Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)
Moderator: Moridin
- The Dragon
- Elder God
- beliefcontrol
- Paragon
Силно преувеличено твърдение - цената на най-евтиния нов ситроен в момента се равнява на над 20 години ЗО вноски при максимален осигурителен доход 2000 лева.Marfa wrote:аз ако събера всичките здравни вноски, дето съм ги внасяла последните десетина години, ще се получи една не лоша сумичка, която ако я съизмерим в кола (новата мерна единица, явно), все до един-два чисто новички ситроена ще я добутам.
Но е ясно, че не това е важното. Аз съм сигурно един от няколкото мъже под 30 години дето не се интересува изобщо от автомобили. Нямам книжка, нямам и желание да се уча, макар че вероятно скоро ще се наложи по професионални съображения.
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.
- RRSunknown
- Elder God
E колко пък оценяваш стойноста на манипулация която се прави едва ли не със затворени очи и е абсолютна рутина.The Dragon wrote:Абе аз пак не говоря за колко трябва да плати за операцията. А каква е стойността и. Двете нямат нищо общо. Просто сме зле в оценката на това колко струва здравната услуга.
И защо WoW е в спойлер таг?
Прочее не мога да разбера за какво подценяване става дума като всеки ден по новините слушаме за операции за по 20000 евро и отгоре? Явно че си има сложни манипулации но ние говорим за рутинните неща, които се правят елементарно и постоянно.
- The Dragon
- Elder God
Марфи - ей го на доказателството на тезата ми .....RRSunknown wrote:E колко пък оценяваш стойноста на манипулация която се прави едва ли не със затворени очи и е абсолютна рутина.The Dragon wrote:Абе аз пак не говоря за колко трябва да плати за операцията. А каква е стойността и. Двете нямат нищо общо. Просто сме зле в оценката на това колко струва здравната услуга.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
OK, този спор е абсурден, при положение, че повечето хора тук говорят едно и също, но искат различно. Да, много е хубаво да се възползваме от безплатно здравеопазване. И аз го искам като потребител. Но реалността е, че начинът на уредба на НЗОК е такъв, всички дават, а ползват тези, които успеят (да се разболеят). Удивително, е това, че внасят само някои, но ползват ВСИЧКИ. Да, манго, дето от 7 години не е внасял, също ползва. И от там тръгва болката, защото внасяйки три вноски, той има правата на оня, внасял, като поп по х% от стабилната си заплата и имал щастието да е здрав. Но манго дава около 60 лева и ползва клинична пътека за 2000. Къде е икономическата изгода от това, а?
После, да има лекари, които вземат. Има и такива, които не вземат. Вече има много случаи, когато лекари биват подставени целенасочено, дори, ако са от втората категория. Най-често пак от мургавелковци, бтв.
Още нещо, прословутите клинични пътеки... В тях НЕ е калкулирана цената на лекарския труд, а само на консумативите. Трудът бил това, което генерира добавена стаойност, но явно това не важи за лекарския. Тоест лекаря, вземайки пари от пътеките реално лишава болницата от пълна възвръщаемост за консумативите. И това далеч не е всичко. Има го моментът с това че примерно за инсулт пътреката е 5 дни. 5, дори след 5 дни пациентът да е парализиран и неадекватен, на касата не й дреме. Ако болницата го задържи, ТЯ поема разходите, затова и толкова болници са вътре.
И последно, хората не дават пари за здраве. Виждала съм случаи, когато майки с прическа и маникюр, очевидно правени в салон, с джип и дрехи от бутик, се скъпи какъв антибиотик да вземе на детето си, отказва да му сложи допълнителни ваксини, с които да го предпази, защото те са платени от джоба. Има и това. Много българи все още очакват всичко, свързано със здравето да им се полага по право и безплатно.
За лекарствата на бабите - как именно лекарите са виновни за цената им? Тя се определя от фармацевтичните компании и дъжавата налага ДДС. Лекарите могат само да ги изпишат или не. Ако не ги, бабичките ще имат повече пари, ама за по-кратко и ще се гътнат, или ще влязат в болница, където ще се завърти кръга с пътеките.
Стига с всичко това. Бойко говореше най-вече, че българинът приема да плаща колкото и да му струва ремонтът на колата/ъпгрейда на компа/друго, но не приема вноската нза здравно осигуряване да расте, заедно с цените на ремонтните услуги примерно, тя трябва да е статична. Защо именно?
Знаеш ли как същите тия бабички съм ги чувала да си говорят, как им било по-лесно да викнат бърза помощ, че като дойдели бързо и безплатно им мерели кръвното и им правят кардиограма, без да чакат на опашка при ДжиПи-то. Трябва ли да жаля и тези бабки-интересчийки, които може да лишават от бърза помощ някой, който реално има нужда от нея?
После, да има лекари, които вземат. Има и такива, които не вземат. Вече има много случаи, когато лекари биват подставени целенасочено, дори, ако са от втората категория. Най-често пак от мургавелковци, бтв.
Още нещо, прословутите клинични пътеки... В тях НЕ е калкулирана цената на лекарския труд, а само на консумативите. Трудът бил това, което генерира добавена стаойност, но явно това не важи за лекарския. Тоест лекаря, вземайки пари от пътеките реално лишава болницата от пълна възвръщаемост за консумативите. И това далеч не е всичко. Има го моментът с това че примерно за инсулт пътреката е 5 дни. 5, дори след 5 дни пациентът да е парализиран и неадекватен, на касата не й дреме. Ако болницата го задържи, ТЯ поема разходите, затова и толкова болници са вътре.
И последно, хората не дават пари за здраве. Виждала съм случаи, когато майки с прическа и маникюр, очевидно правени в салон, с джип и дрехи от бутик, се скъпи какъв антибиотик да вземе на детето си, отказва да му сложи допълнителни ваксини, с които да го предпази, защото те са платени от джоба. Има и това. Много българи все още очакват всичко, свързано със здравето да им се полага по право и безплатно.
За лекарствата на бабите - как именно лекарите са виновни за цената им? Тя се определя от фармацевтичните компании и дъжавата налага ДДС. Лекарите могат само да ги изпишат или не. Ако не ги, бабичките ще имат повече пари, ама за по-кратко и ще се гътнат, или ще влязат в болница, където ще се завърти кръга с пътеките.
Стига с всичко това. Бойко говореше най-вече, че българинът приема да плаща колкото и да му струва ремонтът на колата/ъпгрейда на компа/друго, но не приема вноската нза здравно осигуряване да расте, заедно с цените на ремонтните услуги примерно, тя трябва да е статична. Защо именно?
Знаеш ли как същите тия бабички съм ги чувала да си говорят, как им било по-лесно да викнат бърза помощ, че като дойдели бързо и безплатно им мерели кръвното и им правят кардиограма, без да чакат на опашка при ДжиПи-то. Трябва ли да жаля и тези бабки-интересчийки, които може да лишават от бърза помощ някой, който реално има нужда от нея?
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
Обичам си аватара!!
- RRSunknown
- Elder God
Това бате е цитат на хирурга оперирал майка ми за 15 минути преди 2 месеца точно за апендецит. Не съм си го измислил аз.The Dragon wrote:Марфи - ей го на доказателството на тезата ми .....RRSunknown wrote:E колко пък оценяваш стойноста на манипулация която се прави едва ли не със затворени очи и е абсолютна рутина.The Dragon wrote:Абе аз пак не говоря за колко трябва да плати за операцията. А каква е стойността и. Двете нямат нищо общо. Просто сме зле в оценката на това колко струва здравната услуга.
Три пъти съм звънял на бърза помощ последните четири месеца и всичките пъти отказаха да дойдат докато не им се плати.Знаеш ли как същите тия бабички съм ги чувала да си говорят, как им било по-лесно да викнат бърза помощ, че като дойдели бързо и безплатно им мерели кръвното и им правят кардиограма
Звънял си вероятно на частната бърза помощ - 6150 (поне в Пд това им е тел). Те са само платени (доста). 150 е само безплатен, не може да са ти поискали пари. Разговорите се записват и пазят, за това глави биха хвърчали.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae
Обичам си аватара!!
Обичам си аватара!!
Здравната осигуровка беше увеличена. Средната заплата се увеличи. Събираемостта на здравните осигуровки се увеличи. Обаче пари има все по-малко и виновни са онези които бият негрите, пардон, поправят си колите. Да не говорим каква част от българите карат таратайки с рециклирани части-реплики на оригиналните.
И бтв, да, заболеваемостта ще се увеличава, след като няма никаква профилактика. След като дори, когато имаш проблем, няма направление. А после се оказва, че внезапно е станало време за много по-скъпо лечение...
Бтв, нямам против да се увеличи вноската. Но в замяна на нея искам здравеопазване. А не лекари, които отказват да те приемат за животоспасяващо лечение. И не личен лекар, който няма къде да ме прати до след месец. И не здравна каса, която ми брои колко съм дала за закуски, колко за дискотека и колко за лекар. В този случай едва ли някой ще е против. Но вноската се увеличава с 1/3, таксите се увеличават с минималната работна заплата, а здравеопазването кой знае защо не се увеличава. А, извинете, това е заради моите БМВ и Мерцедес...
И бтв, да, заболеваемостта ще се увеличава, след като няма никаква профилактика. След като дори, когато имаш проблем, няма направление. А после се оказва, че внезапно е станало време за много по-скъпо лечение...
Бтв, нямам против да се увеличи вноската. Но в замяна на нея искам здравеопазване. А не лекари, които отказват да те приемат за животоспасяващо лечение. И не личен лекар, който няма къде да ме прати до след месец. И не здравна каса, която ми брои колко съм дала за закуски, колко за дискотека и колко за лекар. В този случай едва ли някой ще е против. Но вноската се увеличава с 1/3, таксите се увеличават с минималната работна заплата, а здравеопазването кой знае защо не се увеличава. А, извинете, това е заради моите БМВ и Мерцедес...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Точно за 150 става дума - казват ти че нямат свободна кола, искат ти телефона и след малко ти звънят да ти кажат че може да се уреди нещо.
Преди седмица някъкъв пенсионер беше паднал на стълбите пред работата ми и се гърчеше. Звъним на 150 - оттам ни казват че не могат да дойдат , като сме бързали някой от нас да го докарал.
Преди седмица някъкъв пенсионер беше паднал на стълбите пред работата ми и се гърчеше. Звъним на 150 - оттам ни казват че не могат да дойдат , като сме бързали някой от нас да го докарал.
Да де, ясно е, че в Бурунди е по-кофти. Това как оправя нещата? Също е ясно, че манго не си плаща вноските. Това също не оправя нещата, още повече, че се превръща във все по-неразрешим и тотално нелечим проблем поради напредване на заболяването. Както знаем, манго не си плаща и тока, и водата, и куп още други неща, което просто няма как да не даде отражение върху крайния резултат. Очевидно е, че голямата част от българското човечество го играе спонсор на една определена прослойка. Но отказът на манго да си плаща е само един от проблемите. По-големият проблем, според мен, е пълната безотчетност в здравната каса и тоталния хаос в здравната система. Ако ще здравната вноска и 200% от заплатата да стане, това няма да промени абсолютно нищо. И само между другото, тея, дето карат новички мерцедеси и бмв-та обикновено нямат навика да се лекуват в държавната болница. Хлопат на вратите я на Токуда, я в някое друго заведение, което има малко общо с държавното здравеопазване.
Аз лично отдавна съм наскочила социализъма и не гледам на здравеопазването и образованието като на нещо, дето идва незнайно откъде, не трябва да се захранва с пари, но затова пък е задължено да ме дундурка когато ми кефне, но твърдо вярвам, че имам право на здравеопазване, особено след като чинно си внасям лептата всеки месец. Отказът да ми се даде направление към специалист е нарушение на мое конституционно право. Нещо повече, самото направление е нарушение на конституцията и не е нищо повече от една допълнителна бюрократична спънка. Такава простотия като "направлениета свършиха" просто не е реална.
В тази връзка съм принудена да се съглася донякъде с Драгън, че средният българин по презумция действително смята, че здравеопазването и образованието са длъжни да го повиват и поят. Нещо повече, средният българин се възмущава от твърдението, че лекарят и учителят въобще имат право на заплащане, защото как така можели да искали пари, за да раздават здраве и просвета? По време на учителската стачка бая клавиатура изтърках да обяснявам защо това е дивна простотия, ама май така и не успях да го обясня. Но все пак не съм съгласна с твърдението, че средният българин би предпочел да си оправи карбуратора, вместо да си оперира менискуса. Това е нон-сенс. Ако някой наистина предпочита колата пред здравето си, е куку. Туй то. А рандъм дюда, дето ще дава всеки месец по 500 кинта, за да му е в движение колата, смятай каква заплата трябва да има, за да си позволи подобен лукс. Повечето рандъм дюдове в България не вземат бруто 500 лева, че камо ли да ги дават за колите си. Все пак.
Аз лично отдавна съм наскочила социализъма и не гледам на здравеопазването и образованието като на нещо, дето идва незнайно откъде, не трябва да се захранва с пари, но затова пък е задължено да ме дундурка когато ми кефне, но твърдо вярвам, че имам право на здравеопазване, особено след като чинно си внасям лептата всеки месец. Отказът да ми се даде направление към специалист е нарушение на мое конституционно право. Нещо повече, самото направление е нарушение на конституцията и не е нищо повече от една допълнителна бюрократична спънка. Такава простотия като "направлениета свършиха" просто не е реална.
В тази връзка съм принудена да се съглася донякъде с Драгън, че средният българин по презумция действително смята, че здравеопазването и образованието са длъжни да го повиват и поят. Нещо повече, средният българин се възмущава от твърдението, че лекарят и учителят въобще имат право на заплащане, защото как така можели да искали пари, за да раздават здраве и просвета? По време на учителската стачка бая клавиатура изтърках да обяснявам защо това е дивна простотия, ама май така и не успях да го обясня. Но все пак не съм съгласна с твърдението, че средният българин би предпочел да си оправи карбуратора, вместо да си оперира менискуса. Това е нон-сенс. Ако някой наистина предпочита колата пред здравето си, е куку. Туй то. А рандъм дюда, дето ще дава всеки месец по 500 кинта, за да му е в движение колата, смятай каква заплата трябва да има, за да си позволи подобен лукс. Повечето рандъм дюдове в България не вземат бруто 500 лева, че камо ли да ги дават за колите си. Все пак.
- RRSunknown
- Elder God
Някой казвал ли си е, че ще убие съседа, който е пуснал чалгата до дупка?
http://www.dnes.bg/crime/2009/11/20/syd ... alga.81131
http://www.dnes.bg/crime/2009/11/20/syd ... alga.81131
I don't wanna die
- RRSunknown
- Elder God