенда. типичните дълги кадри, прекрасна режисура и сторителинг.
sansho - вероятно най-възхвалявания филм на мизогучи.
улицата на срама - последният му филм, и, за разлика от по-известните му произведения, със съвременен сетинг.
- инагаки
популярен предимно с трилогията за мусаши (мифуне в главната роля). първият от които с оскар за най-добър чужд филм. лично според мен под класата на самурайските филми на куросава, но дори и в наши дни все още са добро забавление.
"47 ронини" - интерпретация по известната история (между другото, мизогучи също има филм по нея, доста по-слаб, имо)
- ичикава
"арфата от бирма" - военен/антивоенен филм с номинация за оскар за най-добър чужд филм. действието се развива след капитулацията в бирма (понастоящем миянмар). японски батальон отказва да сложи оръжие. още един много силен филм.
nobi - още една военна драма и отново много силна. този път ситуирана във филипините.
мислех да посветя накой и друг ред на класическия хорър, на 70-тарския самурайски екшън (my fave), на съвременното японско кино. но, тъй като постингът и без туй се получава дълъг, ще се въздържа засега. ако има конкретен интерес, ще сътворя отделен пост.