Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Nov 19, 2009 5:33 pm

Абе човек сменил си горивна помпа за 1000 лева. Аз на моя Нисан, ако му я сменя за 2-3000 ще съм късметлия.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Nov 19, 2009 5:41 pm

Рециклирана. Нова е 2000-2500. Това е отклоняване от темата де.

Истината е че когато някой механик може да таксува за нещо по-висока цена отколкото за труда на някой лекар който е учил 10 години и специализирал още 5-6, значи наистина здравеопазването е сериозно подценено като стойност.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Nov 19, 2009 5:51 pm

Чакай сега да се разберем - ти само за ремонта БЕЗ частта ли си дал парите или говориш частта + ремонта? Защото има огромна разлика .

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Nov 19, 2009 6:02 pm

Частите бяха около 250. Пак отклоняваш темата.

Номера е - дори Борисов да говори леко просташки, не значи че всяко нещо което каже е глупост. Само повечето.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Nov 19, 2009 6:09 pm

E ако са само 250 частите а останалото са ти го взели за ремонта значи в София ви дерат кожите

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 19, 2009 6:13 pm

Само дето той не говори за подценения труд на лекарите, а за това, че хората малко плащат като се разболеят от джоба си. Не говори за заплатите, а за плащанията. Няма лошо да кажеш, че на лекар се плаща по-малко отколкото на монтьор. Но да ми броиш стотинките колко съм плащала аз за бмв-то и мерцедес-а си (и двете ги държа в горното ляво чекмедже на секцията, да) и колко съм плащала за операция (като ми се наложи да ме оперират първо си мисля как да дам повече пари за нея, определено) е цинизъм и простотия.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Nov 19, 2009 6:21 pm

Хммм. Къде точно се говори за допълнително плащане от джоба извън данъците?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 19, 2009 6:24 pm

А откъде ще дойдат иначе, след като намаляват разходите на НЗОК? И защо иначе е сравнението колко дава българинът за колата си и за здравето си?
I don't wanna die

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Nov 19, 2009 6:29 pm

Ти винаги даваш пари за здраве. Дали е данъци или на ръка няма никакво значение. Ако кажеш на някой че ремонта на колата му ще струва два бона той ще ги плати най вероятно. Ако му обясниш, че операция за скъсан минискус трябва да струва толкова - ще те погледне невярващо и ще каже айде стига бе, много е.

Това което аз прочетох е, че според него българското население е готовода плати много повече за състоянието на автомобилния парк отколкото за здравеопазване. И това е абсолютно вярно.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 19, 2009 6:40 pm

Да, знам. Само че парите за здраве ги давам като застраховка. Автокаско, сещаш ли се. Т.е. аз може да не се виждам с лекарката си по цяла година, но въпреки това си плащам всеки месец. За да може ако ми се пукне апандисита да не трябва да си продам бъбрека, за да го оперират. Бтв, ти може би можеш да дадеш 2000 за поправка на колата си. Аз не мога. Нямам и кола. В тоя смисъл плащам за здраве доста повече, отколкото за колата си.

А ако знаеш какви пари дава българското население само в подкупи за лекари, нямаше да мислиш така. Отиди в една болница за серизоно болни и питай хората там за какво дават повече пари. Кажи това на всичките пенсионери, на които половината им пенсия отива за лекарства. Обясни го на майките с мизерни майчински и болно дете. Това, че българинът давал повече за кола, отколкото за здраве е евтин популизъм точно в бойков стил.
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Nov 19, 2009 6:54 pm

Абсурдистан е среден човек от малкия/среден град да даде 2000 за поправка на кола - със заплата 300 лв това са му 7 заплати.
Едновременно с това внасяме безкрайни такси за здравни осигуровки които не ползваме но когато се наложи вместо да извадят от тях сумата се оказва че пак трябва да плащаме.

И докато средния човек може да НЕ дава пари за кола и да живее то ако стане нещо с него и го накараме да даде големите пари (които ги няма ) за някоя стандартна процедура то го осъждаме на смърт.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Nov 19, 2009 7:20 pm

Такаааааа....

Няма безплатно здравеопазване. Никога не е имало, няма и да има.

Ако средно здравето на един човек годишно излиза 2000 лева, то бюджета на здравеопазването трябва да бъде 2000*броя на хората. Няма друг начин. Процентните осигуровки позволяват да измести тежестта от най бедните слоеве на населението нагоре. Това, че на някой в Габрово ще му бъде платена операцията от хората работещи във софия е нормално. Но това плащане го има и съществува.

Преди два поста казах какво означава изказването на премиера според мен. Не че хората трябва да дават пари от джобовете си за доплащане и сега е малко, а че обществото не иска да дава значителни суми за здравеопазване по принцип.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Nov 19, 2009 7:37 pm

Ако кажеш на някой че ремонта на колата му ще струва два бона той ще ги плати най вероятно. Ако му обясниш, че операция за скъсан минискус трябва да струва толкова - ще те погледне невярващо и ще каже айде стига бе, много е.
Айде стига бе. Верно? И ще предпочете да остане сакат, само и само да си направи ремонта на колата? Може и да има такива хора, де да знам сега, то си е индивидуално, ама все си мисля, че здравето е приоритет за средния що годе умствено здрав индивид. Дори съм склонна да ида и по-далеч и да допусна, че човек дори би могъл да посегне на Светата си кола и да я продаде, но да си направи наложителната операция. Това първо.

Второ, за вас не знам, но аз ако събера всичките здравни вноски, дето съм ги внасяла последните десетина години, ще се получи една не лоша сумичка, която ако я съизмерим в кола (новата мерна единица, явно), все до един-два чисто новички ситроена ще я добутам. Чак за мерцедес едва ли ще се класирам, признавам. Какво получавам обаче насреща? Правото като ида на джипи, да си платя чинно двата лева и четирсе стинки, след което да бъда уведомена, че пак няма направления, след което така или инак да пристъпя към план Б, а именно - частна медицинска помощ. Освен това имам правото да лежа в болница, като аз си осигурявам от чаршафите до обезболяващите плюс храната, а накрая имам правото доброволно да даря сума на болницата. (Последното е съвсем пресен случай, който сполетя току-що братчеда). Май имах правото и на пломба - две годишно...

Трето, аз нямам кола. И? Дали ще ми направят отстъпка в такъв случай?

Изводите са следните:
-да сравняваш цената на здравето с цената на карбураторите е тъпо.
-в т. нар. "здравна" система има огромен проблем или по-скоро тя самата е огромен проблем.
-доколкото проблемът се състои основно в изключителната неефективност на възпяваното от мен образувание, поглъщащо финанси като кремиковска пещ и то със същата или сходна ефективност, колкото и средства да се наливат или да не се наливат в тая твар, резултатът ще е все такъв. Нулев.
-но пък за сметка на това бъдещето е лесно предвидимо. Просто здравната ни система ще си остане една от местните национални забележителности, продукт на нашата култура и психология, та ако някой се почувства достаъчно предприемчив, може да развежда туристи срещу заплащане или да заснеме реалити с умерено болни хора под надслов "Сървайвър в българска болница".
-------------------------------

Edit:
Обществото няма против да дава значителни суми за здравеопазване, доколкото здравето за всеки нормален човек е едно от най-важните неща, но когато сумите за здравеопазване мистериозно изчезват, а за всеки по-специален случай се налага да се разчита на благотворителност, дарителски сметки и тем подобни, ситуацията придобива съвсем други краски. Още повече, че здравето е едно от много малките неща, от които обществото по никакъв начин не би се лишило доброволно, както не би се лишило доброволно от храна и вода. Дето се вика, с изкривена ламарина може, обаче със счупен крак - не.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Nov 19, 2009 8:01 pm

Марфи - знаеш ли на колко от познатите ми живота им е в колите. Болно е знам, но е така. Говорим за хора на които колата им гълта практически всяка стотинка. Сега тук пишещите не сме представителна извадка - практически всичко живо от мъжки пол под 30 няма нищо против колата му да изяжда повече 60-70% от средствата с които раполага.
Айде стига бе. Верно? И ще предпочете да остане сакат, само и само да си направи ремонта на колата?
Не значи че ще го предпочете. А ще помисли че го ментят защото не може да струва толкова много. Българина по принцип не може да определи колко струва реално здравната услуга. Ако хванеш рандъм дюд от улицата и го питаш - ще даваш ли 500 лева на месец за да ти е в движение колата - отговора е да. Ще давал ли тия пари за здраве - отговора е никога.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Nov 19, 2009 8:11 pm

Драгъне, имам познати, на които животът им е в
Spoiler: show
WoW.
Имам познати, по-точно имах познати, на които животът им е в чашката. Не отричам, че има идиоти, дето предпочитат да лежат под колата, вместо под жената, ама съгласи се, че не обсъждаме случаите на пристрастености и всевъзможни девиации. Нормалният човек и жилището си ще продаде, за да спаси я живота си, я живота на детето си. Причината, поради която същият този човек би възкликнал, че е недопустимо да му искат примерно 500 лева, за да му оперират апендисита, като при това го карат да си осигурява и консумативите е, че същият този човек е плащал години наред здравна вноска, която ги покрива не само тези 500 лева, но и петстотинте лева на още кой знае колко човека. А аз го разбирам, щото това просто не е нормално.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.