Roland wrote:Ванка, много се палиш, много приказваш за аргументация, но истината е, че цялото ти становище почива на въздушни кули. Видиш ли хората, дето сваляли, а иначе биха се принудили да купят книгата, били малко. Също така МНОГО хора, свалящи книги от читанката, после биха си ги купили. Освен това ти познаваш ДЕСЕТКИ четящи и никой от тях не би предпочел да чете от монитор. Е, аз пък виждам тук колко масово се ползват е-рийдъри и колко масово се купуват електронни книги. Съответно и трите са пълна спекулация, неподкрепена от абсолютно нищо, така че недей да приказваш точно ТИ за аргументация. С нищо никъде не си доказал, че ползите били много по-големи от вредите. Също така с нищо не си оборил двата показателя, по които твърдя, че читанката НЕ Е библиотека, а пиратски сайт. По-леко праведния гняв при това положение.
Филмовото пиратство.......................
Гейм-пиратството........................
Да, естествено, че има много спекула и от обратната страна. Но това не променя факта, че пиратството вреди. И книжното пиратство с нищо не е по-различно от всяко друго. Приказките как хората не можели да четат от монитор са отживелица от миналия век. Хората МАСОВО четат от монитор. Все по-масово. Твоето разпечатване от принтер те поставя в малцинствена група вече.
Около 80% от цялото това изказване се състои от твърдения, че не съм прав, които не са подкрепени с НИЩО! И после ми говори за аргументация...
Ще отговоря на останалите 20%.
1.
"Е, аз пък виждам тук колко масово се ползват е-рийдъри и колко масово се купуват електронни книги." - Кое е това "тук" за което говориш? Определено не ми прилича на България, а в такъв случай е безсмислено да го обсъждаме.
2.
"Също така с нищо не си оборил двата показателя, по които твърдя, че читанката НЕ Е библиотека, а пиратски сайт."
Добре, значи според теб:
1. Както вече някой каза, от библиотеката не могат милиони хора (хипотетично) да вземат една и съща книга.
2. В библиотеката ВРЪЩАШ книгата и на теория има санкции, ако не го направиш.
Проблемът е, че това важи за реалните библиотеки, където се предоставят за ползване книжни тела. И е АБСОЛЮТНО НЕПРИЛОЖИМО за една електронна библиотека. Защото иначе според т. 1 излиза, че трябва да се приеме ограничение на екземплярите, която една електронна библиотека може да предоставя, което е пълен абсурд! А в т.2 става дума за книжни тела, които МОГАТ да се върнат и Е НЕОБХОДИМО да се върнат, за да може библиотеката да ги предоставя на други хора, докато при електронната библиотека връщането е ПРАКТИЧЕСКИ НЕОСЪЩЕСТВИМО, а и освен това НЕ Е НЕОБХОДИМО книгата да се върне, за да бъде ползвана от друг.
Така че, както вече за N-ти път казвам, трябва да се приемат някакви правила за електронните библиотеки и те да се спазват. Но при положение, че правила НЯМА, всички тези твърдения за незаконност са смехотворни и изсмукани от пръстите.
А, между другото, би ли ми дал някакви данни, подкрепящи думите ти, че "Хората МАСОВО четат от монитор."? Защото иначе си е обикновено пустословие. И моля, нека данните да са за България.