За и Против пълния член
Moderator: Moridin
Да ви кажа обаче (да се оплача по-скоро), че да си редактор не е лесно - през живота си бях бъркала пълен/непълен член не повече от 5 пъти (резултат на майка-маниачка и учителка-дракон), докато не се захванах с по-сериозно редакторстване... Сега вече, от толкоз прочетени грешки ли, три часа седя и мисля туй правилно ли е, след което от много мислене го бъркам
Що за отношение, питам?!

Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.
The meaning of life is 'bucket'
The meaning of life is 'bucket'
хех, предпочитам да си остана нефелен по въпроса за запетайките и the pattetic litтle dick. Има си редактори за целта, щот ако се спра да ги мисля тия нищо няма да напиша ;ррр
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- JaimeLannister
- Forsaken
Мда, просто прави лошо впечатление...
Бтв, при едния базар на НДК, има голяма табела "ЕскалторА работи само нагоре" (или нещо от този род) и точно като обърнеш глава погнусено, от другата страна ти се изпречва обромна реклама "Търсете бикЪТ"... ма толкова пари са дали за да я отпечтат, можеха поне да я погледнат преди това.
Бтв, при едния базар на НДК, има голяма табела "ЕскалторА работи само нагоре" (или нещо от този род) и точно като обърнеш глава погнусено, от другата страна ти се изпречва обромна реклама "Търсете бикЪТ"... ма толкова пари са дали за да я отпечтат, можеха поне да я погледнат преди това.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Lubimetz13
- Mistborn
Извинявайте, но пълният член в някои случаи може и да е труден. Например, сложно съчинено изречение: "Полковникът наказа войникът, който се изплю върху плюшеното му пате." - е, да, ама някои хора могат да не обърнат внимание на факта, че допълнението от първата част е подлог във втората ( а може и всъщност да са прави, което е най-страшният вариант ) и да напишат "Полковникът наказа войникА, който се изплю върху плюшеното му пате." - това не показва, че са неграмотни като родопски овчар от средата на петнайсти век, а че просто предпочитат да минават през правописа като през жарава - на подскоци, без да се заседяват. Лошото е, когато учители ( за които се предполага, че са свързващото звено между хората и боговете, и прочие, и прочие... ) пишат така. Нашата учителка по география например, тъпо и упорито си пише "площа", вместо "площта" и явно никак не се стресира от хихиканията, които се носят като океански бриз около нея. А това е отчайващо...В крайна сметка, за мен е задължително да знам къде колко "н"-та да сложа ( "особено" се пише с едно, защото при проверка произнасяме "особен", а не "особенен" - да разкрия тази малка тайна, че май навсякъде е неизвестна ). Но ако за някой това не е принципен въпрос, не смятам, че е длъжен във възраст, в която се смята, че се е изучил, да сяда и да се унижава с тези скверни неща, учебниците - насила хубост не става и това е положението.
Аз внимавам дали слагам пълен или непълен член само понякога, обикновено си карам на автопилот и малко ми дреме, грозно ли изглежда или не. Това правило е адски глупаво и просто трябва да се промени, да се избере единия вариант и да се премахне другият.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Любимец, иди да пиеш нещо успокоително: страшният вариант е истина :) Правилно си е да бъде "войника", подозирам, че има нещо общо с подчинеността на изречението, но не искам да навлизам в граматическите дебри, че там ме дебне Роланд с нелепите си твърдения за запетайките...
Добре де, значи: Полковникът наказа кого - допълнението, така че членът си е кратък (между другото така му викаха навремето :)
Добре де, значи: Полковникът наказа кого - допълнението, така че членът си е кратък (между другото така му викаха навремето :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- Moridin
- Global Moderator
Да, там е кратък член, и изречението не е съчинително, бтв, а е смесено, с едно главно и едно подчинено. В главното изречение, към което синтактично принадлежи думата, тя е допълнение.
Има некои, требе да признаем, тънкости, но в общи линии то фрапиращото е, когато се бърка там, дето няма никакви тънкости
Има некои, требе да признаем, тънкости, но в общи линии то фрапиращото е, когато се бърка там, дето няма никакви тънкости

This is it. Ground zero.
- JaimeLannister
- Forsaken
Хаха
. Роланд, знам че са грешни... Ама да ти кажа то това беше целта, въпреки че по принцип не ми пука особено. Въреки че е забавно човек да се прави на господ като учи такива неща. На мен, когато ми трябваха си ги учех. А и сега си ги знам (
). Само че ме мързи да следя членовете, особено, когато пиша по форуми...

Xora,osuznaite se bre!Kak 6te maxat "pulen-nepulen" 4len,ta posle,koi 6te go ma4at na izpiti.Daskalite sa kovarni xora.
Roli,mon ami,se kusuri gledash da namerish,lo6oto e, 4e gi namirash!
Saglasen sam s tebe,4e ima niakoi ne6ta,koito se nau4avat,no skoro se zabraviat.Az li4no, sam go izpitval na gurba si,primer vednaga davam s matematikata
Ima ne6ta,koito triabva da se znaiat za momenta,koito sa adski bezpolezni,no osuznavash 4e ti triabvat za momenta i polagash usilia.
Primer-tg(90+@).cotg(180-@)+cotg(180-@).tg(90-@)
@-alfa
Za kakvo,mamizata mu,6te mi posluji tozishit gore,v jivota.Edinstveno razviva misleneto,no kato se setia za drugte na4ini...
Roli,mon ami,se kusuri gledash da namerish,lo6oto e, 4e gi namirash!
Saglasen sam s tebe,4e ima niakoi ne6ta,koito se nau4avat,no skoro se zabraviat.Az li4no, sam go izpitval na gurba si,primer vednaga davam s matematikata

Primer-tg(90+@).cotg(180-@)+cotg(180-@).tg(90-@)
@-alfa
Za kakvo,mamizata mu,6te mi posluji tozishit gore,v jivota.Edinstveno razviva misleneto,no kato se setia za drugte na4ini...
Много си е добре с пълен член. А колкото до това дали си го научил или не - не е фатално. Познавам много хора, които си живеят добре и без него. А е истина, както каза Clio, че като поправяш много, в един момент се объркваш.
Най-ужасното изказване, което сам чувал, е на истински редактор: "Запетайките тука са много, трябва да се намалят."!!! И ги махна!!!
Та другия път може и пълнiят член да му се стори в повече.
(Правописните грешки са от кирилицазията.)
Най-ужасното изказване, което сам чувал, е на истински редактор: "Запетайките тука са много, трябва да се намалят."!!! И ги махна!!!

(Правописните грешки са от кирилицазията.)