Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!
Moderator: Moridin
Гет, риъл не гет риъл - факт е, че изобщо не знаем какво изобщо ще се изучава и дали въобще ще се изучава. Православната църква у нас ако някой я бара въобще за нещо - да ми се обади. Те реваха и срещу хари Потър, пък той още е жив, така да се каже. Освен това още не мога да си въобразя защо изучаването на религия да е чак такава анатема за нечии нежни уши. Най-малкото ако верно се изучава Православието, ще разберете каква е разликата му с католизицма и защо не хапе, само дето едва ли ще се приеме, така че религия в училище просто няма да се учи. Което е минус. Просто наистина се удивлявам от основния аргумент - фанатизма. Фанатичен атеист не иска някой да стане фанатичен християнин. Аз също не искам нищо фанатично, в това число не искам фанатични хора фанатично да предопределят нечии съдби. Я стане някой фанатичен християнин, я не, но поне в религиозно-верските спорове няма да присъства аргументът "Християнство?! Айде да си поговорим пак за кръстоносните походи!". Най-малкото, за да се посмее човек на "Забавна библия" от Таксил би било по-умно да е попрочел поне отгоре-отгоре истинската. Тогава може и да не му е смешно, щото ще разбере, че и Таксил общо-взето я е чел отгоре-отгоре и не би познал метафората дори да дойде да го сурвака за Нова година.
Та... Защо е кошмарно изучаването на религия в училище?
Та... Защо е кошмарно изучаването на религия в училище?
Щото религията трябва да е съзнателен избор. Нещо, което да ме прощаваш, но едно 7 годишно хлапе не може да направи. Нямам против изучаването на религия. Учил съм Сравнителна история на световните религии, но в Университета, където САМ си я избрах.
Религията не е наука и като такава няма място в училището като задължителен предмет. За основните ценности учиш Етика и Философия.
П. П. А пък езичниците са бахти диваците сигурно...
Религията не е наука и като такава няма място в училището като задължителен предмет. За основните ценности учиш Етика и Философия.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
- Interpreter
- Forsaken
Етиката и Философията са едни от най-кошмарните предмети, които може да се преподават на едно дете! Не можеш да очакваш от едно 7 годишно дете да изучава Аристотел, Хегел, Ницше и Фройд, но да считаш, че да изучи основите на Библията е посегателство върху правото му на избор.
Естествено, че ако се запознае с основите на религията ще има възможност в бъдеще да развива и променя възгледите си, но ще има основа върху, която да стъпи. Някой от вас да е вдигал скандал на родителите си, че може би са го кръстили като дете? Когато си запознат поне с основните принципи на нещо, можеш наистина да направиш своя избор и е по-добре отколкото просто никога да не се замислиш и да не ти пука.
И какво сега. Ние се раждаме българи. Но това не е наш избор, нали? Посегателство ли е върху правото ни на избор, че като деца изучаваме българска история и литература? Защо е по-малко посегателство ако изучаваме в най-общи линии традиционната българска религия? Естествено, че някой ден мога да сменя гражданството си и да напусна страната си, но това не би ме накарало да се засрамя, че съм бил горд или че все още съм горд от своята принадлежност, традиции и род. Но поне ще знам поради какви причини съм ги отхвърлил, пренебрегнал или заменил и какво съм изгубил!
Изборът трябва да се гради на нещо и за да можеш да избираш трябва да си опознал. А независимо дали ви/ни харесва религията все още е официална част от нашия живот и магазините на 25 декември понякога са затворени, защото се е случило нещо важно. И това НЕ Е, че неидентиициран, летящ, червен субект хвърля подаръци през комина.
Естествено, че ако се запознае с основите на религията ще има възможност в бъдеще да развива и променя възгледите си, но ще има основа върху, която да стъпи. Някой от вас да е вдигал скандал на родителите си, че може би са го кръстили като дете? Когато си запознат поне с основните принципи на нещо, можеш наистина да направиш своя избор и е по-добре отколкото просто никога да не се замислиш и да не ти пука.
И какво сега. Ние се раждаме българи. Но това не е наш избор, нали? Посегателство ли е върху правото ни на избор, че като деца изучаваме българска история и литература? Защо е по-малко посегателство ако изучаваме в най-общи линии традиционната българска религия? Естествено, че някой ден мога да сменя гражданството си и да напусна страната си, но това не би ме накарало да се засрамя, че съм бил горд или че все още съм горд от своята принадлежност, традиции и род. Но поне ще знам поради какви причини съм ги отхвърлил, пренебрегнал или заменил и какво съм изгубил!
Изборът трябва да се гради на нещо и за да можеш да избираш трябва да си опознал. А независимо дали ви/ни харесва религията все още е официална част от нашия живот и магазините на 25 декември понякога са затворени, защото се е случило нещо важно. И това НЕ Е, че неидентиициран, летящ, червен субект хвърля подаръци през комина.
Last edited by Super M on Sat Dec 29, 2007 2:28 pm, edited 1 time in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
Super M wrote:Етиката и Философията са едни от най-кошмарните предмети, които може да се преподават на едно дете! Не можеш да очакваш от едно 7 годишно дете да изучава Аристотел, Хегел, Ницше и Фройд, но да считаш, че да изучи основите на Библията е посегателство върху правото му на избор.
Батка ти малоумен ли си? Етиката и Философията се изучават на възраст, на която можеш да зацепиш за какво иде реч. Не казвам да се изучават в първи клас. Но е безумно да налагаш на едно 7 годишно дете да изучава религия, защото на тази възраст то НЕ МОЖЕ да направи съзнателен избор. Ако наистина вярваш, че баш изучаването на религията ще му покаже разликата между добро и зло освен да ти препоръчам да си дадеш децата в манастир, там добрите отци ще ги изучат кое е право и кое е криво, за чий семейството да се мъчи с подобни сложни въпроси.
Те това ми къса нервите - дай понеже сме християни да НАЛОЖИМ на хората да ни изучават религията. Еми сори бате не става така. Като станат 12-13-15 гтодишни им дай възможност да изберат дали да изучават. Ефекта от налагането на едно нещо обикновено е доста по-различен от очакването.
Ся ако родителите имат желание да си промиват мозъка на отрочето от най-ранна възраст проблема си е техен. Но да трябва ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да го правят - не благодаря.
Правилата на бордгейминга:
- RRSunknown
- Elder God
Замисли се малко какво си написал: Това че ИЗУЧАВАШ религия не те покръства или прави християнин още по- малко те задължава. Бъркаш изучаването (процес при който получава информация по дадена тема) с налагането(това е когато се приема една истина за вярна и ти я налагат). Не мога да разбера каква е логиката да си избираш сам дали да учиш религия а да не можеш да си избереш дали да учиш философия която е задължителна. Цялото образование е наложено - ако дадеш на детето право да избира без то да знае как да избира мислиш ли че постигаш добър резултат. Харесва ли ти или не религията е част от живота на всеки човек независмо дали е вярващ или не. След като се среща всеки ден доста по добре децата да имат информация на елементарно ниво.Yan wrote:Щото религията трябва да е съзнателен избор. Нещо, което да ме прощаваш, но едно 7 годишно хлапе не може да направи. Нямам против изучаването на религия. Учил съм Сравнителна история на световните религии, но в Университета, където САМ си я избрах.
Етиката и философията са трудно смилаеми и за деца в по-напреднала от 12-15 годишна възраст. За да се интересува сериозно човек от етика и философия и да я тълкува и осмисля адекватно, трябва да има солиден умствен багаж, който трудно може да се натрупа дори на гимназиално ниво.
Тук говорим за много елементарни и начални познания, които са необходими на всяко дете в условията на заобикалящия го свят. И ако ти си толкова изплашен, че ако някое дете е чувало за библейските притчи, за традиционните празници и за десетте божи заповеди, това ще промие мозъка му и ще го запрати в манастир - ами съжалявам - твой си е проблема! И е малко от малко параноичен.
Сега за степента на задължителност и за нивото на преподаване на такъв предмет сигурен съм, че може да изникнат много въпроси, на които не може да се даде еднозначен отговор. Но не мисля, че кошмарите ви са оправдани и че 1 час седмично в изучаване на религия ще закърни и унищожи вовеки здравия разум на отрочетата ви!
И ме кефи, че ме наричаш, батка! Да не си от Бургас?
А тази тема заформи втората доста интересна дискусия в Абсурдистан след тази за 48 часовата регистрация, което е готино. Аз сега излизам и ще попрочета новите постове по-късно - дано от тях не капе яростна слюнка.
Тук говорим за много елементарни и начални познания, които са необходими на всяко дете в условията на заобикалящия го свят. И ако ти си толкова изплашен, че ако някое дете е чувало за библейските притчи, за традиционните празници и за десетте божи заповеди, това ще промие мозъка му и ще го запрати в манастир - ами съжалявам - твой си е проблема! И е малко от малко параноичен.
Сега за степента на задължителност и за нивото на преподаване на такъв предмет сигурен съм, че може да изникнат много въпроси, на които не може да се даде еднозначен отговор. Но не мисля, че кошмарите ви са оправдани и че 1 час седмично в изучаване на религия ще закърни и унищожи вовеки здравия разум на отрочетата ви!
И ме кефи, че ме наричаш, батка! Да не си от Бургас?

А тази тема заформи втората доста интересна дискусия в Абсурдистан след тази за 48 часовата регистрация, което е готино. Аз сега излизам и ще попрочета новите постове по-късно - дано от тях не капе яростна слюнка.
Last edited by Super M on Sat Dec 29, 2007 3:03 pm, edited 1 time in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
Мдаа, религиозните теми отключват неква такава странна атмосфера всеки път като се подхванат. Хубу че си ги спестявам ма гледайте да не се уливате в тая тема много все пак, че ми намирисва на штдл.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Съгласна с RRSunknown.
Не виждам нищо лошо в това учениците (нарочно не казвам децата) да изучават религиите също както изучават и какво е бил феодалният строй, без да има опасност да станат феодалисти, нали. Просто да знаят какво са религиите, и това е степен на образованост.
Против съм, ако една религия се налага като "вярна" или самата религиозност се налага за такава. Или ако предметът е някаква вариация на едновремешното вероучение.
Не виждам нищо лошо в това учениците (нарочно не казвам децата) да изучават религиите също както изучават и какво е бил феодалният строй, без да има опасност да станат феодалисти, нали. Просто да знаят какво са религиите, и това е степен на образованост.
Против съм, ако една религия се налага като "вярна" или самата религиозност се налага за такава. Или ако предметът е някаква вариация на едновремешното вероучение.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Когато голяма част от социалния цикъл се върти около дадено четиво, то трябва да се изучава от ранна възраст. Семействата в България празнуват Коледа, Великден и още един тон християнски празници, независимо от това дали детето им е на 0,7, 7 или 70 години. Са, вижда ми се изключително смислено детето ми да се запознае в училище с неща, които диктуват ежедневието му от най-ранна възраст. Няма кво да чака да стане на 15, за да чуе кой е Христос и за чий правиме цялата патаклама през декември и април/май. Бахти! Става дума за инфо, бе хора! За инфо, което е равнопоставено по значение за социума на законите на физиката и прочее и прочее. За част от народността ни, от социалната ни интелигентност. Да им забраним да учат Аз съм българче, щото евентуално би насадило войнстващ национализъм по тая логика?
- Interpreter
- Forsaken
- RRSunknown
- Elder God
Точно това се опитвам да обясня! Когато детето ти което на 6-7 годинки почне да те пита кои тия с брадите дето пеят по телевизора и кой е тоя Исус за който научава от масата филмчета по Великден и Коледа и защо оная голямата къща има кръст на покрива тогава трябва да му обясниш нещо както и когато те е питало за книгите и картинките и тревата и др. и др.. А както децата ходят на училище за да научат аритметика и да четат и да пишат, така е и по-добре имено в училище да им се изяснят отговорите на религиозно свързани въпроси. Майка ми е учителка и ми разказа следния случай- едни дето в първи клас ударило с дъска съученик турчин защото майка му му казала че турците са мюсюлмани а то от телевизията знае че всички мюсюлмани са тези които се взривяват и убиват. И когато разбрало че идва нов ученик мюсюлманин решило че не може да остави да взривят класа. Може да звучи смешно или идиотско но това се случва когато ти набият грешна информация в главата когато си малък и няма кой да ти даде правилната информация.Amelia wrote:Когато голяма част от социалния цикъл се върти около дадено четиво, то трябва да се изучава от ранна възраст. Семействата в България празнуват Коледа, Великден и още един тон християнски празници, независимо от това дали детето им е на 0,7, 7 или 70 години. Са, вижда ми се изключително смислено детето ми да се запознае в училище с неща, които диктуват ежедневието му от най-ранна възраст. Няма кво да чака да стане на 15, за да чуе кой е Христос и за чий правиме цялата патаклама през декември и април/май. Бахти! Става дума за инфо, бе хора! За инфо, което е равнопоставено по значение за социума на законите на физиката и прочее и прочее. За част от народността ни, от социалната ни интелигентност. Да им забраним да учат Аз съм българче, щото евентуално би насадило войнстващ национализъм по тая логика?
Над 90%? Тука се пооля.щото над 90 % от сюжета в изкуството все пак се върти около въпросната Книга

Ако не живее в някоя пещера, би трябвало да е наясно с това далеч преди да тръгне на училище, не е като телевизията да не ни залива с библейски филми и обяснения по въпроса какво аджеба е Коледа/Великден всеки път като дойдат. А останалото и да не го знаят на тази възраст (примерно кой е Мойсей и за какво се е борил), спокойно ще минат и без тази информация без проблем.Са, вижда ми се изключително смислено детето ми да се запознае в училище с неща, които диктуват ежедневието му от най-ранна възраст. Няма кво да чака да стане на 15, за да чуе кой е Христос и за чий правиме цялата патаклама през декември и април/май.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
- Interpreter
- Forsaken
Ами не съм. Сега, няма как да се пресметне статистически, но поне за откъм нашия край на кълбето си е горе долу такаDemandred wrote:Над 90%? Тука се пооля.щото над 90 % от сюжета в изкуството все пак се върти около въпросната Книга

Иначе за самата вяра, чичо Паскал си го беше казал: Ако не вярваш и после се окаже, че има задгробен живот, си се минал лошо. Ако вярваш и се окаже, че няма - нищо не губиш.
Или както казваше покойната ми баба, която не беше чела Паскал - "Я си дип не вервам, ма я за секи случай да си се прекръста"