Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Nov 12, 2009 2:14 pm

Форумни правила:
8) Не толерираме неадекватност в опитите за диалог или несвързано постване.
е толерираме лични нападки и обиди между потребителите. Също се трият директно и се предупреждава за бан.
Първа точка явно я покривам
Следва и обидата от точка 2 (който не иска да не чете)
Spoiler: show
смятам че сте заслепени идиоти относно представата ви за живота в реалната България.
Призовавам някой да ме банне за неспазване на правилата.
[/quote]

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 12, 2009 2:19 pm

Spoiler: show
Аз смятам, че ти си подведен от непредставителна извадка и популярни митове неидиот и аз имам по-реална представа за живота в София. И?
Бтв, по темата
http://www.gradski.bg/show.php?storyid=721119
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Thu Nov 12, 2009 3:20 pm

Само за протокола, но не мисля, че използването на термина "неспециализиран" е правилен. Неквалифициран би следвало да е по-точен, защото не мога да се оттърва от усещането, че специализирането е да се запознаеш добре с материята и да си изпълняваш задълженията, колкото и да са сложни и комплексни те. За моя тип работа в момента също не се иска висше образование в сферата, но се съставя документация за какво ли не - протоколи, заповеди (включително за назначаване на комисии, договори, конкурсна документация... и те са си доста отговорни до степен, че грешките струват пари. И позицията до голяма степен си е неквалифицирана, но придобиването на опит продължава от 3 години близо, а все още има какво да уча. Т.е. длъжността е неквалифицирана и съответно по-ниско платена, ама и аз не се чуствам като блондинка, която се затруднява да пусне и-мейл с приложени файлове.

Колкото до заплащането, и аз съм по-скоро на мнението на Итилон и Морвен - има разлика, но тя не е 5 пъти. Не е дори 3 пъти. И дори да оставим настрана разходите като наем, то дори и хранителните стоки са по-скъпи.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 12, 2009 3:50 pm

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=432654
Добре, как става така, че здравната вноска се увеличава все повече, а покрива все по-малко?
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Nov 12, 2009 3:57 pm

Дафи, хранителните стоки в София не са по-скъпи от хранителните стоки във Варна, Шумен, Бургас, Пловдив, че дори, оказа се, и в Силистра. Хранителните стоки във Варна са по-скъпи от хранителните стоки в Тутракан да речем, но средният тутраканец едва ли се чувства особено щастлив от факта, че пилешкото му излиза с педесе стотинки по-евтино килото, защото ако се хване за работа с 300 лева заплата, си хвърля шапката и вика "ура".

Тоест, думата ми е, че оправданието "ами в София заплатите са по-големи, щото и разходите са по-големи", не е никакво оправдание. В по-голямата част от страната например водата отдавна мина два лева кубика. В североизточна България (Е.Он.) токът е по-скъп отколкото в останалата част от страната. По-евтиното пилешко въобще не компенсира двойно по-ниската заплата, ако я има, (защото в България безработица има колкото му душа иска на човек, достатъчно е да се поразходим из по-малките населени места и тутакси ще се убедим), а ако средният наем в едно населено място надвишава средната заплата в същото, ракетата съвсем излиза от орбита.

Възможните решения, както споменах вече, са две. Или официално се заебава несофийската част на страната, вследствие на което всички се изсипваме и ставаме столичани, или най-сетне някой вдява, че тая страна освен със столица разполага и с други части. Ама... Няма.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Nov 12, 2009 4:05 pm

@RRS

Айде стига детински изпълнения.

По темата - може да сме заслепени идиоти, но аз поне, бидейки несофиянец, който контактува с хора от практически всички краища на страната смея да твърдя, че имам доволно ясна представа за живота в България.

И знам например, че заплатата на баща ми (лекар с 30 години стаж) беше смешна в Пловдив, но колегата му в София на същата позиция взимаше с точно 20% повече. Което не е в пъти. И не е оправдано по никакъв начин предвид естеството на труда му.

От друга страна наемът в София (тука говоря от личен опит) ми е точно 2.5 пъти по-висок, отколкото наем за еквивалентно жилище в Пловдив. Заплатата ми за същата длъжност в Пловдив ще е с между 17 и 25% по-ниска. Сам можеш да си направиш сметките.

Имам приятели в Пещера, които взимат повече пари от мен. Имам и такива, които взимат по-малко. Но разходите им в Пещера са 30% по-ниски за същите неща. Местно производство му викат.

Това дето се опитахме да ти кажем е, че е МИТ в пъти по-голямото заплащане за абсолютно всичко. Да ИМА изключения, но те са малко.

Айде чил аут.

Edit: Марфе, има изключения за храната. Не са правило, уви.
Но виж за наемите ти гарантирам, че са несъизмерими, особено в по-малките населени места.
Last edited by Yan on Thu Nov 12, 2009 4:07 pm, edited 1 time in total.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Nov 12, 2009 4:05 pm

Морве, причината е, че в България сме си завъдили собствена черна дупка. Черните дупки, както знаем от нАуката, се отличават със способността си да поглъщат и изкривяват неограничено количество материя, време, пространство, все и вся. Трупат маса, но не и обем. Колкото повече неща поглъщат, толкова повече поглъщат, но не изпускат дори и газове.

Аз все пак предполагам, че нашата здравна системa като цяло и здравната ни каса в частност могат да бъдат и полезни. Например, ако изследваме този феномен добре, ще можем да добиваме енергия, да пътуваме до други звезди и дори ще разрешим проблема и с боклука. Просто го пускаме вътре и готово.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 12, 2009 4:10 pm

Марфе, ся може и да съм хванала някакъв период на звески намаления, но голяма част от дрехите ви бяха чувствително по-евтини... Освен това наемите в некурортните градове като правило са доста по-ниски, също и разходите за транспорт. Ся, за храната е малко сложно, Била и Пикадили поддържат едни цени навсякъде май, обаче извън тях кварталните-магазини-под-балкона особено в центъра са малко по-скъпи. Но не мисля, че разликата е твърде голяма. Значително по-скъпи са само плодовете и зеленчуците в сравнение с малките градове.
(Бтв, знам, че не е част от потребителската кошница, обаче цветята ви са престъпно евтини в сравнение със София. Просто като интересен факт това. )
I don't wanna die

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Nov 12, 2009 4:32 pm

Marfa wrote:Дафи, хранителните стоки в София не са по-скъпи от хранителните стоки във Варна, Шумен, Бургас, Пловдив, че дори, оказа се, и в Силистра.
Марфа, това може да е вярно за Варна, но това лято аз бях в Бургас в средата на август и специално хранителните стоки ми се сториха престъпно евтини. Всъщност за едната седмица в Бургас похарчих около половината от парите, които харча за седмица в София, и то при положение, че имах много повече свободно време (естествено) и не съм се ограничавал по никакъв начин :D.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Thu Nov 12, 2009 4:38 pm

Morwen wrote:Марфе, ся може и да съм хванала някакъв период на звески намаления, но голяма част от дрехите ви бяха чувствително по-евтини... Освен това наемите в некурортните градове като правило са доста по-ниски, също и разходите за транспорт. Ся, за храната е малко сложно, Била и Пикадили поддържат едни цени навсякъде май, обаче извън тях кварталните-магазини-под-балкона особено в центъра са малко по-скъпи. Но не мисля, че разликата е твърде голяма. Значително по-скъпи са само плодовете и зеленчуците в сравнение с малките градове.
(Бтв, знам, че не е част от потребителската кошница, обаче цветята ви са престъпно евтини в сравнение със София. Просто като интересен факт това. )
Тва последното е много вярно! Винаги изпадам в културен шок когато някоя от дамите в моето семейство има празник и трябва да купувам цветя - ми то СВЕСТЕН букет под 35 лв. няма! НЯМА!
Наскоро бяхме на сватба в един малък град и купувахме цветя от там - букет който в София щеше да ми излезе поне 40-50 лв. там взех за ......... 12 лв.
Даже като се сетя, тази година на жена ми не и подарих цветя, а и дадох 50 лв. да си вземе каквото иска щот ми се видя убер-тъпо да ги дам за цветя, ама тва може да е само понеже съм мъж де.

mitkohr
E'lir

Post by mitkohr » Thu Nov 12, 2009 4:50 pm

Itilon wrote:Btw, заплатите в IT сферата са в пъти по-високи от всички останали и това няма връзка с проблема София-провинция. Един приятел, който се занимава с неособен сложен съпорт в малка фирма взима приблизително два пъти повече от мен за същото работно време (което при него е концентрирано в по-малко дни). Приятелите ми в по-големи IT компании са още по-добре платени. По дяволите, един пич в HP изкарва колкото мен за 4 часов работен ден при пет дневна седмица (моят е шестчасов).

От друга страна майка ми, която също е IT, изкарва около пет пъти повече от мен в Дупница. Прочее моята заплата е съвсем прилична, така че проблемът не е в нея :mrgreen:.
Айде сега стига с тези митове, че заплатите в IT сектора са някакви супер. Да, мениджърите вземат 2к+, ма обикновенните програмисти трабва да имат стаж поне 10 години в тоя бизнес, та да вземат тези суми. А има професии дето вземат доста повече в пъти от пършивите IT специалисти - говоря за адвокати, юристконсулти, банкови служители от средно управленско ниво, мениджъри на големи фирми(тука към 10к са нещо нормално), частни съдебни изпълнители, тука влизат и държавни служители от по-висше ръководно ниво. А да не говорим че преди кризата и един добър плочкаджия като нищо си изкараше по 2-3000 :). И за повечето от тея професии няма значение в София ли са или в провинцията.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Nov 12, 2009 4:58 pm

Айде не, а!

Завърших юридическия факултет и имам достатъчно познати в половината сфери, за които говориш. За да станеш адвокат, юристконсулт (че и банков служител) на средно управленско ниво, трябва да преминеш през доста години на ниските такива, а съвсем доскоро заплата в адвокатска кантора на току-що завършил право или студент последен курс точно в София се въртеше между 200 и 250 лева. Това едва ли се е променило.

Що се отнася до мениджърите на големи фирми, си прав. Те, обаче, взимат същите заплати навсякъде.

И последно - аз не говоря за митове, а за хора, за които имам информация. Или ти знаеш по-добре каква е заплатата на майка ми? :mrgreen:

Между другото в статията, линкната от Морвен по-горе, пише кои сфери са най-добре и кои най-зле платени.

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Sat Nov 14, 2009 2:26 pm

http://seattletimes.nwsource.com/html/t ... now12.html
Тъпите TSA забраняват внасянето на снеготопки на самолет, понеже няма как да разберат колко течност има вътре...

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Nov 14, 2009 3:59 pm

:))) Улицата по Градове ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Y4zYia3lSnU&NR=1
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Nov 17, 2009 5:42 pm

Само Костов обсъди бюджета
Държавната сметка приета на първо четене без дебат
Снимка: Антон Чалъков

вторник, 17 ноември 2009

София

Без дебат, само с изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, приключи първото четене бюджета за 2010 година. В предишни години обсъждането на макрорамката продължаваше с часове. Днес дискусията бе 5 минути, колкото говори Костов.

Синята коалиция ще подкрепи бюджета, заяви Костов, но посочи и няколко риска пред изпълнението му. Според него данъчните приходи и размерът на БВП са твърде оптимистични. Намерението на финансовия министър да актуализира държавната сметка, според Командира ще подейства разколебаващо и ще намали финансовата дисциплина. Костов допълни, че не е предвидено и задължението България да връща пари на ЕС при нарушени проекти.

135 народни представители подкрепиха бюджета, 44 бяха против, нямаше въздържали се.

Финансовият министър Симеон Дянков определи бюджета "като най-добрия в целия ЕС". Според него той ще ни позволи в най-бърз срок възможности за влизане в ERM ІІ.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.