Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Dec 29, 2007 6:25 pm

RRSunknown wrote:Всъщност аз знам как ще се преподава религия защото съм приказвал с човек който преподава такава(свещенник). Идеята е като за деца във форма на приказка да им се разкажат основните божи заповеди , притчи и такива работи да се покаже че мюсюлманите , евреите и др. не са лоши хора поради това че имат различна религия. Ей това е съвременното понятие за религиозно обучение. Това което много хора си представят без да знаят за какво става дума е че ще се изучава вероучение което е СЪВСЕМ различно нещо.
I Аз съм Иеова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството. Да нямаш други богове освен Мене.

II Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

III Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

IV Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

Така де. Толерантност отвсякъде....
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 6:29 pm

Ти мани, ами баш по време на върлия пубертет изучават древногъцката митология. Ей ся станаха поклонници на Дионис и почнаха да правят вакханалии. Ае запрете се де! Идея нямаме още ще ли го бъде това чудо, обаче атеистите най-толерантно запрещават християнството. Ба!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Dec 29, 2007 6:34 pm

За Dragon:
Къде точно не можа да разбереш "ЗА ДЕЦА" и откъде ти хрумна идеята да цитираш точно тези заповеди а не останалите не знам. Остава ми да се смея. Още повече очевидно си нямаш ни най- малка престава как се преподава на деца и как се говори с тях и очевидно продължаваш да бъркаш религия с вероучение. Явно трябва да говоря с цитати и конкретика за се разбререм. Естествено че под "елементарно разказване на основни божи заповеди" имам предвид: Не кради, не причинявай зло, не убивай. Аз не виждам нищо лошо в тях ти ако виждаш кажи.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Dec 29, 2007 6:34 pm

Marfa wrote:Ти мани, ами баш по време на върлия пубертет изучават древногъцката митология. Ей ся станаха поклонници на Дионис и почнаха да правят вакханалии. Ае запрете се де! Идея нямаме още ще ли го бъде това чудо, обаче атеистите най-толерантно запрещават християнството. Ба!
Всъщност най-толерантно запрещяваме ВСИЧКИ религии.

Вярата като вяра за всеки човек индивидуално си е ОК стига да не противоречи на законите на държавата. Организираните религии, църквите, проповедите и мисионерството трябва да се изкоренят.

Най шибаната основна божа заповед:

Дръж си религиозните убеждения за теб и не ги натрапвай на никое друго човешко същество. Нито на децата, нито на съседите, нито на никой.

@RR:

Щото 10те се взимат или в комплект или нито една :) Не може да кажем от 5-та на горе са ок.

А за кражбите и убийствата има такива неща като хмммм закони ... Може да са несъвършенни но все пак ни вършат работа.
Last edited by The Dragon on Sat Dec 29, 2007 6:36 pm, edited 1 time in total.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Dec 29, 2007 6:35 pm

Last edited by Xellos on Sat Dec 29, 2007 6:39 pm, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 6:38 pm

Matrim wrote:Марфа, ще ти бъда благодарен ако не ме наричаш фанатичен атеист, защото ако бях такъв толкова жлъч да съм излял в тая тема, че щеше да трябва сам да си изтрия поста, бидейки модератор. :lol: Или да изкарваш, че видите ли съм бил рекнал, че децата вкупом ще се фанатизират, защото не съм казвал такова нещо. Само казах, че има вероятност това да се случи с някакъв минимален процент деца, те от Станек и Хари Потър се фанатизираха някои, пък от Библията ли няма.
Бтв после 12 години ги учат, че Бог няма в най-различни предмети. Това не е ли също доста нагла намеса в личната свобода на избор?
Ъ, по кой предмет преподават, че няма бог? Научен комунизъм? :lol:
Притчите с кво са по-различни?
С това, че милиони взимат тия притчи съвсем насериозно и буквално.
Тогава може и да не му е смешно, щото ще разбере, че и Таксил общо-взето я е чел отгоре-отгоре и не би познал метафората дори да дойде да го сурвака за Нова година.
Де да знам, в сравнение с рандъм религиозен фанатик Таксил е направо гений в разпознаването на метафорите. Когато на фундаменталиста (а и на всички значими християнски секти, включая и "официалните" католицизъм и т.н.) му отърва даден пасаж е метафоричен, когато не му отърва изведнъж става совсем буквален. То да се чуди човек да се смее ли или да плаче...

Аз пък не ща подрастващите да изучават неща като потопа или десетте напасти в Египет, защото дори и да си затворим очите пред десетките противоречия в тези истории, е лицемерие от най-висок калибър да се реве в хор, че децата гледали филми и играели игри с насилие, а в същото време да бъдат карани да изучават касапници в такъв мащаб, и то извършени от добричкия дядо бог.

А това, че има и други абсурдни предмети - има, но по тази логика може да роптаем и задето няма изучаване на метаболизма на розовия еднорог в програмата - едва ли е по-глупаво от метаморфните скали.
Но е безумно да налагаш на едно 7 годишно дете да изучава религия, защото на тази възраст то НЕ МОЖЕ да направи съзнателен избор. Ако наистина вярваш, че баш изучаването на религията ще му покаже разликата между добро и зло освен да ти препоръчам да си дадеш децата в манастир, там добрите отци ще ги изучат кое е право и кое е криво, за чий семейството да се мъчи с подобни сложни въпроси.

Те това ми къса нервите - дай понеже сме християни да НАЛОЖИМ на хората да ни изучават религията. Еми сори бате не става така. Като станат 12-13-15 гтодишни им дай възможност да изберат дали да изучават.
Абсолютно прав си.
Да вярваш в Бог не е куул като да пушиш. Фанатизирани деца няма да има. То най-сигурният начин да накараш едно дете да спре да се интересува от дадено нещо, е да му го бутнеш в учебния план :lol:

Повечето ми преподаватели по разните точни науки говореха за религията с насмешка. Това че в учебниците са така добри да са политически коректни изобщо не значи, че преподавателите, минали през изпити тип научен комунизъм, няма да си позволят по някоя друга забележчица. Не и в България за всеки случай. Саркастичен атеизъм ис лайк соу куул. Ако не го виждах постоянно, така че да ми се превърне в клише, сигурно щеше да ми харесва. А ако поне 10% я бяха прочели тая книга, за да има в гаргарите им няква автентичност, щеше да е толкова по-забавно...

Поуката от притчите си е съвсем ясна и буквална в болшинството от случаите. На ниво детски приказки точно с кво ще увреди света? Българските народни приказки да не би да са нещо по-различно? Тфа все едно да обявиш тях и басните на Лафонтен за опасни, щото някои ги възприемали буквално. Ма тях ги учиме. Още в най-първите години.

Бтв има едно нещо в тая Библия, наречено Нов завет, което съдържа едни от най-хубавите и човечни идеи, вкарвани в религия ВЪОБЩЕ. И за разлика от останалите простотии, децата няма откъде да ги видят - по телевизията ги няма, в игрите също. Иначе и мен не ме кефи лицемерното налагане на цензура върху игри и т.н. заради насилието, най-малкото щото, след като сме облъчили малките от бебешката люлка с приказки като Червената шапчица, Синята брада и прочее изродизми, то и да искаме не можем да ги скандализираме с насилие. :lol:

@Драгън - съгласна за изкореняването на организираните религии,мисионерството и т.н. Несъгласна за изкореняване на вярата, обаче. Несъгласна и с криенето на конкретна енциклопедична информация, касаеща религиите.
Last edited by Amelia on Sat Dec 29, 2007 6:45 pm, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Sat Dec 29, 2007 6:44 pm

Amelia wrote:Еми аз като знам кои мои колеги записаха педагогически профил, за да станат даскали по химия... Най-добре и химияда не се учи.
Най-добре и на лекар да не се ходи, щото там такива некадърници има...
И т.н. Схващаш ли ми идеята?
Схващам ти идеята. Ясно е, че навсякъде има некадърници. НО точно в тая специалност има МНОГО такива плюс един малък процент религиозни хора, които наистина искат да учат и да се занимават с това и плюс един, за щастие, също малък процент от фантазизирани откачалки.
Просто съм се докоснал до това от доста близо и съм, както се вика, възмутен и огорчен :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 6:46 pm

JaimeLannister wrote:
Amelia wrote:Еми аз като знам кои мои колеги записаха педагогически профил, за да станат даскали по химия... Най-добре и химияда не се учи.
Най-добре и на лекар да не се ходи, щото там такива некадърници има...
И т.н. Схващаш ли ми идеята?
Схващам ти идеята. Ясно е, че навсякъде има некадърници. НО точно в тая специалност има МНОГО такива плюс един малък процент религиозни хора, които наистина искат да учат и да се занимават с това и плюс един, за щастие, също малък процент от фантазизирани откачалки.
Просто съм се докоснал до това от доста близо и съм, както се вика, възмутен и огорчен :)
А. И няква точна статистика имаш, викаш? :lol:

Oui. Je suis garbage.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Sat Dec 29, 2007 6:49 pm

Е едва ли е много точна. Ама просто имах досег с два курса теология във ВТУ. Струва ми се че са показателни за общото състояние на нещата...
Тия хора все пак ходят на стаж в училище, преподават и се предполага да стават преподаватели по религия или както го зоват там...
Плашещо...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 6:52 pm

Не наминавай към химическия тогава и абсолютно никога не ходи във физическия. Желателно е да пропуснеш и биологическия. Българската филология просто забрави че съществува освен това.
Казвам всичко това от лични опитности - къде като ученик в НПМГ, изстрадал бая посещение на студенти-бъдещи даскали, къде като колега на разни бъдещи даскали, къде като даскал...

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Dec 29, 2007 6:59 pm

Щото 10те се взимат или в комплект или нито една Smile Не може да кажем от 5-та на горе са ок.
Е, то всички клонове на християнството, от първия до последния, си карат така - взимат, което щат от библията, другото се правят, че не съществува. Какво да ги правиш милите...
Всъщност най-толерантно запрещяваме ВСИЧКИ религии.

Вярата като вяра за всеки човек индивидуално си е ОК стига да не противоречи на законите на държавата. Организираните религии, църквите, проповедите и мисионерството трябва да се изкоренят.

Най шибаната основна божа заповед:

Дръж си религиозните убеждения за теб и не ги натрапвай на никое друго човешко същество. Нито на децата, нито на съседите, нито на никой.
Abso-fucking-lutely.
Фанатизирани деца няма да има. То най-сигурният начин да накараш едно дете да спре да се интересува от дадено нещо, е да му го бутнеш в учебния план
Така е, но може някои зубърчета да се подлъжат.
Повечето ми преподаватели по разните точни науки говореха за религията с насмешка. Това че в учебниците са така добри да са политически коректни изобщо не значи, че преподавателите, минали през изпити тип научен комунизъм, няма да си позволят по някоя друга забележчица. Не и в България за всеки случай.
Смятам си наясно, че това е съвсем различно от това, което каза преди?
Тфа все едно да обявиш тях и басните на Лафонтен за опасни, щото някои ги възприемали буквално. Ма тях ги учиме. Още в най-първите години.
Кой ги въприема буквално? Един файтон хора, най-много. Почти същото е викаш като милиони фундаменталисти. ОК...
Бтв има едно нещо в тая Библия, наречено Нов завет, което съдържа едни от най-хубавите и човечни идеи, вкарвани в религия ВЪОБЩЕ.
И на седем години децата ще се усетят, че Стария Завет не играе, а Новия е супер куул? Да бе, да...А по отношение за идеите в него - в царството на слепите и едноокият е цар.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 29, 2007 7:03 pm

Бтв след като ми се случи да поразметна Библията на скоро, имам известно усещане, че Новият завет въобще не е толкова готин, а просто трактовките му са идеализирани, и че барабар с хубавите неща, заради които винаги съм таял топли чувства към образа на Исус, той е дрънкал (според евангелията) и една камара напълно неприемливи глупости.

Като бях по-малък ми харесваше да вярвам, че Исус е имал правилни идеи и не е имало друг начин да ги снесе на глупавите хора освен възплзвайки се от идеята им за Бог. Сега... абе пак би било хубаво да е било така, но не съм толкова убеден.
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Dec 29, 2007 7:06 pm

Самият факт, че темата предизвиква такава разгорещена дискусия говори нещо - най-малкото, че трябва да се се обособи :wink:

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Dec 29, 2007 7:11 pm

Студент по физика се прехвърлил богословие. Задрямал на лекция. Приближил се към него свещеникът, бутнал го по рамото и попитал:
- Какво е това божествена сила?
- Божествена маса по божествено ускорение.

:mrgreen:

Ебаси, дружа с хора дет се взимат на сериозно по тия въпроси :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Dec 29, 2007 7:17 pm

Кселосе, ти си циник по природа, твоето място според повечето религии си е някъде на прохладно в чистилището, с много миризма на мъх и нежен рок, тъй че не се бутай в тежката тема :wink: