Мда и аз го чух по радиото.Marfa wrote:Не знаех да да го кажа... Убили са Беназир Бхуто, баси.

Moderator: Moridin
Това ми се вижда да е най-кошмарната част всъщност. Изучаването на религия... Или няма да струва нищо, или ще е твърде близо до насаждането на такава. И в двата случая ми се вижда вредно.The Dragon wrote:От следващата учебна година изучаването на религия в първи клас се очаква да стане задължително
Личен избор на вяра е хубаво нещо освен ако в един момент не се окаже че децата като порастнат искат да станат муджехидини. Едва ли някой от вас знае как например в турските квартали и села учат корана и мислите ли че имат право на избор. Аз лично предпочитам детето ми да научи да бъде добро към другите и да ги уважава(на което ги учат (да и прочее православната вяра никога не е била фанатизирана или промиваща мозъци- напротив)) отколкото да се ебава със всякакви ценности и да учи морала на улицата.Moridin wrote:Не знам, аз никога не съм оставал с впечатлението, че сектите са някакъв особено голямо по размер проблем специално в България. За сметка на това изучаването на Библията и притчите в нея е нещо, което изобщо няма работа при децата - според мен. Най-малкото защото веднага си представям как ще става това - ще бъдат разказвани като истински старинни истории. Във всички от които случайно присъства Бог като неотменна константа. Което децата възприемат. И малко или много, а всъщност ДОСТА МНОГО, си е отнемане на техния личен избор за вяра или липса на такава.
Не е така - тук не става въпрос за образователна система подчинена и доминирана от религиозните догми. Говори се за учебен предмет, който надали ще се изучава в рамките на повече от 1-2 учебни часа седмично. Естествено, че останалата част от образователния процес ще продължава да бъде с изцяло светска/научна насоченост.Най-малкото защото веднага си представям как ще става това - ще бъдат разказвани като истински старинни истории. Във всички от които случайно присъства Бог като неотменна константа. Което децата възприемат. И малко или много, а всъщност ДОСТА МНОГО, си е отнемане на техния личен избор за вяра или липса на такава.
Значи не знам за какво насилствено мохамеданчване става въпрос, но в смесените народи, където живее бедно и необразовано население, наистина е факт, че Исляма заема огромно място в живота на хората и децата от малки са обвързани с религията като един неотменен и по-лошото обособяващ фактор. Там не става въпрос за 1 час седмично в училище - там става въпрос за системно и неотклонно налагане на мюсюлманството във всички сфери на живота, което не виждам как може да се преследва по наказателен път в една демократична и правова държава, където правото на свободно вероизповедание е записано в Конституцията. В условията на почти патриархален и силно религиозен строй, бедност и липса на алтернативни източници на информация и адекватно образование - резултатите са ясни.Само ми се загуби защо трябва да възпитаваме децата в християнство, така че да ги предпазим от насилствено помохамеданчване, вместо просто да прекратим насилственото помохамеданчване, което така или иначе е незаконно. Ясно е, че имаме повече шанс с наказателното правораздаване...
От чисто любопитство - кои точно ценности и как вредят?Бтв Ницше е смятал, че християнските ценности вредят на човечеството и никой досега не е показал убедително, че греши ;р
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest