Harry Potter 4 (немаркирани спойлери за нечелите книгата)

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Elayne
Elder God

Post by Elayne » Wed Dec 07, 2005 12:42 pm

Така се зареди :)
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Dec 13, 2005 9:53 pm

Най-накрая и аз гледах филма, хареса ми неочаквано много. Много добро забавление и приятен начин да прекараш 2 часа и половина. Много от впечатленията ми се припокриват с тези на Гибли, затова направо ще я цитирам, че ме мързи да пиша:
Ghibli wrote: Основният недостатък за мен беше, че е ужасно мрачен. Нямам предвид някаква атмосфера, защото такава нямаше (за разлика от третия филм), имаше просто неоправдано отсъствие на светлина. Една такава равна мрачност, която явно и режисьорът не знае за какво я е сложил, защото няма никакъв ефект, освен да покаже, че Хогуортс е едно лошо място по принцип (а не е това идеята).

Не можах да се трогна от нито един емоционален момент с тримата главни герои - да, наистина от нито един :( (Може би само в езерото, когато Хари бутна двамата нагоре, а той самият остана...) Причината е основно некадърността на актьорите. Историята с Невил например ми беше много по-присърце, а тя е толкова миниатюрна, че даже не може да се нарече история. Един по един - Хари наистина има напредък, но пак не е достатъчно добър (плачът над тялото на Седрик например ми беше кух :( ..., все пак на други места се справя). Рон не се знае какво умее, май не е чак такъв идиот като преди, но е трудно да се прецени. Хърмаяни да мре, сериозно. Става все по-зле, защото като беше малка физиономиите й бяха донякъде поносими, а сега... Това момиче не може да каже и една реплика, без да сбърчи чело, да присвие очи или най-често и двете едновременно. Аргх!

Тази постоянна синьо-зелена гама доминираща филма и на мен ми дойде твърде много. Как пък нямаше един момент, в който да има наистина ярка светлина и светлите тонове да доминират...И то при положение, че като сюжет няма нищо наистина толкова мрачно освен 15-ина минути към края...Иначе ефектите сами по себе си са страхотни, но тази синьо-зелена убитост разваля впечатлението на визуално ниво за мен. Въобще като цяло добра режисура, но далеч от предишния филм. Нищо тук не може да замести сцените с дементорите.

Иначе за невръстните актьори съм напълно съгласен с Гибли. Исках да удуша Ема Уотсън многократно, то бива преиграване, ама това нейното е в абсолютно всяка реплика и жест...

Установих, че толкова съм забравил книгата, че се изненадах в края, като се разбра кой е предателя. Което е добре, не се разсейвах с мисли "В книгата беше иначе". Радвам се обаче, че почти целия фокус беше върху състезанието, и много малко остана за любовните трепети на героите, които и в книгата, и тук си бяха доста досадни. Въобще сценарият си беше на ниво, нямаше глупости и недомислици и беше много забавен на места. Е, не можа да ме трогне и за секунда, но то и книгата не можа (4-та част я недолюбвам по принцип), пък и с тия актьори в главните роли...

Както обикновено, второстепенните актьори се преставят чудесно и спасяват положението. Освен който там е новия Дъмбълдор, досаден ми е, няма го излъчването за безусловен авторитет и присъствието на предшественика му. Но всички останали - Рейф Файнс , Миранда Ричардсън, Брендън Глийсън бяха страхотни.

Като цяло, ако не е съвсем ясно, останах много доволен, вероятно отчасти и защото не очаквах много. :)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 13, 2005 10:11 pm

Има го тоя последният момент :) Аз очаквах най-слабия Потър досега, а получих втория най-добър ;)
And you can't dance with a devil on your back...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Dec 13, 2005 11:39 pm

Aз не очаквах най-слабия, защото трудно мога да си представя как могат да направят нещо по-слабо от първата част (заради която пропуснах и втората). Но очакванията си ми бяха ниски, и бях много приятно изненадан.

П.С. Язък за всичкия шум за Виктор Крум, момчето има две реплики на кръст. Май са търсили някой тъпичък и якичък и той се справи чудесно да изглежда точно такъв през цялото време.

А, забравих да спомена за основното си разочарование - след прекрасното зрелище, което беше подготовката за мача от световното по куидич в началото, бях много разочарован, че въобще не показаха. самия мач.
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 9:06 am

Него, бтв, ако праилно помня, май го няма и в книгата, ма аз разчитакх верно във филма да го покажат...

Syberian
Misting

Post by Syberian » Wed Dec 14, 2005 9:17 am

Има го. Цяла глава има посветена на него... :wink: Глава осма, "Световното първенство по куидич", от страница 82 до страница 99 (това не е спойлер, нали?)
You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 14, 2005 10:03 am

Помня всякакви глупости около турнира, вкл. отрязаните от филма вили. Обаче самия мач не помня да го е имало, ма щом казваш...

Syberian
Misting

Post by Syberian » Wed Dec 14, 2005 12:24 pm

Ама сега ще ме накараш да ти я препиша цялата глава като спориш. Отвори си книгата и виж :Р

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Dec 14, 2005 12:35 pm

Наистина има описание, беше нещо от рода как нашичкият хванал снича, след някакво акробатично изпълнение (май), въпреки че отбора му в крайна сметка губи ... Което, като се замислиш, не е толкова странно за български спортист :)
This signature is not yet rated

Killua
Ascendent

Post by Killua » Wed Dec 14, 2005 1:02 pm

нещо финт на Вронски не беше ли?
засилваше се към земята, все едно е видял снича и на сантиметри се отклонява, а другият търсач се пльосва позорно
Да, ние хванахме снича, но загубихме, щото самият отбор на ирландците като цяло е по-добър, няма да забравя как като почнахме да губим, стана една груба игра и фалове, което не е като да не е донякъде типично :)
имаше описание на мача наистина, но то не беше много всъщност, бая си беше отделено на там разговорите в ложите, на Уинки (така ли се казваше? яд ме е, че я нямаше), на вийлите и на леприконите :)
но не ми се рови в книгата всъщност :)
shadow dance nikoga ne luje

Aerith
E'lir

Post by Aerith » Wed Dec 14, 2005 1:31 pm

Абсолютно правилно (за финта :wink: ) !!!

И да, как можаха да урежaт Уинки, а пък и доста още работи, но станалото станало ....не може да се поправи.

И мен ме беше яд, че загубихме, ама като се има предвид че е копие на световното '94 не съм и очаквала да спечелят ... но иначе да, малко беше описано за мача, но го имаше, докато във филма не, а най-ме беше яд за вийлите, много ми се искаше да видя как щяха да ги направят, но не, избраха по-лесния вариант - Вики :lol:

Syberian
Misting

Post by Syberian » Wed Dec 14, 2005 5:56 pm

Е тя и Фльор трябваше да е четвъртинка вийла, ама така като я гледам... хич :)

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Sun Dec 18, 2005 3:45 am

е, ся вие кво искате? Да спазват всичко от книгата абсолютно 1 към 1 и да висите да го гледате 3 дена тоя филм?

Мен лично по ме издразни че нещо пак ми се разминаваха като визия героите със така, както аз ги виждам. И че горе долу всички освен Хари (абе не се справя чак толкова зле момчето с ролята), Хърмаяни (да мре наистина) и Дъмбълдор (и мен ме дразни) имаха точно по 2 реплики.

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Wed Dec 21, 2005 3:24 pm

Аз ли съм единственият член в този форум, който не е гледал Хари Потър и т.н.? :neutral:
pulled out

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Dec 21, 2005 3:27 pm

Не, и брат ми (Матрим) не е гледал нито един от ХП филмите. :P
Don't be a lawyer!