A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 23, 2012 4:03 pm

Регар е на практика част от керъктър-дивелъпмънта и вътрешната мотивация на почти всички главни герои под някаква форма.

Да не говорим, че е мега бед-есс и на практика най-якият пич в романа.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Apr 23, 2012 4:07 pm

Жоре, come on :)
Няма го и в десет страници от цялата поредица и то от втора ръка най-вече. Къв бедес, къв пич кви пет лева :Р Герой от приказките е в най-добрия случай. А че е ключов за бексторито, си го казах и аз.

Едит: Още един готин паралел.

Джофри -> Санса, прекъснати от Тирион, който помага на Санса.
Грегор -> пленниците, прекъснати от Тайуин, който помага на Аря.

Какъвто кралят, такова и кралството.

И интересен контекст за репликата на Болтън, A naked man has few secrets, a flayed man none, на което Роб логично се възмущава.

Още нещо за Кутрето и интересен паралел с останалите герои в aftermath-а на смъртта на Робърт. Той всъщност също не знае точно какво да прави.
Spoiler: show
В книгите виждам ясни знаци, че Кутрето е едно от най-преките олицетворения на ентропията, обзела Седемте кралства. Лорд на руини (Уинтърфел), прокълнат замък (Харенхол) и бивше обиталище на лудостта (Ийри).
Първо в опитите му да спечели някакви позиции със Серсей - между другото за мен си беше напълно in-character да не се нагъзи, за да го поеме в отговор на подигравката й, а да пробва някое остроумие като с Варис - в края на краищата, той е бил "съветник" на един безумно отчужден крал, Робърт, за когото е бил незаменим, тъй че е нормално да не знае точно какво да прави със Серсей, особено предвид, че не я познава в ролята на реален владетел. Същото и с опита му да си спечели позиции с Ренли, където си признава, че в частта със social skills - в смисъл, в ситуации, когато трябва да гледат като него като на Петир, а не като на The Whoremaster или The Coinmaster - просто не го бива. И го доказва в сцената с Кат, където е като 20-годишен хлапак, който прави жалки опити да се пъчи и доказва.
Last edited by Trip on Mon Apr 23, 2012 4:52 pm, edited 3 times in total.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Mon Apr 23, 2012 4:43 pm

Според мен толкова много хора харесват Регар точно защото не се знае почти нищо за него и читателите са свободни да си проектират фантазиите върху тази празна дъска... Същото важи и за целия му "романс" с Лиана, който според фен-артовете е най-прелестното и красиво нещо на света, а реално не знаем точно какви са им били отношенията.

А иначе актрисата, която днес се появи в ролята на лечителка от Волантис, беше обявана преди време точно за Джейни Уестърлинг. Затова ми дойде доста странен момент... В някакво старо промо имаше сцена, в която
тя и Роб се целуват, или поне така изглежда.
Иначе (спойлери за третата книга)
може ХБО да решат, че Фрей ще са два пъти по-бесни, ако Роб вземе за жена някаква рандъм лечителка вместо тяхната благородна дъщеря, знам ли. Просто ми е супер странно цялото това, но все някъде в идните епизоди ще разберем повече...
But goddamn,
you got me in love again

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 23, 2012 4:58 pm

Регар не е просто част от бексторито, а както казах част от мотивацията за действията на доста от героите.

"бедесс" е, защото ВСИЧКИ го описват като такъв. едва ли е бил някакъв друг, нали. а Емо ти прочети пета все пак и тогава брой страниците.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Apr 23, 2012 5:02 pm

Мотивацията за действията на доста от героите, която е резултат от Регар, е част от бексторито, доколкото Регар няма как да мотивира героите със свои настоящи действия, нали? Това, че всички го описват като бед ес, го прави един страхотен бед ес герой от няколко анекдота/приказки/сънища. This does not a fictional character make.

Съмнявам се в пета да има много повече от още десет страници анекдоти за Регар. Seriously, now. :mrgreen:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 23, 2012 5:07 pm

Точката ти се проваля да се разреши в съзнанието ми.
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Apr 23, 2012 5:09 pm

То e ясно от известно време, че ще сменят името на Jeyne Westerling, четох някакво интервю преди около седмица с пича, който играе Роб, той спомена това.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Apr 23, 2012 5:11 pm

To не е точка, а факт. Нищо против да си му се кефиш, ама участва ли в общо 15-ина страници във всички книги? Участва. Флашбеци/анекдоти/сънища ли са? Такива са. Мъртъв ли е от 20 години? Мъртъв е. Еми...

Освен това не го виждам като ключов елемент от мотивацията на, да речем, Ланистърите, които достатъчно се мразят-обичат едни други, за да им е това приоритетът в охарактеризирането. За Старките също не го виждам като движеща сила.
Регар за мен е a large-scale plot/revelation device и с нищо не му симптатизирам като на герой, еле пък да му се кефя.

Дем: Аха, еми, както казах, все ми е тая, и бездруго тая девойка ми изглежда по-интересна. Дано сюжетно да го натъкмят без много сътресения.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Apr 23, 2012 5:16 pm

Начи, първо, Регар не е бедесс, а е принс чарминг, за когото лично на мен ми е все през тая и ще бъде така поне докато не се появи някакъв смислен флашбак с него.

Второ, не е нормално Кутрето да не знае какво да прави с Церсей, при условие, че е разкрит като егасимуси и психолога. В книгите много добре си знаеше какво точно да прави с нея и го правеше много добре. Но тук го разбирам - човекът в крайна сметка е някаква Мадам и е твърде зает да си обучава курвите, за да се занимава с психология на индивида.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Apr 23, 2012 5:20 pm

Кутрето най-вече ми се струва многократно по-обсебен от комплексите си, отколкото беше показано в книгите, и реагира спрямо тая си жилка в характера.
На мен ми е по-интересно как Ейдън Гилън не може да реши с каква интонация, тембър и дори акцент да го играе тоя герой :mrgreen:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 23, 2012 5:20 pm

С какво точно флашбеците са по-малко канон и релевантни от сега случващото се? Освен че са по-интересни от гледна точка на офлейвъряването си през спомените на флашбекващият персонаж?

Между другото, в пета се вижда, че участва и в мотивацията на някои Ланистъри. А и аз не казах ВСИЧКИ герои, казах много важни герои.

Изобщо пак не разбирам къде е проблемът? Не го схващам това "забранено е да се казва, че героят мачка, понеже го има само в миналото". Тотално не ми връзва смисъл честно казано. Това, че ТИ не му се кефиш, по никой начин не прави неоправдана позицията на други хора, че му се кефят.

За Старките няма как да е движеща сила, тъй като само един Старк (Кейтлин) го помни, която не е много и тя вече. Нед за сметка на това горе-долу половината му персонаж беше дефиниран от спомени за Регар, Робърт и Лиана.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Apr 23, 2012 5:22 pm

Тотално не ми връзва смисъл честно казано. Това, че ТИ не му се кефиш, по никой начин не прави неоправдана позицията на други хора, че му се кефят.
Жоре, не се излагай с тоя line of argumentation, ами вземи прочети колко пъти говоря кое как е СПОРЕД МЕН и как няма проблем да му се кефиш :) Може и смайлитата да преброиш :P

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 23, 2012 5:29 pm

Да бе, да бе, ма ти го представяш като едва ли не необяснимо, а не като въпрос на личностностностност.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Apr 23, 2012 5:36 pm

А, по-скоро е недоумимост, не необяснимост - иначе ясно, той има бяла коса и виолетови очи и свири на лира и чете книги И е бахти рицарят, кво да не му харесваме, нали :mrgreen: If he can, we can too :mrgreen:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Apr 23, 2012 5:45 pm

Регар точно защото го няма, е толкова силен образ. Той е почти директно Хектор от Илиадата, со се трагизма и поетичния нагон, но и с Таргариенската лудост. И е доста силен мотиватор за действията на де що Дорнец има в книгата, да не споменаваме Сърсей и дребния детайл как ЦЕЛИЯ сетъп на първа книга е директен резултат от неговата история с Илияна.

Въобще, и двете позиции - принизяването на Регар като важност и оправданията защо Петир е НАПЪЛНО провален като персонаж в сериала - са ми некви дълбоко джазирани. Ся, Емо, не че нещо (демек, нещо!), ама ти тия книги последно си ги чел с памперси, нали, докато доста хора ги четем в момента.
Last edited by Roland on Mon Apr 23, 2012 5:48 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...