Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 2:11 am

Moridin wrote:Само ми се загуби защо трябва да възпитаваме децата в християнство, така че да ги предпазим от насилствено помохамеданчване, вместо просто да прекратим насилственото помохамеданчване, което така или иначе е незаконно. Ясно е, че имаме повече шанс с наказателното правораздаване, отколкото с някакви наредби за задължителни предмети, които никой няма да спази по турските области.

Бтв Ницше е смятал, че християнските ценности вредят на човечеството и никой досега не е показал убедително, че греши ;р
Ще имат свободен избор като пораснат. На 7 годинки, ще ме прощаваш, ама неща като "свободен избор" свързан с някви сериозни неща като религия и т.н. НЕ може да имат. Липсва им достатъчно информация просто. Аз самата съм чела Библията (някъв детски вариант) няколко пъти като бях малка, щото ми беше интересна, точно какъто древногръцките предания примерно. Е, станах човек на науката, не някакъв християнски фундаменталист, както виждаш. За сметка на това, още от малка теглех здраво една майна на всяко напористо, мазно, зализано лице по улицата, което се опитваше да ми пробута удобно изрязана версия на Новия завет, с Исус вътре, вместо Иисус, докато ме канеше на еди какви си сбирки еди къде си. Преди години пък си немах работа да се набутам за малко ебавка в канал #dctalk в ИРЦ, където с очите си видях евангелизирани мои връстници, които с пяна на уста ми проповядваха някакви безумства и повтаряха като роботи как са познали Спасителя и ще идат в Рая понеже не правят предбрачен секс и т.н. Беше УЖАСНО. Потресе ме и ме изплаши - не мислех, че в България може да се пръкне нещо такова и намирам, че до голяма степен това се дължи именно на необразоваността на децата, които в уязвимостта на пубертета могат да попаднат в ръцете на всякакви уроди. А евангелистите, бтв, са от по-добрата алтернатива. Щото навън бродят и доста по-злокобни психопати. Това НЕ трябва да се позволява. Намирам Православието за най-добрият вариант от всичките християнства - най-малкото, щото не съм усетила никакво вмешателство върху собствената си персона от страна на православната църква в България.

Са, за себе си знам, че има някаква висша сила (наричай го Господ, Природа, Вселенски разум, уотева), а Ницше конкретно може да ми го фофти, както би казал Рольо. Бъди така добър да не ми го размахваш тук без да си чел безумните му сексуално фрустрирани шизофрении. И аз го считах за авторитет, докато не прочетох Антихрист. Тоя сигурно е имал сифилис в мозъка докато го е писал.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Dec 29, 2007 3:50 am

Сега аз религията по принцип не я понасям хич, но пък ако някой си въобразява, че някви часове в детската градина или първи клас имат голям шанс да промият мозъка на някое детенце ако родителите му са против ми се струва, че не е много в час. С други думи, ако родителите искат да промиват мозъчето на наследника си и да го направят (въведи член на произволна религия тук), въпросните часове нито ще им попречат, нито ще им помогнат особено. В САЩ примерно бъка с религиозни фанатици, но не е като да стават такива в училище в общия случай.

Но макар и не особено вредни, часовете по религия ми се виждат твърде излишни.
Тези идеи за промиване на мозъци са дошли от запад- замислете дали дали от православни държави е имало инквициция, кръстоносни походи, религиозни войни или пуритани които налагат измислени канони.
Просто в православните държави църквата е играла втора цигулка след държавата, не е като да не им се е искало да изтребят малко еретици. А и пак е имало грозни неща като гонения и кланета на еретици (богомили и т.н.), иконоборство и други такива простотии. С други думи, то и Джак Изкормвача е убил по-малко народ от Чикатило, но това не го прави ангелче.

Това да подкрепяме православието, защото е най-малката злина ми звучи твърде абсурдно - първо, нищо не пречи на някой, който се пише християнин да вземе да реши да стане сатанист или толкинист или член на някаква друга сволоч. :P Второ, малце е невъзможно да ме убедите, че няма поне петдесет религии, които са още "по-миролюбиви" от тази на нашите любими владици.
И между другото винаги съм смятал, че обществото ни и до днес е толкова обезверено, озверено и материалистично настроено заради отричането и отхвърлянето на религията в продължение на 50 години и замяната и с номенклатурните догми на социализЪма.
Я стига, едно хубаво нещо постигна комунизма, и него искате му вземете.
добре каза Трип, че тя е фундаментален стълб на цялото ни културно развитие
За да разбере човек културната и литературната стойност на библията (при все, че втората е малце спорна) трябва да я изучава бая годинки след първи клас.
Досега не е фанатизирало и разорило никого, ерго, не виждам нищо зло в него и считам, че е по-добре децата ми да са образовани в тази конкретно разновидност на религията, отколкото да попаднат в ръцете на някой от щъкащите по улицата олигофрени.
Ами и аз бих предпочел децата ми да се разболеят от настинка, а не от бубонна чума, но не е това въпросът, нали? За мен е абсурдно в 21 век да се изучава религия в училище, в държава, която е на практика 100% светска. Нито ще се постигне особено разбиране на религията/ите, нито нищо. Най-много все пак да има известен брой учители, които напук на шансовете да успеят да фантизират питомците си.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 29, 2007 8:03 am

Тука на няколко места в по едно изречение си изпляскал толкова големи тъпотии, че се чудя дали има смисъл да започвам някакъв спор...
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 8:50 am

Matrim wrote:Сега аз религията по принцип не я понасям хич, но пък ако някой си въобразява, че някви часове в детската градина или първи клас имат голям шанс да промият мозъка на някое детенце ако родителите му са против ми се струва, че не е много в час. С други думи, ако родителите искат да промиват мозъчето на наследника си и да го направят (въведи член на произволна религия тук), въпросните часове нито ще им попречат, нито ще им помогнат особено. В САЩ примерно бъка с религиозни фанатици, но не е като да стават такива в училище в общия случай.

Но макар и не особено вредни, часовете по религия ми се виждат твърде излишни.
Тези идеи за промиване на мозъци са дошли от запад- замислете дали дали от православни държави е имало инквициция, кръстоносни походи, религиозни войни или пуритани които налагат измислени канони.
Просто в православните държави църквата е играла втора цигулка след държавата, не е като да не им се е искало да изтребят малко еретици. А и пак е имало грозни неща като гонения и кланета на еретици (богомили и т.н.), иконоборство и други такива простотии. С други думи, то и Джак Изкормвача е убил по-малко народ от Чикатило, но това не го прави ангелче.

Това да подкрепяме православието, защото е най-малката злина ми звучи твърде абсурдно - първо, нищо не пречи на някой, който се пише християнин да вземе да реши да стане сатанист или толкинист или член на някаква друга сволоч. :P Второ, малце е невъзможно да ме убедите, че няма поне петдесет религии, които са още "по-миролюбиви" от тази на нашите любими владици.
И между другото винаги съм смятал, че обществото ни и до днес е толкова обезверено, озверено и материалистично настроено заради отричането и отхвърлянето на религията в продължение на 50 години и замяната и с номенклатурните догми на социализЪма.
Я стига, едно хубаво нещо постигна комунизма, и него искате му вземете.
добре каза Трип, че тя е фундаментален стълб на цялото ни културно развитие
За да разбере човек културната и литературната стойност на библията (при все, че втората е малце спорна) трябва да я изучава бая годинки след първи клас.
Досега не е фанатизирало и разорило никого, ерго, не виждам нищо зло в него и считам, че е по-добре децата ми да са образовани в тази конкретно разновидност на религията, отколкото да попаднат в ръцете на някой от щъкащите по улицата олигофрени.
Ами и аз бих предпочел децата ми да се разболеят от настинка, а не от бубонна чума, но не е това въпросът, нали? За мен е абсурдно в 21 век да се изучава религия в училище, в държава, която е на практика 100% светска. Нито ще се постигне особено разбиране на религията/ите, нито нищо. Най-много все пак да има известен брой учители, които напук на шансовете да успеят да фантизират питомците си.
Са, може да се поспори колко е хубаво, че комунизмът ни е обезверил. Като гледам, вярващите са доста по-щастливи от невярващите. Не е лесно да понасяш сам цялата отговорност за живота си. Друг е въпросът, че досега истински "атеист" не съм срещала - заложено ни е да вярваме, че има нещо аут деър. Или поне да се съмняваме, че има. Имаме нужда, да си въобразяваме, че го има. Вече дали го има - то си знае. :lol:
Ако училището изобщо имаше някакво въздействие върху децата, сега нямаше да сме на тоя хал. Тия часове ще имат единствено информативна стойност - някой трябва да запознае хлапетата с официалната религия на страната, въпрос на обща култура е ако щеш. Щото сами нали се сещаш кога ще прочетат това дебелшко книжле. Ако някой даскал си позволи повечко и хлапето се прибере в къщи с пламнал поглед, бълващо пропаганда, родителите веднага ще се усетят. Така или иначе децата научават, че има Господ от хиляда други места - ебати, имаме сума възклицания, които ползваме ЕЖЕДНЕВНО. Това само ще им покаже официалната за страната форма на почитането му. Така че, когато някой ден им изтрябва вяра, да знаят под ква форма да си я търсят, така че да не загазят особено много. А това дали ще се разболеят от настинка или бубонна чума, зависи единствено от това какъв имунитет си им създал и ква хигиена си ги научил да спазват. От ТЕБ зависи.
Моите деца ще знаят, че науката не е доказала, че има Господ, както не е доказала, че няма. Ще знаят, че вяра е различно от религия и ще знаят, че религията смърди. Обаче наистина ще държа да са запознати с Библията - тая книжка върти света вече 2000 години и е ВАЖНА. Независимо от това дали ни харесва, или не.

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 10:35 am

Бе чакайте бе, хора! Мат, разумен човек си, мама му стара! Мор, и теб за такъв те имах! Говори се, говори се, че може би ще се въведе изучаване на религия. Не часове по вероучение, а религия. Изучаването на религия означава, че на децата ще им се обясни с думи прости що е то християнство, що е то ислям, що е то будизъм, примерно. Ще им се разкаже я за Каин и Авел, я за Йона и кита, я някоя притча за Буда... И какво? Кое му е лошото? Лошото е единствено във фанатизма, а това запенено отричане на вярата не е нищо повече от най-чист, предубеден и кристализирал фанатизъм. Отде-накъде ще твърдите, че изучаването на религия е лошо нещо?! Благодарение на това, че все пак съм расла в семейство, в което казването на "Отче наш" не се счита за кошмарно проявление на болен мозък, имам сравнително широк светоглед до степен да мога сама да преценявам, да търся, откривам, решавам, и дет вика Амели да тегля майната на всеки, дето се опита да ми пробута притчите за Йехова и Михаил Логос, с твърдението, че тъй пишело в Библията. Това, че дядо ми беше свещеник 48 години не означава, че се опасваше с динамит и се правеше на камикадзе, нито пресрещаше кварталните хлапета по улиците, за да ги похристиянчва зорлем, нито нищо. Съвсем нормален човек си беше.

Не е нормално това, обаче, че се държите така, сякаш детенцата от утре ще почнат да бъдат убеждавани в креационистките теории на оня къвбешетам, Джеймс Ъшър май, дето изчислил, че Земята е създадена преди точно четири хиляди и колкобешетам години, на тая дата и в толко часа сутринта. Не е нормално човек да си запушва ушите като оная мисирка от Райфайзенбан и почне да кудкудяка "попопопо", щом някой спомене религия в училище. Това, че криеш някакво знание от някого означава само, че в даден момент от живота си той неминуемо ще се сблъска с него и ще го научи по един или друг начин. В никакъв случай не означава, че ще се прероди в пламенните атеисти, които с огън и меч са готови да громят вярващите, дето го раздавате. Ма колко ужасно, че щели да понаучат туй-онуй от Библията. Колко страшно, че щели да прочетат някоя притча. Какъв кошмар направо, че ще разберат що евреите и мюсюлманите се мразят, като им разкажат за Авраам Сарра, Агар и Исмаил. Просто ужасно, нали, че ще прочетат за Мохамед! Парадоксален е фанатизмът, с който се отрича религията, като основният довод в тази подкрепа е фанатизма на някои вярващи! Не го разбирам.

А колкото до Ницше, тоя тип е бил отявлен содомит с изключително обострен едипов комплекс, дето е имал известно дар-слово, което донякъде го е направило известен. Само че не ми е ясно за чий трябва да се водя по акъла му, след като е бил едно от най-големите кукута навремето си.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 29, 2007 10:39 am

Ще пиша по-подробно по-късно, но само две неща за поста на Марфето:
Благодарение на това, че все пак съм расла в семейство, в което казването на "Отче наш" не се счита за кошмарно проявление на болен мозък,имам сравнително широк светоглед до степен да мога сама да преценявам, да търся, откривам, решавам,
е определено не е точно заради това ;р
Говори се, говори се, че може би ще се въведе изучаване на религия. Не часове по вероучение, а религия
ок, не съм прочел добре значи. въпреки това според мен изучаването на религия е ГИМНАЗИАЛЕН предмет, щото децата нищо няма да разберат, да не говорим, че ползите в пазенето от секти е силно преувеличено - ако всичко са притчи, нищо не пречи на някой сектант да каже, че "те там те лъжат, алабала..."
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Dec 29, 2007 10:41 am

Marfa wrote: А колкото до Ницше, тоя тип е бил отявлен содомит с изключително обострен едипов комплекс, дето е имал известно дар-слово, което донякъде го е направило известен. Само че не ми е ясно за чий трябва да се водя по акъла му, след като е бил едно от най-големите кукута навремето си.
Тва важи и за Исус и Мохамед и рандъм апостоли и светци ...
Last edited by The Dragon on Sat Dec 29, 2007 10:42 am, edited 1 time in total.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 10:41 am

Оффффффф...

Уук.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 29, 2007 10:55 am

А колкото до Ницше, тоя тип е бил отявлен содомит с изключително обострен едипов комплекс, дето е имал известно дар-слово, което донякъде го е направило известен. Само че не ми е ясно за чий трябва да се водя по акъла му, след като е бил едно от най-големите кукута навремето си.

Тва важи и за Исус и Мохамед и рандъм апостоли и светци ...
Никога не съм знаел, че са били содомисти с едипов комплекс. Моля те разкажи ни повече... Това може да е преобърне някои погрешни представи... Може да доведе до далеч по-благосклонно отношение към хората с нетрадиционна сексуална ориентация, например.

Дет са вика "Фала на таквиз будни и интелигентни млади хора като вас!"

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 29, 2007 11:05 am

Да, това беше наистина добър довод защо Библията трябва да бъде държана далеч от децата. Ето какви неща те никога няма да научат. То и аз не съм ги знаела де, добре, че има хора дето се грижат да попълват такива пропуски в познанията ми.

Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 29, 2007 11:33 am

Пак за протокола, че пак нямам време за по-дълъг отговор - не е важен Ницше и къф е бил, а идеите му. Мисля, че всеки интелигентен човек е в състояние да оцени дадена идея НЕЗАВИСИМО от автора й, което естествено е единственият нормален начин за оценяване на идеи, тъй че плз спестете абсолютно ирелевантните глупости за сифилиса му.
This is it. Ground zero.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sat Dec 29, 2007 12:08 pm

@Марфа и Супер М и останалите - вие сериозно вярвате, че децата всъщност ще изучават за различните религии, а не само за православното християнство? Get real :mrgreen: Християнство all the way ще си е и нищо друго. Че нали милата православна църква ще скочи и ще се пеняви само при мисълта за нещо друго.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 29, 2007 12:09 pm

Ми да ама откъде пък накъде трябва да се съобразяваме с неговите идеи и защо? Бил казал, че християнските ценности били вредни за човечеството! Пак питам кои ценности? Как е доказал? И какво от това?

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 29, 2007 12:23 pm

@Марфа и Супер М и останалите - вие сериозно вярвате, че децата всъщност ще изучават за различните религии, а не само за православното християнство? Get real Mr. Green Християнство all the way ще си е и нищо друго. Че нали милата православна църква ще скочи и ще се пеняви само при мисълта за нещо друго.
Ми аз лично ако изучават предимно Православното християнство и ако в учението се загатва поне накратко за основните други религии (Католицизъм, Мюсюлманство, Будизъм) ще съм напълно доволен. Аз съм убеден, че Православието си е един от стълбовете на България и благодарение на него народът ни все пак се е запазил до някаква степен. Смятам, че е полезно да се познава в най-общи линии от всеки българин.

И както казах да се знае защо празнуваме Коледа, Великден, именни дни - какво е истинското съдържание на тези празници, откъде произлизат. Децата да имат представа какво е Библията, кои са Каин и Авел, кои са десетте Божи заповеди. Да знаят, че е лошо да се краде и убива, че трябва да почитат майка си и баща си. Малко учение на старата, изначална и вечно значима представа за разделение на добро и зло няма да навреди. Като чета в новините какво се случва в училищата и ми призлява.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 29, 2007 1:11 pm

Moridin wrote:Пак за протокола, че пак нямам време за по-дълъг отговор - не е важен Ницше и къф е бил, а идеите му. Мисля, че всеки интелигентен човек е в състояние да оцени дадена идея НЕЗАВИСИМО от автора й, което естествено е единственият нормален начин за оценяване на идеи, тъй че плз спестете абсолютно ирелевантните глупости за сифилиса му.
Прочети му някоя книжка и пак ще си говорим. Адекватността на идеите му е доста спорна...

Oui. Je suis garbage.